Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:21, 13 lis 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Aga ja jestem mocno odurza kolorami tej jesieni ... ale u Ciebie to siem pali !!! tu czeba po straż dzwonić ... ...

pieknie się pali ... oj pięknie ... taka dawka energii to jest coś !!!

No i już po pożarze Wbrew prawom fizyki i chemii wiatr ugasił ten pożar - już większość liści opadła

polinka napisał(a)
Aga gdzie kupowałaś swoje brzozy?

U Botanika. Śliczna dziewczyna na avatarze!

Pszczelarnia napisał(a)
Wieloszko, "lizaki" (Umbracośtam) - pięknie się prezentują właśnie tam na tle. Ty je przesadzałaś, jak dobrze pamiętam?

Zgrabne wszystko, płonie i wybarwia się w tej przestrzeni, pięknej przestrzeni.

Aaaa zaskoczę Cię Pszczółko, nie przesadzałam wiśni, chociaż prawdopodobieństwo jest bardzo duże w moim ogrodzie rośliny często zmieniają miejsce . Też je uwielbiam!

bdan napisał(a)
Agnieszko dziekuje za zdjęcia. Bardzo zgrabne drzewo, duży plus to to to, że nie choruje, minus, że krótko liście trzyma jesienią

Danusiu, wszystkie klony szybciej gubią liście, ale też wcześnie je wypuszczają. A ten klon przed liśćmi ma malutkie kwiaty - nie są bardzo dekoracyjne, ale pojawiają się końcem zimy nawet Pokaże Ci fotkę wieczorem.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:12, 13 lis 2014

Do góry
Agnieszko dziekuje za zdjęcia. Bardzo zgrabne drzewo, duży plus to to to, że nie choruje, minus, że krótko liście trzyma jesienią
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:56, 13 lis 2014

Do góry
Irenko wklej prosze zdjęcie nutkajskiego? Jak szybko on przyrasta, u nas w szkółka tylko malutkie egzemplarze
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:02, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Renatko czytam, że zmęczona jesteś planowaniem rabaty. Nie dziwię Ci się wcale, tez wczoraj męzowi mówiłam, ze niestety nie mam wyobraźni projektanta i lataliśmy z gałązkami coby drzewa symbolizowały i pomogły wyobrazić sobie ewentualne dobre miejsce dla platana.
Ostatecznie platan przesadzony, kształt rabat poprawiony. wydaje mi się, ze jest lepiej.
A to że masz ogarnąć istniejące nasadzenia to jeszcze trudniejsze decyzje są, ja tworzę ogród od podstaw, a większość rabatek była poprawiana

Tak to jest... Dobrze, że mamy forum
U BusyBee w ogródku... 19:36, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Kasiu gratulacje na 200

Dzięki Danusiu
W Gąszczu u Tess 19:16, 12 lis 2014

Do góry
Dzięki uprzejmości i życzliwości Danki wklejam ku pamięci jej przepis na ślimaki.

bdan napisał(a)
Przepis na ślimaki:

bednarka ocynkowana szer. 30 mm x 4 mm - wymiar dla większych ślimaczków
kulki stalowe - u nas fi. 30 nosek
fi. chyba 16 - różki

pozwijać, przyspawać do pręta wg. uznania ( u nas fi 12), pomalować i zanieść na rabatkę

Smacznego
W Gąszczu u Tess 19:05, 12 lis 2014

Do góry
Przepis na ślimaczki zamieszczony
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:03, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Agnieszko pozwolisz, że sobie przekopiuję do siebie te posty dot. drzew, zeby na pokojnie wrócić i pooglądać.

Ogród mam duzy bo 22 ar, ale wolałabym drzewo takie do 15 m - to tez juz nie jest małe.

A mozesz załączyc zdjęcie tego klona Red Sunset z lata?

Chyba Alinka z ogrodu u stóp klasztoru tez go ma, muszę zapytać jak u niej

edit. : i Mała Mi chyba też ma

Mała Mi na 100% ma tego klona - kiedyś dyskutowałyśmy o nim. U niej dużo bardziej mi się podoba
Szukając zdjęć dla Ciebie muszę przyznać, że się myliłam - co do wzrostu tego klona. Urósł od zeszłego roku, dopiero przy porównaniu zdałam sobie sprawę o ile!

Maj 2013

Czerwiec 2014

Październik 2014

Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:56, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Violka widze, że jeszcze działasz zakupowo. U nas tez wczoraj taka fajna pogoda, że aż korci, żeby co jeszcze kupić. Juz wczoraj chciałam dzwonic do szkółki czy maja cyprysika nutkajsiego alebo kalinę watanabe, bo bym chętnie wsadziła, chośc nie wiem, czy miało by to jeszcze teraz sens, czy czekac do wiosny.
A tak w ogóle to muszę zdecydować się na jedną z tych roslinek i mam dylemat

Cześć Danusiu, ostatnie podrygi zakupowe na ten rok. Już miałam nic nie kupować, ale jednak po przesadzeniu brzozy weszły w nas nowe siły i postanowiliśmy pójść za ciosem i dokupić jeszcze dwa serby (co dzisiaj się udało).
Ja też rozglądam się za kaliną, ale tej odmiany nigdzie nie widziałam. Może przez internet chociaż nigdy nie kupowałam w taki sposób roślin. Lubię coś dotknąć, pomacać , zobaczyć czy się do mnie uśmiecha Nie wiem co Ci doradzić, ja bym jedno i drugie wzięłą Pozdrówka

P. S. Ja bym teraz kupiła
Ogródek Iwony 16:02, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Czytam o problemach z bukszpanami, moje tez nie są idealnie zielone, jakieś bązowe końcówki tez można zauważyć. Myslę, że to pora roku ma tez wpływ na ich wygląd.

Będziesz robić jakieś opryski?

Tak Danusiu, tylko muszę najpierw pojechać do ogrodniczego. E-Ma nie ma w tygodniu, pozostaje mi pociąg. Może w piątek. U nas jest jedno jedyne połączenie w jedną i potem w drugą stronę. Bez auta cała wyprawa
Pszczelarnia 14:29, 12 lis 2014

Do góry
Podczytuję, bo też mam dylematy w kwestii drzew
Moja "przyziemna" :) pasja 13:53, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Jagoda śliczna jesień, berberys wymiata na tle ściany.
Oby jak najdłużej taka pogoda jak wczoraj

Tak... pogoda piękna, ale chyba niestety nadciąga zmiana. Dostałam cynk od kolana i głowy .
Ogród z łezką 13:25, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Kasiu, że piekna pogoda u ciebie, to nie będe pisać, bo mamy taką samą i możemy się z niej cieszyć, ale rózyczek pozytywnie zazdroszczę

U mnie tylko parę pomponików na Pomponelli, ale ona bardzo młoda jest, mam nadzieję, że w przyszłym roku krzaczki będą juz większe i jekies inne różyczki jeszcze się pojawią

Ja mam parę róż, to zawsze jakieś kwitną. Róże niezawodne są, muszę do Ciebie lecieć pomponiki zobaczyć

Wiesz już jakie róże chcesz?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:43, 12 lis 2014

Do góry
Agnieszko pozwolisz, że sobie przekopiuję do siebie te posty dot. drzew, zeby na pokojnie wrócić i pooglądać.

Ogród mam duzy bo 22 ar, ale wolałabym drzewo takie do 15 m - to tez juz nie jest małe.

A mozesz załączyc zdjęcie tego klona Red Sunset z lata?

Chyba Alinka z ogrodu u stóp klasztoru tez go ma, muszę zapytać jak u niej

edit. : i Mała Mi chyba też ma
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:05, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Jazzy zaglądam, nadrabiam i pozdrowienia zostawiam

Danuś u mnie łatwo nadrobić, bo albo zobaczysz cisy albo buksy hihihi, ewentualnie jaką łysą umbre w tle
Ale cieszę się, że zaglądasz
Cmok
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:22, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Agnieszka dziekuje bardzo za informację. Mialby być w tylnej częsci ogrodu. Myslałam nad tulipanowcem, ale nie chcemy drzew, które trzaba by przycinac a odmiana kolumnowa dorasta tez do 30 m.
Jednym z drzew miał być ambrowiec, ale jak długo on będzie liście trzymac tez trudno powiedzieć, grujecznik wchodzi jeszcze w rachubę, ale gdzie kupić, żeby jakis wygląd drzewa miał, a nie krzaka - to tez jest problem.
Ewentualnie dwa graby fastigiaty. Same dylematy

A co byś posadziła gdybyś miała teraz wsadzać

Danusiu, ja mam dużo miejsca, więc zamiast klona RS wybrałabym jakieś inne duże drzewo, np. buka atropunicea lub "Zlatia". U Ciebie jest zupełnie inna sytuacja- szukasz małych drzew. Wg mnie cała uroda grujeczników polega na tym, że mają pokrój krzaczasty Ale jeśli Ci on nie odpowiada, wolisz bardziej kolumnowy jak grab fastigiata - piękne są też buki "Dawyck Gold" lub "Dawyck Purple", chociaż z pewnością graby są mniej kapryśne.

edit: przyszły mi do głowy jeszcze jarzęby - zobacz u Magdy70 (Ogród niby nowoczesny, ale...)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:11, 12 lis 2014

Do góry
Agnieszka dziekuje bardzo za informację. Mialby być w tylnej częsci ogrodu. Myslałam nad tulipanowcem, ale nie chcemy drzew, które trzaba by przycinac a odmiana kolumnowa dorasta tez do 30 m.
Jednym z drzew miał być ambrowiec, ale jak długo on będzie liście trzymac tez trudno powiedzieć, grujecznik wchodzi jeszcze w rachubę, ale gdzie kupić, żeby jakis wygląd drzewa miał, a nie krzaka - to tez jest problem.
Ewentualnie dwa graby fastigiaty. Same dylematy

A co byś posadziła gdybyś miała teraz wsadzać
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:42, 12 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Aga cudnie, umberki swierne, u mnie się tak nie przebarwiły, a juz listeczki tracą.

Chciałam zapytać jeszcze o klonika Red sunset, czy miałaś z nim jakieś problemy jeżeli chodzi o choroby. Szukam dwóch fajnych drzew do ogrodu, nie za wysokich i jest on na mojej liście.

Pozdrawiam

Danusiu, klon Red Sunset zachwyca mnie tylko raz w roku i to na krótko Rośnie od strony zachodnich wiatrów, więc ledwo się przebarwi, zaraz gubi liście. Muszę zawsze spieszyć się ze zrobieniem zdjęcia tych bajecznych kolorów Na zdjęciu z wczoraj już zupełnie bezlistny, po lewej stronie w obwódce bukszpanowej.

Na jego obronę powiem, że nigdy na nic nie chorował, nawet mączniak go nie łapie (a na innych klonach mam). Wolno rośnie, ale jest bezproblemowy, korona sama utrzymuje ładny, stożkowy kształt. Reasumując - jest wiele innych, pięknych drzew. Drugi raz nie posadziłabym go u siebie w tak eksponowanym miejscu.
Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 08:39, 12 lis 2014

Do góry
Działasz dziewczyno pełną parą, a cisy na stozki super. Wyglądają, jakby juz przycinane były
Postawić trawkę nad i... 08:37, 12 lis 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...i tyle się nabylam na forum, nadrabiamy rok filmowy, tzn oglądamy filmy na które nie było czasu wiosną i latem bo był ogród

...buziam zaglądających tu i tam

A jakie filmy?

Coś ciekawego polecasz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies