Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

ElzbietaFranka 22:12, 21 wrz 2017

Pięknie zrobione zdjęcia ogrodu "Bacowej". Interesowała mnie ta rabata nowo tworzona z drugiej strony co zrobi z tą perowską.

A teraz odnośnie twojego ogrodu jak długo masz tego trzcinnika krótkowłosego, bo mam trzy od wiosny ale w poczekalni do posadzenia juz mają takie kłosy jak u ciebie ale nie wiem jaki rozstaw zastosować.
Iwk4 07:30, 22 wrz 2017

Elu, od zeszłej wiosny. To były małe sadzonki. Posadziłam 3 co ok. 80cm. Jeden z lewej jest mniejszy, bo byliny chyba za mocno na niego weszły i mniej przyrósł. Teraz już to poprawiłam, ale nie wiem, czy dorówna pozostałym.
Faktycznie późno puszcza kłosy, ale najdłużej jest zielony.
Iwk4 07:33, 22 wrz 2017

Mirka napisał(a)
Brachytrychę mam pierwszy rok z nasion ale jeszcze nie zakwitła.Może zakwita jak rozplenica w drugim roku.Iwonka sorki że tak u ciebie gadu gadu

I bardzo dobrze. Dzięki temu dowiedziałam się, co to za odmianą, bo nie wiedziałam
Iwk4 20:50, 22 wrz 2017

jolanka napisał(a)
A ja nawet nie wiedziałam, ze jest kilka rodzajów trzcinnik a To jaki ja mam?

Jolu, pokazywałaś swojego?
Iwk4 21:09, 22 wrz 2017

Zana napisał(a)
U mnie KF i Overdam też już od dawna mają liście suche, chyba gdzieś tak od lipca. Zastanawiam się czy tak powinno być czy moje tak trefnie rosną Fajne są wiosną, bo szybko startują, wcześnie ładnie kwitną. Ale potem to mam z nich kupę siana.

Mirka - tak ten to brachytricha. Ten jest jak dla mnie super, mógłby tylko troszkę szybciej zakwitać.

Aniu, to chyba typowe dla trzcinnika, że zaczyna nabierać słomkowy kolor i właściwie jego ozdobą są w kolorze słomkowym źdźbła
Szukałam u siebie fotek z poprzednich miesięcy, jak wyglądał. Nie wiem, dlaczego nie mam
Nazwy trzcinnika krótkowłosego wcześniej nie znałam.
Ich szybki start wiosną na pewno jest plusem. Ale z ML lub Gracilimusem porównywać go nie sposób. To zupełnie inny pokrój traw, pasują w bardzo różne miejsca
Iwk4 21:15, 22 wrz 2017

gobasia napisał(a)
Trzcinnik krótkowlosy wyglada ładnie,ale KF Twój Zbyszek ma rację wygląda jak stara trawa na miedzy

No właśnie, za to go Zbyszek nie lubi, a ja kofam, hi, hi

Iwk4 21:19, 22 wrz 2017

anna_t napisał(a)
moim zdanie krótkowłosy też najpiękniejszy jaki on wysoki u Ciebie jest? z 1,5m ma? i rusza tak szybko jak wszystkie trzcinniki?

Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.

W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną
Iwk4 21:31, 22 wrz 2017

A teraz info dla Ewy.
Z życia ogrodnika:
Do trzcinników wymurowałam rabatę za ławeczką. Ze względu na korzenie dębu ...
Początki.

Potem przyjechał Zbyszek i zaczął mnie poprawiać, zatem dokończył sam
Posadziłam trzcinniki. 2 taczki kompostu, taczka gliny, 2 wiadra obornika i czarnoziem ... Styropian od środka, dwie cegły wystają ponad ziemię i posadzone trzcinniki ...

Wykończony placyk i ustawiona ławeczka ...
Teraz trzeba czekać na nowy sezon

Iwk4 21:44, 22 wrz 2017

Kiedy jeden ogrodnik działa w ogrodzie, zawsze są jakieś zmiany. Dwóch, to już czasem zbyt wiele szczęścia
Wczoraj poszłam do pracy. I zginęła mi stara pergola przy tarasie
Oooo, taaaaa

Miała być mała zmiana, a jak przyszłam z pracy, było już tak:

Łyso, prawda?
Nadmienię, ze hortensje przesadziłam z tej rabaty w ostatnie dni sierpnia. Rośnie tam teraz lawenda i dosadziłam ML.
Plan ostatecznie jest taki, że powstanie nowa pergola, ale węższa, częściowo widok zostanie odsłonięty na ogród i tylko trawy delikatnie oddzielać będą taras od ogrodu...
Kiedy to nastąpi? Nie wiem. Materiał się tnie, drewnochronu brak ...

Dorota123 01:21, 23 wrz 2017

Mnie się bardziej podoba taras "po rozbiórce"