Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

m_gocha 20:20, 02 maj 2017

Kawa napisał(a)
gdzie to ciepło ja się pytam no gdzie....
Oj, Kamila! Nie jest źle w porównaniu z tym co było jeszcze kilka dni temu
Przynajmniej hiacynty i tulipany zdecydowanie dłużej kwitną
alis 20:25, 02 maj 2017

Moją lawendę cięłam w 2 terminach-2 krzaczki w marcu (tak na próbę) pozostałe w połowie kwietnia i muszę powiedzieć, że nie ma znaczącej różnicy, i jedna i druga nie taka jaka powinna być, może kiepski rok dla lawendy?
Toszka 20:52, 02 maj 2017

Lawendzie na pewno deszczowa pogoda nie pomaga W nocy też jeszcze zimno. Moje lawendy rosną na ciepłej, wyniesionej rabacie i są w różnym stadium. W najlepszej kondycji jest przesadzona zeszłoroczna siewka, która wyrosła -uwaga!!! - na kwaśnej rabacie pomiędzy azaliami. Była osłonięta, miała zacisznie i jest w fazie 2 x w stosunku do pozostałych. Ostatnie przymrozki mocno zahamowały lawendę. Trzeba spokojnie czekać i ewentualnie ciut obsypać dolomitem (radzę dolomit, a sama jeszcze tego nie zrobiłam)

Jolu, tawuły mają bardzo silny system korzeniowy. Spokojnie bezpośrednio na skarpie je sadź. Może w formie mini poletka? Kwadratami/sektorami?
Ten niski liliowiec to moje ostatnie odkrycie. Dodam, ze liliowców nie lubię, ale Stella to liliowcowy dziwoląg wart uwagi. Szybko na wiosnę wychodzi. Ładnie się rozrasta w zwarte kępki. Dzieli się jak hosty.
m_gocha 00:18, 03 maj 2017

Ciekawa jestem jak u Ciebie na skarpie przezimowały wrzosy i wrzośce?
BasiaLT 11:18, 04 maj 2017

Ja też chętnie skorzystam z rad Toszki w sprawie liliowca. Dokładnie taki sam rośnie w dużej masie na rabacie pod moją pracą. Nie ma lekko bo zajmuje całe rondo ale co roku super wygląda.
jolka 20:44, 04 maj 2017

wrobelki napisał(a)
Moja lawenda też marna, ale widać że odbija. Z tym, że ja zdecydowanie za wcześnie ścięłam bo w marcu. Dobrze, że żyje bo myślałam że ją uśmierciłam.

Moja częściowo żyje... ale co to za życie;(

jolka 20:51, 04 maj 2017

Moniq napisał(a)
Oj napracowałam sie Jolu. U mnie tez jakieś marne te rośliny, generalnie tulipany jakieś mniejsze, duzo wogóle nie wyszło. Moja szklarnia jeszcze nie duszona. Moze uda sie w tym tygodniu.

Moni.. moja szklarnia na dzień dzisiejszy prezentuje się tak oto

A najbardziej się cieszę, bo mój Tata przyprowadził gościa co z zawodu szklarzem jest
Hehe, tak więc liczę na montaż profesjonalny
Wczoraj była wizja lokalna, w przyszłym tyg będą szybki.
jolka 20:56, 04 maj 2017

Kawa napisał(a)
gdzie to ciepło ja się pytam no gdzie....

Kamisia, ciepło niby przyszło, ale mokro jak nie wiem co! Błoto wszędzie. Trawa rośnie na zabój a skosić ciężko przez te deszcze. O chwastach ... zmilczę! Nie wspomnę, że część malin znów mi padła, pewnie się potopiły na amen Ogólnie uprawy mi najlepiej w skrzyniach wychodzą, jak tak dalej mokro będzie to chyba wszystko na wyżyny przeniosę

Może jakąś zieleninkę na kolację?? Jakby coś to służę
Szpinak, rzodkiewka, szczypiorek, sałatka?? Do wyboru
jolka 21:01, 04 maj 2017

m_gocha napisał(a)
Oj, Kamila! Nie jest źle w porównaniu z tym co było jeszcze kilka dni temu Przynajmniej hiacynty i tulipany zdecydowanie dłużej kwitną

Małgosia, u mnie tulipany strajkują W większości w pąkach, czekają na słonko.
A Twoje hiacynty widziałam.. przepiękne!!

jolka 21:09, 04 maj 2017

alis napisał(a)
Moją lawendę cięłam w 2 terminach-2 krzaczki w marcu (tak na próbę) pozostałe w połowie kwietnia i muszę powiedzieć, że nie ma znaczącej różnicy, i jedna i druga nie taka jaka powinna być, może kiepski rok dla lawendy?

Alicja, najwyraźniej kiepski rok dla lawendy. Nic nie poradzimy, choć szkoda.
Zwłaszcza, że naprawdę ją lubię i nie chciałabym szukać dla niej alternatywy.
Macham tulipkami w pąkach