Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:38, 28 lip 2018

Do góry
Witajcie,
potrzebuje pomocy. W maju tego roku posiałem trawnik (wymiana ziemi okolo 15-20cm, siatka na krety półautomatyczne nawadnianie). Trawa Barenbrug Sport, mieszanka kostrzew, wiechliny łąkowej i życicy. Od razu zaatakowała mnie chwastnica, pomogła w 100% Puma Universal firmy Bayer, sporo ryzykowałem bo trawnika mam około 5 arów.
Po tym jak 99% chwastnicy wytępiłem wzeszłą trawa, w niektórych miejscach wygląda to bardzo obiecująco. Ale są miejsca jak na zdjęciu gdzie mam placki.
Co sugerujecie? Zrobić dosiewkę tylko w tych pustych miejscach - praca pewnie dość ciezka bo to duzo malych miejsc. Czy moze czekac na przyszly rok i trawa po czesci sama się rozkrzwi, a moze za 2 lata po wertykulacji się zageści?
Czy moze te placki powiększyc i od nowa posiac?
Wśród brzóz i dębów 09:36, 28 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I ja lubię macierzanki.
mam ją w niewielkiej ilości , bo te w jednym miejscu mi wymarzała.
Fajna ta ciemna trawa.to wieloletnia ??

Niestety, Aniu,to jednoroczna trawa. Chyba, że komuś uda się przechować przez zimę.

Dziś znalazłam pod brzozami taką niespodziankę:

Życie w wiejskim ogrodzie 09:27, 28 lip 2018

Do góry
]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/169/1699458/original.JPG[/img]

Przemek a to jest ten taras co miał być zrobiony? Czy ja coś pomyliłam, bo tyle się dzieje u Ciebie. Łąka piękna no i stożki bukszpanowe hmm trzeba mi o nich pomyśleć.

Śmiałek fajnie się komponuje.
Ptasi gaj 08:38, 28 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Robiłam też dzisiaj przegląd hortensji z nazwy i jak rosną.
Więc wszystkie ładne każdą inaczej rośnie i ma inny kwiat chociaż z tej samej grupy.

Przyjrzałam się szczególnie jednej nie ma dużo pędów jest z zeszłego roku to hortensja Polar bear. Przepiękny duzy kwiat od różnych odcieni seledynu do bieli, duże kwiaty w wiechach kwiatowych.

O kurcze duze te kwiaty ma hortensja Polar bear.
Ja ją mama małą od jesieni.Ale w tym roku jelcze mi nie zakwitnie.
Ta twoja trawa to taka idealna.Moja bida zachwaszczana
Dawałam raz oprysk na dwuliścienne.ale ni to nie pomogło.I nie wiem, y dalej stosować czy co tym robić.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:11, 28 lip 2018
Do góry
mrokasia napisał(a)
Żeby nie trzeba było szukać wstawiam foty tej rabaty - jutro rano mogę zrobić zbliżenie tego rogu, nie mam teraz lepszego zdjęcia. Żółtej pęcherznicy już nie ma, hakonek na brzegu też bo mnie tam denerwowały - w zamian będą niskie jeżówki kremowe Meringue i brązowe trawki. Patrząc w głąb rabaty, za tymi jeżówkami i brązowymi trawkami rosną rozchodniki i niska perowskia a za nimi są kremowe liliowce i dalej rosła pęcherznica.

nie byłam tu wczesniej ....jakos sie ukrywałas na tym forum

obejrzałam trochę z przodu troche z tyłu i dotarłam do tych zdjęć

masz juz fajne duze krzewy z przodu i z tyłu i z boku to duży potencjał ale te rabaty co tutaj pokazałaś sa jak dla mnie za waskie a nasadzenia za geste za rok hakone bedziesz przesadzać ...to potwory rosna i potrzebuja duzo miejsca ....juz chyba Toszka o nich pisała to nie jest roślina "na wcisk"

to samo Hortensje ...sadzić metr od tujekk ..no moze 70cm przy niższych odmianach

ja rozumiem cię bo kiedys tez tak sadziłam robiłam rabaty półmetrowe i sadziłam rośliny jedne na drugich w kolejnych sezonach musiałm je przesadzac i jeszcze nie skończyłam ...bo ciągle mam coś co zawala sasiednie rośliny

jeszcze jest na wszystko czas pomyśl o tym ...wyobraź sobie albo poszukaj w necie (chodzi mi o drzewa i krzewy ) jakich gabarytów będa za 5-10 lat ....(bo za 5 lat juz ich nie przesadzisz a jesli nawet to mocno zmasakrujesz ta operacja)....i daj im tyle wolnego placu ile w przyszłości beda wymagac ....a dołem zeby teraz nie było dziwnie i nieproporcjonalnie nawtykaj gesciej bylin czy traw bo z nimi zawsze sobie poradzisz i jak bedzie trzeba to poprzesadzasz ...albo wykopiesz

tyle z moich rad ...nie obraź się ale odradzam kazdemu sadzenie roślin na wcisk
spokojnie to przemyśl bo masz jeszcze czas

Jak więcej błędów nie popełnić...... 08:00, 28 lip 2018

Do góry
i takie maleństwo ostatnio przygarnęliśmy szaleje między trawami

Gdzie szumią......łany zbóż 07:13, 28 lip 2018

Do góry
Rabata rozano lawendowa. Lawenda już niestety przekwitla. Róża parkowa Arabia.
Gdzie szumią......łany zbóż 07:12, 28 lip 2018

Do góry
Rabatka przy tarasie.
Gdzie szumią......łany zbóż 07:11, 28 lip 2018

Do góry
Gdzie szumią......łany zbóż 07:07, 28 lip 2018

Do góry
Róża rabatowa Sommersonne
Gdzie szumią......łany zbóż 07:04, 28 lip 2018

Do góry
I dalej moje roślinki)

Róża rabatowa Kristal
Gdzie szumią......łany zbóż 07:01, 28 lip 2018

Do góry
Moje hortensje bukietowe. Rabatka jeszcze nie skonczona, ale hortensje już rosną.
Gdzie szumią......łany zbóż 06:59, 28 lip 2018

Do góry
Długo mnie nie było na Ogrodowisku. Troszkę u mnie zmian nastąpiło, prace idą bardzo wolno, ponieważ wszystko robię sama, włącznie zrywaniem darni. 1/3 zrobiona. Troszkę zdjęć
Życie w wiejskim ogrodzie 06:31, 28 lip 2018

Do góry
=Gardener27 napisał(a)

Przemek, jak nazywa się ta delikatna trawka?
Przedziwny Ogród 01:35, 28 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ależ bogato u ciebie kolorów i odmian jezowkowo ,liliowych .
Dla mnie one wszystkie piękne

Witaj Aniu Widzę, że mamy podobne gusta co do gatunków kwiatów Super

Przedziwny Ogród 01:28, 28 lip 2018

Do góry
Karoandhergarden napisał(a)

Prześliczne kompozycje, powolutku daze do tego u mnie w ogrodzie zeby bylo tyle samo zieleni co koloru. Niestety jeszcze troche mi brakuje koloru na czerwiec do polowy lipca.

Witaj Karolinko Bardzo się cieszę,że podoba Ci się mój ogród.
Jestem pewna, że w następnym roku Twój ogród będzie kipiał Twoimi ulubionymi kolorami.
Pozdrawiam gorąco

Przedziwny Ogród 01:20, 28 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)

Witaj Agatko, ciągle zachwycam się Twoim ogrodem
Co to za iglaczek, ten obok donicy? ma bardzo ciekawy kształt. Pozdrawiam

Witam Cie serdecznie "Sówko". Widząc po wpisach lubisz nocne przesiadywania
Ten krzaczek to miniaturowy cyprysik NN.
Tak bardzo mi miło,że Ci się u mnie podoba.

W ogródku emerytki 00:44, 28 lip 2018

Do góry
Faktycznie, widok fajny, ale teraz tylko widok
Przez pierwsze trzy lata zwiedziliśmy całą okolicę, trochę samochodem, ale więcej pieszo. To cudowne miejsce, wieś leży z boku krajowej 5-ki, nie ma ruchu samochodowego / tylko swoi /.
A teraz mam zakaz chodzenia, mogę jeździć rowerem i robię to...w domu Wieś leży ok. 450 m nad poziomem morza, to spora górka.
Na dobranoc
Za drzwiami do ogrodu... 00:36, 28 lip 2018

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 00:24, 28 lip 2018

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Aniu magiczny masz ogród ma w sobie coś czego ja nie potrafię stworzyć, chyba mam za mało we mnie z romantyczki ale fajnie, że jest forum można sobie w innych ogrodach choćby wirtualnie przysiąść.

Za to Twój ogród jest taki elegancki...Bardzo lubię oglądać takie ogrody i czasem myślę, że chciałabym mieć taki, ale tylko przez chwilę, albo gdybym dała rade utrzymać dwa, bo mi się podoba zbyt wiele roślin które chciałabym mieć blisko i podziwiać,zbyt wiele różnych dodatków ,wiele stylów ,kolorów i lubię jak ciągle coś innego nowego zakwita,zmienia się...A czy to co mi się podoba jest wynikiem romantyzmu ?...może...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies