Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 17:23, 08 lis 2018

Gosialuk napisał(a)
Do takiego ogrodu pasowałaby prostokątna sadzawka ze spływającą do niej wodą w formie kaskady.

też tak myślę, za dużo miejsca nie mam, musiałaby to być wersja mini. Będę miała o czym myśleć przez zimę
Anda 17:35, 08 lis 2018

effka napisał(a)

Tak myślałam On chyba mega wielgaśny rośnie?

No raczej tak 20-30m.
Najmniejszy jak podaja producenci to Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum' rosnie do ok. 15m.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:04, 08 lis 2018

Fajnie, że mogłam troszkę pomóc i nowy plan powstał
Wychodząc z tarasu (tam pierwsza długa czerwona strzała) te dwie rabaty jakby są zamknięte, nachodzą na siebie i dopiero przechodząc trochę (tam gdzie druga czerwona strzała) dalej można zobaczyć przejście między nimi. Ważne, żebyś dobrze wybrała te trzy drzewa na tych dwóch rabatach, żeby to wyglądało harmonijnie.

Na moim planie zachwiałam Twoim ciągiem komunikacyjnym, ale uważam, że tworząc pokoje ogrodowe właśnie tak powinno być. Powinno zmuszać się idącego ogrodem do chociażby lekkiego zbaczania z prostej trasy. Jedyne proste trasy (chociażby widokowe, nie tylko fizyczne, po których się chodzi), które są interesujące w ogrodzie, to osie widokowe i te należy podkreślać
Tak sobie tu u Ciebie filozofuje na temat tworzenia ogrodu

Przy tej rabacie przy tarasie zostawiłaś dwa miejsca (różowe strzałki), które będą trudne do koszenia i myślę, że będą wyglądać trochę sztucznie. Dlaczego te miejsca?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 19:23, 08 lis 2018

Anda napisał(a)

No raczej tak 20-30m.
Najmniejszy jak podaja producenci to Liriodendron tulipifera 'Fastigiatum' rosnie do ok. 15m.

O takie maleństwo to jest Zastanawiam się jakie drzewa tam posadzić, chyba najlepiej trzy takie same? Kolumnowe?
eVka 19:36, 08 lis 2018

Anda napisał(a)
Fajnie, że mogłam troszkę pomóc i nowy plan powstał
Wychodząc z tarasu (tam pierwsza długa czerwona strzała) te dwie rabaty jakby są zamknięte, nachodzą na siebie i dopiero przechodząc trochę (tam gdzie druga czerwona strzała) dalej można zobaczyć przejście między nimi. Ważne, żebyś dobrze wybrała te trzy drzewa na tych dwóch rabatach, żeby to wyglądało harmonijnie.

Na moim planie zachwiałam Twoim ciągiem komunikacyjnym, ale uważam, że tworząc pokoje ogrodowe właśnie tak powinno być. Powinno zmuszać się idącego ogrodem do chociażby lekkiego zbaczania z prostej trasy. Jedyne proste trasy (chociażby widokowe, nie tylko fizyczne, po których się chodzi), które są interesujące w ogrodzie, to osie widokowe i te należy podkreślać
Tak sobie tu u Ciebie filozofuje na temat tworzenia ogrodu

Przy tej rabacie przy tarasie zostawiłaś dwa miejsca (różowe strzałki), które będą trudne do koszenia i myślę, że będą wyglądać trochę sztucznie. Dlaczego te miejsca?

Świetnie tymi długimi czerwonymi strzałkami wyjaśniłaś o co chodzi, na tym mi dokładnie zależało Kolumnowe drzewa i niskie obwódki chyba będzie ok?

Co do różowych strzałek muszę przemyśleć te ścieżki, ta boczna po lewej stronie prowadzi z tarasu do baseny ( jednak będzie duży basen 4.5 metrowy) a ta górną różowa strzałka prowadzi z krytego tarasu do ogrodu.
W weekend poukładam deseczki tam gdzie te nowe rabaty-wysepki i zobaczę jak to wyjdzie.
Anda 20:05, 08 lis 2018

A ile tam masz miejsca? Bo kolumnowe masz juz na tarasie...
Zeby nie bylo za duzo tych kolumnowych.
eVka 20:32, 08 lis 2018

Anda napisał(a)
A ile tam masz miejsca? Bo kolumnowe masz juz na tarasie...
Zeby nie bylo za duzo tych kolumnowych.

Ewa, jutro zmierzę w programie, teraz z komórki piszę. Na tarasie mam jednego dęba green pillar, jutro opiszę i oznaczę wszystkie drzewa jakie mam w tej części ogrodu.
Bardzo Ci dziękuję za wsparcie projektowe
Kasia_CS 21:43, 08 lis 2018

effka napisał(a)
Znalazłam idealną inspirację dla moich pomysłów:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/579-moja-pierwsza-hortensja-w-ogrodku?page=532
Szkoda, że właścicielka już nieaktywna na forum
Dokładnie tak chcę! Ale się cieszę, że istnieje Pineterst, sama w życiu bym tego ogrodu na O. nie znalazła.

Ale pięknie w tym ogrodzie!!

Tak sobie pomyślałam, choć to chyba dość drogi manewr, ale może się skusisz - a gdyby tak jakieś drzewa na stelażach ukrzyżowane?
eVka 08:10, 09 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)

Ale pięknie w tym ogrodzie!!

Tak sobie pomyślałam, choć to chyba dość drogi manewr, ale może się skusisz - a gdyby tak jakieś drzewa na stelażach ukrzyżowane?

Wiem o jakie co chodzi, wiem, że jest z nimi sporo zachodu przy przycinaniu i prowadzeniu na tych stelażach, wolałabym drzewa mniej absorbujące, kolumnowe lub kuliste ale dziękuję za propozycję
Balea 10:06, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Cześć Balea, super że wpadłaś, skądś kojarzę Twój nick
Ta rabata co chwilę się zmienia, O mi nic tam nie pasuje, na wiosnę znów będę przesadzać. Te żółte trawy to zielona odmiana red barona, która nazywam green baron, przebarwia się jesienią na żółto, te czerwone to red barony.
Te żółte kłosy na żywo aż świecą, piękne to wygląda.
Pozdrawiam, masz swój wątek ogrodowy?

Balea=DM

Jeszcze nie mam sowjego watka ogrodowego, bo moj ogrod jeszcze prawie ze pusty.
ale mam juz plany, ktore tez co chwile zmieniam, bo ciagle mit cos nie pasi.
Chcialam teraz na jesien reszte roslin posadzic i moje plany w koncu zrealizowac, ale jednak sie troche boje, ze mi na zime zamarzna, wiec poczekam do marca.

Pod jaka nazwa znajde tego green barona?
Red barona, znam ale tego zielono-zoltego nigdzie nie moga znalesc.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies