Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 11:05, 26 paź 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Witam się u Ciebie oficjalnie bo podglądam od dawna. Podziwiam za obszar który ogarniasz i to jak to robisz. Dziś przychodzę z prośbą o pokazanie derenia drzewiastego. Zakupiłam sobie też w tym sezonie takiego. Jak on wygląda jesienią?

Cześć
Fotki takie sobie, bo ten dereń powinien być posadzony jako soliter - wtedy ładnie widać pokrój.
Wrzucam co mam i pozdrawiam

...uDany ogród 10:56, 26 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Witam Właścicielkę pięknego, klimatycznego ogrodu robiącą wspaniałe zdjęcia.
Masz bardzo urokliwy ogród, dużo w nim uroczych zakątków, chętnie i często tu zaglądam i podziwiam i też kocham bergenie . Używasz naturalnych materiałów, masz sporo cegły. Popatrzyłam na to zdjęcie i przyszło mi na myśl inne pokrycie dachu niż rozważasz. Otoczenie tego domku ukształtowanie terenu pagórek, drzewa te brzozy i wierzba , drewniane ogrodzenie ..... moim zdaniem pasowałby tu gont osikowy, ale to ta wyższa półka z palety pokryć dachowych. Ale może tę propozycję warto rozważyć .
https://www.google.com/search?q=gont+osikowy&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHuvWszaPeAhUC36QKHZXUA5oQ_AUIDigB&biw=1152&bih=530

Co do przyszłego domku to staraj się go tak zaprojektować, by po wprowadzeniu miejscowego planu można by było go rozbudować bez zbytecznej ruinacji. Więc musisz zaprojektować cały przyszły dom i potem okroić tak, by na tę chwilę był funkcjonalny i później także. To trudne, ale możliwe. Pamiętaj, że dopuszczalne 35 m2 zabudowy jest po obrysie zewnętrznym, środek więc będzie mniejszy.
I jeszcze podpowiem, że warto rozważyć odpowiednio posadowiony i zaizolowany taras... potem dać strop (będzie możliwość zrobienia większego piętra). A potem, gdy już będzie mp dodać jeszcze wiatrołap a z tego tarasu zrobić ogród zimowy albo powiększyć salonik, no i wtedy koniecznie dodać typowy taras ogrodowy .
Prawo budowlane dopuszcza budowę na działce więcej niż jednego takiego obiektu, pod warunkiem, że na każde 500 m2 działki nie przypada więcej niż dwa takie domki. Możesz to wykorzystać stawiając 2 domki, można też i 3 i dodać łączniki . Żeby było ciekawie można je ustawić w kształcie litery L, Z lub C (uzyskasz patio czyli ogród wewnętrzny - taras). Szeregowe ustawienie uzyskasz bungalow. Pomyśl nad tym, masz dużą działkę i miejsca dosyć a na stare lata schody to przeszkoda. Warto taką możliwość rozważyć.
To może Ci się przydać
https://www.budujemydom.pl/poradnik-prawny/20046-ktore-obiekty-budowlane-nie-wymagaja-pozwolenia-na-budowe

Pokazałaś na zdjęciu płytki klinkierowe cieniowane, czyli coś co udaje to czym nie jest a masz naturalną cegłę w ogrodzie i takie płytki wprowadzą dysonans i będą się kłócić z pozostałymi elementami. Rozważ raczej klinkier w naturalnym kolorze.
Tyle moich podpowiedzi, życzę powodzenia .
Kiedyś będzie tu ogród 10:44, 26 paź 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
podobają mi się, jakie masz zastrzeżenia?

Gosiu wprawdzie miałam nie wstawiać na forum, ale może się powinno. Już na wstępie byłam mocno zdziwiona samą formą pakowania- zarówno zewnętrznym opakowaniem jak i ułożeniem roślin. Tu bezpośrednio po otworzeniu paczki. Część roślin poprostu postawiona na leżącej reszcie, bez jakiegokolwiek zabezpieczenia czy osłony ziemi. W tych rulonach są różaneczniki w C5. Według mnie duże uznanie należy się firmie kurierskiej.

Szokiem było jak zobaczyłam jakie ilości nawozu można walić rośliną. Hurtowe ilości w doniczce a do tego spore ilości na liściach.

To powodowało punktowe przypalenia liści i pąków. I grzybek idzie.

Z czymś co zjada pąki też widać mają problem. Część wygląda jak na fotce niżej, część widać że obcięta.

Ogólnie mówiąc widząc taka roślinę w szkółce napewno bym jej nie kupiła.
Moja bajka 09:24, 26 paź 2018

Do góry

Ach te Nasze dzieciaki i ich pomysły Cieszę się że Iguni humor dopisuje - kaszel pewnie troszkę pomęczy - niestety.
Buziaki Kochana.
Ogród Cioci cz. 3 09:16, 26 paź 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosieńko piękna ta Twoja jesień zapowiadają jeszcze ocieplenie U Nas też strasznie wiało i padał deszcz - śniegiem jeszcze nie sypneło. Buziaki zostawiam.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:16, 26 paź 2018

Do góry
Ogrodowe kreacje 08:05, 26 paź 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Lecą liście lecą:

Cześć
Oj lecą U mnie śladów mojego sprzątania próżno teraz szukać. Pocieszam się tym, że przy ponownym ich grabieniu - trochę niepotrzebny kalorii, które zdążyły się u mnie już całkiem nieźle zadomowić przed zimą - spalę

Poza tym świetny "gadżet" pod drzewem Co to jest?
Ogród z wilkiem zamkn. 07:43, 26 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Ależ ci te rozplenice urosły, mają u ciebie jak w raju

Magleska napisał(a)

Czy to puszki po karmelu? Świetnie ci wyszła ta dekoracja. Mój młodszy syn byłby zachwycony gdym chciała u siebie taką powtórzyć

Magleska napisał(a)

Jak ja ci kochana zazdroszczę tych widoków... Te puste pola są obłędne!!! No i zdjęcia we mgle... CUDNE!!!

Magleska napisał(a)

Obłędny kadr, jak obraz... Super pomiksowałaś te wszystkie rośliny

Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:35, 26 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

i bliżej

i jeszcze

A powiedz mi jeszcze co to za trawa obok derenia, ta jasna kępka. Super zestaw
Ogródkowe perypetie:) 07:21, 26 paź 2018

Do góry
abiko napisał(a)

Obłędne Aguś to zdjęcie Coraz bardziej podoba mi się ta brązowa trawa.

abiko napisał(a)
biegająca rodzinka.. a co tam, że gips nie

Mam nadzieję, że gipsu już nie macie Świetna pamiątka z takiego wspólnego biegu. Mnie znów wciągnął rower, szkoda tylko, że pogoda mocno jesienna i szybko się ściemnia. Buziaki zostawiam i biegnę odrabiać zaległości forumowe
Wzgórze chaosu 07:11, 26 paź 2018

Do góry
Jesień jest cudna, zwłaszcza gdy własnoręcznie nie musimy grabić tych wszystkich liści W tle przepiękny o tej porze roku krakowski Park Bednarskiego i Aleja Waszyngtona. I ostatnie dni ładnej pogody...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 06:52, 26 paź 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Dzisiaj to już nas jesień mgłami i deszczykiem rozpieszczała

Witam Anitko po małej przerwie, jak zawsze kilometry stron do nadrobienia Jesień u ciebie po prostu piękna, nawet w zamglony dzień. Patrząc na twojego tulipanowca muszę koniecznie mojego podmienić

Anitka napisał(a)
Przywieść to było wyzwanie, ale wyciągnąć te pamiątki i "postawienie na półeczki", żeby kurzem się pokrywały to dopiero było wyzwanie. Burza mózgów, przypomnienie kilku praw fizyki o dźwigniach, tarciu , punkcie ciężkości i sile grawitacji I przeszukanie wszystkich zakamarków, bo wszystko może się przydać. Dobrze tak coś trzymać na czarna godzinę A już wiele razy chciałam się pozbyć tych kostek i krawężnika ze śmietnika. No i pomalutku centymetr po centymetrze "pamiątki" na "półeczkach" stanęły.

Czy nie było lżejszych pamiątek? Podziwiam poświęcenie, koryto jest obłędne, zostanie już z wami na wieki

Anitka napisał(a)
I takie mamy wykopaliska archeologiczne teraz

Teraz tylko coś z tych klocków trzeba poskładać
Koryto musi poczekać na większe moce przerobowe,żeby zawędrować na swoja półeczkę, bo trzy osoby to stanowczo za mało

Już wiem, gdzie będę przyjeżdżać jak mi się zamarzy reset w południowym stylu a'la Grecja czy Chorwacja Znając twój gust będzie szał!!!
Oby tylko wasze kręgosłupy wytrzymały ciężar koryta, nie może być lżejsza ta piękność?!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 06:35, 26 paź 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Dzis dzień klejenia donic i obudowy kranu. Może jutro dam rady położyć siatkę na kleju. Lustra będą na donicach (lub trochę powyżej) a w donicach zimozielone np bukszpan + trawa lub bluszcz.

Tak z żyrandolem

Kasiu, ale dałaś czadu!!!!!! Jest pięknie, pomysł fantastyczny Już widzę, jak ten bluszcz wypełza z donic... Coś cudownego, tajemniczy pokoik w zaczarowanym ogrodzie, istna perełka, jeszcze jak nabierze patyny - ależ będzie czarować Jestem pod wrażeniem!!!
Mam ogromne zaległości na forum, ale już zaczynam się odrabiać i czytam powoli co u Was słychać. Jak zawsze dużo się dzieje Buziaki kochana
Wzgórze chaosu 06:28, 26 paź 2018

Do góry
Trochę spamowania, ale mam nadzieję, że nie zanudzam za bardzo
Wzgórze chaosu 06:24, 26 paź 2018

Do góry
Uwielbiam ten widok z kuchennego okna Srebrnych świerków udaję, że nie widzę Jesienne liście robią tu całą robotę
Wzgórze chaosu 06:17, 26 paź 2018

Do góry
Miskant olbrzymi z każdym rokiem jest coraz bardziej olbrzymi Mimo, że za każdym razem odrasta od nowa. W przyszłym roku czeka nas ograniczanie nieco jego podstawy. Jeśli ktoś chciałby sadzonkę to dajcie znać
Wzgórze chaosu 06:12, 26 paź 2018

Do góry
Gwiazda trawnika przy altanie Glediczja trójcierniowa - piękna o każdej porze roku... Dostała w tym roku nowe towarzystwo Zamiast limonkowych i czerwonych żurawek posadziłam rozplenice Hameln, limonkowe jeżówki i jako obwódkę Hakone Ben Kaze. Zobaczymy czy się polubią
Wzgórze chaosu 06:08, 26 paź 2018

Do góry
Na pierwszym planie hortensja Silver Dollar, po limce i vanilce trzecia ulubiona

Klon globosum to mój kolejny ulubieniec Nazywam go jesienną żarówką, która rozświetla i umila widok z kuchennego okna.
Wzgórze chaosu 06:02, 26 paź 2018

Do góry
Pięknie przebarwiają się liście borówki amerykańskiej. Do kompletu w pobliżu rośnie czerwony klon
Wzgórze chaosu 05:53, 26 paź 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies