Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:34, 28 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
To jest wieloletnia szparaga ogrodowa, tu na zdjęciu jest odcięta od korzeni i taka przyschnięta. Od 2 lat próbuję się jej pozbyć, ale ona jest prawdziwa terminatorka. Co wiosna odbija ze zdwojoną siłą.

Twoje czerwone cynie nieodmiennie mnie zachwycają
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:31, 28 wrz 2018

Do góry
Coś tam jeszcze kwitnienie, coś już nie...trawy dają czadu a las w tle zaczyna przyjmować jesienne kolory...jeżówki już kończą kwitnienie i dochodzę do wniosku że warto mieć nich dużo dużo więcej bo są naprawdę cudne

No i wciąż jeszcze czarują mnie róże, choć już ich coraz mniej - za to że względu na chłodne noce kolory róż nabierają intensywności. To tak jak bym miała zupełnie różne odmiany - tą letnią czerwcową, delikatną w kolorze i tą ciemniejszą nasyconą jesienną - fajnie to natura wymyśliła

Wśród brzóz i dębów 22:20, 28 wrz 2018

Do góry
ryska napisał(a)

Co Ty opowiadasz za bajki Zdjęcie to tylko wycinek, chwila, czasem oddaje klimat, nastrój panujący ale dopiero na żywo przekonałam się jak u Ciebie klimatycznie. Pracujesz jak mróweczka, zagospodarowałaś wielki teren wg własnych upodobań ale i dostosowałaś się do panujących warunków. Tworzysz piękne dzieło.

Renatko, największą radość sprawia mi nie tyle dążenie do stworzenia pięknego ogrodu, co sama praca w nim, to taka, można powiedzieć, moja glebo terapia. Gdyby jakimś cudem ogród był już pięknie skończony, a ja ograniczyłbym się tylko do utrzymania go w jako takim stanie, to stałabym się, jak to pięknie określiła szefowa Danusia, kustoszem własnego ogrodu. A gdzie wtedy radość z przesadzania, dosadzania, z nowych nabytków, z nowych pomysłów na zagospodarowanie jeszcze tej, albo tamtej przestrzeni...?
Świadoma wszystkich braków i niedociągnięć działam sobie we własnym tempie i bez pośpiechu, bo pośpiech w ogrodowych pracach zabija całą przyjemność ich wykonywania.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:20, 28 wrz 2018

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 22:11, 28 wrz 2018

Do góry
sarenka napisał(a)
Ależ u Ciebie kolorowo! Super

Ja tak lubię i to bardzo jak są jakieś kolorki
Dziękuję

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:01, 28 wrz 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Na zachętę - Munstead Wood do tej pory świeci z daleka purpurą na rabacie

Piękny dorodny krzak tej MW. Też mam, ale posądzony w maju tego roku jak tylko się przyjęła kwitnie bez przerwy a jaki zapach. Mój krzaczek jeszcze mały, zdrowy, ciemne lśniące liście. Bardzo jestem zadowolona z jej kupna.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:00, 28 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Dorota,ta gipsòwka u Ani i mnie tak się spodobała,że jak tylko taką zobaczyłam w Alb....to od razu zamòwiłam.Obawiałam się , że z nasionka trudno ją będzie wyhodować.Ale Tobie życzę powodzeniaA na wszelki wypadek piszę gdzie bywa

Aniu, może i tak z nią być,że z nasionka trudno .A może na wiosnę już lepiej ?
Ale przyznam,ze nie zauważalnym,żeby się ona mi wysiała gdzieś obok . ?

Kaczuszka się cieszy bo dostała trawkę.I chyba trawka do niej pasuje ?

Dalie zostaną wykopane.I chyba tam jeszcze inną , nie za wysoką trawkę dam
Tak,żeby nie zasłaniała rabaty z tyłu.Jak to teraz jest.Dalie piękne,Ale te są wysokie i średnie i trochę zasłaniają trochę rabatę z tyłu.

Wśród brzóz i dębów 21:58, 28 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

Basieńko, ale i jest się czym cieszyć. Przepięknie masz i gdy słonko wyjdzie i bez słonka. Cudnie. Zawsze.
Ale i prawdę mówisz, na brak zajęcia nie można narzekać. Chyba i koszenia trawy też jest trochę? Ale przecież ruch to zdrowie.
Pozdrawiam.

Kosimy tylko ogrodzony fragment przy domu. Pozostała część miedzy ogrodem a laskiem to dzika, trawiasta łąka, w której wykaszamy tylko tunele, żeby dojść do rzeczki. Nie wiem co to za trawa, ale jest wysoka na ponad metr i późnym latem jej kłosy przebarwiają się na różowo.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:53, 28 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Aniu u mnie cynie lepiej rosną jak wysieję prosto do gruntu. W moim piachu rośliny źle znoszą przesadzanie.
Bukiecik bardzo fajny, a lampiony to jedne z moich bardziej ulubionych dekoracji. Te Twoje białe są bardzo ładne.
Jak dostałam od Ciebie nasionka gipsówki połowę od razu wysiałam, a resztę zostawiłam na wiosnę. Niestety nic nie wzeszło. Tą drugą połowę podzielę jeszcze na pół. Jedną część przemrożę, a drugą wsieję w doniczkę. Ciekawe czy coś mi wyrośnie?

Dorotko, takie masz ładne cynie, tak nimi mnie kusiłaś,że spróbuję na drugi rok je wysiać.A jak piszesz,że lepiej prosto do gruntu, to i lepiej.Bo wiesz na wiosnę miejsca na parapetach brak.
Dziękuję za pochwalę mojego bukieciku.Z twojej strony, takiej artystycznej duszy, to bardzo przyjemnie mi takie słowa czytać.
Lampiony i ja lubię.
Oj,,, przykro mi czytać,że na razie się nie udało z gipsową.Może na wiosnę lepiej ??Ja ją mam już kilka lat ale z sadzonki
Powodzenia życzę z nią.

Jeszcze niektóre powojniki sobie jakimiś kwiatkami zakwitły
JP II

Trójsklepka - żabia lilia
Moja działka na Dębowym Lesie 21:38, 28 wrz 2018

Do góry
sylszu napisał(a)

Rzeczywiście potrafią. Chyba muszę się im bardziej przyjrzeć. Dopiero Trafiłam do Twojego ogrodu, ale myślę, że zagoszczę tu n długo...tym bardziej, że mam braki - ponad 1000 stron - czekają mnie zachwycające zimowe wieczory

Sylwio cieszę się ,że do mnie zaglądasz.
Oczywiście zapraszam i na bieżąco i do takowej lektury wątku.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:28, 28 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
I z kąta na całość

Kasia, ale Ty sobie mały raj stworzyłaś! Zachwyciłam się po prostu!
W cieniu - zacieniona 21:06, 28 wrz 2018

Do góry
Joku napisał(a)
Napisz coś więcej o uprawie malin w donicach. Też się nad takim sposobem uprawy zastanawiałam, z braku miejsca i strachu przed rozpanoszeniem się po okolicy. Pierwszy sezon u ciebie? W jaką ziemię sadziłaś? Jak z nawożeniem?

Miałam kiedyś szpaler malinowy...po latach wyrodziły się i zaczęły się panoszyć.
Sadziłam do donic w ub.roku,ładnie przezimowały i było bardzo dużo zdrowych i dużych owoców.Jednym słowem był to strzał w dziesiątkę...trudno wygospodarować miejsce ,Zacieniona nie jest z gumy.
Mam donice z odmianą letnią nn,Poranną rosą{bardzo smaczna}i Polaną.Dobrałam tak,żeby owocowały aż do jesieni.
Pojemniki są bardzo duże.Posadziłam w ziemię z kompostu,miałam o.koński,dałam go na dno.Trzeba pilnować podlewania.Teraz obsypałam obornikiem granulowanym i przysypię ziemia,bo trochę jej ubyło.Nawozów sztucznych nie stosowałam.
Dodatkowa zaleta to ,że można je przestawiać...wiosną w mniej atrakcyjne miejsce,gdy zaczynają owocować przestawiam ,żeby były na wyciągnięcie ręki.Zawsze miejsca się znajdą...u mnie stały nawet wśród rh.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:44, 28 wrz 2018

Do góry
Witam,

dopiero dzisiaj odkrylam twoj piekny ogrod i mam pytanie do roz.

Jeszcze nigdy nie mialam roz w ogrodzie i sie nie znam. Szukam biala lub kremowa roze ale zalezy mi na tym, zeby jak najprezej i jaknajdluzej kwitla.

Szukajac w internecie znalazlam wlasnie aspirine, artemis i tez schneewittchen.

Schneewittchen ponoc dlugo kwitnie ale i czesto choruje.

Czy mogla bys mi doradzic, ktora odmiane kupic? Aspirine i czy artemis?

pozdrawiam.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:43, 28 wrz 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
muszę pomyśleć o odpoczynku od mojego ogrodu, mam na niego nerwa. Może bym się do ciebie wybrała na kawkę... a kocię jest cudne

Jak zobaczysz mój ogród to Ci nerw przejdzie
Kocię macha łapką
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:28, 28 wrz 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Twoja hortensja ma ochotę byś niebieską, chyba coś na niebieskość trzeba podsypać, też mam taką i jeszcze nie wiem czego jej potrzeba.

Kocio piękny i zapewne cieplutki, jak znalazł na jesienne chłody

Nie bardzo wiem co podsypać tej hortensji więc niech może zostanie jednak różowa.
Kiciuś rośnie jak na drożdżach i strasznie rozrabia

Podwórkowa rehabilitacja 20:25, 28 wrz 2018

Do góry
Żurawina w tym roku obrodziła. Szykuje nam się kolejny zbiór w ilości szklanki ale to nie byle jaka szklanka. Usmażone z cukrem owocki są doskonałe w smaku i nieporównywalne z kupnymi. Do konsumpcji na bieżąco, jako rarytas.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:17, 28 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

A tutaj takie niby nic, trzy latarenki, a tak pięknie wykańczają rabatę, dodając jej elegancji. Brawo!
Dorotko jak na pewno zauważyłaś u mnie jest sporo różnych dekoracji w ogródku, czasem zastanawiam się czy nie za dużo.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:11, 28 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko a ileś tych kilku w tym lipcu kupila??
Tak duuzo ich pięknie wciąż kwitnących.
Dzięki nim masz lato zatrzymane
I trawy piękne.
Aniu w tym roku kupiłam lilii około setkę, ale już widzę że nie wszystkie zakwitną i nie wszystkie wyszły z ziemi.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:02, 28 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, doczytałam o dosyć póżnym terminie sadzenia Twoich lilii. Więc chyba tu tkwi tajemnica ich wrześniowego kwitnienia. Czy wszystkie sadzisz tak póżno? Czy część wcześniej?
Przepraszam za te jeżyki. Nie mogłam się oprzeć urokowi Twoich. Obiecuję już więcej nie ściągać.
Ta Twoja alejka naprawdę cudna. I taka tajemnicza. Człowiek zastanawia się dokąd prowadzi.
Pozdrawiam .
Nie da się własnych cebul lilii posadzić tak późno, te kupiłam na początku lipca z wyprzedaży. One były trzymane w chłodniach. W ten sposób hamują im wzrost.
Basiu mnie jest bardzo miło jak ktoś powiela to co jest u mnie, to najlepsza pochwała tego co robię. Ja nie mam nic przeciwko temu i cieszę się, jak ktoś znajdzie u mnie jakąś inspirację.

Alejka prowadzi do ogródka przed domem tej części ogródka ze zdjęcia z drogi nie widać. Pozdrawiam

Ogród do odnowy 19:44, 28 wrz 2018

Do góry
Mary napisał(a)

Kwitną pięknie. Żeby jeszcze grzecznie się kępy trzymały...

Tam gdzie pusta ziemia, wiosną rosła jasnota biała która rozpanoszyła się i zaczęła zjadać zawilce, dopiero niedawno jasnotę przeniosłam a biedaczki dopiero teraz nabierają wiatru w żagle

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/163/1630295/original.jpg

jasnota w maju, prawy dolny róg to zawilce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies