Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 22:07, 29 paź 2016

Mirko, muszę przyznać, że skrętniki lepiej u Ciebie kwitną niż u mnie Chyba wiosną wymienię im ziemię, to może im pomogę
Gardener27 22:09, 29 paź 2016

Piękna kolekcja w doniczkach Takich energetycznych kolorów nam teraz trzeba w domu gdy za oknem plucha
Widzę że rozplenica ode mnie nie zawiodła i obsypała się kłosami Choć jednoroczna to jednak warta zachodu
Pozytywną energię przesyłam i pozdrawiam
ryska 22:21, 29 paź 2016

Cudownie obsypane kwieciem skrętniki. Urocze rośliny
Mam tylko 2 ale sprawiają mi dużo radości.
olga80 07:48, 30 paź 2016

mirkaka napisał(a)

Teresko, ja dostałam listki i z nich rozmnożyłam skrętniki

chyba się uśmiechę do Ciebie o takie listki a dam Ci listki mojego bo widzę,że nie masz
dopiero zaczyna kwitnąc

poszperałam i wydaje mi się,że to może być nelis strawberry

pytałaś u mnie co to jest fioletowe na rabacie to dalie mam ich nadmiar więc chętnie się podzielę
LyraBea 11:02, 30 paź 2016

mirkaka napisał(a)

Pamiętałam
Jak Ci się nie uda diabolo rozmnożyć a będziesz chętna to u mnie są dwie siewki. Jeszcze ich nie wywaliłam.
Skrętniki pamiętaj aby nie stały w wodzie. Ja za dużo jednego podlałam i nie zauważyłam że nie wypił całej wody z podstawka i niestety nie udało mi się go uratować. Pozostale rosną i mam nadzieję że do jakiegoś wiosennego spotkania dotrawją
Na zachętę wstawię zdjęcie kilku

to Denim, na wiosnę dostałam maleńką sadzonkę od Ewy

tego masz też to Jana

Kora

Angela

6001

Wawel

I tu dwie sadzonki Wawel z jednego listka ale różne kwiaty wyszły. Tego z lewej strony właśnie zalałam, teraz próbuję jego listek ukorzenić

Ale Ty masz rękę do kwiatów Mireczko. Denim wygląda jak najpiękniejsze okazy fiołków. Pozostale też cudaśne. Moje kwitną cały czas, ale wypuszczają po dwa kwiatki naraz a u Ciebie aż kipią od kwiecia. Pożądam!
frezja napisał(a)
Co to za piękności pokazujesz?? co jeden to bardziej zachwyca.
Prawda, że piękne? Nie miałam pojęcia o istnieniu skrętników, póki Mirka nie przywiozła sadzonek. Wzięłam bez przekonania i przepadłam.
frezja 11:51, 30 paź 2016

LyraBea napisał(a)

Prawda, że piękne? Nie miałam pojęcia o istnieniu skrętników, póki Mirka nie przywiozła sadzonek. Wzięłam bez przekonania i przepadłam.

Prawda )
mirkaka 14:27, 30 paź 2016

frezja napisał(a)

Chyba nigdy jeszcze nie miałam. Rozejrzę się w okolicy

W kwiaciarniach trudno na nie trafić. Najlepiej dzielić się listkami i samemu ukorzeniać i rozmnażać. Mnie Ewa z Do raju daleko, uraczyła listkami.
mirkaka 14:32, 30 paź 2016

Ewa777 napisał(a)
Mirko, muszę przyznać, że skrętniki lepiej u Ciebie kwitną niż u mnie Chyba wiosną wymienię im ziemię, to może im pomogę

Ja do ziemi composana dodaję jeszcze włókien kokosowych. Natomiast ten Denim rośnie w ...moim kompoście. Taką próbę zrobiłam. Poza tym podlewam wszystkie deszczówką do której wpadają liście i igły ze świerka, i co drugie podlewanie od wiosny do jesieni podlewam 2-3 krotnie rozcieńczonym nawozem do kwitnących florowitem.
mirkaka 14:35, 30 paź 2016

Gardener27 napisał(a)
Piękna kolekcja w doniczkach Takich energetycznych kolorów nam teraz trzeba w domu gdy za oknem plucha
Widzę że rozplenica ode mnie nie zawiodła i obsypała się kłosami Choć jednoroczna to jednak warta zachodu
Pozytywną energię przesyłam i pozdrawiam

Przemku, zebrałam już sobie nasionka rozplenic na przyszły rok. Uważam że są one fajniejsze niż te wieloletnie bo zawsze można łatwo z nich zrezygnować, natomiast te wieloletnie trzeba się namęczyć żeby taką wielką karpę wykopać.
mirkaka 14:38, 30 paź 2016

ryska napisał(a)
Cudownie obsypane kwieciem skrętniki. Urocze rośliny
Mam tylko 2 ale sprawiają mi dużo radości.[

Ja dopiero rok temu zaczęłam przygodę z nimi. Nie wiem jak przezimują bo często piszą że zimy ciężko znoszą.