Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.
W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną
Od zachodniej strony rosły a raczej wegetowały dwa sezony... sadziłam takie jak przy podjeździe, po zimie ze trzy padło a reszta nic nie przybrała na masie...
Aktualnie rosną po drugiej stronie podjazdu za molinią Moorhexe i gonią resztę
Kratery mają 1,4-1,5m bez kwiatostanów, jak zakwitną podam dokładne wymiary
Ola nie rósł od zachodu? Możesz sprecyzować - wogóle nic a nic? Mi by odpowiadało aby takie kolosy nie rosły - ML najbardziej mi pasują do cisowych stożków pod okno kuchenne (od wschodu) ale to by musiały mieć tam max 1,60...
ps. Miskant krater do jakiej wysokości Ci dorasta?
Agatko, dziękuję Miłkę mam rzeczywiście ładną, ale to już taki charakter tej trawy, dlatego ją sobie cenię - jest to jedna z trzech traw, które lubię najbardziej (do tego dochodzi jeszcze miskant Morning Light i rozplenica) i dobrze u mnie rosną.
Te fioletowe kłosy to jeden z niższych gatunków Perowskii (te rosnące na murku, tak?). Uściski
Ambrowce już przesądzone - czekam na nie cierpliwie
Hosty marnieją mi tam... mimo podlewania, od połowy lata mizeroty z nich..
Trawa cętkowana to miskant zebrinus - mam go z 4 lata - w ubiegłe lata rósł na froncie i był ogromny - ponad 2 metry z kłosami - dzieliłam wiosną na 6 sadzonek - na razie mały i czekam na kłosy, ale to pewnie nie w tym roku
Na rabaty z wrzosami tylko kule cisowe planuje dodać... nic odkrywczego mnie nie naszło... ona dość problematyczna wiosną, bo goło tam bardzo... mam zimę całą na przemyślenia być może mnie olśni coś
Anulka, żebym to ja wiedziała jak to odmiana, dostałam kiedyś sadzoneczkę no i po trzech latach taki jest z bliska kłosy wyglądają tak, może ktoś rozpozna
Basiu, zazdroszczę spaceru po tak pięknych ścieżkach.
Zakupy wspaniałe, okazy roślin dorodne. Kusi mnie ten miskant Grosse Fontane. Ja też wczoraj poszalałam z zakupami, ale tylko w sklepie internetowym.
O tej odmianie dużo już dobrego napisałam, zdjęcia zresztą mówią same za siebie, ale jak tak patrzę jakie sadzonki sadziłam, dosłownie po kilka ździbełek to trzeba mu tez oddać, że tempo wzrostu ma niesamowite.
Aga no i ja mam zagwostkę, bo zamówiłam mirabelkę i teraz się zastanawiam czy dobrze... zamówiłam też jeżynę i porzeczkę, ale na te miejsca mam przygotowane.
Poplonu nie wysiewam, bo w skrzyni nie kopię, na dnie mam kłody drewna i gałęzie, potem kartony, liście, darń i na wierzchu ziemię, kompost i obornik. W tym roku uzupełnię tylko obornikiem.
Miskant to mieszaniec chińskiego i cukrowego - JP2 coś jak obecnie zachwalany Memory, ma z 1,8m a Ferner Osten obok ponad 2 m.
Zdjęcia poglądowe z dzisiejszego poranka
najniższy szarobródek, wyższy JP2, najwyższy FO