Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, mydło i powidło. 06:17, 29 sie 2018

Do góry
katel napisał(a)
Trochę sierpniowych zaległych fotek:
Magnolia Iolante miała 2 przepięknie pachnące kwiaty a po wiosennym cięciu całkiem oszalała i ma metrowe przyrosty

Czyli cięcie jaj sprzyja...ładne ma kwiaty
to są wiosnne kwiatki .czy powtarza kwitnienie?
Malutki pod lasem 06:11, 29 sie 2018

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Strasznie mi głupio, u mnie tylu gości i tyle życzeń, a mnie brak. Przepraszam Was wszystkie bardzo i serdecznie dziękuję za wszystkie życzenia.

A jak mnie nie było, to trochę śmigałam tam gdzie tygryski lubią najbardziej

Moje ukochane Tatry
W tym roku M z córką poszli na Szpiglasowy Wierch ( już nie mogę się doczekać, aż Jasiek podrośnie i będziemy wszyscy chodzić )
Razem w czwórkę w tym roku byliśmy w Dolinie Chochołowskiej, poszliśmy też do Doliny Kościeliskiej (na szczęście tylko kawałek z tymi tłumami), potem ścieżką nad reglami do Doliny Lejowej. Pojechaliśmy też na Słowację, na spacer koronami drzew Super sprawa, polecam, fajne widoki, ale najlepsze jest na górze, na wieży widokowej. W środku wisi na wysokości 32 metrów siatka, po której można przejść, położyć się itd. Myślałam, że nie zrobi to na mnie wrażenia, w końcu chodzę po górach, jakiś ogromnych przepaści się nie boję, ale tu... siatka się rusza, ma duże dziury, ledwo raz po niej przeszłam, pokonałam swoje lęki, ale nie mogłam spojrzeć w dół Najodważniejszy był Jasio, super po tym śmigał

W dzień powrotu odwiedziliśmy jeszcze Pieniny: Czorsztym, Niedzicę i Szczawnicę Szkoda bardzo, że już po urlopie....

Ogrodowo niewiele się dzieje, serbów nie ma, bo tam gdzie miałam kupić te doniczkowane zaproponowano mi takie 150 cm kopane jesienią Poczekam i kupimy te większe od razu. Urlop mam okropny, bo na tej budowie codziennie od 7 do 17 jest taki hałas, że nawet na tarasie kawki wypić nie można
zamarzył mi się wyjazd w góry! Ostatnio jak byliśmy to byłam już w zaawansowanej ciąży i nigdzie nie chodziliśmy bo chyba bym urodziła ale teraz, można byłoby jechać w Sudety, Izerskie...ehh...mało człowiek podróżuje i nigdzie się nie było. Dzieci rosną,może dałoby radę a jak nie to w nosidło rozmarzylsm się

Aniu, gratuluję egzaminu zdanego!
Zdjęcie ogrodu cudne! Jak juki się chowają? Miałam swoje dwie posadzić w rabacie,ale zrezygnuje i posadzę je solo.
Miłego dnia
Małymi kroczkami do celu... 05:57, 29 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Kasiu póki co kupiłam takie, u nas wybór już żaden, a szkoda pasowałoby mi jeszcze kilka paczek dokupić, ale może jeszcze będą.

Były jeszcze piękne takie malinowe, ale tylko jedna paczka, więc nie brałam jutro będę jeszcze w jednej B. może tam coś jeszcze będzie.

Sporo tulipanów będziesz miała w tym roku do sadzenia? Ja nie wiem czy kupię jakieś bo mam już wystarczająco ale za to marzą mi się czosnku ...różowe,białe, fioletowe.... W internecie zamówię
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:54, 29 sie 2018

Do góry
I na koniec widoczki hortensjowe:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:49, 29 sie 2018

Do góry
Mariatheresia

The Sun and the Heart

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:47, 29 sie 2018

Do góry
Wildeve

Constanze Mozart

Geoff Hamilton

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:44, 29 sie 2018

Do góry
I inne różane pięknotki:

Ancient Mariner

Larissa

Vesalius

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:42, 29 sie 2018

Do góry
Na Frontowej szaleją białe róże:

Artemis przypomina bukiet panny młodej:

Aspirin Rose natomiast wydaje sie być podobna do białej chmurki:

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:37, 29 sie 2018

Do góry

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:33, 29 sie 2018

Do góry
Potworzasta Cinderella załapała rdzę na początku sezonu, ale nie wpłynęło to jakoś na jej kwitnienie:

Tranquillity w fioletowych kuleczkach przegorzanu:

Pomponella też niestety chorowała w tym czerwcu (rdza)

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:22, 29 sie 2018

Do góry
Na rabatach jest też trochę purpury:

The Prince w świetnej kondycji czaruje ciężki aromatem starych róż

Tradescant świetnie kontrastuje z tawułą japońską:

A Falstaff wraz z gaurą chowa się w rozplenicy:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:12, 29 sie 2018

Do góry
Pomimo wszelakich chorób i upałów moje kochane różyce zaczęły drugie tłoczenie i cieszą oko.

