Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Z Pszenicznej ... 14:44, 07 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Agata to na wypasie-to rozplenica Hameln?Czy inna?Pięknie wygląda.

Trawkowe pole planujesz??Masz już jakiś koncepkt w głowie?

Kaśka mam na razie 16 rozplenic, kombinuję trawy wertykalne do tego - proso albo trzcinnik, ilości też hurtowe, no i coś mega wysokiego więc molinia KF lub Skyracer..... przyjdzie książka Oudolfa to sobie będę dumać
No i rozchodniki do tego... całe pole Rabata w kształcie pasa, muszę drzewa wciągnąć w rabatę, bo koszenie między nimi jest upierdliwe

A rozplenica nie Hameln, pewnie chodzi Ci o Herbstzauber
to ta

Ogród Tosi 14:08, 07 paź 2016

Do góry
atena35 napisał(a)

Kupione jako Silver Dolar,
Trawki, rozplenica Little Bunny
bardzo dziękuję a podejrzewasz że mogą to być inne niż Silver Dolar ?
Ogród Tosi 13:43, 07 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
hehe "trochę urosły" dobre sobie, pięknie masz

a jakie hortki rosną przy wiśni, takie białe jeszcze i tam widzę jakieś małe trawki, co to za jedne?

Kupione jako Silver Dolar,
Trawki, rozplenica Little Bunny
Ogród z pergolą 12:00, 07 paź 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ja mam irysy syberyjskie w durnym miejscu i brak innego do przesadzenia, mogę Ci zaklepać.

zaklep
a co byś ty chciała?
mam bordowe żurawki Melting Fire, rozplenica Red Head się wysiała jak przezimuje to tez mogę dać, przywrotnika..na wiosnę może coś wiecej będę miała
Z Pszenicznej ... 11:46, 07 paź 2016

Do góry
Agata to na wypasie-to rozplenica Hameln?Czy inna?Pięknie wygląda.

Trawkowe pole planujesz??Masz już jakiś koncepkt w głowie?
Podmiejski ogródek 11:26, 07 paź 2016

Do góry
Sylwiu - rysowanie kółek i kwadratów to prościzna, mogę to robić cały dzień z wielką przyjemnością. Za to jak mam się zabrać do rozrysowania rabatki... sama widzisz ile mi się zeszło

Wróbelku - u Ciebie piękne plany się realizują

no dobra, kontynuujumy tą mordęgę
proszę o cierpliwość, bo będę teraz sobie wklejała inspirki i robiła zestawienia, żeby to później zebrać do kupy.

Podstawa: dwa duże krzaki z boku i ciski kolumnowe w plecach.
Wychodzę od jasnoróżowych piwonii, których tam posadziłam chyba z 7 (a i tak jedna karpa mi została).
Do piwonii pasują:
ciemne żurawki
do żurawek rozchodniki a do rozchodników berberysy i bergenie

byliny wiosenne: łubiny, kosaćce
byliny letnie: lilie, liatry, przetaczniki

Między to wszystko trzeba jeszcze jakąś trawę wepchnąć, tylko może taką, która nie rozkłada się jak rozplenica, tylko bardziej pionowo stoi. Stipę mam od Toszki i liczę że się rozsieje.
Z Pszenicznej ... 10:29, 07 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Monik, dach już zwinięty ale jeszcze wisi, musimy go ściągnąć, pewnie będzie leżał w salonie bo na poddaszu mamy roboty wykończeniowe. Koszmar, bo basen też już w salonie stoi
Rozplenica to moundry, druga która też się przebarwia to Paul`s giant.
Reszta jeszcze zielona jak u Ciebie

uuu to u Ciebie na bogato basen w salonie...fiu fiu...
Z Pszenicznej ... 09:16, 07 paź 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Agatko dach na pwegoli chowiesz na zime czy zostawiasz?

Mam jeszcze pytanko wiesz moze co to za gatunek rozplenicy, ktory juz zolknie?
Mam bardzo podobna, a nie znam nazwy; pozostale mam pieknie zielone.

Monik, dach już zwinięty ale jeszcze wisi, musimy go ściągnąć, pewnie będzie leżał w salonie bo na poddaszu mamy roboty wykończeniowe. Koszmar, bo basen też już w salonie stoi
Rozplenica to moundry, druga która też się przebarwia to Paul`s giant.
Reszta jeszcze zielona jak u Ciebie
Ogródek Iwony II 21:06, 06 paź 2016

Do góry
Hogata napisał(a)
Udanego wieczoru

I niech wszystko rośnie pięknie.

Agatko, dziękuję
A tu moja tegoroczna rozplenica Moundry z nasionek od Ewy:
Ma kotki

I druga:
Z miłości do brzozy ... 20:31, 06 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Witaj z wątkiem

Tu masz niemal bliźniaczy ogród, który może być dla ciebie inspiracją.
a tu drugi ogród który może być inspiracją

Dobrze by było, abyś spreparowała plan ogrodu z zaznaczeniem domu, drzew, ścieżek i innych stałych elementów. Na planie obowiązkowo kierunki świata.

Osobiście chciałabym też coś bliżej wiedzieć o twoim guście, upodobaniach, sympatiach i ciągotach ogrodniczych. Łatwiej wtedy podpowiadać i próbować wymyślić cokolwiek
Wiem, że pisałaś o założeniu swobodnego ogrodu, ale warto wiedzieć co to wg. ciebie znaczy swobodny - czy ograniczone swobody, czy nieograniczone

I moje spostrzeżenie - rabaty przy tarasie bym zrobiła większe, szersze... bo takie pyćki metr szerokości to zgroza w biały dzień

Jeszcze jedna rzecz (jeśli zrobisz plan to sama to zauważysz) - czemu owe rabatki mają być tylko przy tarasie? Ja bym dom otuliła rabatami, tak by wtopił się w zieleń.

Plan! Plan! Plan!
Trzeba bezwstydnie planować na planie

Witaj Toszka
Czekałam na Ciebie

Wątek ogrodu Ursy przestudiowałam przedwczoraj w nocy od dechy do dechy Jest śliczny. Bardzo mi się podoba. Na pewno będzie dla mnie inspiracją.

Zrobię plan działki, może jeszcze dzisiaj się uda...

Rabatka przy tarasie jest ... no może nie największa, ale jakoś tak wyszło
wydawało nam się, że tak będzie wygodnie poruszać się przy tarasie..., ale chyba nie będzie tak źle bo owszem tak jak mówisz chcemy zrobić rabaty dookoła domu tylko tak jakoś po kolei . Większość robimy własnymi siłami i funduszami, wiec nie wszystko naraz. Od tarasowej chcieliśmy zacząć

Chciałabym, żeby ogród był jakby wtopiony w las. Żeby były piętra, od najwyższego przez średnie do najniższego, żeby zmieniał się wraz z porami roku. Żeby w miarę możliwości ciągle coś kwitło.

Brzozy uwielbiam to fakt, śmieciuchy z nich to też fakt.
Widzę u siebie rabaty przed tujami wokół ogrodzenia i rabaty pod brzozami z tyłu działki. Nie pokazywałam przodu działki, tam też jest sporo do zrobienia, też są drzewa brzozy i sosny

Aha co to znaczy dla mnie swobodny ?
tak mniej więcej raczej nieograniczenie swobody Nie lubię sztywnych jedynie ilastych ogrodów. Ogród swobodny to też taki, w którym na środku dzsiałki można zagrać w siatkówkę i pod drzewkiem poleżeć na hamaczku. To też taki, że jak na rabatę pod brzozami spadną tony liści z brzozy to będzie to wyglądało w miarę naturalnie. Więc jako wypełnienie to jedynie kora wchodzi w rachubę.
Ale uwielbiam symetrię, konsekwencje kolorystyczną. Ulubione kolory w ogrodzie to biały, limonkowy, fioletowo niebieski. Rożowy bardzo mi pasuje w rozchodnikach.
Podobają mi się ogrody w których jest dużo traw swobodnie poruszających się na wietrze. Uwielbiam połączenia traw z kwitnącymi roślinami np. lawendą,rozchodnikami, szałwią, jeżówkami, werbeną. Jeśli iglaki to gdzieniegdzie. Zawsze mi sie podobały rabaty pod brzozami z wykorzystaniem właśnie funkii i innych cienistych roślin, których nazw nie znam;-( Bardzo lubię też wrzosy i kosodrzewinki (mieszkam na ulicy kosodrzewiny - to zobowiązuje ).

Jeśli chodzi o warunki glebowe to jest to ziemia raczej przepuszczalna, piaszczysta. Pewnie lekko kwaśna (choć przyznam się, że nie sprawdzałam)

Codo rabaty przy tarasie to jakoś chyba napaliłam się na te rozchodniki i rozplenice. Mam rozchodniki w dwóch kolorach jasny i ciemny róż. Malutkie rozsadzone w tym roku, ale są. Do tego rozplenica... no właśnie tylko jaka? ... hameln za duża... jakaś miniaturowa..., ale jaka odmiana? Myślałam żeby z tyłu dać rozplenice i przed nią lekko w nią cofnięte rozchodniki ułożone w dwóch kolorach na przemian. Coś małego może jeszcze z przodu by się przydało. Kupiłam dziś do przymiarki dwa carex morrowi variegata... ale sama nie wiem

W niedalekiej odległości od tarasu, także w słonecznym miejscu planuję duuużą rozciągniętą, rabatę z wyższymi miskantami, werbeną, stipą, jeżówką, małą trawką i szałwią )))

Mam nadzieję, że jest trochę więcej informacji

Plan zrobię, obiecuję

Ogród Mirelli 12:18, 06 paź 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Mirellko jesienny ogród bardzo zachwyca po prostu pięknie Rozplenica w przedogródku pięknie się rozrosła a jeszcze jak w przyszłym roku anabellka da popis to będzie cudo.Rabata igiełkowa czeka na modernizację jestem pewna,że na wiosnę wyczarujesz coś pięknego.
U nas cały czas pada a pracy w ogrodzie mam jeszcze sporo
Macham

Terenia rabata w przedogródku czekająca na zmianę to nie jest igiełkowa. Igiełkowa jest już zrobiona

Tam gdzie rozplenice mam posadzone trzy Annabell Strong. Mam nadzieję, że przetrwają zimę.

Pracy w ogrodzie też mam sporo, a pogoda nie zachęca do wyjścia.
Siedząc w domu chyba rozplanuję dzisiaj gdzie jakie cebulowe sadzić
Ogród Mirelli 07:09, 06 paź 2016

Do góry
Mirellko jesienny ogród bardzo zachwyca po prostu pięknie Rozplenica w przedogródku pięknie się rozrosła a jeszcze jak w przyszłym roku anabellka da popis to będzie cudo.Rabata igiełkowa czeka na modernizację jestem pewna,że na wiosnę wyczarujesz coś pięknego.
U nas cały czas pada a pracy w ogrodzie mam jeszcze sporo
Macham
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:26, 05 paź 2016

Do góry
Ponieważ na forum toczą się dyskusje na temat przydatności i urody astrów na rabatach w trakcie sezonu, spróbuję pokazać rabaty z ich udziałem w szerszym przedziale czasowym

czerwiec- astry podsadzone są rozplenicą, rozchodnikami, obwódka z czyścca

lipiec czyściec po kwitnieniu przycięty, masy nabiera rozplenica

sierpień zaczynają kwitnąć

wrzesień

Ogród Mirelli 16:10, 05 paź 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Mirellko po prostu pięknie, słoneczniki uwielbiam, rozplenice dają popis, swietnie wyglada jezowka rozplenica i berberys razem. Ściskam mocno bo u mnie zimnica niesamowita, 4stopnie nie zachęcają do pracy w ogrodzie

Domi na schodowej mam tak gęsto posadzone rozplenice, że nie wiem jak to będzie w przyszłym roku. Sadziłam je w maju, a już teraz są duże.
Miejsce z rozplenicami, jeżówkami i berberysami to teraz moja ulubiona cześć rabaty

U mnie 7 stopni, zimno, pochmurno, deszczowo.
Ogród Mirelli 15:53, 05 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Rozplenica stipa śliczniusie trawska prezentuja )))

Jolu mam ich sporo, bardzo je polubiłam Stipa fajnie faluje
Ogród Mirelli 15:47, 05 paź 2016

Do góry
Mirellko po prostu pięknie, słoneczniki uwielbiam, rozplenice dają popis, swietnie wyglada jezowka rozplenica i berberys razem. Ściskam mocno bo u mnie zimnica niesamowita, 4stopnie nie zachęcają do pracy w ogrodzie
Ogród Mirelli 13:23, 05 paź 2016

Do góry
Rozplenica stipa śliczniusie trawska prezentuja )))
Mój ogród pod lasem 09:05, 05 paź 2016

Do góry
Piękne masz hosty na pierwszych stronach ale u Ciebie w lesie wiec pasują cudnie. Ja moje pod rozplenica mi zasadziam żeby miały cień i nie znajdziesz ich haha
Ogród na glinie 18:32, 04 paź 2016

Do góry
Moja jedyna rozplenica przy studni.

Ogród z łezką II 11:42, 04 paź 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Piękna rozplenica
Sąsiedzi mają dobre serce

Bo one piękne są, szczególnie jak już szczoteczki mają

Dobre, szkoda im było malucha...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies