Teraz już sezon stopnięty zmroziło ziemię, ostatnio chciałam wykopać jeszcze porę bo mi parę zostało na polu, ale już nie dało radę...
buziaczki Gosiaczku
stipy uwielbiam, będzie ich więcej w przyszłym roku
Basieńkoco do jedzenia nigdy nie narzekał, więc dobrze piszesz, chyba dobrze jeść dostaje, to się odwdzięcza
kostrzewy teraz te swoje niebieskości pięknie pokazują
Piotrek jak eMuś będzie działał na wiosnę, to pokaże, jak będzie to robił a rękę w końcu trzeba było rozruszać, już teraz po kontuzji nie ma śladu pozdrawiam
widoczek grudniowy rozchodnikowej
Dziewczyny co prawda sezon ogrodowy już u mnie zakończony ale jak by ktoś chciał po oglądać moje chaszczyki to zapraszam na sobotę 8 grudnia o 7.45 na TVP będzie można zobaczyć mój wiejski ogród
Te różyczki miniaturowe w doniczkach chcę przetrzymać w domu do wiosny, Przesadziłam je do troszkę większych doniczek z ziemią piaszczysto gliniastą. Czas pokaże, czy eksperyment się powiedzie.
Przeczytałam cały watek bo zamierzam posadzić żywopłot z buka.
Jeszcze rano byłam przekonana, że z czerwonego, teraz jak obejrzałam kilka zdjęć w tym wątku na którym jest żywopłot z czerwonego buka ...to chyba zmienie zdanie i jednak zdecyduje zielony..... sama nie wiem który
Jesli ktoś ma w swoim prywatnym ogrodzie żywopłot z buka Fagus sylvatica ....czerwony lub zielony to poproszę o wklejenie zdjęć najchętniej z rożnych pór roku (wiosna lato jesień zima).... dla czerwonego buka bedzie pewnie widac róznicę i zmiane wybiarwienia w ciągu roku.
A teraz kilka pytań na które odpowiedzi nie znalazłam w tym watku lub nie sa dla mnie do końca jasne.
1. w jakiej odległości sadzić buka? pojawiaja sie rózne sugestie ale najczęściej widzę co pól metra (50cm)
i teraz jak patrze na to zdjęcie ...to wydaje sie że te buki maja jednak wiekszy rozstaw ? a ile ?
2. jaka mozna utrzymac w miare sensowną szerokość takiego żywopłotu - np za 5 czy 10 lat od posadzenia ? czy jestem w stanie utrzymac na 50cm szerokości taki żywopłot zeby nie świecił pniami ? czy jednak mysleć bardziej o 1m ? ...jak to wychodzi wam z praktyki ....albo jakiej szerokości te zywopłoty i po ilu latach macie u siebie?
3. Czy może być tak, że żywopłot z buka czerwonego pod wpływem słońca zielenieje? ( to jest pytanie skopiowane z pytań juz umieszczonych w tym wątku ) nie znalazłam na nie odpowiedzi na nie.
Jedynie co widze po moich bukach Dawyck Purple i Rohan to czasem pod koniec lata to wybarwienie bordowe lekko zielenieje ale oba te buki w fazie bordowej i zzieleniałej wygladaja jedak inaczej. Osobiście bardziej mi sie podoba Dawyck ...dlatego pytam czy buk pospolity bordowy tez sie tak zachowuje i czy blizej mu do Dawycka czy Rohana?
4. i chyba najtrudniejsze pytanie .....wybarwienie jesienne / zimowe ...chodzi mi o ten pomarańczowy kolor liści teraz w mc listopadzie/grudniu czy jest różnica w wybarwieniu jesiennym miedzy bukiem zielonym a czerwonym....i Czy jest ktoś kto może mi to zobrazować zdjęciem porównawczym liści ? może gdzies w necie taka wiedza jest? ...jakies linki może?
Aguś lubię derenie i zdecydowanie powiększę ich ilość w ogrodzie. Robią zimą dobrą robotę.
Lubię mieć porządek w domu i w ogrodzie wtedy dopiero odzyskuję wewnętrzną równowagę
Nie chcę żeby nasi działkowi sąsiedzi mieli jakiś bałagan pod oknami. Ja tam nie mieszkam jeszcze, ale chcę mieć z nimi dobre stosunki