Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 10:14, 25 paź 2018

Monia81 napisał(a)
Dereń cudnej urody, ja w tym roku kupiłam też derenia ale kousa, może znajdę miejsce jeszcze na tego jadalnego, z niego można robić np. naleweczki? a fotki Aniu robisz rewelacyjnie pozdrawiam
Z myślą o naleweczkach kupiony. Kousa od tego roku też mam, dzięki Sylwii.

mikina34 napisał(a)
Maliny jesienne, spora część liści wygląda tak:
Co to takiego?
Dzięki naszemu Guru od chorób diagnozę już masz. Teraz tylko musisz dopilnować dokładnego zgrabienia liści spod krzewów i zebrania i spalenia ścinanych jesienią łodyg. Życzę wygranej walki.

Mazanie pozdrawiam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mikina34 12:00, 25 paź 2018

Mazan napisał(a)
Mikina34

To rdza maliny. Teraz możesz jedynie liście porażone sprzątać i w okresie bezlistnym przed przycięciem opryskać miedzianem. Natomiast wiosną gdy temperatura średnia dobowa przekroczy 10 - 12*C stosuj Zato.

Uredinia naprawdę obfite.

Pozdrawiam

Pięknie dziękuję za diagnozę i receptę
Będę pilnie zbierać liście i zastosuje oprysk według zaleceń.
Pozdrawiam
mikina34 12:02, 25 paź 2018

anka_ napisał(a)

Dzięki naszemu Guru od chorób diagnozę już masz. Teraz tylko musisz dopilnować dokładnego zgrabienia liści spod krzewów i zebrania i spalenia ścinanych jesienią łodyg. Życzę wygranej walki.

Aniu, jak to miło być dobrze zaopiekowaną
Pozdrawiam Cię cieplutko i dziekuję za użyczenie wątku zaraz usunę brzydoty
anka_ 12:07, 25 paź 2018

Nie usuwaj, może kiedyś, komuś się przyda.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 18:47, 25 paź 2018

Dzisiaj przyszły roślinki na kwaśną. Z grubsza ok, ale do detali mam dużo zastrzeżeń.

Jedynie brusznica piękna

Gosiek33 18:57, 25 paź 2018

podobają mi się, jakie masz zastrzeżenia?
Gruszka_na_w... 20:24, 25 paź 2018

anka_ napisał(a)
No troszkę szerokości ma, nigdy nie był cięty ani w inny sposób ograniczany.

Swoje derenie jadalne bardzo lekko podkrzesałam. Mają niewielki pieniek. W tym roku po 7 latach miały już sporo owoców. I rzeczywiście mają wszystkie te zalety, o których piszesz.

Bardzo dorodne roślinki Ci przyszły. Na zdjęciach nie widać, aby miały jakieś wady.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 10:44, 26 paź 2018

Gosiek33 napisał(a)
podobają mi się, jakie masz zastrzeżenia?

Gosiu wprawdzie miałam nie wstawiać na forum, ale może się powinno. Już na wstępie byłam mocno zdziwiona samą formą pakowania- zarówno zewnętrznym opakowaniem jak i ułożeniem roślin. Tu bezpośrednio po otworzeniu paczki. Część roślin poprostu postawiona na leżącej reszcie, bez jakiegokolwiek zabezpieczenia czy osłony ziemi. W tych rulonach są różaneczniki w C5. Według mnie duże uznanie należy się firmie kurierskiej.

Szokiem było jak zobaczyłam jakie ilości nawozu można walić rośliną. Hurtowe ilości w doniczce a do tego spore ilości na liściach.

To powodowało punktowe przypalenia liści i pąków. I grzybek idzie.

Z czymś co zjada pąki też widać mają problem. Część wygląda jak na fotce niżej, część widać że obcięta.

Ogólnie mówiąc widząc taka roślinę w szkółce napewno bym jej nie kupiła.
anka_ 10:58, 26 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Swoje derenie jadalne bardzo lekko podkrzesałam. Mają niewielki pieniek. W tym roku po 7 latach miały już sporo owoców. I rzeczywiście mają wszystkie te zalety, o których piszesz.

Bardzo dorodne roślinki Ci przyszły. Na zdjęciach nie widać, aby miały jakieś wady.
Mój duży, ten co na fotce, To typowe drzewko. Pierwsze boczne gałązki zaczynają się na ok 80-100cm. Ale on tak naturalnie ma, nigdy go nie cięłam. Ciekawe w jaką formę pójdą młodziaki. ale w Bolestraszycach Mariusz pokazywał cuuudowny, wielopniowy, majestatyczny okaz. Cudeńko. Bardzo chciałabym taki u siebie.
Gosiek33 10:58, 26 paź 2018

Faktycznie,to zdecydowanie nieprofesjonalne.jaki to różanecznik?