Lepiej jesienią Co do przesadzania to ja przesadzam o każdej porze ( jeśli oczywiście zachodzi taka konieczność), tylko ziemia skuta mrozem mi przeszkadza
A to tak na dobranoc
cieszę się z powrotu na "stare śmieci" a generalnie za sprawą odnalezionego niewielkiego notesiku, gdzie zapisałam hasło do logowania ( zdarzyło mi się po raz drugi zapomnieć, wszędzie tylko hasła, kody itp, powoli mam wrażenie, że nie za bardzo jest w dzisiejszych czasach potrzebne imię i nazwisko )
Haniu u mnie w ostatnim dniu września przeszedł mrozik i załatwił mi dalie,kosmosy, cynie, aksamitki - przymrozek susza - i ogród wygląda fatalnie.
Na szczęście przyszły ciepłe dni i miło się w ogrodzie dziubie - podlewałam wczoraj i dziś i jakoś oddech ogród złapał a piękne przebarwienia powstały w moment.
Ten tydzień chyba będzie przepiękny w ogrodzie.
Szkoda mi dalii za to mam już część wykopaną a nawet dziś trochę pozawijałam w gazety i układam w skrzynkach.Nie wiem jak długo dalie powinny schnąć. Jedna zaczęła się marszczyć więc się pospieszyłam ale nie mam pewności czy nie za szybko. Karpy wykopywane są z suchej ziemi i sprawiają wrażenie zraz po wykopaniu że są już dobre-wysuszone.Niektóre pięknie przyrosły.
Jak zobaczyła prognozę pogody to się wstrzymałam i część nadal jest w ziemi a górę przyciełam - chyba lepiej żeby w tej suchej ziemi siedziały niż już w gazetach.
Te kuleczki to zalążki kwiatów Grzyb nie przeszkadza, popryskać, dobrze zebrać opadłe liście i wiosną popryskać jeszcze raz dla pewności, później raczej nie przewiduję takiego kłopotu jak będzie miał dobre miejsce. Kupowałam derenie w opłakanym stanie ( głównie z powodu korzystnych zniżek) i wszystkie wydobrzały
Te kuleczki w miarę dobrze widoczne na fotce poniżej To akurat Rainbow ( po raz pierwszy ma takie ciemnie przebarwienie zawsze był bardziej czerwony )
Chwastom na rabatach odpuściłam już. Niech sobie używają Do wiosny.
Nagorsza chwastnica w trawniku. Juto wypróbuję orkan. Jak nie zadziała, to przy okazji ogrodowych przeróbek będę trawnik „reanimować”. Ale to już w przyszłym roku.
Pozdrawiam
Pięknie przebarwione liście kaliny watanabe. Wiosną krzew zmienia właściciela
Dziękuję bardzo
Rozplenice posadziłam na przemian z miskantami, nie robię zdjęć z daleka bo tam trawnikowi się dostało od lata.
Zrobię zdjęcie jak przymrozi i przykryje szron
Tak , hortensje napuchły, prawdopodobnie limki, ale kupiłam bez nazwy.
Tuje już wszyskie zabrane stamtąd.