W ramach zadośćuczynienia swojej nieobecności zapodam na dobranoc trochę różanych widoczków

Chorowita w tym sezonie Elodie Gossuin (plamki) pomimo wszystko jest wciąż urocza i ślicznie pachnie:

Zdrowiem nie zaskakuje również Sunblaze (plamki):

oraz Wife of Bath:

Trochę lepiej ma się Roseninsel, ale też łapie plamki:

Za drzwiami do ogrodu... 00:11, 29 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Do bajkowej krainy skrzatów dołączyło parę dziwaków...

Jakie urocze ptaszory.
Ogródek Iwony II 00:07, 29 sie 2018

Do góry

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:02, 29 sie 2018

Do góry
Jakiś marazm ogrodniczy i mnie dopadł...
Oprócz tego że ta susza od dłuższego czasu nie dawała działać w ogrodzie, to dodatkowo powiększający się "arbuz" z przodu mocno ogranicza moje możliwości ogrodnicze, więc wybaczcie moją ostatnio słabą obecność na O... Nie wiem kiedy będzie z nią lepiej.

Ale co tam u mnie w ogrodzie?

Przebarwiają się hortensje i bordowe liście buków oraz klonów.
Kwitną zawilce, wrzosy i trawy.
Trawnik podlewaliśmy co drugi dzień, więc jako tako nawet wygląda. Bardzo ratowało nas podlewanie kropelkowe na rabatach - roślinki żyją i mają się całkiem ok.
Róże chorują nawet bardziej niż w poprzednim wilgotnym sezonie. No ale mogę domniemywać, ze to w dużej mierze z powodu braku jakichkolwiek oprysków w tym roku - zabrakło zarówno czasu, jak i zdrowia.
Zebraliśmy cudowny urodzaj pomidorków, buraki i marchewka się udały, trochę było też bakłażanów i melonów, mnóstwo ostrych papryczek, brzoskwiń i jeżyn. Dojrzewają winogrona. Wciąż czekam na pepino.

Ogródek Iwony II 00:01, 29 sie 2018

Do góry

Gutlandia 23:59, 28 sie 2018

Do góry
Miło, że ktoś tu zajrzał. W ciągu ostatniego tygodnia udało mi się wyskoczyć na plac boju jedynie na godzinkę i przekopać ze wszystkim co dobre jakieś 10m2. Niestety pochłonęły mnie ważniejsze sprawy.

Toszko zazdroszczę Młodego, które je warzywa. Ja ciąglę kombinuję gdzie je ukryć żeby jedli i nie wiedzieli, że jedzą. Ostatnio wsadziłam dynię do mielonych i nie zauważyli .

Gosiu ja odkąd skończyłam studia staram się nie kupować tego co przetworzone i wiele rzeczy robię sama. Z ryb mam potworną awersję do piklingów. Na pierwszym roku siedzieliśmy z pęsetami i wyjmowalismy z nich pasożyty.

Sylwiu myślę, że kosmetyki i chemia gospodarcza to Pikuś w porównaniu z tym co się wkłada do jedzenia. Nas na studiach przez rok uczyli czym zastąpić mięso w parówkach, kiełbasie i innych wędlinach oraz jak przerobić wszelkie resztki pozbierane po całym zakładzie na pyszną szyneczkę. Nie mówiąc już o zastosowaniu wszelkiej chemii w celu poprawy struktury, koloru, zapachu i oczywiście trwałości.

Edo pozdrawiam serdecznie.

Agato leń od czasu do czasu wskazany. Jak pisałam wyżej wykopaliska utknęły w martwym punkcie ale... ostatnia skradziona godzinka była całkiem owocna. Wykopałam takie o to naczynie:

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 23:51, 28 sie 2018

Do góry
Drugą cześć ogrodów można oglądać z 18 m wieży (której nie sfotografowałam ), oraz podczas spacerów po kilkuhektarowej powierzchni. Docelowo na zespół ogrodowy przeznaczono 30 ha!!
A bukowy labirynynt 1 ha

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 23:50, 28 sie 2018

Do góry

Ogródek Iwony II 23:50, 28 sie 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies