Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:43, 02 gru 2018

Kwitła kilkoma kwiatkami jeszcze po połowie listopada
gogo 21:47, 02 gru 2018

Ja też nie opatuliłam róż pnących
To ich druga zima, myślę, że już się zahartowały.
Aniu, zajrzyj do mnie na tę moją choinkę i na zrobioną następną.
Czekam na opinię i podpowiedź, co trzeba poprawić.
anabuko1 12:44, 03 gru 2018

Aniu zaglądam.
.
Róże nie powinny zmarznac. Dadzą radę.
Teraz też trochę odwilży coś można jeszcze zrobić.
Już przeziębienie minęło ?
anpi 14:54, 03 gru 2018

gogo napisał(a)
Ja też nie opatuliłam róż pnących
To ich druga zima, myślę, że już się zahartowały.
Aniu, zajrzyj do mnie na tę moją choinkę i na zrobioną następną.
Czekam na opinię i podpowiedź, co trzeba poprawić.

A w pierwszą zimę opatulałaś róże?Później to może trochę drewnieją te łodygi?
Choineczki obejrzałam i pewnie będę podziwiać u Was ,bo jakoś nie mam weny...
Anda 15:01, 03 gru 2018

anpi napisał(a)
Cieszę się,że zaglądacie.U mnie jakaś niemoc przeziębieniowa nadal i nic twórczego się nie dzieje.Myślę o ogrodzie,czy on też odchoruje moje przeziębienie bo przez nie, nie opatuliłam go jak trzeba Najbardziej szkoda by było tegorocznej róży New Dawn,miałam trochę zabezpieczyć chociażby stroiszem,puściła takie długie pędy na pergoli.

We wrześniu była na górnej części pergoli:

Kwitła w październiku:

Jeśli ją trochę przygniesz do poziomu (jeśli się da mogłabyś ją poprowadzić spiralnie dookoła) to róża wytworzy krótkopędy i obficiej zakwitnie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anpi 16:44, 03 gru 2018

anabuko1 napisał(a)
Aniu zaglądam.
.
Róże nie powinny zmarznac. Dadzą radę.
Teraz też trochę odwilży coś można jeszcze zrobić.
Już przeziębienie minęło ?

Ja u Ciebie też jestem na bieżąco,z otwarta buzią śledziłam akcję strażaków,dobrze że tak pomyślnie się skończyła
Trochę popadało i jest na plusie i dobrze, że mocno nie wieje jak piszą dziewczynyAle ja siedzę w domciu,zatoki nie odpuszczająZ przygotowaniami świątecznymi też czekam na więcej mocy
Próbuję się zmobilizować oglądając zdjęcia a poprzednich lat:
Dorota123 17:11, 03 gru 2018

Bardzo lubię te Twoje białe pergole, płotek i tą małą brameczkę. Ten zakątek bardzo chętnie wkleiłabym w swój ogródek. To miejsce jest takie romantyczne, że tylko usiąść i marzyć, bo ja taka niepoprawna romantyczka jestem, więc wpasowałabym się w to miejsce idealnie.
Mam też przepis na taką apetyczną choinkę, ale jeszcze się nie odważyłam jej upiec, a smaka na nią mam. Twoja wyszła pięknie.
anpi 17:13, 03 gru 2018

Anda napisał(a)

Jeśli ją trochę przygniesz do poziomu (jeśli się da mogłabyś ją poprowadzić spiralnie dookoła) to róża wytworzy krótkopędy i obficiej zakwitnie

Szkoda że od razu o tym nie pomyślałam ,żeby ten pęd róży prowadzić przez kratki spiralnie .Teraz nie wiem czy uda mi się go wyplatać z tych kratek bez szwanku ,bo przeplatałam go do góry
Tak całkiem okrężnie też nie mogę jej poprowadzić bo pergola przylega całkowicie do sztachetek w płocie i gdybym nawet różę wyprowadziła okalając sztachetkę ,to wtedy nie zamknęłabym furtki.Po za tym będę się starała, aby więcej tych krótkopędów było po stronie zewnętrznej pergoli, aby przejście pod pergolą było bezpieczniejsze, szersze,by nie zaczepiać ubraniem o kolce.
Najwyżej część długich pędów będę prowadziła na boki po płociealbo ograniczała cięciem,jakby chciała rosnąć zbyt obficie.Zobaczę jak będzie kwitła,następne pędy będę prowadzić rozważniej.Dziękuję Ewa za podpowiedź
gogo 23:09, 03 gru 2018

Róże owinęłam całe, z liśćmi, chyba już w listopadzie.
Liście przetrwały pod włókniną, odkryłam w połowie kwietnia i miałam gotowe rośliny.
Ale okrywałam małe i dało się to zrobić.
Teraz sporo urosły, byłoby trudno.
I mróz skasował prawie wszystkie liście.
anpi 01:06, 06 gru 2018

Dorota123 napisał(a)
Bardzo lubię te Twoje białe pergole, płotek i tą małą brameczkę. Ten zakątek bardzo chętnie wkleiłabym w swój ogródek. To miejsce jest takie romantyczne, że tylko usiąść i marzyć, bo ja taka niepoprawna romantyczka jestem, więc wpasowałabym się w to miejsce idealnie.
Mam też przepis na taką apetyczną choinkę, ale jeszcze się nie odważyłam jej upiec, a smaka na nią mam. Twoja wyszła pięknie.

Dorotko ta choinka to prościzna i szybko się robi tylko trzeba się za nią wziąść!. Ciasto francuskie gotowe,masa makowa z bakaliami z puszki,więc jak się ma produkty ,to idzie biegusiem
Niestety nie oddam Ci pergoli z bramka i płotkiem!Chyba że chcesz wirualnie kopiuj - wklej do ogródkato pozwalam na przymiarkę.A na posiedzenie i marzenia zapraszam do mnie latem...wtedy najromantyczniej przy pergoli!Planuj przyjazd!