Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Richie 23:45, 18 paź 2018

Mira, tyle się u Ciebie dzieje, że nie nadążam Daj teraz.
Basilikum 06:42, 19 paź 2018

Miro ja dalam teraz a na wiosne znow sypne
laurowisnia 08:59, 19 paź 2018

mira napisał(a)

Ja mam kilka persoikari a Fat Domino jest najładniejsza i u mnie rośnie super - trzeba podlewać

na rabatach tez lubiłam wiosną działać bo po co psuć widoków teraz - w tym roku wyjatek bo dosadzałam i powkładałam znaczniki z opisami

ha a dzielżan na różowej nodze to nowość maleńka sadzonka nie wiem czy przetrwa - łodygi różowe a głowy żółte - szukałam najwyższego - dopiero co wsadziłam obok astra - razem się będą pochłaniać
ten dzielżan to hellenium praire gold - muszę sprawdzić nazwę bo nie mogę znaleźć w necie jej

Wydaje mi się, że to roślina raczej szybko rozrastająca się, myślałam, że napiszesz coś o wrażliwości tej odmiany zimą. U mnie główna roślina jakby uschła, a została tylko jedna odnóżka, choć pierwszą zimę przeżyła w całości. Mam nadzieję, że już teraz będzie ładnie rosła. Podlewam ją.
Dzielżan ciekawy, ja mam problem z podsadzeniem go, dużo roślin mam różowych, trudno go w rabatę wpasować, a Twój już z domieszką tego koloru.
Szukasz nogi do stołu, jaką ja już mam, wiesz, że na taki stolik dużo doniczek nie postawi, chyba, że to jeden z wielu, jakie planujesz. To miejsce, w którym kupiłam już zamknięte albo może jeszcze nie do końca, dowiem się i napiszę co i jak.

Wendy79 17:12, 19 paź 2018

Wiórki rogowe dodaję przy każdym sadzeniu roślin, szykowaniu rabaty, nie patrzę na porę roku.
Gruszka_na_w... 17:45, 19 paź 2018

U siebie używam głównie w warzywniku. Na ogół wtedy kiedy tam głęboko ryję. Ostrą skibę zostawia się na zimę, więc wiórki są w użyciu w drugiej części sezonu, tuż przed kopaniem. Wiosną już nie kopię, tylko grabię.
Gdybyś robiła wykopki wiosną, to wiosna byłaby optymalna. Skoro robisz je teraz, to racjonalne byłoby sypnąć je teraz, bo wiosną będziesz mieć trudność we wprowadzaniu ich głębiej. Zwróć uwagę na pogrubione słowa w cytacie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 18:16, 19 paź 2018

Mirus zaglądam bardzo czesto ale nie umiem zabrac głosu w Waszych uczonych dysputach.
sylwia_slomc... 19:24, 19 paź 2018

No patrz a ja ostatnio z tej kaliny zrezygnowałam nie mam dla niej jeszcze zacisznego miejsca, a nie chcę kolejnego na zimę owijać. Bardzo mi się podobała, Twoja piękna
sierika 19:50, 19 paź 2018

A ja pozostaję przy wczesnowiosennej aplikacji, naturalnie podaję też obornik granulowany dla zbilansowania. Natomiast jesienią stawiam na przekompostowaną popieczarkową jako polepszenie struktury gleby. Uzupełniam mączką bazaltową bądź rosahumusem, gnojówkami roślinnymi i z granulatu. No nie wszystko naraz. Sama decyduj co bardziej do Ciebie przemawia, spróbuj tak i tak.
mira 22:13, 19 paź 2018

Anabell napisał(a)

Taką powinnaś mieć to Alfred Grille

O chyba taką chciałaby Jasia Poziomka kolejna miłośniczka dalii - na forum jej mało bo ma na razie informatyczne dylematy.

tu dalie jakie razem z Jasią w tym roku podziwiałyśmy w Holandii

na takie będę polować w tym roku

mira 22:18, 19 paź 2018

m_gocha napisał(a)
Mira! Nie wierzę!
U mnie też susza! Ale nie podlewam, nie mam czasu... A! Podlewam co kilka dni ogrodówki, bo więdną że aż żal patrzeć... A pąki już zawiązane na następny rok

A tak będę ogród przerabiać na rojnikowy bo podlewania mam dość.
Mam hortensje ogrodowe w różnych miejscach - te blisko wody mają cudowne pąki - dosypałam już tam igieł na ściółkę bo muszę spowodować ciemniejszy kolor.

Za radą Bogdzi wbiłam gwoździe wkoło krzaczka hortensji - mają rdzewieć i też przyczynią się do obniżenia ph.