Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja ostoja 21:25, 23 wrz 2018

Do góry
Chciałyście robocze fotki, to są
Front robót w moim ogrodzie otwarty
Na pierwszy ogień poszła strefa pod surmią. Surmia zaborcza, kradnie wodę wszystkim roslinom rosnącym w korze pod nią. Kory nie mogę zostawić, bo przy niewielkim spadku terenu spływająca woda deszczowa ją wypłukuje a wiatr wywiewa. Postawiłam na przedłużenie trawnika. Wysadzam wszystko, co pod nia rośnie. Zostawię tylko hortensje Limelight (z lewej)
Zmienię kształt obwódki.
Na dzień dzisiejszy robota rozgrzebana na kilka dni bo pogoda jutro nieciekawa. Już teraz strasznie wieje

W tym przygotowywanym okręgu będę przygotowywała podłoże do rododendronów i je przeniosę.
A tam, gdzie z prawej strony wbity jest zielony pręt przesadzę platan kulisty, który chronić będzie rododendrony przed palącym słońcem.

Bylinowa łąka 21:22, 23 wrz 2018

Do góry
Dorotko fajnie. że zaglądasz. Na pewno się umówimy.
W sobotę zimno i mokro, to nie pojechałam, choć po południu się rozpogodziło. No cóż może za tydzień się uda.

Ula chciałabym podziałać, ale pogoda przeszkadza. Już trzecia sobota z rzędu deszczowa.
Ja swój tegoroczny kompost przełożyłam z końskim obornikiem i dopiero na wiosnę będę wykorzystywać. Teraz dosłownie wyskrobywałam resztki. Jak pogoda pozwoli, to przesadzę jeszcze parę roślinek, a potem będę szykować miejsca na wiosenne sadzenie.
W tym roku sprawdziło się przekopywanie i zostawienie na zimę w ostrej skibie. Wiosną ziemia była sypka i dobrze się wybierało korzenie chwastów.

A tak poza tym, to działka u mnie strasznie zarośnięta. Prosi się o koszenie i plewienie. Niestety po południu już nie opłaca się jechać, bo o 19-tej ciemno.
Tydzień temu nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić, tak się rozpadało. Mam tylko dwie fotki powojnika Jan Paweł II, który zaczął z opóźnieniem i kwitnie w najlepsze.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:22, 23 wrz 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Mircia, z nasion od ciebie mam taką roślinkę...

Pamiętasz może nazwę?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1670-ogrodowy-spektakl-trwa/posts/3171350/quote

Na pewno ode mnie?
nie rozpoznaję coś
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:22, 23 wrz 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudne wieczorne klimaty i piękne fotki.
Dziękuję, ciągle się uczę.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:20, 23 wrz 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Mira!
Wita pokazała białą pokręconą dalię z pomyłki. ja mam taka samą też z pomyłki, w pierwszym roku nie podobała mi się, bo ciągle negatywnie nastawiona jestem na pomyłki.
Teraz zachwycam się nią, jest średniej wysokości, kwiat lekki, nie wychyla się.

Drugą też mam z pomyłki, też ładna tej samej wysokości.

i w taki sposób poszerza mi ilość karp.

e Ewa o które żółte pytata ogromniasta dekoracyjna Kelwin Floodlight to bardzo kapryśna, zupełnie nie dorastają bulwy i za skarby świata nie mogę jej nigdy podzielić. Już nie raz straciłam zupełnie, podzieliłam na dwie i żadnej nie było.
Kupowałam nową. ona ma kłącza okrągłe kartofelki.

Wszystkie inne żółte dobrze się dzielą.
to ci zaśmieciłam

Haniu wiesz jak ja takie śmieci uwielbiam.
Cenna uwaga o Kelwin Floodlight - będę uważać przy wysadzaniu - u mnie pierwszy rok.

Na pomyłki jestem jednak zła.
Taką jakąś nowość kupiłam do donicy w lipcu ale już kiepsko wygląda - nie kupię więcej

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:20, 23 wrz 2018

Do góry
i jeszcze tak...a trzy jeszcze w pąkach...
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:19, 23 wrz 2018

Do góry
i dalie, ale marne w tym roku, 3 odmiany wogóle nie wyszły z tych co kupiłam w tym roku i ode Ewusi też mi się nie pokazała...

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:18, 23 wrz 2018

Do góry

powstała ścieżka przy wędzarni...
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:17, 23 wrz 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:16, 23 wrz 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:16, 23 wrz 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:15, 23 wrz 2018

Do góry
Parę fotek, nastał czas że nie wyrabiam na zakrętach... to chyba przez to, że przy garach jeszcze stoję i przetwarzam... plewienia masa...

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:13, 23 wrz 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
do daliowego ogrodu jade we wrzesniu na wycieczke ciekawa jestem. Mielismy tydzien temu na zwiady tam jechac ale z powodu upalow zrezygnowalismy, zwiady beda pod koniec sierpnia.
Dalii bedzie u mnie wiecej

Byłaś w tym daliowym?
No jak załapiesz daliowego bakcyla to po Tobie

takie mam cynie w tym roku - mało kolorowe - nie wysiałam kolorów jakie kupiłam no i najlepiej jednak wysiewać w domu a potem wysadzać - tak zrobię w kolejnym sezonie - z dużymi cyniami

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:10, 23 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękna dalia. Ja też je lubię i rzecz jasna ,że trochę ich mam

Muszę do Ciebie zajrzeć na dalie - na O. trochę to nie wiadomo ile - choć nie wiem czy to takie ważne - najważniejsze żeby kwitły i cieszyły - ja uwielbiam i już zastanawiam się jak je posadzę za rok - na razie na koniec dają lepsze kwitnienie

Nie ma ich tak dużo żeby robić bukieciory - w wazonie długo nie wytrzymują a ja nie zrywam takich co ledwo się rozwinęły

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:06, 23 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Urokliwa trzmielina oskrzydlona

Pięknie się przebarwia. O ile dobrze pamiętam to nie ma tam zbyt dużo światła?
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:05, 23 wrz 2018

Do góry
Jak pisałam wrzesień rozpoczęłam ostro

taczki kompostu - ile ja już tego dobra rozwiozłam - nie wyobrażam już sobie nie mieszać ziemi - efekty widzę gdzie działałam kompostowo

taczki zrębków które to już z wycinki powstawały - i wio do roboty na wcześniej umyślone miejsce - na początek rabata niebieska - wysadzić astra co dziadzieje i tawułkę co też niedomaga

i od razu wygmyrać z koszyka co tam pasuje z cebulowych

tawułka podzielona - jej jakie ona ma - nie wiem co - nie dziw że nie kwitła - mam w innym miejscu 2 nowe kupki a aster tez podzielony w innym miejscu już rośnie - miejsce to obsadziłam nowym nabytkiem powojnikiem prostym

będzie tu pasował ? pomiędzy hostą a pierisem

wracam do postów a potem jak czas pozwoli będę kontynuować moje poczynania wrześniowe

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:03, 23 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

No właśnie zaczęłam robić - wczoraj zainstalowałam pierwszy, ale że robię nieco inaczej, to się umordowałam Bo ja owszem zbiłam jeden brzeg do wewnątrz, ale drugi rozprostowałam, żeby sięgał bardziej wgłąb ziemi.. Czyli u mnie nie robi się z profilu L, tylko I. I to odkopywanie rowka było katorgą, bo ciągle gdzieś mi coś się nie zgadzało (zrobilam dość wąski rowek. Najbardziej mnie martwią tylko narożniki, bo tam się zrobi dość ostro - żeby mi dzieci się tam nie pokaleczyły trzeba jakiś patent opracować.

Dałam minimalnie wystające nad ziemię, żeby kora się tak łatwo nie wysypywała później, bo eM przy koszeniu się wścieka jak wciąga korę

Zdjęcie prowizorka, ale widać że osadzony

Bardzo mnie ciekawi, jak to się sprawdzi. Pokażesz, jak skończysz?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:54, 23 wrz 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

Trochę koloru jesiennego ...

Śliczny ten wianek
Moja działka na Dębowym Lesie 20:53, 23 wrz 2018

Do góry
sarenka napisał(a)

Będę zaglądać na pewno choć niekoniecznie się wtedy odzywam

U nas pigwy brak,ale przez płot od sąsiada zagląda i owoce właśnie już ma

To cieszę się ,że zaglądasz i będziesz.
Ja ostatnio zaglądałam do ciebie..ale w tych sprawach doradztwa nasadzeń nie zabierałam głosu.Niech mądre głowy ci mądrze doradzą.
Ja wszystko robię sam, dobrze,żle, różnie.Najwyżej coś potem zmieniam.
Fajnie,że chociaż od sąsiada masz pigwy.To bardzo bogate w witaminy owoce

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:52, 23 wrz 2018

Do góry
Na rojniki upatrzyłam sobie nowe miejsce i potrzebuję niski stolik - muszę się porozglądać - najlepsze by były klamoty ale u mnie cienko z tym asortymentem

Końcem sierpnia zakwitł aster Maria Ballard - cudownie pękate i ślicznie niebieskie

dalie z siewu już 3 rok rozrastają się - tu na rabacie - wolę w szpalerach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies