Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zamieszkać w ogrodzie 23:18, 09 gru 2015

Do góry
Nie patrz co posadzone a najpierw ustal linie rabat, bo ja nie widzę, tylko kólka i prostokąciki a gdzie rabaty, gdzie trawnik?
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 19:47, 09 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wianek zachwycający, jednak moja rada jest taka, żeby zamienić ten sznur na coś bardziej delikatnego. Wiem, pewnie chodziło o to, żeby wtopił się w kolor drzwi, ale sznur jest zbyt ciężki i siermiężny do tego wianka z bielą. I jeszcze frędzel - też nie ta bajka. Łatwo można to poprawić

Zamień po prostu na białą, szeroką wstążkę.

Jutro zmienię na białą wstążkę - zabrakło mi wyczucia, ale przed bystrym okiem szefowej nic się nie ukryje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:59, 09 gru 2015

Do góry

Na ulicy prawie kwitną ciemierniki gruntowe a na schodach doniczkowe

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:59, 09 gru 2015

Do góry
Jakoś mi jeszcze święta nie pasują...za wcześnie.

Wianek na drzwiach wisi, na balustradzie ten drugi też wisi, girlandę nawet powiesiłam

Ale na aniołku zmieniłam teraz na taki, bardziej pasuje do limonek i wiosny

Ogród "nędzy i rozpaczy" 16:46, 09 gru 2015

Do góry
Orzech? To nieciekawie, to mały ogród, orzech jest nieprzewidywalny i brzydki
Ogród "nędzy i rozpaczy" 16:44, 09 gru 2015

Do góry
Rafaelo, to tylko prymitywny schemacik, moja pomocna dłoń i fajnie, że jest ratunkiem, bo nie chciałabym abyś rozpacz przeżywała a euforię związaną z tworzeniem twojego miejsca na ziemi, które będzie cieszyło.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 15:01, 09 gru 2015

Do góry
Kochana czytaj co ja napisałam, to nie ja a pod linkiem masz info kto wysyła i tam napisz wiadomość ze swoim adresem, nie wysyłamy w nieznane

Wysyłam nie ja, a kto inny. Znalazłam to na innym watku i wkleiłam tutaj cytat.

Wiadomości o nasiona wysyłajcie do Anabell

Błagam, czytajcie posty
Moja codzienność - ogród Oli 14:01, 09 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję że chłody idą, nie rozhuśtajcie się w tej robocie, bo zima to nie na to czas jest

Coś tam skopać można. Posadzić coś z donicy (drzewa). Chwaściki powyrywać. Kanciki zrobić. Na ławce z grzańcem i makowcem posiedzieć. Oborniczek rozwieźć.

Moja codzienność - ogród Oli 13:00, 09 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jednak co Polska to nie Anglia, a szkoda Ja po prostu nie cierpię mrozu i śniegu, powinnam się przenieść.

zupełnie jak ja... także doskonale Cię rozumiem Danuś
Moja codzienność - ogród Oli 12:58, 09 gru 2015

Do góry
Ja w kwestii sadzenia świerków przez Nawigatorkę
Też by mi pasowała taka zima, niedługo kordyliny będą zimować, ale nic bardziej mylnego. Nie można się tak przyzwyczajać do dobrego..bo znowu turzyce trzeba będzie wymieniać na wiosnę.

Jednak co Polska to nie Anglia, a szkoda Ja po prostu nie cierpię mrozu i śniegu, powinnam się przenieść.
Moja codzienność - ogród Oli 12:53, 09 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję że chłody idą, nie rozhuśtajcie się w tej robocie, bo zima to nie na to czas jest

tylko darń zdjęłam nic więcej nie robię
aaa jeszcze muszę przekopać ziemię w warzywniku z obornikiem ale sałaty żal wyrzucić
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 12:53, 09 gru 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
To i ja pokażę mój wianek.

Wianek zachwycający, jednak moja rada jest taka, żeby zamienić ten sznur na coś bardziej delikatnego. Wiem, pewnie chodziło o toi, żeby wtopił się w kolor drzwi, ale sznur jest zbyt ciężki i siermiężny do tego wianka z bielą. I jeszcze frędzel - też nie ta bajka. Łatwo można to poprawić

Zamień po prostu na białą, szeroką wstążkę.
Moja codzienność - ogród Oli 12:51, 09 gru 2015

Do góry
Verbena bonariensis - werbena patagońska 08:26, 09 gru 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Mam już przygotowane nasionka werbeny patog. Ogrodowiskowej. proszę o adresy na pw. Wyślę w styczniu.

Wiadomości o nasiona wysyłajcie do Anabell

https://www.ogrodowisko.pl/wiadomosci/new?user_id=2685
Crocus - krokus (szafran) 08:18, 09 gru 2015

Do góry
Nie sadź w trawniku, albo krokusy albo trawnik. Ja sadziłam.
Zamieszkać w ogrodzie 08:16, 09 gru 2015

Do góry
Skoro takie wygwizdowo, to sadź najpierw żywopłoty, bo szkoda drzew na te wichury
Mogłabyś je tanio zrobić z kopanego z gruntu grabu gęsto posadzonego.
Zamieszkać w ogrodzie 08:12, 09 gru 2015

Do góry
Śliczny masz dom, śliczny taras, śliczne drzewo przy tarasie, rozmach widać Nic jednak z tym nie robisz Obejrzawszy cały wątek widzę, że marnujesz ten potencjał myśląc, że do tego domu stworzysz to, co ci się podoba czyli angielski ogród. To co wychodzi to ogródek działkowy jedynie, rabatki z pomieszanymi kwiatkami, bratkami, cebulowymi. Tutaj trzeba rozmachu, jeśli bratki to tysiąc sztuk,. jeśli cebulowe to 5 tysięcy, ale brakuje konkretnego pomysłu, brakuje ram.
Kwiatki, bratki to jedynie mały dodatek..

Brakuje linii, brakuje form. Bawisz się jedynie rabatkami, z których nic nie wynika, bo nie chcesz słuchać nie tylko moich rad, ale rad innych osób, co mają podobne domy. Takich rad było wiele. Skoro robisz po swojemu i nie wychodzi, to może warto posłuchać?

A zacząć trzeba od wytyczenia całego ogrodu, a nie od planowania w jakiej kolejności posadzisz kolejne drzewo do kolekcji, bo takiego jeszcze nie ma. To niedobra droga.

Ja niestety muszę prawdę powiedzieć, bo taka moja rola czasem jest. Rok minął i powinnaś mieć już cudny ogród do cudnego domu, A tak ogród szpeci ten dom niestety.
Zamieszkać w ogrodzie 08:02, 09 gru 2015

Do góry
Południe jest kolekcją drzew (za dużo ich jest), a nie kompozycją ogrodową, wg mnie musisz zrezygnować z części drzew, a na pewno z migdałków.

Dom jest super nowoczesny, uwielbiam taką kolorystykę, aż się proszą proste linie i ograniczona ilość gatunków, nawet jednakowe drzewa, albo przynajmniej po 3 i dwa gatunki, inaczej zrobi się straszliwy misz-masz. Wyprostuj ten ogród a stanie się jednym z najładniejszych na Ogrodowisku Ja ci to mówię
Ogród z pergolą 20:37, 08 gru 2015

Do góry
wkleje tutaj komentarz Danusi dotyczacy skomponowania mojej skarpy
Gardenarium napisał(a)
To miejsce powinno cieszyć cały rok, to główna rabata widoczna z domu i także siedząc na tarasie na wiosnę będzie kiepsko.

Wszystko co jest zaprojektowane jest dość niskie, róże i trawy. Dodaj punktów przyciągających uwagę, nr trzmieliny na pniu, na różnych wysokościach. Inaczej ogród będzie zionął pustką od jesieni (np. chore liście róż) a trawy wytniesz i będzie pusto też na wiosnę, Dopiero od końca maja zrobi się ładnie.

Różowe i czerwone? Nudy panie nudy i smutno. Raczej różne odcienie różu, ciemny, jasny i fioletowa lawenda, trawy plus trzmieliny. Albo miłorzęby Mariken, ale na różnych wysokościach..

to pomyslmy jeszcze raz jakby to zrobić..
Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:22, 08 gru 2015

Do góry
Od wiosny nie będzie widział, zagęszczą się ale w pionie trzeba ciąć, bo to spore krzewy. Krzewuszka mniejsza będzie., perukowiec wyrośnie. Pokaż w jakim układzie (schemat narysuj) masz je posadzone i po ile sztuk. Może coś podpowiem co przed nimi posadzić

Może jakiś najważniejszy fragment zamienić na zimozielone? Będzie zasłona całoroczna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies