Basiu czy ja też mogę się uśmiechnąć o nasiona kocimiętki kubańśkiej.
Jeszcze raz oglądałam twój ogród w słońcu. Podoba mi się ta trawiasta rabata po łuku. Czy wyższe trawy też tam posadzisz?
Mam las trzy kroki od działki, raczej mało uczęszczany, same brzozy i topole, może coś się uda "pożyczyć"
Jak ja lubię takie zdjęcia u Ciebie, wszystko czarno na białym, prawie jak lekcja poglądowa
Muszę ze swoimi malinami zrobić porządek, niestety jak były sadzone to nikt nie widział czy to maliny jednoroczne czy dwuletnie i teraz mam miszmasz . Szkoda mi wywalić te dwuletnie, bo są dorodne i naprawę pyszne (w tym roku pierwszy raz owocowały), może je przesadzę czy cuś? Ale to chyba wiosną, co?
Cieszę się Agatko,że ci się podoba
I ja uwielbiam te ciemne winogronka, codziennie ileś ich zjem.
A w tym roku ładnie obrodziły.
Oj tam, oj tam świętokrzyskie do lubelskiego nie ma tak daleko
Krople deszczu potrafią się uśmiechać i patzreć
Dzisiaj uzupełniłam skarpe o sadzonki trytomii i jeżówki zakupione w Kalsku. Wprawdzie one miały być do innej rabaty ale tam będą za niskie. A na skarpę akurat. W dodatku były bardzo ładnie zagęszczenie więc dało sie je podzielić. Tym sposobem zamiast 5 mam 10.
hmm... mam wątpliwości... U mnie ona nawet w takim pełnym rozkwicie nie miała płaskiej główki i płatki mam bardziej pofalowane ale u dziewczyn już były inne. Kolor może wynikać z aparatu, oświetlenia. Ona przy rozkwicie pokazuje morelowy środek z takim jakby lekkim muśnięciem kremowego.
tu link do porównania w różnych stadiach rozwinięcia jednego pąka https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=229#post_6
a tu z tego roku i porównanie do ubiegłego - usunę później
u dziewczyn była odrobinę inna niż moja - ma ją jeszcze Kasya i Jolanka. Jola, ja i Anula miałyśmy z jednej dostawy bezpośrednio z Niemiec. To jest nowa odmiana. Trudno o dobre zdjęcia. Moja na razie w 2 roku jest dosyć wysoka - tak 100-120 cm i szczupła, puszcza pojedyncze baty. Intensywnie zielone listki, taka ciemna lekko szarawa zieleń z mocnym ząbkowaniem.
Schone Maid to raczej nie jest - bardziej mi Chippendale przypomina lub jedną z angielek ze względu na układ płatków w środku na pierwszych zdjęciach, może sobie później przypomnę jaką.