Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 20 sie 2018

Do góry
Walde napisał(a)

Dzień Dobry. Proszę jakie drzewo posadzic w tym miejscu? Słońce świeci tam do 16 godziny. W pobliżu rośnie sliwa nigra. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Przepraszam za to tłumaczenie. Jestem z Czech.

Buk o złocistych liściach lub miłorząb, który przebarwia się na żółto.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 20 sie 2018

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Danusiu reasumując chciałam mieć jedną piękną rabatę i tyle niewiadomych w głowie.
Zrobiłam zdjęcie szerszych kadr, może się przydadzą...

Kamień w żadnym razie biały nawet do akwarium nie pasuje, a co dopiero na rabatę. Kamień szary lub czarny.

Małymi kroczkami do celu... 09:42, 20 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Ewka spokojnie ja w tym roku za dużo szaleć nie będę, chce tylko dosadzić w paru miejscach, gdzie jeszcze nie rosną i tyle działasz coś w ogrodzie? U nas taki upał,że czekam na ochlodzenie i też mam parę planów na później. Zostawiam Ci moją obecną ulubienice, czyli róże minervę

Przepiekna róża. Nie znałam jej. Ma niesamowity kolor.
Działam jak zawsze ogrodowo, mimo upałów, ogarniam teren pod kolejny trawniczek i rabatę choinkową podgarażową Wczoraj prawie udaru dostałam, głowę chłodziłam w basenie.

Przepiękne te Twoje hortki, cały czas ciągnie mnie do vanilek ale już miejsca zaczyna brakowac na nowe chciejstwa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 20 sie 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Zrobilam taki rysunek z tego kata. (narazie jest tam tylko ten ekran z tuji brabant)

Co ty na to? Posadzila bys takie cos u twoich klientow? )
Jesli tak, to jak bys mr radzila je posadzic? Jak na przykladzie A czy na B?

Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.

I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 20 sie 2018

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Jedynie kolumnowe, bo tak duże drzewo jak tulipanoweic, z czasem będzie wielką konkurencją dla kolejnego planowanego drzewa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:36, 20 sie 2018

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Dobry wieczór wszystkim,

Mam takie pytanie do Was.
Posadziłem żywopłot z Cisa Hicksii i nie wszystkie się przyjęły.

Pierwszym planem było uzupełnić na jesień ale teraz zastanawiam się, czy nie warto byłoby wykorzystać powstałą lukę, przesunąć jeden z krzaczków i w miejsce po tym narożnym posadzić drzewko, które rzuci cień od strony południowo-wschodniej.

Czy Waszym zdaniem to dobry pomysł aby przedzielać w ten sposób szpaler żywopłotu? A jeżeli tak, to jakie drzewko tam posadzić? Nie może być zbyt duże, bo to narożnik, w którym docelowo stanie pergola/altana.

Ostatnia kwestia, to czy cisy nie będą zbyt blisko, bo około 70cm, a z drugiej strony czy wystarczająco blisko, aby docelowo stworzyć w miarę zwarty i zamknięty narożnik?

Moim zdaniem nie stworzyłeś dla cisów optymalnego środowiska. Kamień kiepsko Lepsza byłaby ściółka, a jesli jeszcze pod kamieniem jest szmata, no to masz już przyczynę zamierania. Jeśli szmata jest - usuwaj ją koniecznie.

Czy za blisko czy za rzadko posadzone: kwestia czasu. Gęściej posadzone szybciej wypełnią luki i powstanie zielony ekran, rzadko posadzone- poczekasz z 10 lat
Drzewko polecam śliwę wiśniową 'Nigra' na wysokim pniu, powyżej płotu, czyli 200-250 cm. Pieniek oczywiście, a korona nad płotem. Wtedy docelowa wysokość cisa - to wysokość płotu.
Ogród Małej Mi 2017 09:22, 20 sie 2018

Do góry
Takie dalie... chyba wylądują w donicach
Ale ładne no nie ???
Ogród Małej Mi 2017 09:21, 20 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Mniej problemowe na pniu są hortki o luźnych kwiatostanach
Ja mam 3 unique i nawet nie przycinam na zimę
Ładnie się trzymają
Phantom tez może być....z ciężkimi zawsze problem

Też to zauważyłam, bo jak nie przytnę to one zawsze wyglądają beznadziejnie. Może jakby rosły tylko z jakimś zadarniaczem na dole to jakoś nawet te leżące by wyglądały, a tak to porażka..

Chociaż Limka nawet w tym roku się zebrała i wygląda trochę lepiej..

A Phantom też ma ciężkie kwiaty... przynajmniej u mnie..

Ogród Małej Mi 2017 09:18, 20 sie 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, zawilce masz cudne. Czytam, że wywaliłaś róże i jeżówki . Ogród to niekończąca się opowieść ciągłych zmian.
Pozdrawiam

Różowe rozsiały się wszędzie.. muszę je ograniczyć.. w miarę przekwitania będę wyrzucać kolejne ..
I tak szło jedna za druga..

Czerwone strzałki..wyleciały kępy.. i jest lepiej, ale foto mam na telefonie. jak będę tkwić w jakimś urzędzie pod drzwiami to wrzucę .. jak jest po wywaleniu.

Te w cieniu są liche.. pora na zmianę aranżacji..

itp itd

A róże to kapryśne królowe, wymagają opieki i służby.. jak będę w stanie im usługiwać to się na nowo zaprzyjaźnimy, a na razie kapryśnice wylatują..
Ogród Małej Mi 2017 09:13, 20 sie 2018

Do góry
kasia1 napisał(a)
Witaj Aniu, znalazłam w historii takie zdjęcie z Twojego ogrodu:

Napisz mi poproszę, co to za roślinka ta fioletowa? A hortki to jakie?
Mam posadzone jeżówki przed hortensjami Vanille Fraise, ale teraz w sierpniu jest jeden wielki róż. Muszę w przyszłym roku coś zmienić.

Hortensja Limelight i fioletowe to agastache, przy czym agastache rośnie jak chce i gdzie chce.. i najczęściej nie tam gdzie ja chcę. Taki wypełniacz co żyje swoim życiem.

W tym miejscu już go nie mam.. ale pojawił się 60 metrów dalej Przekwita wiec słabo go już widać.. muszę chyba zebrać nasionka, bo niebieski jest ładniejszy od białego . i dużo niższy.

W sobotę wyciepałam las białego agastache..

Podmiejski ogródek 09:09, 20 sie 2018

Do góry
Na południowej rabacie też ruchy

Pod kaliną posadziłam proso rózgowate. Miała być odmiana heavy metal, ale jest straight cloud. Ma bardzo ładne, różowe wiechy i Kondzio twierdzi, że ma bardzo ładny, wyprostowany pokrój.

Poza tym wszystkie rośliny łażą po rabacie w te i we wtę, niezależnie od tego czy w porze kwitnienia czy nie: rozchodniki, szałwie, kocimiętki, przetaczniki, kosaćce, zatrwiany ledwie miesiąc temu kupione i wsadzone...
Wyleciało całe poletko piwonii, białe floksy, odętka. Przetacznikowiec ma odroczony wyrok, chciałabym go, ale ciągle się pokłada...
Za rok zobaczymy, czy przesadzenia miały sens.
Na razie jeden wielki bajzel
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:08, 20 sie 2018

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
Miała być hortensja Bobo. Dziś uważam, że ta pomyłka wyszła mi na dobre. [/quote
Małgosia co masz posadzone za hortensjami, czy to są cyprysiki? Ładnie to wszystko wygląda
Podmiejski ogródek 09:02, 20 sie 2018

Do góry
Dawno zdjęć nie było, prawda?
A po leniwym lipcu, w sierpniu zabrałam się za przetasowania

Na lipowej duże hosty przesadziłam przed hortkę na pniu. Z tyłu posadzę jeszcze parzydła leśne. Myślałam o czymś zimozielonym, ale wszystkie zimozielone mają ciemne liście, na tle ciemnego cisa będą się zlewać, a poza tym zimozielone są nudne
Skoro o cisie mowa, to bystre oko wypatrzy brak lilaka w żywopłocie. Pół zeszłej soboty mi się zeszło na karczowaniu, a zakwasy miałam później przez pół tygodnia. Jeszcze jeden lilak mi został
Poprzesuwałam też drobnicę, która tam rosła: zabrałam brunnerę, wietlicę dałam za hostami, poletko tiarelli muszę powiększyć.
poletko bodziszka korzeniastego będzie się systematycznie zmniejszało, w miarę jak bardziej atrakcyjne rośliny będą zwiększały objętość.

Brunnerę podzieliłam (mam nadzieję, że ten termin dzielenia bardziej będzie jej odpowiadał niż wiosenny) i posadziłam przy środkowej lipie. Ma być sekwencja: brunnera - silversceptre - bergenia - hakone - hosta. Czekam niecierpliwie aż poletka się zabudują, na razie słabo im to idzie

hmmm, widzę że na zdjęciach najlepiej widać opadłe liście z lipy (wygląda na to, że ta środkowa padnie i oby jak najszybciej)
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:59, 20 sie 2018

Do góry

Okno na ogród 08:51, 20 sie 2018

Do góry
Witaj Haniu,

Ja nie wiem, co tu projektować. Tu już jest pięknie. Kolorystyka bardzo mi się podoba.
HannaR napisał(a)

Z tego miejsca jestem raczej zadowolona. Dobrałam rośliny, które dobrze czują się w tym miejscu i dużo przyrosły.
Mokradło... i mój ogród 08:48, 20 sie 2018

Do góry
Skarpa garażowa. Kilka lat temu:

Po tym jak na rabacie zrobił się miszmasz, postanowiłam zrobić tu metamorfozę.

Przesadziłam cisy Wojtek, bo przemarzały co roku i straszyły brązowymi igłami. Stożkowe jałowce niestety wyłysiały i zostały wyrzucone. Inne miejsce w ogrodzie znalazłam różnokolorowym różanecznikom, tawułkom Arendsa oraz hostom wszelakiej maści.

Na skarpie zostały jałowce płożące Wiltonii, miskanty Gracillimus, żółte bodajże jałowce chińskie Plumosa Aurea, które nie miałam serca wyrzucić, jodła hiszpańska Kelleris i oraz tuje Gold Perle.

Kamyki przeniosłam na skarpę kamyczkową bo były domem dla ślimaków.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:47, 20 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu witam. Jak dobrze, ze pojechalas wiem co to znaczy oderwanje sie od obowiazkow codziennych. Nawet jeden dzien.
Widzialam duzo zdjec ze spotkania fajna kobietka z ciebie zreszta wssystkie ladne rozniace sie tylko figurami. Ale coz zrobic jak nje mozna sie powstrzymac czlowiek lasy na jedzenie.

Moze i ja kiedys pojade, zawsze cos tam stoi na drodze, ze nie moge pojechac.

Pozdrawiam

Elu mam nadzieję, że w przyszłym roku się wybierzesz. Było warto. Naładowałam akumulatory a ogród będę wspominała bardzo długo. Tym bardziej dla nas, taka odskocznia od codziennego życia koniecznie potrzebna. Mogłam kupić trochę więcej roślin. Kupiłam same trawy i żałuję,że nie nie zdecydowałam się na drobniutkiego w kwiaty astra.

Aktualne fotki ciąg dalszy. First Lady.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:45, 20 sie 2018

Do góry
Grazyko urlop byl bardzo intensywny i szybki, wczoraj wieczorem polozylismy sie do lozka i sie pytamy siebie czy my gdzies bylismy, tak szybko to minelo
Bylam jeszcze w Boleslawcu na targach ceramiki.

Gosiu kocham gory i ogrody

Dziewczyny porady potrzebuje i od chlopakow tez

kupilam buk Tricolor i nie jestem pewna gdzie posadzic
taki ladny egzemplarz mi sie trafil

no i tak sobie mysle, ze albo tu

tak posrodku fotki, miedzy thuja a pisardii.Teraz tam rosnie forsycja ale ona taka marna, ze nie moge sie juz na nia patrzec. To jest od strony drogi wiec troche by nas zaslonil i bylby ladnym lapaczem wzrokow albo przyciagaczem wzroku Troche sie boje ze nam bedzie rzucal cien na okna. Jakos nie potrafie tego ocenic. Tak calkiem blisko domu to ni jest.

Drugie miejsce to na srodku trawnika w miejscu uschlej jablonki

Emus cos pomrukiwal, ze by mozna tu nowa rabate zrobic.

no i jeszcze jeden pomysl to za grillem Ta teraz busz malinowy jest

To drzewo, ktore wyrasta z kmina jest daleko. i o prawej od orzecha tez jest drzewo nie z ojego ogrodu, dosc daleko rosnace. Dalej na lewo na samym skraju fotki jest czeresnia. Po lewej ciut jest rok temu sadzony orzech i tak na prawo od orzechy (w jakiej odleglosci?) w rok´gu ogdodu by mogl ten buk rosnac. To tez jest od strony drogi.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:38, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ale świetnie te rdzewiaczki.
Ja zafundowałam sobie 3.
A pisalam już u siebie, co mój mąż na to, jak je zobaczył

Oglądałam Aniu u Ciebie. Metaloplastyka króluje . No cóż czas wrócić do rzeczywistości i wstawić kilka aktualnych fotek.

Chopin drugie tłoczenie.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:26, 20 sie 2018

Do góry
Miała być hortensja Bobo. Dziś uważam, że ta pomyłka wyszła mi na dobre.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies