Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:17, 02 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)Ten konwalnik to biżuteria ogrodowa. Nie zaburzaj sobie kolejności nasadzeń. Najpierw szkielet, potem wypełnienie, a biżuteria na końcu. (...)

Gruszka ma 1000% racji. Ona zebrała się na odwagę, a ja do niej dołączę... szczerość aż do bólu - ale z sympatii i troski

Biżuteria to saxifraga, żagwin... i inne duperelki, które bardzo krótko kwitną i wcale nie są łatwe w uprawie, ale bardzo łatwe w zanikaniu. Za te z pozoru niewielkie pieniądze kup inne niezawodne rośliny, np. tawuły japońskie, żółta np. Golden Princess, albo z odcieniem czerwienio-pomarańczy - Goldflame

Wykorzystaj charakterystyczne dla tawuł japońskich niskie wymagania siedliskowe. One mogą rosnąć na bardzo słabych glebach, niezbyt wilgotnych w dodatku. Można je strzyc, formować w kule, obwódki w kształcie walców. Dość wcześnie mają liście (właśnie teraz startują), a na jesieni pięknie się przebarwiają.
Mają jeszcze jedną cudowną cechę - nie trzeba się martwić o przemarzanie.

Sadź ramy w pierwszej kolejności.
I nie myśl, że jestem taka zła - też zaczynałam od żagwinów, saxifragi i tysiąca pierdółek... niepotrzebnie wydane pieniądze, roslin już nie ma (niedobitki saxifragi zostały...), a pozostała myśl "szkoda było tych z pozoru drobnych pieniędzy, które jakby tak podliczyć to to była całkiem pokaźna kwota wyrzucona na... kompost
Ogród Ani :) 20:33, 02 kwi 2017

Do góry
Wiosna na dobre wkroczyła...

Trzmieliny puszczają się

Tawuły też

Hortensje

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:07, 02 kwi 2017

Do góry
Tawuły
Ogród bez roweru 15:16, 02 kwi 2017

Do góry
Zdjęcia dla Gosi - krzewy

Dwie tawuły van Houtte’a.

Tawulec Tanaki. Pisałam, że mam dwa, ale nie mam pojęcia co się z stało z drugim. Więc jest jeden.

Dwie forsycje pośrednie Minigold.
Ogród tworzony z pasją 09:56, 02 kwi 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Karol, a tawuły japońskie to się teraz tnie?
bo ja swoją ciachnęłam i tak się zastanawiam po fakcie

No pewnie ze teraz. Nawet już trochę za późno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:43, 01 kwi 2017

Do góry
Bardzo proszę o pomoc, mam problematyczną rabatę (3,5 m dł od wiązu do pergoli i 1,8 szerokości ) z którą nie umiem sobie poradzić. Musze oddzielić warzywni
k od części rekreacyjnej ogrodu , więc myślałam nad zrobieniem ściany z bzu czarnego BLACK BEAUTY (2 szt)i podsadzeniu go tawułką japońską.Obok bzu rośnie już wiąz weredi. Niby kolorystycznie by w miarę pasowało. Dalsza część rabaty składa się z roślin z czerwonymi liśćmi (buk i żurawki, berberysy ) i żółtymi tuja tuffel i tawuły japońskie). Rabata jest w pełnym słońcu cały dzień. Rabatę tą tworzę już trzeci raz bo albo rośliny wymarzały, albo nic nie zasłaniały.Ten świerk dostałam w prezencie i rośnie w milimetrach już trzeci rok. Obok niego w tym roku posdziłam już jeden bez czarny Black Beauty niestety nie rosnie w górę tylko płoży się po ziemi. Teraz berberysy są przesadzone (za tujkami tuffet i tego płotku nie ma dzielącego rabatę na dwie części. A metalowa pergola w tym roku będzie zastąpiona drewnianą. Przy pergoli róże pienne new down.Na rabacie próbowałam już z miniaturowymi lilakami palabin, ale gryzło się z pozostała częscią rabaty, próbowałam też krzewuszką ale wymarzła. Jeśli nie bez to rozwarzałam 3 miskanty morning light, podsadzić jeżówką rozchodnikiem a najniższe piętro dać tawulę japońską. Ale przeraza mnie ,że ta rabata by cokolwiek zasłaniała dopiero w lipcu .Ta rabata jest mi o tyle ważna ,że mam na nią widok z salonu i z tarasu a jest ona najbrzydsza w całym ogrodzie. Bardzo proszę o pomoc
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:35, 31 mar 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Agnieszko wybacz, skleroza mnie dopadła, a dzisiaj na twarz padam, wrócę jutro odpowiedzieć na pytanie

Łukasz spokojnie
niestety ja też choruję na tą przypadłość hahahahahaha

myślę i kombinuję sobie w głowie cały czas nad tym "kątem" w ogrodzie.
chodzi mi po głowie w ogóle obsadzenie tego całego żwiru...........myślę może o jakimś żywopłocie na obwódkę - ale co tez nie mam pojęcia , - przeszły mi przez myśl berberysy -ale kłujące cholery jak ja liście spod nich wygrzebię ........... w środek jakieś tawuły?, róże? sama nie wiem, żurawki by fajnie wyglądały na takiej powierzchni ale z nimi tyle roboty.......ehhhhh sama nie wiem

wiem że pomysł kiedyś przyjdzie

ale drzewa to bym wsadziła w tym roku
Komendówka 17:05, 30 mar 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Roma dziękuję i życzę spełnienia marzeń w swoim domku,wiem jak bardzo się czeka...
Masz rację,w otoczeniu łąk,lasów ładnie będą się prezentować choiny kanadyjskie,żywotniki,tawuły,pęcherznice...obrałaś dobry kierunek!takie moje skromne zdanie i powodzenia

. Trzymam kciuki za Twoją przeprowadzkę, dam znać kiedy masz trzymać za moją. Spokojnie urządzisz się w tym czasie i ogród wymuskasz .
Ogród tworzony z pasją 14:50, 30 mar 2017

Do góry
Karol, a tawuły japońskie to się teraz tnie?
bo ja swoją ciachnęłam i tak się zastanawiam po fakcie
Ogród tworzony z pasją 14:43, 30 mar 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Podziwiam wiosnę...wkrótce pojawią się pierwsze listeczki na drzewach

Na krzewach już się pojawiają, tawuły i inne te wczesnowiosenne powoli się zazieleniają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:42, 30 mar 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Irenko.Ale ci fajnie. Hiacynty w dużym rozkwicie.Narcyzki też. U mnie jeszcze tak kadnie6 nie ma

W cieplejszych miejscach już rozkwitły.
Aniu, zaraz i u ciebie, tak myślę, że o tej porze, to tylko kwestia tygodnia

szafirki już wszędzie na starcie, a ja jeszcze liści nie ścięłam, tzn tych końcówek, tak 10cm, bo ich nie lubię

to samo z różami, takie zaawansowane, a ja jeszcze nie cięłam
tzn część zdążyłam

tu mus tawuły Gold Carpet przystrzyc i jałowiec wykulkować, zapomniałam nazwy
Anafalis już ruszył, srebrne kropeczki, to on
tu jak na polu minowym..

śliwowiśnie zaraz w kwieciu, po kwitnieniu wszystkie pod nóż
Komendówka 11:48, 29 mar 2017

Do góry
Roma dziękuję i życzę spełnienia marzeń w swoim domku,wiem jak bardzo się czeka...
Masz rację,w otoczeniu łąk,lasów ładnie będą się prezentować choiny kanadyjskie,żywotniki,tawuły,pęcherznice...obrałaś dobry kierunek!takie moje skromne zdanie i powodzenia
Komendówka 08:40, 29 mar 2017

Do góry
roma2 napisał(a)

No własnie nieoczekiwanie włączył się mąż . Chce zimozielone . Nie żebym się przejmowała, bo i tak posadzę co chcę , ale dał mi do myślenia. Tawuły za małe! Nie zasłonią. Nie uwierzysz, ale zaczynam myśleć na odcinku od stodoły do sąsiada o żywotnikach. Sama nie wierzę, że to napisałam i się oficjalnie przyznałam. Myślę o Aureospicata. Ciętych.
Czekam na razy

a za co? Ładny jest jak ma młodziutkie przyrosty to taka żarówa, z pisardi ładnie się podkreśli. Na trzmielinę oskrzydlona namawiam uparcie jako niższe piętro, bo śliczna, a jesienią uczta dla oczu
Kwiaty we włosach 13:25, 26 mar 2017
Do góry
Szałwię zetnij w kształt poduszeczki jak lawendy i tawuły też na jeża.
Kwiaty we włosach 12:05, 26 mar 2017

Do góry
Przypominałam Wam wczoraj o przestawieniu czasu a sama tego nie zrobiłam ot skleroza.
Pogoda chyba będzie lepsza jak wczoraj, słońce świeci, ale jest tylko 5 stopni.
Zetnę dziś szałwię i tawuły.
Kwiaty we włosach 00:12, 26 mar 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ela też tak myślę i chyba jak nie będzie wiatru jutro obrobię te tawuły. Ania z Radości też tak przyciachała, więc słucham się Was. Może też się wzmocnią i zagęszczą. Dzisiaj by się dużo zrobiło gdyby nie to zimne wiatrzysko. Wyszłam teraz z psem , to wieje i bez czapki ani rusz.

Szalwie tez sie tnie. Ja swoja juz w jesieni scielam. Zreszta wszystkie byliny ktore nie sa zimozielone to scinamy.
Kwiaty we włosach 21:51, 25 mar 2017

Do góry
Ela też tak myślę i chyba jak nie będzie wiatru jutro obrobię te tawuły. Ania z Radości też tak przyciachała, więc słucham się Was. Może też się wzmocnią i zagęszczą. Dzisiaj by się dużo zrobiło gdyby nie to zimne wiatrzysko. Wyszłam teraz z psem , to wieje i bez czapki ani rusz.
Kwiaty we włosach 21:07, 25 mar 2017

Do góry
ale tej szałwii to coś dolega, przymarzła?

była taka

a po zimie jest taka

Ania z Radości to są moje 2 tawuły, kwitną na różowo, obciąć je przy samej ziemi?

Komendówka 21:26, 24 mar 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
a ma być zimozielony ten cięty żywopłot czy nie koniecznie , bo jeśli nie to proponuje tawułę van heuta, będziesz mieć cudnie wiosną
a gdyby od przodu dać przed serbami trzmielinę oskrzydloną to cudna czerwień jesienią na ich tle

No własnie nieoczekiwanie włączył się mąż . Chce zimozielone . Nie żebym się przejmowała, bo i tak posadzę co chcę , ale dał mi do myślenia. Tawuły za małe! Nie zasłonią. Nie uwierzysz, ale zaczynam myśleć na odcinku od stodoły do sąsiada o żywotnikach. Sama nie wierzę, że to napisałam i się oficjalnie przyznałam. Myślę o Aureospicata. Ciętych.
Czekam na razy
Komendówka 21:16, 24 mar 2017

Do góry
Pod płotem , prostopadle prawie do planowanego żywopłotu, rośnie wszystko to co do tej pory widzieliście. Swobodny żywopłot z tawuły, kalin, jabłonki ozdobnej, pęcherznic, śliwy pisardi. Zaczyna rosnąć i przypominać rośliny które chciałam mieć . Reszta to wypełniacze bylinowe, ponieważ jeździmy tam jednakowoż i chcemy mieć miłe widoki. Ten planowany teren musi być w miarę jednorodny. Bo inaczej będzie jak to się mówi "małpi gaj". Plany się pozmieniały i trzeba się dostosować do tego co realne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies