Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:48, 01 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wszystkie uwagi cenne i mile widziane.

Myśmy z Claire Austin jakoś się nie polubiły - miała być biała, a ona jest mocno żółtawa. Miała u mnie strasznie cieniutkie pędy i przewieszające się kwiatki. Nie miałam do niej cierpliwości, by czekać aż się wzmocni. Czytałam chyba u DA, że może z niej wyjść róża pnąca / rambler, więc może potrzebować podpory. One z Crocus Rose chyba w podobnym odcieniu są, bierzesz to pod uwagę?

Nie chcesz zamienić Munstead W miejscami z Alexandrą of Kent? Obawiam się, że MW trochę się zgubi przy 3 krzaczkach Rose de Rescht - rozmiarowo i kolorystycznie...
W tym momencie cała prawa strona to stosunkowo jasne róze, a lewa jest w mocno wyrazistych kolorach. Ja bym te blade róze właśnie jakąś purpurą podkreśliła.

Ballerinę jakby co traktuj podczas cięcia oszczędnie, by chociaż trochę się zbliżyła rozmiarem do symetrycznie posadzonej Angeli - u mnie B. (tnę ją dosyć ostro wiosna) rośnie max do 120 cm.

Na pewno chcesz tam sadzić Elinę? Polecany przeze mnie wcześniej Pilgrim idealnie by się wpasował w to miejsce - kolorystycznie zgra się z Solero, chociaż potrzebował by pewnie podpory, bo może z niego pnaca róża wyrosnać. Ale kwiaty - cudo!

Reszta ok.
Ogród Basi 21:45, 01 paź 2018

Do góry
cd. "duże" wrzosowisko.

Ogród Basi 21:42, 01 paź 2018

Do góry
cd."małe" wrzosowisko.

"Duże" wrzosowisko.

Moja codzienność - ogród Oli 21:40, 01 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)

A te dwie trawy? Ta druga się pokłada raczej? I ile one miejsca potrzebują, żeby tak ładnie rosły jak u Ciebie???
Do raju daleko - u Ewy 21:39, 01 paź 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej, śliczna ta limonkowa hortensja. Ewo, jak wyszukujesz hortensje, które chcą kwitnąć?

Iwonko, zazwyczaj te nowe odmiany są bujnie kwitnące. Hodowcy starają się tworzyć odmiany, które będą obficie kwitnąć. Wszystkie hortensje regularnie podlewam i daję nawozy. Może w tym tkwi tajemnica sukcesu

Ogród Basi 21:39, 01 paź 2018

Do góry

"Małe" wrzosowisko.
Moja codzienność - ogród Oli 21:38, 01 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Wrześniowo...

Na początek rabata przy domu. Przez 2 tyg. rosły tu dwie kulki i sesleria jesienna aż do chwili jak wzięłam się za przekopywanie obwódki bukszpanowej przy podjeździe. ML już właziły na nią więc musowo było poszerzyć rabatę. Rozkopałam zaczęłam przesadzać przyjechał eM z pracy i mówi : ''potrzebne to tutaj ? '' Myślę no fakt.. rabatę mogę poszerzyć max 40cm więc góra za dwa lata znów wykopywanie... o cięciu buksów przy gigantycznych miskantach nawet nie wspominam...
7m poszło na front reszta wyleciała do przechowalnika

te trawy w tle to ML?? Co ile je sadzilas? Ile one miejsca zajmują w szerokości?
Do raju daleko - u Ewy 21:35, 01 paź 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Posadziłam dzisiaj hortensję piłkowaną. Masz jakąś z tej grupy?

Mam jedną piłkowaną, ale nie znam nazwy. Przysłali mi nie taką, jaką zamawiałam, ale podoba mi się, więc została w ogrodzie.

Ogród Basi 21:31, 01 paź 2018

Do góry

Ogród Basi 21:28, 01 paź 2018

Do góry
Tył ogródka, strona północno-wschodnia, trochę południowa.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:26, 01 paź 2018

Do góry
Z doniesień ogrodowych - nareszcie skończyłam przekopanie skarpy. Niestety mój eM, robiąc wykopy pod fundament pod murek ziemię a dokładne czystą glinę z wykopu rzucał na skarpę. A tam miałam już dość ładnie przygotowaną w ubiegłym roku pod nasadzenia ziemię z kompostem i obornikiem. Na to polał deszcz i zrobiła się mokra skorupa Miałam nawet wątpliwości czy powinnam taką mokrą gliniastą ziemię ruszać. W ruch poszły widły (jednak są nieocenione) no i moje ręce (każdą bryłę gliny starałam się rozkruszyć na drobne kawałeczki). Gdy w ubiegłym tygodniu padał deszcz przykryłam całą skarpę folią (malarską ) aby ziemia nie namokła jeszcze bardziej
W sobotę na to nasypałam cienką warstwę piasku, około 15 cm warstwę kompostu oraz drobną korę, mączkę bazaltową i granitową i to przekopałam dwukrotnie. Ziemia wygląda teraz lepiej, choć gdyby nie ta wrzucona glina byłoby jeszcze lepiej
Wykopałam zakopcowane na skarpie od jesieni (!) hortensje. Zaszokowała mnie wielkość przerośniętych z doniczki korzeni.

I tak się teraz zastanawiam, jak wyjąć hortki z tych doniczek aby nie uszkodzić korzeni?
Ogród Basi 21:24, 01 paź 2018

Do góry
Trochę pażdziernikowych zdjęć ogródka.

Przekwitły styrakowiec.

Moja codzienność - ogród Oli 21:07, 01 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
podjazdowa bez buksów

Ehhh cóż można napisać, perfekcja, symetria, trawy, graby i buksy, to co kocham w ogrodzie najbardziej w wydaniu HIGH LEVEL
Powiedz, te miskanty na pierwszych zdjęciach to gracki czy ML? Jaką taką kępa ma szerokość u dołu i u góry, jaka wysokość?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:58, 01 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Gosiu, jak siewki ostnicy przezimują to oczywiście wyślę. Większość już w sobotę usunęłam ale na pewno coś zostało. Więc wiosną zobaczymy. Nawet myślałam wysłać komuś ale z tego co słyszałam to ona wymarza więc nawet nie proponowałam.
Tam gdzie ta ostnica się wysiała są posadzone tulipany dlatego nie mogłam z usunięciem ich czekać do wiosny bo wśród kłów tulipanowych ewentualne pozostałości ostnicy trudno byłoby mi usunąć. Teraz więc, w sobotę pazurką potargałam ziemię z korą gdzie się te siewko usadowiły.
Cudne masz te hortensje. Czy to zdjęcia wcześniejsze czy z teraz?
Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki Basiu! Gdybyś miała wiosną urodzaj ostnicy to zapisuję się na listę kolejkową
Zdjęcia hortek z września. Bukietówki teraz po tych przymrozkach wyglądają już nieco gorzej ale ogrodówki wciąż piękne
Zostawiam różyczkę, która kwitnie teraz jak zwariowana a pąków ma jeszcze multum, ale chyba już nie zdążą się rozwinąć jak tak dalej będzie zimno
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:52, 01 paź 2018

Do góry
Wyprawa po spożywkę zakończyła się tak:
Jak feniks z popiołów 20:42, 01 paź 2018

Do góry
Wiklasiu, dzięki za zdjęcie. Bardzo pomogło. Zupełnie inaczej to wygląda niż sobie to wyobrażałam.
Bardzo fajne tło dają te wysokie drzewa z tyłu, po bokach. Świetnie uzupełniają się z bryłą domu i ogrodzeniem. Na moje oko rzeczywiście nie ma potrzeby wsadzania na froncie olbrzymiego drzewa.

Do zbiorowej analizy
wersja 1 drzewo o koronie kulistej

wersja 2- korona owalna (fastigiata)

wersja 3- drzewka jako strażnicy furtki- akcentuja wejście

wersja 4- drzewko na herbowej, nieco wieksze, o luźnej koronie

Elewacja domu w promieniach słońca nabiera nieco różowego odcienia- raczej nie obstawiałabym drzew żółtolistnych.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:32, 01 paź 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Sylwuś teraz dopiero piszę a chcę ci podziękować za wczorajsze spotkanie, bateryjki naładowane mam nadzieję, że dzisiaj wszystko wyszło super, buziaki dla Was, no i parę fotek wrzucę ten mostek jest rewelacyjny...

Monia To ja dziękujęI za towarzystwo i za roślinki, dzisiaj po nagraniach wszystko wsadzone i podlane Fajnie wyszło Orientujesz się może jakie wysokie mają być te hortensje??? I nazwę mi przypomnij jak możesz Mam nadzieję, że z ręką A... już choć trochę lepiej. Buziaczki Śliczne zdjęcia zrobiłaś
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:31, 01 paź 2018

Do góry
no i gaura sie nie zmiescila w post

jedna galazka ma inne kwiatki, nie wiem dlaczego.

Basiu w sumie dla jaj ale czasami jakas zjemy. Emus je nadziewa knedlem i pyszne sa. Przed zima pewnie kilka wyladuje w piekarniku
Podwórkowa rehabilitacja 20:29, 01 paź 2018

Do góry
Małgosiu cieszę się, że do mnie zawitałaś. Może nawet ściągnęłam Cię myślami, bo intensywnie myślę o dwóch Palibinach na pniu mając w pamięci tę ślicznotę u Ciebie.

Póki co kolory u mnie pokryte są białym pyłem po cięciu kostki. Myłam już roślinki ale siedzi dziadostwo na nich nadal. Część roślin zdeptana, liczyłam się z tym.
Ale wjazd już wykostkowany, bardzo mnie to cieszy.

Dziękuję za pochwały, pozdrawiam

Ogród do odnowy 20:04, 01 paź 2018

Do góry
Orange Passion - sztywna, podobno do 60 cm, pachnąca i hakonechloe macra Beni Kaze - dziękuję dziewczyny

Trójsklepka owłosiona - podobno zimuje w osłoniętym miejscu

Młodziutka vernonia ze Skierniewic chce zakwitnąć

zdjęcie tego nie oddaje ale Cherry Fluff, przez przymrozki chyba, zmienia leciutko barwę z blado różowej na leciutki brąz?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies