Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:27, 20 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Obrałam to za motto życiowe, tylko skróciłam czasokres do 3 lat.

Mam kąty, do których właśnie z taką częstotliwością zaglądam

Anda napisał(a)

Dokladnie tak jest
Ostatnio byłam w bardzo małym ogródku, pokażę kiedyś fotki stamtąd, i wspólnie z innymi ogrodniczkami stwierdzilyśmy zgodnie, że wcale nie trzeba sadzić dużymi plamami lub pasmami, żeby rabata wyglądała harmonijnie

duża rabata - duże plamy, mała rabata - małe plamy

ale ostatnio chciwie przyglądam się rabatom Danusi w "mojej Anglii", bo widzę, że duże rabaty, a nasadzenia drobne. nie mogę się doczekać, kiedy będzie można je zobaczyć na żywo

la_estrellita napisał(a)

Widzę, że wszyscy teraz będą sadzić liliowce z narcyzami. Ale żeby nie było to i ja uważam ten pomysł za wart uwagi . Tylko żółte narcyzy w żółtych liliowcach sprawią, że przez cały sezon będzie podobnie, czyli nudno. Ja bym pomieszała kolory.

narcyzy w maju a liliowce w lipcu
zgodność kolorystyczna nie musi być zachowana, chociaż akurat w przypadku tych roślin, to nie ma zbyt wielkiego wyboru (narcyzy są białe lub żółte, a odmian liliowców jest bardzo dużo, ale nawet odmiany różowe zawsze mają jakieś żółte plamki)
makadamia 09:02, 20 sie 2018

Dawno zdjęć nie było, prawda?
A po leniwym lipcu, w sierpniu zabrałam się za przetasowania

Na lipowej duże hosty przesadziłam przed hortkę na pniu. Z tyłu posadzę jeszcze parzydła leśne. Myślałam o czymś zimozielonym, ale wszystkie zimozielone mają ciemne liście, na tle ciemnego cisa będą się zlewać, a poza tym zimozielone są nudne
Skoro o cisie mowa, to bystre oko wypatrzy brak lilaka w żywopłocie. Pół zeszłej soboty mi się zeszło na karczowaniu, a zakwasy miałam później przez pół tygodnia. Jeszcze jeden lilak mi został
Poprzesuwałam też drobnicę, która tam rosła: zabrałam brunnerę, wietlicę dałam za hostami, poletko tiarelli muszę powiększyć.
poletko bodziszka korzeniastego będzie się systematycznie zmniejszało, w miarę jak bardziej atrakcyjne rośliny będą zwiększały objętość.

Brunnerę podzieliłam (mam nadzieję, że ten termin dzielenia bardziej będzie jej odpowiadał niż wiosenny) i posadziłam przy środkowej lipie. Ma być sekwencja: brunnera - silversceptre - bergenia - hakone - hosta. Czekam niecierpliwie aż poletka się zabudują, na razie słabo im to idzie

hmmm, widzę że na zdjęciach najlepiej widać opadłe liście z lipy (wygląda na to, że ta środkowa padnie i oby jak najszybciej)
makadamia 09:09, 20 sie 2018

Na południowej rabacie też ruchy

Pod kaliną posadziłam proso rózgowate. Miała być odmiana heavy metal, ale jest straight cloud. Ma bardzo ładne, różowe wiechy i Kondzio twierdzi, że ma bardzo ładny, wyprostowany pokrój.

Poza tym wszystkie rośliny łażą po rabacie w te i we wtę, niezależnie od tego czy w porze kwitnienia czy nie: rozchodniki, szałwie, kocimiętki, przetaczniki, kosaćce, zatrwiany ledwie miesiąc temu kupione i wsadzone...
Wyleciało całe poletko piwonii, białe floksy, odętka. Przetacznikowiec ma odroczony wyrok, chciałabym go, ale ciągle się pokłada...
Za rok zobaczymy, czy przesadzenia miały sens.
Na razie jeden wielki bajzel
mrokasia 09:33, 20 sie 2018

He, he, he, tetrisik ogrodowy w pełnej krasie .
To proso ładnie wygląda.
Brzozowadzie... 11:48, 20 sie 2018

makadamia napisał(a)

Baardzo fajne to naprzemienne łączenie dużych liści i traw! Ta brunnera chodzi za mną już z rok. Czy ona wytrzymuje popołudniowe słońce? Bo muszę w dwóch miejscach wymienić hosty popalone w tegorocznym upale i pasuje mi albo brunnera albo bergenia.
A co z tym uciętym pieńkiem planujesz zrobić? Bo fajnie by wyszła mała ławeczka ewentualnie bluszcz...
Moje ss z zeszłej jesieni - pamiętasz, to chyba Ty doradzałaś mi je pod brzozy - rosną pięknie, trochę przypalone słońcem, ale jakie bujne i podzielne W ciągu lata ze wszystkich odnóżek zrobiłam sobie z 7 bujnych nowych sadzonek. Chciałam, żeby zachowały kępiasty pokrój, więc odrywałam wszystkie odnóżki, łączyłam w kupki i super! To moje pierwsze rozmnażanie traw Uściski ślę
Anda 13:57, 20 sie 2018

Normalnie zazdraszczam, że możesz sadzić i przesadzać. U mnie tak sucho, że nic się nie da zrobić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:18, 20 sie 2018

mrokasia napisał(a)
He, he, he, tetrisik ogrodowy w pełnej krasie .
To proso ładnie wygląda.

Na to proso bardzo liczę. Jakby się je udało jeszcze podzielić w przyszłym roku, to byłoby super. Taką chmurkę podświetloną słońcem bym bardzo chciała
makadamia 14:21, 20 sie 2018

Anda napisał(a)
Normalnie zazdraszczam, że możesz sadzić i przesadzać. U mnie tak sucho, że nic się nie da zrobić.

Z największym przesadzaniem to się wstrzeliłam w ostatni wieczór przed "wielką ulewą", czyli jedyny raz, kiedy w tym roku rzęsiście popadało
a pozostałe - podlewanie, podlewanie...
makadamia 14:31, 20 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Baardzo fajne to naprzemienne łączenie dużych liści i traw! Ta brunnera chodzi za mną już z rok. Czy ona wytrzymuje popołudniowe słońce? Bo muszę w dwóch miejscach wymienić hosty popalone w tegorocznym upale i pasuje mi albo brunnera albo bergenia.
A co z tym uciętym pieńkiem planujesz zrobić? Bo fajnie by wyszła mała ławeczka ewentualnie bluszcz...
Moje ss z zeszłej jesieni - pamiętasz, to chyba Ty doradzałaś mi je pod brzozy - rosną pięknie, trochę przypalone słońcem, ale jakie bujne i podzielne W ciągu lata ze wszystkich odnóżek zrobiłam sobie z 7 bujnych nowych sadzonek. Chciałam, żeby zachowały kępiasty pokrój, więc odrywałam wszystkie odnóżki, łączyłam w kupki i super! To moje pierwsze rozmnażanie traw Uściski ślę

Świetnie wyczułaś mój zamiar
Dokładnie o ten kontrast mi chodzi

Czy brunnera da radę na słońcu to Ci nie powiem. U mnie rośnie w zasadzie cały dzień w cieniu. Tyle co przez liście się przedostanie. Gdzieś jednak wyczytałam, że odmiana jack frost najlepiej trzyma liście, z czego wnioskuję, że ogólnie brunnery mają z tym problem.

Ucięty pieniek mam zamiar uciąć jeszcze bardziej. Mówiąc krótko - chcę ją wyciąć w całości. EM jej broni, ale coś mi się zdaje, że ona się już i tak poddała i nic z niej nie będzie.
Jak pójdzie pod siekierę, to się Was będę pytała, jakie nieduże drzewko tam posadzić

Chciałam na nią puścić powojnika, ale odmiana kupiona na wiosnę nawet jednego sezonu nie wytrzymała - już jej nie ma:/.

A ławeczkę planuję, owszem, ale trochę dalej. W tej okolicy to bym chciała jakiś akcent: poidło na postumencie, albo jakaś rzeźba. Taka jak ma Dana byłaby idealna (taka kula w płaskiej misie, na słupku), tylko kolor mi nie pasuje.

Cieszę się, że silvery Ci podeszły. U mnie w jednym miejscu super się zagęściły, a w drugim stoją jak zaklęte (właśnie te, które widać na zdjęciu)
inka74 19:07, 20 sie 2018

W tetris się bawisz fajne to proso. Ładne ma te wiechy.
Czy miałabyś gdzieś zdjątka ukwapu?