Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 17:24, 19 paź 2018

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć ...

Rosenfaszination

Kłosy trawy Adaggio

Rabata ambrowcowa

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 19 paź 2018

Do góry
cd

Brzozowy zakątek- w tym sezonie bez dereniowych liści. Teraz mogą cieszyć kolory gałęzi. Całe szczęście, że wyleczyłam się z tego, że każde miejsce w ogrodzie ma być zadbane. Między brzozy wrzucałam wypielona na schodkach tojeść rozesłaną, jakieś dąbrówki i kostrzewy. Gdybym chciała mieć tam estetycznie, to musiałabym wylać hektolitry wody. Bez sensu.

grabowy żywopłot wkrótce będzie łysy

i aktualny stan ścietolistnego

Dla Margerytki derenie Sibirica

Do raju daleko - u Ewy 17:09, 19 paź 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Ewuniu, jak znajdziesz trochę czasu, pokaż swój cudowny jesienny ogród
Pozdrawiam

Proszę bardzo Kilka zdjęć październikowych...

Przebarwiony jesiennie Dereń Cherokee Sunset

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:06, 19 paź 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

No właśnie, gdybym miała Twój dar, to bym sadziła właśnie tak jak Ty - plamami. A że tego daru Pan Bóg poskąpił, to muszę iść w rządki... Czego przykładem jest moja nieszczęsna południowa rabata... Cześć Haniu, przyszłam na kawkę

Najtrudniej było mi zaplanować i posadzić rośliny na rabacie garażowej i podokiennej z boku tarasu. To wąskie skrawki ziemi i bardzo się trzeba nagłowić, żeby uzyskać spójną całość. Wyszło częściowo poprawnie. Garażowa jest w miarę kompletna. Poprawnie wygląda o każdej porze roku. Dopóki nie podrosną na niej drzewka trochę zgrzyta przeskok z niskich trawek na wysokość hortensji. Mogłam posadzić na całej długości hortensje, ale na froncie w żadnym miejscu nie mam szpalerków.

Na przytarasowej w tym roku była porażka. Rabata jest wyniesiona, nieco pod okapem, z południową wystawą. Wszystko tam usychało w oczach mimo codziennego podlewania. Do obserwacji w kolejnym roku.

Reszta ogrodu to szerokie lub bardzo szerokie rabaty. Można było odpuścić detal i bawić się plamami, bo było na to miejsce. Nawet jeśli coś zaszwankowało z powodu suszy, to obok rosło coś, co częściowo maskowało ubytki.
Wyschły rozplenice i imperata, ale róże i Variegatus wyglądały w miarę OK.

Tu nie było kalin, bo zrzuciły liście; kiepsko spisały się astry i derenie- zastąpiły je berberysy, perukowiec i kosodrzewina oraz trawy. Między innymi dlatego obawiam się monotematycznych nasadzeń. W razie awarii, nie ma wersji B.

Małymi kroczkami do celu... 16:49, 19 paź 2018

Do góry
Różyczki posadzone pazurki zrobione , ogród gotowy na zimę chociaż mam cichą nadzieję, ze jeszcze trochę tego ciepła będzie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:44, 19 paź 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Gruszko co to za jabłonka? Ola?

Ona Ci to jest. Dzisiaj zaczęła zrzut liści.

Widzę ja z okna jadalni

Osiedlowy ogródek 16:07, 19 paź 2018

Do góry
Widzę, że sypią się tu fajne pomysły

Niestety, link od Toszki też mi nie działa.

Tak najprościej możny by ten trawnik zrobić tak

Półokręgi przebiegające równolegle do siebie. Bez ścieżek, bez podziałów. Rabaty zwiększyłyby trochę powierzchnię, ale nie aż tak mocno.

Bardziej skomplikowana wersja, taka ze ścieżką i kołami

żeby to miało ręce i nogi posiłkowałam się tu dodatkowymi kołami, jedno w trawniku - tu mógłby być wyniesiony klombik, a drugie przy wejściu - jako zaokrąglona rabata. Wtedy możnaby poprowadzić jako tako ścieżkę.

Ty jesteś na miejscu. Jak Ty to sobie wyobrażasz? Jak to "widzisz"?

W cieniu - zacieniona 15:22, 19 paź 2018

Do góry
Zawilce - w fazie kwitnienia i wydawania nasion.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:00, 19 paź 2018

Do góry
Nieodłącznym składnikiem który stosuję do kondycjonowania gleby jest jeszcze u mnie mączka bazaltowa. Odżywia mikroorganizmy glebowe oraz poprawia strukturę gleby. Nawet w największą suszę podlewam swój trawnik 1-2 razy w tygodniu.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:56, 19 paź 2018

Do góry
bql3 napisał(a)

Jeżu jakie kolory!!! Cudo!!!

Tak, widziałam siatkę.Przyjemnych jesiennych wieczorków!
...uDany ogród 14:51, 19 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Danusiu, podrzucę ci późnie kilka adresów dobrych stocków, bo to też ważne, żeby byle gdzie nie pokazywać zdjęć. Koniecznie spróbuj

Masz w ogrodzie jeszcze sporo miejsca. A co do warzywnika, szklarenki i podobnych, mam na pintereście tablicę https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-kitchen-garden/ Myślę, że sporo ci się tam spodoba. przez klikanie na zdjęcia można dotrzeć do stron źródłowych i czasem trafić na rysunki konstrukcji, np. szklarni.

Kasiu z miłą chęcią dowiem się gdzie mogę przyrobić trochę grosza Choć szczerze wątpię, że ktoś sie tą moją "twórczością" zainteresuje...
To prawda mam jeszcze bardzo dużo wolnego miejsca. Później sobie przejrzę Twoje inspiracje, dziękuję!
...uDany ogród 14:48, 19 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Danusiu co to za drzewo nachylające się obok postumentu?

Mirciu na pierwszym zdjęciu modrzew szczepiony, nie wiem jakiej odmiany.
Dalej na fotkach widać głównie jesiony, na ostatniej jest jeszcze krzywa czereśnia

Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 14:47, 19 paź 2018

Do góry

Witam, mam problem z bukami. Od wiosny walcze z mszycą. W tym sezonie robiłem oprysk Karate 5 razy. Oprysk mało co dał i o tej porze roku mszyca żeruje na całego. Co moge zrobić aby zwalczyć je teraz i zapobiec pojawieniu się ich na wiosnę? Ratunku!!
...uDany ogród 14:45, 19 paź 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Wprowadzasz nas coraz dalej ...ścieżki prowadzą do miejsca, w którym już czuje się harmonię i spokój...z potencjałem...aż chce się tu wejść...z zaciekawieniem

Aguś chciałam Wam pokazać, resztę mojego ogrodu żebyście wiedziały że to co pokazuję to zaledwie połowa tego co mam do obrobienia, a reszta wymaga jeszcze wiele pracy
Dobrze, że ten teren już jest w miarę oczyszczony, ogrodzony i podzielony na strefy teraz tylko wykańczać

Zapraszam!!

...uDany ogród 14:43, 19 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
ale masz tam jeszcze miejsca na chciejstwa ...... ja tam widzę potencjał
kurnik ,warzywnik -takie miejsca też są potrzebne i przydatne
widząc Twój cudowny ogród ,to wiem ,że i ta cześć gospodarcza będzie zachwycać

Madziu to dokładnie drugie tyle działki ile mam już "jako tako" zagospodarowane.
Potencjał jest, a nie chcę żeby ta część jakoś odbiegała stylem od reszty, więc pracy czeka nas bardzo dużo. Myślę, że jak nie zaczniemy budowy to w przyszłym roku sie nad tym skupimy, a jak zaczniemy to jeszcze trochę ten kawałek poczeka na zagospodarowanie
Chciałaby prowadzić prawie samowystarczalne gospodarstwo stąd pomysł na kurnik i duży warzywnik. Do tego kawałek sadu i mnóstwo krzewów owocowych., ale wszystko w swoim czasie, część drzew już rośnie, a nawet zjadłam w tym roku pierwszą śliwkę i kilka swoich brzoskwiń
Ciesze się, że we mnie wierzysz. Dziękuję!!

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:21, 19 paź 2018

Do góry
....i kilka fotek z wnętrza herbaciarni

pozdrawiam
Jan
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:12, 19 paź 2018

Do góry

W samym słońcu 14:11, 19 paź 2018

Do góry
Zbierając liście spod hortensji zauważyłam,że nowe wypuściła. Rozchodnik, który wreszcie został posądzony też widziałam, że młode wypuszczał- chyba coś im się pomyliło ..
W samym słońcu 14:09, 19 paź 2018

Do góry
Oglądam na Ogrodiwisku tyle pięknych jesiennych zdjęć, u mnie brak, ale za to jezowka wyposcila taka oto łodygę grubości palca. Czyżby chciała zakwitnąć jeszcze? W ogóle to liście ma ta odmiana duże
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:09, 19 paź 2018

Do góry
i jeszcze wieczornych parę ujęć z Chashitsu oraz ogrodu... ( fotki są zrobione wieczorową porą przy dość ograniczonym świetle )

cdn...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies