A tak będę ogród przerabiać na rojnikowy bo podlewania mam dość.
Mam hortensje ogrodowe w różnych miejscach - te blisko wody mają cudowne pąki - dosypałam już tam igieł na ściółkę bo muszę spowodować ciemniejszy kolor.
Za radą Bogdzi wbiłam gwoździe wkoło krzaczka hortensji - mają rdzewieć i też przyczynią się do obniżenia ph.
Ech...Piękna ta hortka Ciekawa jestem jaki miała kolor w pełni sezonu? Czy faktycznie zmieniała kolor w trakcie sezonu tak jak zapewniają sprzedawcy?
Masz ją Kasiu pierwszy sezon czy już zimowała u Ciebie?
Te rozchodniki w tym sezonie uratowały ogród.
W leśnych klimatach faktycznie mogą dziwnie wyglądać , w mój turecki dywan jakoś się wpisują.
Ciekawe, czy liatra rozmnaża się z nasion? Zostawiłam parę pałek.
Jutro wytnę liście irysom przy studni.
Płomienny zakątek
Wiosną zastosowałam Toszkową miksturę na porost cisów. Dość często je przycinałam. Efekt przerósł moje oczekiwania.Ambrowiec wciąż z listkami.
Za pierwszym razem siałam, pikowałam i było z tym sporo pracy. Teraz nie dość, że starsze egzemplarze bez problemu przetrzymują zimę ( w każdym razie do tej pory tak było), to rozsiewają się. Ostatnio kilka siewek znalazłam nawet w warzywniku
Sadzone jako jednoroczne, miały dać miejsce na inne rośliny, ale bardzo je polubiliśmy i zostały na stałe
Może rysunki brzydko wyszły, bo nie umiem za ładnie rysować.
Wczoraj, po obejrzeniu zdjęć z ogrodu Iwk4 już się prawie poddałam z tymi kołami i zaczęłam myśleć o liniach prostych...
Będzie więc fala, na razie bez żadnych ścieżek przecinających trawnik po środku. Może zbyt prosto...zobaczymy.
Teraz jeszcze proszę o poradę, jak skomponować rabatę za drzewem, po okręgu obsadzić hostami?