Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 19:08, 12 mar 2024

Do góry
Byłam już blisko wyjścia więc pokażę przycięte róże New Down i całą naszą zieleń na ulicy.

Ogród Basi 19:05, 12 mar 2024

Do góry
W weekend zamieniłam tuje przy garażu na cisy wykopane z rabat.

Ogród Basi 19:03, 12 mar 2024

Do góry
Obcięłam dzisiaj patyki hortensji. Teraz mogą się już ukorzeniać. Dzięki Lidko.

Ogródkowe perypetie:) 18:55, 12 mar 2024

Do góry
I przedstawiam moje 6 dziecko... Perełka. Moje małe cudo
Ogródkowe perypetie:) 18:54, 12 mar 2024

Do góry
[
Spełnianie marzeń - ogród czas start 18:54, 12 mar 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Moja hortensjowa szkółka. Po 10 patyczków na słoik, nie za dużo? Reszta w rozsadniku wetknięta

Witam, oby tylko się ładnie ukorzenily, czego Ci życzę. Ja zawsze mam plan zrobić sztobry, ucinam, a potem gdzieś rzucam i finalnie o nich zapominam - a z tego, co wiem, to trzeba je od razu po ścięciu wsadzić do piasku... No może w następnym roku się uda
Ogródkowe perypetie:) 18:43, 12 mar 2024

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 18:42, 12 mar 2024

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:18, 12 mar 2024

Do góry
W zeszłym roku zrobiłam eksperyment. Niektóre z drzewiastych piwonii wytwarzają w sezonie bardzo długie zielone przyrosty. Takie jak na fotce. Na dole widać zeszłoroczny, zdrewniały pęd. W efekcie roślina buja na wysokość i słabiej kwitnie.

Wszystkie zielone przyrosty przycięłam nad pierwszym oczkiem, no, ręka trochę mi drżała.
Sporo zielonego poszło na kompost. Ale widać dzisiaj, że pędy zdrewniały i w ten sposób utrzymam w ryzach wysokość piwonii. Nie wiem czy zakwitnie w tym roku, ale wysokość rośliny będę już miała pod kontrolą. Szkoda tylko, że nie zrobiłam tak kiedyś z P.Delavaya, tworzyła ponad dwumetrowe zarośla zdrewniałych pędów z małą ilością kwiatów.

Anna i Ogród 2 18:16, 12 mar 2024

Do góry
Od dziś i ja mam przebiśniegi w swoim ogrodzie . Cóż za radość. Podzieliłam na kilkanaście mniejszych kępek. Niech się rozrastają. Może jeszcze dokupię
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 17:36, 12 mar 2024

Do góry
Moje cyklameny, największa skupina to hederifolium, po brzegach coum, które kwitnie, słabo, ale to wszystko siewki, więc wybaczone im jest Widzę białe kwiaty i różowe.

Liście hederifolium też się różnią między sobą. Mam je z tylu źródeł, że nic dziwnego. Niektóre mają bordowe spody liści. Zimą jakieś podziemne stworzenie wypiętrzyło mi ziemię i wywaliło kopce nad liśćmi. Dużo czasu zajęło mi przywracanie porządku. Mam plany co tych kęp, doskonale się sieją, może jakieś nowe założenie na podłożu z wapiennych łupków?

Siewki coum pojawiają się w różnych miejscach.

A ten, coum (?) w białej odmianie ma liście jak hederifolium. Niech ma, póki co, wspaniale się wysiał. Kiedyś zbierałam siewki i rozsadzałam, ale robiłam to chyba zbyt wcześnie. Myślę, że trzeba dać czas siewkom, jakieś trzy lata.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 17:05, 12 mar 2024

Do góry
Ja też się cieszę, na przemian złoszczę, zimno powoduje, że mój ogród w najlepsze jeszcze śpi.
Nawet piwonie botaniczne trzymają nosy od dwóch tygodni na poziomie gruntu.
Poza przebiśniegami (chcesz jeszcze 'Viridapice', będę lokować do gruntu ), rannikami i irysami reticulata, nic mi nie kwitnie. Nie czyszczę rabat w obawie przed spadkami temperatur, to smutno, ponuro i szaro mam.

Wyniebieszczyłam tylko wołyńskie, pod dachem łatwiej. Chyba zaczęłam kolekcjonować ogrodówki, ale według swojego klucza. Ta, która najszybciej i najchętniej reaguje na wyniebieszczanie pochodzi z Francji, od amatora i pasjonata. Twoje NN to prawdopodobnie hortki z poniemieckich ogródków. Interesują mnie stare odmiany, które wypierane są dzisiaj przez różne hybrydowe nowości.
Mam jeszcze na oku taką jedną, w maleńkim przydomowym ogródku w Swarzewie. W zeszłym roku zagaiłam właścicielkę, w tym odważę się już po prośbie

W domku ogrodnika zimuję wszystko, co nie może zostać pod gołym niebem. Irysów nie zdążyłam posadzić w sierpniu, przeczekały pod dachem.

Jeszcze... Arizema z Portofino, zadomawia się, coś wypuszcza.

Ostatnia u mnie szachownica (oprócz kostkowatych) Minuta.

Miłek amurski w odmianie, o pełnych, zielonkawych kwiatach, kupiony jako amurski, ale sprawił niespodziankę. Niestety po podziale kiepsko rośnie, ale zakwitnie w tym roku i jest nadzieja na reanimację.

Bo miłki amurskie w doniczkach to szalały, a jak twój?

Znowu na wsi 16:54, 12 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)

Przepiękne zestawienie!
Bylinowa łąka 16:28, 12 mar 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Sylwia wiem, że ta hortensja ma korzonki czepne, ale u mnie po ścianie tak nie bardzo chciała się piąć. Bardziej jej się podobało między bergeniami po ziemi pędy puszczać i się ukorzeniać na dole. Dlatego tej podpory potrzebowałam. Moja już dłużej w ziemi siedzi, myślę że ją podkarmię w tym roku i w mig zajmie przygotowaną miejscówkę.

Gratuluję udanych prac remontowych i stolarskich.
U mnie hortensja pnąca rośnie od wielu lat z boku ganku. Podporą są trzy bambusowe tyczki. Hortensja jest przycinana, z kwitnieniem nie ma problemów. Mam nadzieję, że Twoja też będzie rosła bez zastrzeżeń.
zdjęcia potem usunę

Bylinowa łąka 13:47, 12 mar 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
A to już z dzisiejszego spaceru po lesie.
Żywiec gruczołowaty. Całe polanki tak kwitły.

Jaka ładna ta roślinka, nie znałam, nigdy nie widziałam. U mnie tereny suche więc i roślinność inna.
Widziałam podporę pod hortensję pnącą, chyba tylko "kierunkowo" dla niej będzie bo za moment przemieli ją w drzazgi w swoim uścisku. Ja hortensje mam na grubych sosnach, to bardzo silne pnącze Początkowo rośnie wolno 2-4 lata, ale potem wystrzeli. Choć też zależy od odmiany. Bo przykładowo Mirranda rośnie u mnie bardzo powoli i właśnie ma tendencje do płożenia się.
Glina i zielsko 13:34, 12 mar 2024

Do góry
Żeby było ładnie najpierw musi być brzydko! Więc wertykulacja trawnika w toku. 2/3 zrobione.
Wszystkiego po trochu 13:16, 12 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
wsród konarów azalii puszkinia, błękitne maleństwo
[/img]

Niesamowite. Cudnie wygląda taka nabita kępa. Ciekawe czemu moje nie kwitną. Chyba je carex Silver Sceptre pożarł. Będę musiała go usunąć.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:40, 12 mar 2024

Do góry
Obudziły się fiołki.

Miodunka zbiera się do kwitnienia.

Kwitnie puszkinia i zawilce gajowe. Te drugie pojawiają się wciąż w nowych miejscach.

Budzą się hosty.

Na pierwiosnkach bezłodygowych coraz więcej kwiecia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:34, 12 mar 2024

Do góry
Trawnik po wertykulacji. W nocy popadało, teraz też pada. nawóz ładnie się rozpuści, a piasek wpadnie do dziurek po areacji.

A ten wciąż atrakcyjny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:23, 12 mar 2024

Do góry
Z aktualności ogrodowych
Pory były drugi raz u fryzjera.
Szykuję się mentalnie do wysiewu pomidorów i jarmużu.
Ogród ozdobny jest gotowy na przyjście wiosny.
Krokusów nigdy dość.

Pszczoły maja co jeść.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies