Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wendy79 22:47, 29 kwi 2017

...Że szparagową już?.Właściwie poprzednie dwa lata, w ostatnim tygodniu kwietnia siałam i ogórki i szparagową, ale jakoś w tym roku nie mam śmiałości.
Mimo, że jestem ogrodnikiem z krótkim stażem, to też zauważyłam, że pogoda w tym roku służy cebulowym. Na dzisiaj u mnie zapowiadają przymrozki. No cóż, zobaczymy. Jednego grujecznika zmroziło mi ostatnio, ale myślę, że odbije (?).
Gosiek33 07:13, 30 kwi 2017

.... tulipany jeszcze kwitną, nie masz litości w wielu miejscach dopiero zaczynają
Gruszka_na_w... 20:12, 30 kwi 2017

Wendy, prognozy są obiecujące.

Gosiek, u mnie tez są tulipany, które się dopiero zbierają. Czekam na te najciemniejsze.
Dzisiaj zaczęło się patriotycznie, potem delikatną nutką

Niektórzy się wylegiwali

Inni robili obchód terenu

a jeszcze inni rozkoszowali się ciepłymi promykami słońca. Marzyli o słodkim nektarze, aby pokrzepić się po ostatnich chłodach.

Przyjemnie było wszystkim.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwik69 20:24, 30 kwi 2017

Piękna wiosna u Ciebie a warzywka wymiatają
Gruszka_na_w... 20:31, 30 kwi 2017

W pełnię kwitnienia weszły jabłonie i wiśnie. Może uda się zebrać owoce.

Zrobiłam oprysk roztworem tymolowym. Jutro ma być bezdeszczowo, to zrobię oprysk propionianem wapnia. Podziałałam w warzywniku. Odświeżyłam kanciki, wzruszyłam ziemię. Mimo nocnych opadów deszczu bez problemu dało się spulchnić ziemię. Jeszcze rok temu nie zawsze było to możliwe. Glina kleiła się do narzędzi. Przygotowałam rabaty pod ciepłolubne. Wysiałam pierwszy rzut fasolki. Groszek dostał tyczki.

W ziołowniku można już zrywać lubczyk, melisę i tymianek. Jest też natka i szczypiorek i kilka porów. Ładnie przezimowały. Cały rok miałam je z własnej uprawy.

W zeszłym roku podczas majowego weekendu robiłam nowe nasadzenia do donic i innych pojemników. W tym roku bratki i stokrotki jeszcze trzymają fason. Szkoda ich wyrzucać. Będę robić nowe pojemniki na raty.

W zeszłym roku podzieliłam swojego jedynego trzcinnika KF, Zaakceptował nową miejscówkę i ładnie rozjaśnia miejsca pod krzakami. Szafirki w kostrzewie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:39, 30 kwi 2017

sylwik69 napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie a warzywka wymiatają

Sylwik, czasem wystarczy jeden słoneczny dzień, aby człowiek poczuł, że to naprawdę wiosna.

Aktualny stan klonika strzępiastokorego. Były dzisiaj takie momenty, że szukałam cienia i znalazłam.

Jana 20:50, 30 kwi 2017

szafirki w kostrzewie = piękna kompozycja i ta pergola do warzywnika, bajka
Figielka 07:26, 01 maj 2017

Gruszko,jak wyglądają tawuły jesienią.Przebarwiają się?
Gruszka_na_w... 09:33, 01 maj 2017

Figielka napisał(a)
Gruszko,jak wyglądają tawuły jesienią.Przebarwiają się?

Wiosną są żółte, latem ta żółć nieco blaknie, a jesienią jeszcze bardziej płowieje. Wszystko odbywa się w jednej tonacji kolorów.

październik

lipiec

listopad
Figielka 10:09, 01 maj 2017

Chodziło mi o tą ze strony 359 ,kwitnie na biało.