Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

kawa8002 10:20, 16 lis 2018

Widzę, że od samego rana poważne plany i dyskusje. Nie wypowiem się, ale będę uważnie podglądać. Pozdrawiam
Anda 10:21, 16 lis 2018

Ta stipa będzie wysoka. Chcesz taką wysoką trawę tam?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:27, 16 lis 2018

makadamia napisał(a)

Tak sobie ciągle myślę, czy na pewno dobrze radzę...
Bo Roy Diblik, na którego się powołuję, nie sadzi przecież tak geometrycznie
Ale mnie chodzi o to, żeby z oddalenia odnosiło się wrażenie, że tam rośnie tylko ta roślina, która aktualnie kwitnie.
Najpierw byłyby to cebulowe, potem szałwia, która rośnie dość nisko i szeroko, potem nad nią wyrosłyby jeżówki, a potem doszłaby rozplenica.
Na powierzchni trzech metrów kwadratowych nie ma możliwości, żeby otrzymać ten efekt nie sadząc roślin naprzemiennie.

Może nie odważyłabym się zaproponować czegoś takiego, gdybym nie przejeżdżała codziennie koło tego skwerku, o którym napisałam wcześniej. Tam właśnie rośliny są sadzone naprzemiennie i jak na razie jest ten efekt, który chciałabym tu osiągnąć.

Tu jest sadzone w szachownicę, kosmosy, jeżówki i jakaś trawa, której niestety nie rozszyfrowałam

Po drugiej stronie gaura z jakaś trawka

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 10:32, 16 lis 2018

MartaKozak napisał(a)
Zeby nie bylo za pusto wiosna i wczesnym latem, posadzilabym cebulowe (ale tylko takie ktorych sie nie wykopuje), krokusy, przebisniegi, narcyzy, czosnki, mieczyki bizantyjskie

a o irysach reticulata nie myślałaś?. U mnie kwitną przed krokusami, są niziutkie i niezawodneI nie trzeba sadzić w koszykach bo nornice ich nie ruszają
makadamia 10:34, 16 lis 2018

Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów
Dokładnie o to mi chodziło

Ale może się mylę, może takie nasadzenia lepiej wyglądają jako zieleń miejska niż w prywatnym ogrodzie?
Wszelkie opinie i rady mile widziane, bo nie chciałabym, żeby Marta się narobiła, a potem była rozczarowana efektem
Anda 10:40, 16 lis 2018

Minusem (w zależności od użytych roślin) nasadzeń w szachownice może być to, że mogą być krótkotrwałe. Na zdjęciach są to świeże nasadzenia. Przypuszczam, że robione są corocznie od nowa. Jeśli użyć roślin wieloletnich, to mogą się one wysiać, np. jeżówki i po roku, dwóch, już nie będzie szachownicy.
MartaKozak 10:43, 16 lis 2018

Ta stipa jest dosc wysoka (100-140cm z kwiatem), ale posadzona tak jak te kola na ponizszym zdjeciu (no moze troche blizej siebie) nadalaby ladnego pietra. Dalabym do niej jezowki supreme elegance (one rosna tak do 70/80cm) i ta jasna szalwie, moze werbene. Chcialabym widziec ta rabate zza zywoplotu z cisa (przynajmniej poki nie urosnie)

MartaKozak 10:44, 16 lis 2018

Efekt szachownicy bardzo mi sie podoba ale dalabym rozne pietra, wyzej po srodku, nizej przy brzegu rabaty.
Te jezowki nie zawiazuja nasion.
MartaKozak 10:45, 16 lis 2018

Widzialam takie nasadzenia tu w Genewie tez, rzeczywiscie sa one sezonowe, ale ta rabata nie ma byc wieczna
Anda 10:49, 16 lis 2018

Werbena i szałwia nadrobią to niezawiązywanie nasion przez jeżówki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies