Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:43, 16 lis 2018

Do góry
Ta stipa jest dosc wysoka (100-140cm z kwiatem), ale posadzona tak jak te kola na ponizszym zdjeciu (no moze troche blizej siebie) nadalaby ladnego pietra. Dalabym do niej jezowki supreme elegance (one rosna tak do 70/80cm) i ta jasna szalwie, moze werbene. Chcialabym widziec ta rabate zza zywoplotu z cisa (przynajmniej poki nie urosnie)

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:27, 16 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Tak sobie ciągle myślę, czy na pewno dobrze radzę...
Bo Roy Diblik, na którego się powołuję, nie sadzi przecież tak geometrycznie
Ale mnie chodzi o to, żeby z oddalenia odnosiło się wrażenie, że tam rośnie tylko ta roślina, która aktualnie kwitnie.
Najpierw byłyby to cebulowe, potem szałwia, która rośnie dość nisko i szeroko, potem nad nią wyrosłyby jeżówki, a potem doszłaby rozplenica.
Na powierzchni trzech metrów kwadratowych nie ma możliwości, żeby otrzymać ten efekt nie sadząc roślin naprzemiennie.

Może nie odważyłabym się zaproponować czegoś takiego, gdybym nie przejeżdżała codziennie koło tego skwerku, o którym napisałam wcześniej. Tam właśnie rośliny są sadzone naprzemiennie i jak na razie jest ten efekt, który chciałabym tu osiągnąć.

Tu jest sadzone w szachownicę, kosmosy, jeżówki i jakaś trawa, której niestety nie rozszyfrowałam

Po drugiej stronie gaura z jakaś trawka

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 09:10, 16 lis 2018

Do góry
W sierpniu na jednym skwerku, obok którego przejeżdżam, zrobiono nasadzenia "matrycowe" (czyli równomiernie wymieszane) z szałwi, rudbekii i jakiejś trawki. I powiem Ci, że na rabatach, które są oglądane ze wszystkich stron (nie mają "przodu" i "tyłu") i z pewnej odległości, takie nasadzenia bardzo dobrze się sprawdzają i na tych Twoich rabatkach też dobrze by wyglądały.

Przykładowy układ:

gwiazdki - szałwia new dimension rose
kółka fioletowe - jeżówki
kółka brązowe - rozplenice

z lenistwa narysowałam tylko jedną rabatkę, ale te same nasadzenia powtórzyć w pozostałych trzech.

najpierw powinny być widoczne same szałwie, potem - same jeżówki, potem rozplenice
przy czym akurat rozplenice mi tutaj nie bardzo pasują, wolałabym np.: molinie, które mają mniejsze kępy, więcej by się ich zmieściło i byłby lepszy efekt, "dywanowy" a nie "kwiatki dookoła rozplenic".
do tego tylko cebulowe.
I wsio
Czy można ubrać dąb? 09:01, 16 lis 2018

Do góry
Tak, to się nazywa Yarn Bombing, pokazywałm kiedyś takie drzewo, a tutaj są przykłady

Link

Przenoszę do dekoracji.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:05, 16 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rewelacyjny widok
Ogród do odnowy 07:59, 16 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu a czy ta czerwona też się tak ładnie przebarwia jak 'zwykła'? Dopiero jak wstawiłaś fotkę to sobie przypomniałam, że miałam w sezonie się za nią rozejrzeć. Właśnie pod kątem owocków dla ptaków.

znalazłam: wrzesień, październik i jeszcze raz listopad dla porównania

Za drzwiami do ogrodu... 23:34, 15 lis 2018

Do góry
Wieczorne klimaty...trochę ogrodu przyniosłam do domu

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:23, 15 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
O, ciekawe takie szczepienie. Jak to robisz? Nigdy nie zagłębiałam się w takie eksperymenty bo wydawało mi się to jakoś trudne. Może bym spróbowała?

Asia to wcale nie jest trudne, właściwie robiłam to pierwszy raz i większość zrazów się przyjęła. Najlepiej wpisać w necie szczepienie jabłoni i masz dziesiątki artykułów i filmików na ten temat.
Wiosną (marzec) wzięłam od siostry kilkunastocentymetrowe roczne pędy z dobrych sprawdzonych odmian jabłoni czyli tzw. zrazy. Można pobrać je późną jesienią, ale trzeba przechować w chłodzie zawinięte np. w folię spożywczą (np. w lodówce, lub zakopuje się w dołku w ziemi). Nie można dopuścić aby zaczęły wypuszczać liście. Na wiosnę (marzec-kwiecień) na drzewie jabłoni wybierasz gałązkę na której chcesz zaszczepić nową odmianę (można rok wcześniej "przygotować" drzewo ścinając niektóre gałęzie stymulując w ten sposób wypuszczenie nowej na której zaszczepimy nową jabłonkę). Ja szczepienie robiłam przez tzw. stosowanie gdzie średnica pobranego zraza jest podobna do średnicy podkładki (gałązki na drzewie) - czyli grubość ołówka. Następnie ucinamy pod skosem zraz i podkładkę tak aby "pasowały" do siebie, dokładamy i ściśle wiążemy np. specjalną taśmą lub sznurkiem. Po około miesiącu widać czy zraz żyje, tzn. jak wypuszcza liście to jest ok W pierwszym roku u mnie od razu zakwitły, ale oberwałam od razu owoce aby się nie wysilały. W drugim roku już jadłam pierwsze nowe jabłka
Tu masz przykładową stronkę (oczywiście czytając zamień podkładka jako pień na gałąź) ale myślę, że jak poszukasz to na pewno znajdziesz nawet i filmik

Coś tam jeszcze kwitnie w ogrodzie - np. te białe maruderki
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:00, 15 lis 2018

Do góry
Do tej pory nie miałam większych kłopotów z moimi bukszpanami a mam ich nie tak mało. Ostatnio zauważyłam, że trzy bukszpany z 3-4 letniej obwódki wyglądają bardzo kiepsko. Fakt, że od początku po posadzeniu wyglądały znacznie gorzej od pozostałych ale teraz to już wręcz fatalnie. Czy ktoś mógłby mi pomóc rozgryźć w czym problem i jak je ratować czy od razu wykopać aby nie zarazić pozostałych. Dodam, że pozostałe w kilkumetrowej obwódce są w idealnym stanie

a tak wygląda w środku

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:50, 15 lis 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Gosiu, Twoje bukszpany to giganty. Cudne. przycięte przepięknie. Bardzo spodobały mi się i marcinki i rozchodnik, nie mówiąc już o trawach. Bardzo piękny ogród. Gratulacje.
pozdrawiam.
Dzięki Basiu Trochę mam ostatnio focha na ten mój miszmaszowy ogród . Ale to może zmęczenie sezonem?

Tymczasem kwitnie jeszcze ostróżka i jeszcze ma dwa pąki, które niestety nie zdążą już zakwitnąć (fotka z 12.XI)
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:40, 15 lis 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

ale jesteś zdolniacha A ciekawe czy można zaszczepić jabłka na śliwie??? albo czereśnie na śliwie?

Gosiu przepięknie masz o tej porze roku, Twoje bukszpany słynne na całe ogrodowisko
A ciekawe czy jak ćma bukszpanowa zje wszystkie listki to one już nie odbiją? Moje po przycięciu odbiły to może i po ćmie odbiją?
Mirka! Wydaje mi się że tego typu szczepienie to tylko w ramach danego gatunku tzn. jabłka na jabłkach itp. Takie szczepienie to fajne i przydatne doświadczenie zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie ma miejsca np. na kilka jabłoni. A ten sposób zapewnia świeże jabłuszka prosto z drzewa od początku lipca do późnej jesieni (nawet udało się 3 skrzynki zebrać na przechowanie)

Do tej pory z bukszpanami nie miałam problemu, ale ostatnio przy przeglądaniu pod kątem ćmy zauważyłam, że 3 bukszpany w obwódce b. kiepskie Muszę fotkę wrzucić na wątek bukszpanowy. Może ktoś coś doradzi

A w ogrodzie jeszcze ostatnie kwiatuchy
Powojniki mają już całkiem suche liście ale gdzieniegdzie pojedyncze kwiaty a nawet pąki

Ogród Mirelli 22:17, 15 lis 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Koniec

Jak slicznie A co to są te trzy okrągłe iglaki? Bardzo ładne
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:09, 15 lis 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
Macham do wszystkich zaglądających

Zostawię kilka fotek jesiennych z dzisiaj.
W ogrodzie dużo się nie zmienia.

Kochana!! Ale u Ciebie busz się zrobił Trochę nie zaglądałam na forum a tu taka niespodzianka. Cudnie!
Ogród w budowie - nieustającej 22:08, 15 lis 2018

Do góry
Mam nadzieję że zostanie trochę ognika do ozdoby wianków.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:49, 15 lis 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Piękny widoczek .
W kamiennym kręgu od początku 21:46, 15 lis 2018

Do góry
GorAna napisał(a)
Ostatnie kolory w Kamiennym.
Dalie wykopane cebulowe posadzone. Zostało jeszcze ściółkowanie rabat kompostem.
Poniedziałkowe widoki.
Ależ pięknie przebarwione te drzewa. Napatrzeć się sie mogę Czy to na pierwszych dwóch fotkach to perukowiec?
A na dwóch ostatnich to...?

Pozdrawiam Aniu
Tu narazie jest ściernisko... 21:36, 15 lis 2018

Do góry
Sezon na pierniki uważam za otwarty. W tygodniu mi sie przypomniało że to już najwyższy czas upiec pierniki żeby zdążyły zmięknąć.
Dwa dni temu zrobiłam ciasto, odstało dwa dni a dzisiaj upiekłam. Poszło śmigiem bo na dwie blachy.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:31, 15 lis 2018

Do góry
Dzisiaj rozpoczęłam przygotowania do pierwszego w tym sezonie wędzenia. Zatęskniłam za smakiem własnych wyrobów. Zamówiłam zrębki i osłonki na wędliny. Mięsa już się peklują.

W nocy są niewielkie przymrozki, w dzień około 10 stopni na plusie.

Ogród w budowie - nieustającej 21:28, 15 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Co roku kupuję co najmniej jedną bombkę kolekcjonerską, w tym roku jest dwoje na huśtawce

Nabyłam też niedawno dwadzieścia ślicznych bombek w stylu retro:

Szukam też metalowych bombek z czekoladkami, cukierkami, albo tak jak w tym roku herbatą i kawą w środku.

Bombka śliczna, ale że już?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:18, 15 lis 2018

Do góry
Ogrodowe pasje z każdym dniem pochłaniają mniej czasu. Jeszcze tylko trzeba wyciągnąć pompę ze studni, umyć narzędzia, zabezpieczyć meble tarasowe.

Kolory są, cieszą zaokienne widoki, ale bicie serca z tego powodu już nie takie jak w maju, czerwcu, czy we wrześniu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies