Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tajemniczy Ogród 11:26, 08 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Tak

Zdecydowałabym się na jeden rodzaj zimozielonego: albo azalie, albo trzmielina.
I zawilce rozdzieliłabym z miskantami (w ogóle mam wątpliwość, czy dla miskantów nie będzie tam za ciemno).

Czyli jedno kółko:
carex, azalia, zawilce
a drugie kółko:
carex, azalia, miskant

Za to dorzuciłabym jakąś hostę o dużych liściach, żeby był kontrast faktur.

Nie mam pojęcia co projektujecie ale mogę podpowiedzieć, że Gracilimus aby był duży, dorodny potrzebuje dużo słońca i wody. Jeśli spełni sie te warunki plus mieszanka Toszki to potrafi dorosnąć do 2 m Variegatus daje radę w na cienistym/półcienistym miejscu.
Tajemniczy Ogród 11:20, 08 wrz 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Toszka: widzisz, Ty zawsze praktycznie, zaraz poszukam tych azalii zimozielonych, dzięki wielkie
Makadamia: własnie zapoznałam się z zawilcami - piękne - wpisałam na listę
Ursa - no to mam zagadkę, przysięgam, nie wiem, o co kaman
To drogie moje Doradczynie, podsumowując:
- z przodu carex silver sceptre
- dalej ze trzy azalie rozrzucone,
- pomiedzy kepy zawilców,
- z tyłu może miskant Gracilimus lub Variegatus
- i zboku po prawej kilka trzmielin Emerald Gaiety
Czy tak będzie ok? Czy coś jeszcze byście zmieniły?

Tak

Zdecydowałabym się na jeden rodzaj zimozielonego: albo azalie, albo trzmielina.
I zawilce rozdzieliłabym z miskantami (w ogóle mam wątpliwość, czy dla miskantów nie będzie tam za ciemno).

Czyli jedno kółko:
carex, azalia, zawilce
a drugie kółko:
carex, azalia, miskant

Za to dorzuciłabym jakąś hostę o dużych liściach, żeby był kontrast faktur.
Tajemniczy Ogród 11:10, 08 wrz 2017

Do góry
Toszka: widzisz, Ty zawsze praktycznie, zaraz poszukam tych azalii zimozielonych, dzięki wielkie
Makadamia: własnie zapoznałam się z zawilcami - piękne - wpisałam na listę
Ursa - no to mam zagadkę, przysięgam, nie wiem, o co kaman
To drogie moje Doradczynie, podsumowując:
- z przodu carex silver sceptre
- dalej ze trzy azalie rozrzucone,
- pomiedzy kepy zawilców,
- z tyłu może miskant Gracilimus lub Variegatus
- i zboku po prawej kilka trzmielin Emerald Gaiety
Czy tak będzie ok? Czy coś jeszcze byście zmieniły?

Zastanawiam się nad hostami, bo po drugą stronę dróżki przy miskantach i hortensjach planuję obsadzić funkiami Minuteman i myślę, żeby nie było za dużo.

A to dla Was w podzięce za pomoc. Jesteście nieocenione Moja ukochana hortensja Diamond Rouge.Po potężnym gradobiciu połowa kwiatów ale i tak cudownaPrzepraszam za jakość, w robieniu zdjęć muszę się też kiedyś podszkolić
Ogród z uśmiechem 09:46, 07 wrz 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Oglądnęłam fotki z wystawy. Miskanta olbrzymiego Meild mam 2 sztuki. Ciekawa go jestem a Wy już widzieliście na wystawie. Szkoda że mnie nie było

Miskant wyglądał świetnie, nie wiem tylko jak zimuje. Będę ślepić u Ciebie Pokazesz swojego?
No szkoda, ze Cię nie było, może w następnym roku
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 09:31, 07 wrz 2017

Do góry

Werbena, jeżówki miskant variegatus
Lawendowy zawrót głowy 18:06, 06 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, piknie. Zimą przyjdę na spis i opis twoich powojników. Dobrze? Masz tam spawaną kratkę na podpory? Jak jest umocowana do muru?
I co masz za trawy przy tarasie? To rozplenice? Czy może miskanty?

Iwonko lista powojnikow jest bardzo krotka mogę Ci ją bez problemu powtórzyć zima

5 sztuk MCSKLODOWSKA

1 sztuka Happy Diana

1 sztuka Sympatia w donicy a nie w gruncie.

Podpory są spawane z prętów nie dotykają płotu są głęboko wbite w ziemię .od podpory do przęsła jest przywiązana gumka by powojnik mógł się piąć na płot ale nie korzysta hihi

Przy tarasie rozplenice te ogróżne i miskant huron sunrise. Są tam jeszcze trzy molinie ale każda okazała się być inna wiec wymienię je na miskanty KF juz tam siedzą a molinia wiosna do przesadzania )
Zimozielony biało - różowy 08:03, 06 wrz 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)
T
a teraz z przodu w lewo

Jeśli dobrze widzę to centralnie są rododendrony... tak?
Za nimi przed cisami możesz posadzić ML. Cisy zalecam w połowie marca obciąć o połowę, Dlaczego? wyjasniałam Iwonkap. ML to zwiewny, jasny miskant i pięknie będzie kontrastować z zielenią rodków i cisów.
Natomiast z przodu możesz posadzić wrzosy (polecam Winter Red, lub inny o zmienności kolorystycznej). Możesz też posadzić plamami w połączeniu z carexami: albo w tonacji ML to będą czupryny Frosted Curls, lub też Variegata (Ptasie Łapki), albo Evergold. Albo obsadzić niskimi rozplenicami - Little Boy (o odmiany niskich pytaj Polinki bo ona ma kilka)

Wrzosy muszą mieć koniecznie rozerwaną na płaską bryłę korzeniową. Mam nadzieję, że cały fragment tej rabaty przyszykowałaś pod kwaśnoluby (nie tylko dołki)
Co jeszcze może rosnąć na kwaśnej...hmmmm (?)...wiem! mozna posadzić niskie białoobrzeżone hosty, np. Ice&Fire, można dać hakonechloa, stipę, a także Carex Silver Sceptre. Ogólnie zazwyczaj carexy lubiż kwaśną glebę i korę w podłożu.

Na oststnim zdjęciu, gdzie masz hortki... daj im 2-3 lata. Z tyłu możesz dać gracki.

Znajdź tez miejsce na pas rozplenicy - popatrz u Polinki na Lady U - spora, spektakularnie kwitnąca (rozplenica, rzecz jasna)

Coś jeszcze cię nurtuje?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:35, 05 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Anula, Iza, Asia - hmmm, jakby to powiedzieć, trzecia rozplenica i miskant już kupione...
Rzeczywiście, lubię mieć efekt od razu a nie czekać na niego np. 3 lata... i zdaję sobie sprawę, że za niezbyt długi czas może trzeba będzie znów coś zmieniać ale na której rabacie mnie to nie czeka??? Rośliny nie przestają rosnąć więc prędzej czy później trzeba coś korygować. To ja wolę szybciej korygować niż czekać i czekać.

Poustawiałam, pomierzyłam odległości i zrobiłam foty. Może nie będzie tak źle z tymi odległościami.

Między rozplenicami jest 120cm odstępu. W założeniu mają zrobić łan, więc chyba będzie ok?
Od skrajnej prawej rozplenicy do hortki Limelight jest 100 cm - może ciut mało, ale chcę ją prowadzić wyżej więc może będzie ok?
Pomiędzy hortkami Little Lime jest 110cm.
Od rozplenic do hortek Little Lime jest 100cm.
Miskant jest kompletnie z boku, mam tam sporo miejsca i nie boję się o niego.
Damy radę???

No tak nie wolno ! Jak zasnąć .

Z Woslawic trawy przywiozłam to sadzilam koniec września ) wszystko żyje
Ogród z uśmiechem 19:52, 03 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Nowe powojniki

Cyprysik Lawsona "Karaca" i Miskant olbrzymi "Meidl"

cyprysika zabieram bo kocham sosny i cyprysiki
Ogród z uśmiechem 19:45, 03 wrz 2017

Do góry
Nowe powojniki

Cyprysik Lawsona "Karaca" i Miskant olbrzymi "Meidl"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:44, 03 wrz 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Miskant Gracillimus Jeśli potrzebujesz osłony oczu to od momentu ścięcia do końca czerwca nie licz na nie No i Kokosia ma tutaj mega dorodne kępy co będą miały z 5-6 lat
co racja to racja
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:44, 03 wrz 2017

Do góry
ag_zie napisał(a)

co tam za trawy daleko są? potrzebuję aby odgrodzić się od sąsiadów drogi Jak uważasz - spełnią swoją rolę?
Miskant chiński 'Gracillimus' . jesienia duży ale od wiosny cię nei zakryje
Z ogródka na wsi 21:48, 02 wrz 2017

Do góry

A jednak rozplenica wypuszcza pałki

I miskant ( wie ktoś może jaka to odmian?) też zaczyna puszczać pędzle

I za prosową mgiełką...
Mirkowy ogród (początki) 19:22, 02 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Doczytałam że trawy wybierasz , a jakie już masz w koszyku ?

A takie mam w koszyczku☺

Piórkówka japońska 'Magic' Pennisetum
Piórkówka wschodnia 'Karley Rose' Pennisetum orientale
Miskant chiński 'Graziella'
Miskant chiński 'Ferner Osten' Miscanthus sinensis
Trzęślica modra 'Variegata' Molinia
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 13:41, 02 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu ogród cudo z hortkami gra teraz zjawiskowo. Liczę , ze miskant się sprawdzi
Nie bijcie mnie z Kindzią, ale ja jakoś Phantoma tak nie doceniam.. no jakoś mi nie gra, owszem piękny, ale... no jakoś tak
Za to moje Magical Moonlight pod 40cm kwiatami ugięły się do ziemi.

Magical ma ogromny kwiat i chyba trzeba dac mu czas i krótko ciąć. Ja sie bedę mu przyglądać, bo u mnie młodziak. Podoba mi sie okrutnie.

Do Phantoma mam sentyment, ale Ty nie musisz. Bić nie będziemy Łukaszku- no co Ty - Ciebie.

Na Adagio czekam- liczę na niego. Jak będzie piękny- rozpropagujemy.

Rabata będzie piękna - wierzę w to bardzo- a Ty będziesz miał z Gosią wielką zasługę.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 11:52, 02 wrz 2017

Do góry
Kasiu ogród cudo z hortkami gra teraz zjawiskowo. Liczę , ze miskant się sprawdzi
Nie bijcie mnie z Kindzią, ale ja jakoś Phantoma tak nie doceniam.. no jakoś mi nie gra, owszem piękny, ale... no jakoś tak
Za to moje Magical Moonlight pod 40cm kwiatami ugięły się do ziemi.
Ptasi gaj 09:25, 02 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Moja pierwsza myśl też byla taka że to malepartus. Ale nie podejmuję się rozszyfrowania nazw miskantów.

Jeszcze nie bylam u ogrodnika, ale ogladajac w internecie "malepartus" co prawda wszedzie kroluje ten sam krzak w szkolkach - to trawa jest podobna, ale jej wybarwienie kwiatu jest jasne.
Moja ma liscie w srodku bialy pasek i czubryna az fioletowa bardziej sklanialabym sie, ze to miskant "sioux".

W przyszlym tygodniu bedzie wiadomo.
Ogródek Iwony II 00:27, 02 wrz 2017

Do góry
Miskant chiński 'Graziella' Miscanthus sinensis

Iwonko masz może tego miskant ?Jak masz to jak szybko przyrasta.Napisz które szybko nabierają masy☺
Mirkowy ogród (początki) 00:24, 02 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka nie bede. Tak jak juz pisalam nie lubie takiego spedu tam jest za duzo ludzi.
Ja jestem nocnym Markiem, odpoczywam jek wszyscy spia i pisze tutaj.
Jezeli nie bedzie padalo to znowu mamy koszenie trawy.
Elu Ja też nocny Marek.
Masz może te miskant?
Miskant chiński 'Ferner Osten' Miscanthus sinensis
Miskant chiński 'Graziella' Miscanthus sinensis
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:32, 01 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

oj nie, miskant nie jest scianą, kwiatostany sa ruchome i bardzo malownicze przed oknem

Kwiatostany tak, liście same w sobie też falują, ale jak oglądam foty to jednak będzie to dość wysoka kępa gęstych liści dorastająca do 160-180cm więc jednak spory cień.

Jest śliczny już teraz, mam dla niego inne miejsce . Tam gdzie go zamierzałam posadzić i tak by nie był widoczny za bardzo z okna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies