Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

BEATA_S 21:45, 08 kwi 2014

Ślicznie i kolorowo A ja dalej swoje.... to nie zawijasek bukszpanowy wprowadza chaos, a raczej różnorodność posadzonych w tym miejscu roślin. Ale musisz sama zdecydować
Zielona 21:52, 08 kwi 2014

Anett... moje zdanie znasz, choć napisałam wcześniej, że prawa nie mam do wypowiadania sądów. Twój ogród - Twoje rządy Myślę, że im więcej wiemy na temat roślin, im więcej znamy możliwości, tym więcej jest obaw przy podejmowaniu decyzji. Bo każda oznacza odrzucenie czegoś, co przecież "też się nam podoba"... Daj sobie czas... nie musisz "tu i teraz"... Patrzyłaś dwa lata... to popatrzysz intensywniej kilka kolejnych dni... i może zdecydujesz się na coś. A jeśli nie... Przecież drzewa sprzedają przez cały sezon
atena35 22:06, 08 kwi 2014

ana_art napisał(a)

hahah źle odebrałaś moją intencję, nie potrzebuję zgody... zwyczajnie sama mam wątpliwości bo to moja pierwsza rabata którą zaczęłam robić przed ogrodowiskiem...
zauważ, że pierwsze kroki poczyniłam, umachałam się z tymi kamieniami dzisiaj... no ale jak się kamienie wysypuje bezpośrednio na ziemię bo szmata jest 'ble' to się tak dzieje

Ana, wiem, że nie czekasz na zgodę
Oczywiście żartuję sobie ale "od wątpliwości do zmian" u Ciebie zazwyczaj krótka droga
Sama napisałaś "jak nie TY"
Twój ogród jest dla mnie jednym z niedoścignionych ideałów, ciągle się zastanawiam jak to robisz, że tak łatwo wprowadzasz nowe rośliny i wszystko pasuje. Mi się to nie udaje.
powodzenia
Madzenka 22:30, 08 kwi 2014

ana_art napisał(a)

dziękuję za słowa otuchy i zrozumienia, dla mnie to ważne
Rabata nie jest wielka ma około 3 metrów szerokości i 5 długości (pi razy drzwi)
Chciałam zrobić obwódkę by zamknąć wszystko w ramach i jednocześnie nawiązać do obwódek w dalszej części ogrodu, jednocześnie wprowadzi porządek i łatwiej będzię skomponować środek. Na froncie nie mam kulek, mam trzy bukszpanowe stożki, kulki są z tyłu. W projekcie nie mam tam drzewa, mam kombinowaną obwódkę, kulki i dywan trzmieliny. Ale wtedy nie było jeszcze domu na przeciwko... i okazało się, że mamy okno w okno... muszę mieć drzewo, muszę inaczej się uduszę
Spodobały mi sie hortensje w takich bukszpanowych ramach na pintach stąd pomysł, vaniliki nawiązywały by też do tyłu domu, wiosną spomiędzy krzaków wyłaniałby się łan czosnków.
drzewo....tutaj jest kolejny problem bo jakie wybrać? formalne umbry czy poczochrane buki(zielone, czerwone, trikolor), a może graba?
ależ dylematy z powodu małej rabaty...

Lużna propozycja do przemyślenia:
- w zawijaskach wiśnie umbracullifera
-W srodku rabaty wieeeeelka kula bukszpnowa podsadzona kilkoma mniejszymi w róznych rozmiarach
- i mnóstwo trawek w śrdoku. Wiosną w tej rabacie czosnki, na brzegach krokusy, szafirki?
Na srodku ewentulenie kule i kwadraty z wczorajszej inspiracji Izy. ja bym zrobiła caloroczną geometryczną rabatę.

Na froncie nie sadż hortek, bo masz w innych częsciach ogrodu a zima nie dadzą urody rabacie forntowej.

Ale tak bym swoją skomponowala a. Ty tu rządzisz
Betka 23:22, 08 kwi 2014

Witam śliczny masz ten ogród i super że Wizytówka jest w skrócie piękno twojego ogrodu - podoba mi się bardzo !!!
Pozdrawiam
Jagodaa 08:16, 09 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ania nie likwiduj zawijaskow, wsadż w nie dwa drzewa o kulistek koronie - umbrę albo klona red cośtam.
Ja bym wybrała umbrę..... Formowaną w idealną kulę.....
Ambrowce mogą u ciebie wymarznąć....

Jestem tego samego zdania. Zawijasek wyglada oryginalnie, tym bardziej Ana, że u Ciebie wszystko jest zadbane i idealnie przycięte . Umbry są piękne przez cały rok, nawet bez liści ta kulista, gęsta korona jest ozdobą.

Miałam pytać, co ile sadzić Frosted Curls, aby mieć taki fajny, puchaty dywanik, jak u Ciebie, ale już doczytałam, że gęsto .

Miłego dnia!
ana_art 09:25, 09 kwi 2014

sorrry za moje rozważania, wynika to z tego, że muszę zrobić to JUŻ ze względu na rośliny, które trzeba przesadzić jak najszybciej by mogły spokojnie ruszyć .... a w głowie mentlik...
będzie albo jedno drzewo, albo trzy... na pewno nie dwa.
Nie będę Wam zawracała więcej głowy zawijasową, pokażę jak zrobię...
Pati 14:18, 09 kwi 2014

Jestem pewna, że niezaleznie jak zrobisz będzie cudnie. Od dłuższego czasu spaceruję po Twoim ogrodzie i przyznaję, że jestem pod niesamowitym wrażeniem. Skarbnica inspiracji...
ewa004 16:37, 09 kwi 2014

Aniu a masz już Wielkanoc w domu ?
Jestem pewna że będzie pięknie i gustownie jak zwykle zresztą ,więc bardzo proszę podzielić się pomysłami z beztalenciem czyt.Ewą
martika 18:19, 09 kwi 2014

Aniu, witaj i po pierwsze super ogórd, zaglądam tu czasem I tak sobie poczytałam propozycje co do zawijaska i najbiliższa, mi osobiście , jest propozycja Marzenki. Widziałam Umbry juz dojrzałe, że tak sie wyraze, i ta korona jest naprawdę niczego sobie jest spora U siebie też mam je na froncie. Dołem kule i jakies trawy. Zawijasek bym zostawiła.