Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 22:18, 06 lis 2018

Do góry
bql3 napisał(a)
Ewa,

Huh... no bardzo oryginalny ten klon i raczej rzadko spotykana odmiana na rynku w sprzedaży - a ja dodam, że raczej nie dokonuję zakupu przypadkowego, staram się zakupić klon do swojej ogrodowej kolekcji ze względu na jego specyficzną cechę jaką musi posiadać dana odmiana.
I specjalnie dla Ciebie poniższa fotka:

pozdrawiam
Jan
Oh mój ci on. Byle do wiosny!

Widać, że dokonujesz przemyślanych zakupów. Kupujesz takie okazy w jakiś specjalnych szkółkach?

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:04, 06 lis 2018

Do góry
To w sumie nie jest buk, tylko klon/jawor do wycięcia. Wrzuciłam stare zdjęcie rysunku i nie wiem skąd tego buka wytrzasnęłam wtedy. Przepraszam za zamieszenie.
Wstawiłam poprawiony rysunek

Moja działka na Dębowym Lesie 21:56, 06 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ładniutkie Aniu te Twoje chryzantemki,trzeba by im trochę dać dobroci w korzonki,żeby się trochę rozrosły.Ja swoim różowym już zmieniłam miejsce i podłoże zobaczymy czy się odwdziecząTwoje mają fajne kolorki...ja teraz kupiłam bordową ale taką " sprzedawaną przy cmentarzu..." ,posadzę do gruntu,zobaczymy czy przezimuje?

Aniu , może i tak.
Na wiosnę je przesadzę na nową rabatę, to w korzonki coś dam.
moje 3 chryzantemki już przekwitły.I te co teraz kwitną.
Mam jeszcze kupione 2 też takie sprzedawane 'na cmentarz " .Ciekawa jestem czy przeżyją zimę.
To obie będziemy obserwować swoje

Kolorki jesieni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:29, 06 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Hm, a ja bym wymieniła tam ziemię i posadziła inną jabłoń ozdobną, ale skoro jest śliwka, to też dobrze.

Mnie nie żal kwiatów, bo przecież ciąle kwitną. A wiesz, że żeby zrobić dżemik, to wcale nie trzeba wydłubywać pestek? Gotuje się całe owoce z cukrem i odrobiną wody i potem przecedza przez sito i gazę, w ten sposób nie dopuszcza się do przejścia pestek z włoskami. Ciągle mnie korci, tylko czasu niewiele na taką zabawę, bo albo robota, albo jak do ogrodu to też robota, tylko porządkowa, a dzień krótki.

PS. Niebo jak w Hiszpanii, u mnie też takie dziś było. Wyrazy uznania za warzywnik, jest piękny i taki idealnie symetryczny.

Dałam do dołka kompostowej ziemi. Może coś się ruszy w tym miejscu.

Jeszcze nie dojrzałam do ścinania kwiatów. Nie mogę się nacieszyć, że w ogóle są. Może kiedyś dojrzeję do tych różanych przetworów, chociaż gazy i sitka mocno mnie zniechęcają.

W warzywniku idealnej symetryczności nie ma. Sad podebrał kawałek terenu, ale sprawdza mi się układ trawiastych ścieżek. Są dobrym spoiwem z resztą ogrodu i nieco porządkują tę z natury nieco rozwichrzoną przestrzeń. W normalnym warzywniku elegancko jest tylko wczesną wiosną.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 21:29, 06 lis 2018

Do góry
Ewa,

Huh... no bardzo oryginalny ten klon i raczej rzadko spotykana odmiana na rynku w sprzedaży - a ja dodam, że raczej nie dokonuję zakupu przypadkowego, staram się zakupić klon do swojej ogrodowej kolekcji ze względu na jego specyficzną cechę jaką musi posiadać dana odmiana.
I specjalnie dla Ciebie poniższa fotka:

pozdrawiam
Jan

Mój 4 arowy azyl... 21:27, 06 lis 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jak pogoda tak piękna, to tylko na działkę się wybrać!
A tam? Walka z opadłymi liśćmi i nie tylko. Ułożenie kompostu mnie jeszcze czeka i oprysk brzoskwiń.

Wśród brązów pysznią się jeszcze...

Ciemiernik

Ciekawi mnie czy ten ciemiernik opóźnił kwitnienie czy przyspieszył
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:23, 06 lis 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Halinko co to za trawa? Piekna jest.
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 21:20, 06 lis 2018

Do góry

Rabata jest na dole rysunku po prawej stronie. Rabata bukszpanowa jest pod oknem kuchennym.
Ogród w budowie - nieustającej 21:16, 06 lis 2018

Do góry
Cały dzień w ogrodzie przy błękitnym niebie, tzn. od 10 do 15.30. Prace były głównie porządkowe, fajnie tak sobie robić wszystko bez pośpiechu i nie marznąć przy tym.
Jeszcze nigdy o tej porze donice z oleandrami, laurem, cytrusami, nie stały na zewnątrz o tej porze roku.
Układam sobie nowy kompost z resztek z rabat i nieprzerobionych jeszcze resztek z kompostu, które nie poszły do skrzyń. W ten sposób nowa pryzma się "zaszczepi" i kompost będzie wcześniej.
Zakwitły mi kamelie, widzę rozwijający się duży kwiat liliowca, ale przez brudne ręce i krótki dzień nie mam kiedy fotografować.
Pszczołowate pasą się jeszze w późnych astrach i na niezjedzonych winogronach.

Wsadziłam dwa tygodnie temu sadzonkę winnika zmiennego, cudowne pnącze o turkusowych owockach. Miałabym ochote na pięknotkę Bodinera, bo widziałam u Sywlii jej różowe liście. I kielichowiec jest prześliczny - no takie moje chciejstwa.

Mój 4 arowy azyl... 21:12, 06 lis 2018

Do góry

A mój nieznany lokator powiększył swoje pielesze.
Mój 4 arowy azyl... 21:08, 06 lis 2018

Do góry
Jak pogoda tak piękna, to tylko na działkę się wybrać!
A tam? Walka z opadłymi liśćmi i nie tylko. Ułożenie kompostu mnie jeszcze czeka i oprysk brzoskwiń.

Wśród brązów pysznią się jeszcze...

Ciemiernik

Róża Peace

Rudbekia

I niezawodna Marmelada
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:56, 06 lis 2018

Do góry
Koleja fotka przedstawia też bardzo ciekawą odmianę o nazwie acer palmatum Dissectum 'Seryu'. Cechą charakterystyczną która go wyróżnia od innych klonów z rodziny Dissectum to że ma jako jedyny proste gałązki - bo w pozostałych dissectach wszystkie gałązki się płożą albo mają tendencje wyginania się w różne kierunki przy wzroście.

a poniżej w pełnej krasie ta piękna odmiana - Acer palatum Dissectum 'Seryu' :

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:45, 06 lis 2018

Do góry
Agata,

to acer palmatum 'Koto Maru'

Pamiętajcie o ogrodach 20:39, 06 lis 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Proszę oto Niemen

https://www.youtube.com/watch?v=xMnvrv5QPVY

To byly czasy!! Niemen przepiekny głos, muzyka. Czesto go widywalam rano na Starym Miescie w Wawie tam przewaznie mieszkali artysci chyba za kare komuna im tam dawala mieszkania.
Te wycieczki z calego swiata, sobota i niedziela koncerty, decybele nie do wytrzymania. Od piatku do niedzieli ciagly gwar i szum. Nie wiem co ci ludzie widza w tych kamieniach nie tylko przyjezdni ale i miejscowi.

To tyle wspominek.

Poza tym piekna pogoda.
W cieniu - zacieniona 20:39, 06 lis 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
Bogusiu masz cudowną brylantową biżuterię
pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:34, 06 lis 2018

Do góry

dwie gwiazdy kalikarpa i kielichowiec

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:33, 06 lis 2018

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:31, 06 lis 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:30, 06 lis 2018

Do góry

Przedziwny Ogród 20:25, 06 lis 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies