Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Konstancja30 21:45, 08 kwi 2014

tak pół na pół ... ... bo fiesz trochę się cieszę, żę jutro i pojutrze istnieje domniemanie spokoju dla moich zmysłów poznawczych ... Madżen ten stożek ... a za nim ta żółta magnolia (na którą się zafiksowałam ... no może nie konweniuje z zaplanowaną kolorystyką ale co ja zrobię, że tylko taką chcę ... ) ... już zrobiły swoje ... no a jeszcze dojdą róże ... austinki ... a w stópkach okrywowe ... o ile ich nie wyniosłaś gdzieś w afekcie ...
moje drugie ja trochę niezadowolone ... ono bardzo lubi zdjęcia tego ogrodu ... ono czeka na kolejne przemeblowanie i obrazy z bukami ... (może być z telefonu ... nie pora na kaprysy ) ...

co do sąsiadki ... no cóż ... jak lata temu oglądałam filmy o "pustynnych inaczej" cywilizacjach miast (poukładanych w skomputeryzowanych kostkach domach z trawnikiem i tują sztuczną zresztą ) to nawet nie przeszło mi przez myśl, że w tej ponurej rzeczywistości przyjdzie mi żyć ...
niestety ... no cóż ... ale są niedobitki co w szaleństwie liściaste sobie wsadzą ... są inni co dżem zrobią zupełnie niemodnie gar przypalając (o sobie ... tak o sobie piszę ... ) ...
a sąsiadka no pewnie na kawce nie będziecie ale niech no sobie ona zwizualizuje 8 drzewek mirabelek tuż pod granicą ... ha ... zaczyna się śniegiem z płatków w dzień taki jak dziś ... niebawem będą owoce ... potem te owoce spadowywują i tworzy się owocowe ... fermentujące błocko z rojem skrzydlatych ... pomijam, że to nawet nie mirabelki tylko coś mocno zdziczałego bo ja do zerówki chodziłam jak guguły z tych drzewek mniamałam ... a one wciąż są ... u sąsiadki ... chyba ich nie lubi bo 90 % gałęzi na jej areale wycięte ... za to sąsiadom (znaczy nam zostawione ... co za szczodrość ) ... w napełnionej połowie szklanki jest: wczorajszy piękny zapach i fakt, że za białym parawanem korony drzewek nie widzę wciąż zezującej pani zza firanki ... ... wolałabym buki ale liściastych na mojej ulicy siem nie lubi ...
a i owszem sensację zrobiły już brzozy na frontowej ... nie było takiego co by nas nie przestrzegał ... ... a jeszcze nic nie wiedzą o grabach ... zastanawiam się nad sfilmowaniem ... off camera 2015 moja ...

czekam na nową rabatę ... cała ...
nicol21 22:04, 08 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)

Bo nic nie pisałam ale mi nie konweniował.... Mial nieodpowiednie proporcje (wielkolud) w stosunku do tej wąskiej rabaty wzdłuż podjazdu
Był na tej rabacie (zdjecie jeszcze bez)

A jest w tym prawym kącie , przed nim są róze okrywowe, świeżo posadzona austinka William S. Oraz miniturowe rozplenice little bunny. Będzie zaslaniał drzwi garażowe sąsiada

hahhaah a ja się wpatrywałam w ten róg i nic nie widziałam... potem doczytałam że czas przyszły użyłaś!!! zatem czekam dalej!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Margarete 01:02, 09 kwi 2014

Marzenko nie jestem na beżąco - tylko obrazkowym pismem przeleciałam bo mało czasu, żałuje bardzo bo u ciebie zawsze ciekawe wpisy...........może nadrobie jak bedzie deszczowo w najblizszych dniach (takie sa prognozy) wtedy ani ogrodu ani mycia okien to może na komputer czas znajde.
Zrobiłam moja kulkową rabate ale nie wiem jak sobie poradzic z rozmieszczeniem trawek, większośc z nich jest mocno obcieta na wiosne a że kepki małe bo od ubiegłego roku dopiero więc teraz ich prawie nie widze, stipa w doniczkach w domu rosnie więc musze uruchomic wyobraźnie i pomyslec jak będzie gdy trawy urosna, gdy stipa dojdzie i do tego 3 nowe amazon mist chciałam dołozyc i nijak mi nie wychodzi........zajrzysz do mnie ? doradzisz ?

Madzenka 06:40, 09 kwi 2014

nicol21 napisał(a)

hahhaah a ja się wpatrywałam w ten róg i nic nie widziałam... potem doczytałam że czas przyszły użyłaś!!! zatem czekam dalej!

Nicole to zdjecie chyba sprzed dwóch lat.... w weekend będzie aktualizacja
Madzenka 06:43, 09 kwi 2014

Konstancja30 napisał(a)
tak pół na pół ... ... bo fiesz trochę się cieszę, żę jutro i pojutrze istnieje domniemanie spokoju dla moich zmysłów poznawczych ... Madżen ten stożek ... a za nim ta żółta magnolia (na którą się zafiksowałam ... no może nie konweniuje z zaplanowaną kolorystyką ale co ja zrobię, że tylko taką chcę ... ) ... już zrobiły swoje ... no a jeszcze dojdą róże ... austinki ... a w stópkach okrywowe ... o ile ich nie wyniosłaś gdzieś w afekcie ...
moje drugie ja trochę niezadowolone ... ono bardzo lubi zdjęcia tego ogrodu ... ono czeka na kolejne przemeblowanie i obrazy z bukami ... (może być z telefonu ... nie pora na kaprysy ) ...

co do sąsiadki ... no cóż ... jak lata temu oglądałam filmy o "pustynnych inaczej" cywilizacjach miast (poukładanych w skomputeryzowanych kostkach domach z trawnikiem i tują sztuczną zresztą ) to nawet nie przeszło mi przez myśl, że w tej ponurej rzeczywistości przyjdzie mi żyć ...
niestety ... no cóż ... ale są niedobitki co w szaleństwie liściaste sobie wsadzą ... są inni co dżem zrobią zupełnie niemodnie gar przypalając (o sobie ... tak o sobie piszę ... ) ...
a sąsiadka no pewnie na kawce nie będziecie ale niech no sobie ona zwizualizuje 8 drzewek mirabelek tuż pod granicą ... ha ... zaczyna się śniegiem z płatków w dzień taki jak dziś ... niebawem będą owoce ... potem te owoce spadowywują i tworzy się owocowe ... fermentujące błocko z rojem skrzydlatych ... pomijam, że to nawet nie mirabelki tylko coś mocno zdziczałego bo ja do zerówki chodziłam jak guguły z tych drzewek mniamałam ... a one wciąż są ... u sąsiadki ... chyba ich nie lubi bo 90 % gałęzi na jej areale wycięte ... za to sąsiadom (znaczy nam zostawione ... co za szczodrość ) ... w napełnionej połowie szklanki jest: wczorajszy piękny zapach i fakt, że za białym parawanem korony drzewek nie widzę wciąż zezującej pani zza firanki ... ... wolałabym buki ale liściastych na mojej ulicy siem nie lubi ...
a i owszem sensację zrobiły już brzozy na frontowej ... nie było takiego co by nas nie przestrzegał ... ... a jeszcze nic nie wiedzą o grabach ... zastanawiam się nad sfilmowaniem ... off camera 2015 moja ...

czekam na nową rabatę ... cała ...

Iza wspołczuję drzew sąsiadki... Ja moje buczki bedę wąziutko strzyc... A ponadto licze, ze tuje sąsiadów jeszcze podrosna, gdyz nie planuja ich ciac... Gdy dojda do 4 m chyba będę. Musiała interweniować...
Z magnoli polecilabym ci bardziej Suzan lub Nigre, uprzedzam ze yellow urosnie kiedys (to w perspektywie ok 5-7) lat w wielkie drzewo.
Hi hi wielkbicielka lisciastych brzozy, kto to widzial sadzic, skoro tak brudzą... A ja z iglakow to mam cisy i kosodrzewiny....
Madzenka 06:49, 09 kwi 2014

monitka napisał(a)
Marzenko to czekam do piątku spokojnie wiem że teraz nie są tak bardzo atrakcyjne ale i tak ciekawość zżera Szukam takich które mogłabym uformować w kulkę na górze ale bida u nas straszna. Same maluchy albo takie żywopłotowe już podrośnięte. Jeszcze jedno miejsce mi zostało może tam znajdę odpowiednie a póki co będę się zachwycała Twoimi

Moniko buki teraz nieatrakcyjnie wyglądaja, są łyse, liście pojawią się za ok 2 tygodnie, wolniej rosna niż graby, dlatego trzeba kupować raczej podhodowane egzemplarze aby wyglądaly przyzwoicie. Moje na razie nie są ani przycięte ani uformowane. Gdy sie tylko troche ukorzenia moze będe je krzyżować, tylko jak pomyśle o 8 stelażach to mi się słabo robi.... Chyba, że jakieś linki im rozciagnę? W sobote wyrównam je na wysokość cięciem
Madzenka 06:50, 09 kwi 2014

Margarete napisał(a)
Marzenko nie jestem na beżąco - tylko obrazkowym pismem przeleciałam bo mało czasu, żałuje bardzo bo u ciebie zawsze ciekawe wpisy...........może nadrobie jak bedzie deszczowo w najblizszych dniach (takie sa prognozy) wtedy ani ogrodu ani mycia okien to może na komputer czas znajde.
Zrobiłam moja kulkową rabate ale nie wiem jak sobie poradzic z rozmieszczeniem trawek, większośc z nich jest mocno obcieta na wiosne a że kepki małe bo od ubiegłego roku dopiero więc teraz ich prawie nie widze, stipa w doniczkach w domu rosnie więc musze uruchomic wyobraźnie i pomyslec jak będzie gdy trawy urosna, gdy stipa dojdzie i do tego 3 nowe amazon mist chciałam dołozyc i nijak mi nie wychodzi........zajrzysz do mnie ? doradzisz ?

Nie przejmuj sie trawkami one nawet porozrzucane wśród bukszpanów pieknie wyglądaja.
Madzenka 07:43, 09 kwi 2014

Buki

Zdjęcia z Kom
Madzenka 07:48, 09 kwi 2014

Stozek z perspektywy
AgnieszkaW 07:52, 09 kwi 2014

Marzenko, u Ciebie nigdy nie jest nudno Komentarz Konstancji - bezcenny
Stożek mógłby "robić" za cały ogród - taki wielki. Buki będą pięknie wyglądaly na zielonym tle - super