Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tu ma być ogród :) 14:02, 19 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na pewno. To bardzo udany miskant, wysoko wynosi pióropusze, kolor piękny, stoi sztywno.
Ja mam 11 szt.

Lubię go też za kolor tych kwiatostanów.

Muszę się wybrać do Ciebie na fotki, takie 11 miskantów musi wyglądać!
Tu ma być ogród :) 13:48, 19 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

i jako jedyne przezimowały w 100% poprzednią, ciężką dla miskantów zimę

Odpukać ale mi przez 3 zimy żaden miskant nie wyleciał - nawet te kupowane w Wojsławicach pod koniec września.
Tu ma być ogród :) 13:23, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tulipany, były już zdecydowanie nieaktualne

Właśnie myślę, że Malepartusa będę wysoko oceniać - na wiosnę dostałam wielką kępę i podzieliłam na 3 części, więc w tym roku jeszcze nie są zbyt duże, ale czuję, ze się polubimy.

Na pewno. To bardzo udany miskant, wysoko wynosi pióropusze, kolor piękny, stoi sztywno.
Ja mam 11 szt.
Tu ma być ogród :) 09:44, 19 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
pięknie
miskant slicznie na tym przedpłociu wygląda

O tej odmianie dużo już dobrego napisałam, zdjęcia zresztą mówią same za siebie, ale jak tak patrzę jakie sadzonki sadziłam, dosłownie po kilka ździbełek to trzeba mu tez oddać, że tempo wzrostu ma niesamowite.
Z Pszenicznej ... 08:49, 19 wrz 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Cytuję całość, bo jakbyś mi z ust wyjęła... Zdążyłam dzisiaj wysiać poplon po pomidorach.
Brat przywiózł wczoraj w prezencie jabłonkę. W pierwszym momencie pomyślałam: i gdzie ja ją teraz wsadzę? Ale przespałam się z tym i spróbuję ją poprowadzić w formie espaliera. Widocznie było mi to pisane

Piękny miskant. Jaka odmiana?

Aga no i ja mam zagwostkę, bo zamówiłam mirabelkę i teraz się zastanawiam czy dobrze... zamówiłam też jeżynę i porzeczkę, ale na te miejsca mam przygotowane.
Poplonu nie wysiewam, bo w skrzyni nie kopię, na dnie mam kłody drewna i gałęzie, potem kartony, liście, darń i na wierzchu ziemię, kompost i obornik. W tym roku uzupełnię tylko obornikiem.

Miskant to mieszaniec chińskiego i cukrowego - JP2 coś jak obecnie zachwalany Memory, ma z 1,8m a Ferner Osten obok ponad 2 m.

Zdjęcia poglądowe z dzisiejszego poranka
najniższy szarobródek, wyższy JP2, najwyższy FO

Tu ma być ogród :) 08:12, 19 wrz 2017

Do góry
pięknie
miskant slicznie na tym przedpłociu wygląda
Z Pszenicznej ... 21:49, 18 wrz 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
mam focha na tą pogodę.
U nas wciąż: pada, siąpi, mżawi, leje...
Jest zimno, dżdżysto, mokro, nieprzyjemnie, beznadziejnie... itd
Zadaszenie z tarasu zdjęcie, poduszki z paleciaków też.
Nie da się nic robić, bo wciąż wszystko mokre.
Rośliny mało kwitną, róże mumie, hortensje leżały plackiem, potrzeba podpór,
w warzywniku zaraza wymiotła pomidory, reszta dostaje grzyba, pryskać nie ma jak, bo pada.
Trawę koszę ścigając się z deszczem, nic więcej nie nadążam robić. Przesadziłam kilka roślin na bylinowej i czekam znowu na słońce. W przechowalniku wylewam tylko wodę z doniczek i patrzę czy rośliny nie gniją.

Dla mnie ten rok pod względem pogody jest fatalny, za dużo deszczowej pogody.

Tak więc mam focha, do ogrodu chodzę mało, ale zdjęcia jakieś zrobiłam, bo w końcu pokazało się dziś słońce i udało mi się skosić trawę. O wertykulacji jesiennej mogę zapomnieć.

Cytuję całość, bo jakbyś mi z ust wyjęła... Zdążyłam dzisiaj wysiać poplon po pomidorach.
Brat przywiózł wczoraj w prezencie jabłonkę. W pierwszym momencie pomyślałam: i gdzie ja ją teraz wsadzę? Ale przespałam się z tym i spróbuję ją poprowadzić w formie espaliera. Widocznie było mi to pisane

Piękny miskant. Jaka odmiana?
Tu ma być ogród :) 20:39, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dzięki Aniu.
Miskant to Kleine Fontane - bardzo fajna odmiana, wcześnie zakwita, ma zwartą kępę - każdy kto mnie odwiedza się nim zachwyca, ostatnio listonoszka

o wlasnie
tez zauwazylam ze jest bardzo ok bo najwczesniej kwitnie
Tu ma być ogród :) 20:37, 18 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)

A co to za miskant na przedpłociu?

Ślicznie

Dzięki Aniu.
Miskant to Kleine Fontane - bardzo fajna odmiana, wcześnie zakwita, ma zwartą kępę - każdy kto mnie odwiedza się nim zachwyca, ostatnio listonoszka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 18 wrz 2017

Do góry
natka098 napisał(a)

Myślisz, że lepiej bez maty? Ja mam kamień pod domem opaskę, i teraz wysypałam w przyszłym kąciku grillowym, chciałam jeszcze go dać w warzywniku, ale boje się że będę musiała pielić i pielić.

U siebie nigdzie nie mam maty. Mam za to obserwacje. Wokół mnie są miłośnicy trawników otoczonych tujami. Tuje obowiązkowo rosną na rabacie wyścielonej matą, na której leżą białe lub szare kamyczki. U każdego jest taka sama kwadratowa rabatka obrzeżona kostką granitową i wysypana też owymi kamyczkami leżącymi na macie. Na niej rosną oczywiście hakuro, jałowiec płożący, miskant Zebrinus i lawenda. Czasem z wrzosem lub rododendronem. Chwasty rosną aż miło, więc nie robi się więcej rabat, bo za dużo pielenia byłoby.
Osobiście dostałabym szału, gdybym musiała pielić w kamyczkach.

A teraz serio. Mata sprawdzi się tam, gdzie z roślin nie lecą liście, a same rośliny w sezonie tak się rozrastają, że uniemożliwiają kiełkowanie chwastów.
Tu ma być ogród :) 15:27, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
U góry zdjęcia z połowy czerwca, a tutaj dzisiejsze - sama jestem zadziwiona jak te trawy szybko rosną.

A co to za miskant na przedpłociu?

Ślicznie
Lawendowy zawrót głowy 10:07, 18 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.

Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))

małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))

wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Dziękuję pięknie za odpowiedź, wszystko sobie zapisałam.
Ogród w remoncie 09:39, 18 wrz 2017

Do góry
Ale piękny ten miskant! Jaki dorodny!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:27, 17 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Wpadłam do Ciebie wrzosowisko urzeka, kolorki soczyste, trawniczek, trawki zachwycają.Pada u Ciebie, u mnie teraz leje. Kwiatki jeszcze zachwycają , pewnie też tęsknią za słońcem, cały czas skąpane w deszczu.Kolorowo u Ciebie.

Mocno pada Gosiu rozpadało się niedzielnie bardzo, słabe to kwitnienie, ale to jeszcze nie kolory jesieni,
jeszcze nie..wrzosy teraz są u mnie nr 1

Miskant Variegatus niestety położył się w tym deszczu

Cieszę się, że pada, bo posiana gorczyca szybko mi urośnie
na rabacie, którą prygotowałam pod sadzenie 5 dereni jadalnych
Wilgotno i mgławo w ogrodzie
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:30, 17 wrz 2017

Do góry
miskant Nippon

chyba Sirene

Dreadlocks

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:39, 17 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Może to hameln gold? Miskanty cudowne masz. Powzdychałam sobie. A Memory miałam w piątek w łapce i z bólem serca odstawiłam.
A myślisz, że Kyushu na pniu dałaby radę?

a dlaczgo odstawilas ? to swietny miskant...
i czemu Kyushu ma nie dac rady ? mam 3 podobne do niej -Unique, maja luzne kwiatostany
Lawendowy zawrót głowy 14:47, 17 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Mam do totalnej przeróbki jedną rabatę. Z pewnością wykorzystam jakieś Twoje pomysły, ale na pewno nie skopiuję ich. Byłabym wdzięczna jeśli miałabyś cierpliwość i podpowiadała mi nazwy swoich roślin i adresy szkółek jeśli zamawiałaś przez internet. Przez chorobę jestem uziemiona w domu, rzadko gdzieś się wybieram więc i zakupy mam ograniczone. Ziemia u mnie jest bardzo kiepska VI kl i wieczna susza w lecie. Wąż do podlewania to mój nieodłączny przyjaciel z którym nie rozstaję się ani jeden dzień.
No i moje pierwsze pytania:

Co to za rozplenica, która ma tyle "kotków" w sierpniu? Jeśli zamawiałaś internetowo to proszę o namiar.
na zdjęciu z uśmiechniętym biegnącym czworonogiem po lewej stronie jest wysoka trawa, jak się nazywa i jaka jest jej wysokość.
Clematisa Maria Skłodowska już sobie zapisałam znalazłam go na e-clematis w cenie 26,90 czy polecasz tę szkółkę?

Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.

Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))

małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))

wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Ogród Małej Mi 2017 09:40, 17 wrz 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle

Witaj. Ten miskant z mojego ogródka to srebrny medalista bodajże z 2014
Miskant chiński ‘Mysterious Maiden’
Na zielonej... trawce :) 21:27, 16 wrz 2017

Do góry
To miskant ale nie wiem konkretnie jaki
Ptasi gaj 10:08, 16 wrz 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jesień u Ciebie chyba się spóźnia, albo moja za wcześnie się u mnie pokazała?Kwitnący miskant daje popis!

Miłego weekendowania!

Oj Haniu z ta jesienia to zludzenia. Jest zielono bo trawy jesienne, ale inne rosliny juz zolkna. Ten misksnt to z pozniejszych.

Dzieki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies