Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród na końcu świata- Dominika 00:22, 25 maj 2011

Do góry
planowany skalniak to Twój?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:38, 24 maj 2011

Do góry
Dzięki
Koło huśtawki powstanie nowa rabata robiąca za przedogródek. Wyjdzie poza bramę kilkadziesiąt centymetrów . No i teraz nie wiem czy kupować granitowej kostki jeszcze troszkę czy tylko zrobić kanty. Jednak chyba dam kostkę, bo głupio by wyglądała "ucięta" rabata.
A ścięte jest tak dlatego, że do granicy wysypanej ziemi jest nasza działka - reszta to chyba współwłasność.
Brakło mi chyba kilka kamieni, bo jeszcze jak będzie przerabiany skalniak to dróżka jak pisałem przetnie całość ogrodu. Ale to nie wiem kiedy nastąpi, powinno w najbliższych tygodniach
Ogród na końcu świata- Dominika 16:48, 24 maj 2011

Do góry
Właśnie jesteśmy (ja i rodzice ) na etapie tworzenia od podstaw nowiutkiego ogrodu. Wszystko co było kiedyś czyli drzewa, krzewy, skalniak i trawnik zostało zlikwidowane i mamy pole do popisu. Teren został dopiero teraz wyrównany i wyszedł spory kąt nachylenia. Dom stoi jak na wyspie Postaram się powoli tu prezentować jak idzie nam zakładanie wymarzonego ogrodu, tym razem koniecznie z oczkiem wodnym
pod lasem wysokim 00:03, 24 maj 2011

Do góry
A to kilka zdjęć z okna:
główny ogród

mój skarniaczek

pod tarasem
]
front
skalniak mamy

iglaki taty
Dni Otwarte Ogrodu w Goczałkowicach 09:41, 22 maj 2011

Do góry
W starym ogrodzie na początku wita ogród na dachu

Potem ogród japoński zaprojektowany przez córkę właścicieli - Kasię.

Potem fajny skalniak

I jego druga część

W ogródku Niage 22:35, 21 maj 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Ja z tym śniedkiem walczę jak z chwastem. Bardzo podoba mi się ta różowa kępka powyżej białego zawciągu. Co to?

To mydlnica różowa, bylina o płożących się pędach. Fajna na skalniak Mam ją z siewu już któryś rok. Jak przekwita, to ścinam jej czuprynę i wyrasta na nowo.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:01, 19 maj 2011

Do góry
Ale ogród jednak mimo braku mojego czasu radzi sobie dobrze
Rozkwitły rododendrony

Hosty z zeszłego roku już w sumie takie jak mają być. Te akurat były z podarku

A na skalniaku kwitną głównie floksy, lecz już rozkwitają rogownice

Jak widzicie skalniak do plewienia, no ale nie mam kiedy ...
Miałem nadzieję na burzę, ale nic z tego - chmurki przeszły i nic nie kapnęło. Jeśli jutro nie będzie to będę musiał wszystko podlać, bo rozsypałem nawozy no i myślałem, że mi je rozpuści, a tu nie poszło nic po mojej myśli Dzisiaj sobie skosiłem trawnik w jednej części.
Jutro wrócę przed czwartą i chcę skosić resztę, no i może wtedy nadrobię zaległości. Bo w sobotę wiadomo gdzie jestem , a po południu mamy jeszcze gości. Także kompletne wariacje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:17, 19 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
i proszę powiedz mi w końcu co oznacza to Ha, bo mnie juz intrygować zaczyna coraz bardziej

?jakiś skrót, czy zwykłe Ha(świetny mam pomysł[znaczy Ty, nie ja])

Twój cyctat u mnie
"Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha "

Przecinka zapomniałam, ha znaczy usmiech wielki czy Cha?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:04, 19 maj 2011

Do góry
i proszę powiedz mi w końcu co oznacza to Ha, bo mnie juz intrygować zaczyna coraz bardziej

?jakiś skrót, czy zwykłe Ha(świetny mam pomysł[znaczy Ty, nie ja])

Twój cyctat u mnie
"Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha "
Skrawek przed domem 08:31, 19 maj 2011

Do góry
Danusiu, pieniek wystaje chyba z około 5 cm widac to na zdjęciu obok szmaragda. Może rzeczywiście ten skalniak to nie najlepszy pomysł. Całą moją koncepcję psuje mi ten zywopłot. Najlepiej widziałoby mi się cos w tym stylu ale nie bedzie jak ciąć tego zywopłotu Te plamki to ściezka z kamieni.
Ogród zmyślony 21:50, 18 maj 2011

Do góry
nooooo, przeleciałas za wszystko co Cię tu nie było
A nasady widziałas?

Dobrze więc, z frontu zamias blue arrow będą 3 cisy-fastigiata w naturalnym kształcie?

na rysunku zaznaczyłam grab przy płocie-w jakiej odległości go sadzić od siatki?
Grab jest juz też nasadzony w linii tarasu zamykając pokój południowy z lawendą. Będzie go widać z oddali, jak urośnie(tam gdzie jest ta czarna linia (równolegle do bukszpanu, tylko 8-10 metrów dalej)

a co znaczy to Ha?jakiś skrót, czy zwykłe Ha(świetny mam pomysł[znaczy Ty, nie ja])
Ogród zmyślony 19:35, 18 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha
Blue Arrow zamień na cisy kolumnowe, cokolwiek ale nie jałowce, bo za parę lat będziesz karczować.
Albo graby Fastigiata. Kule berberysowe są ok, a trawa miskant "Variegatus"koniecznie dla rozweselenia towarzystwa. O i tu by pasował strzyżony żywopłot garbowy albo cisowy. Grab tańszy.

Reszta ok, podoba mi się,
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:47, 18 maj 2011

Do góry
Mnie też bardziej podoba się tamten stary skalniak z innych skał.
Murki oporowe 12:03, 17 maj 2011

Do góry
Ja gdzieś widziałam murki oporowe w kontenerach z drutu,Druciane sześciany ,wypełnione były gruzem kamiennym i ustawiane jeden na drugim do żądanej wysokości. taki murek był wykorzystany późmniej jako skalniak pionowy.
Ogród w Tarnowie 23:55, 16 maj 2011

Do góry
Weekend pracowicie spędziłem w ogrodzie w Wysowej,gdzie jedna część została ukończona /skalniak/. Następny etap to sadzenie 40 thuji przy ogrodzeniu....

Pijalnia wód mineralnych w Wysowej Zdroju...

...i zabytkowy kościół parafialny nocą...

Dwa czerwone dęby 21:14, 13 maj 2011

Do góry
))))))))) Witaj . Faktycznie , był moment kiedy załamałam ręce przy sprzątaniu kamieni . Już miałam się poddać i zrobić na środku ogromny skalniak , ale jakoś udało się je ogarnąć .
Czarna sunia to Gaja , miała zostać tylko na jeden dzień , a jest już z nami 10 lat .
Ogród zmyślony 13:26, 13 maj 2011

Do góry
Czesc Martek, wpadaj ile chcesz
No chyba mój mózg wolniej jednak koduje zmiany, niż je robię.Sama nie nadążam czasem. Teraz juz zmiany będę wolniejsze, a tegoroczne nasadzenia będą widoczne dopiero w przyszłym roku, jak byliny się rozrosną. Tymczasem znalazłam wczoraj godzinę czasu i podłubałam przy skalniaku.Jeszcze azalię muszę z niego przesadzić na tyły działki i wsadzić z 5 jałowczyków kolumnowych i ciupkę kwiatów letnich

obok coniki na skalniak doszły skalnice-tym razem prawie białe. Podobają mi się nędzniochy jak kwitną.

z na drugim poboczu sklaniaka jest rozbielenie zawilcami, lebiodką i tiarrelką białą+niebieskości dąbrówki o ciemnych liściach

posadziłam żagwin-ale jakieś kolory poplątane ma.Nakazałam mu rosnąć takim meandrem

Tymczasem przed domem tulipany z blue arrowem

Ogród zmyślony 16:24, 11 maj 2011

Do góry
coś nabazgroliłam, tak jakoś bym to widziała docelowo
po poziomych elementów trzeba chyba dołożyć czosnek olbrzymi, białe wystające kulki z armerii, do tego niskie jałowce jakiś arnold, albo hibernica i z tyłu tło (Danusia proponowala świerk serbski w takim trochę rozrzuconym półkolu dla zamkniecia kompozycji-kilka egzemplarzy).Jesienią może się pojawiać fioletowy marcinek, a latem kiedy cały skalniak tworzy zielony dywan- ostróżka w jakimś jednym kolorze i rumiany w kępach, albo dziewanna.Tak siakoś

Skalniakowe roślinki... 16:07, 11 maj 2011

Do góry
haha niewiadomojakiewysiewki od myszy... czy ktoś z was podjąłł probe na przyklad posadzenia pnących skalniakowych roślinek w całym ogrodzie? mam troche miesjca przed domem i chce je tak zagospodarowac ale to duza przestrzen i nei wiem czysie tak da... taki ogromny skalniak.
Dwa czerwone dęby 11:20, 11 maj 2011

Do góry
Skalniak byłby fajny. Mam zamiar zrobić właśnie podwyższoną rabatę z kamienia, lecz chyba nie będę kupować - z rzeki powyciągam
Rabatka bardzo mi się podoba no i bardzo zazdraszczam citronelek - bo u mnie nic nie ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies