Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sierika 19:49, 15 paź 2018

Tak punkty czerpalne koniecznie, mimo, że beznadziejnie zaczynałam ogrodowanie to pierwszą rzeczą było zrobienie takiego punktu blisko granicy działki, tak samo z prądem. Takie rzeczy bardzo ułatwiają działanie przy długiej działce, nie ma nic bardziej wnerwiającego niż ciągła szarpanina z kablami czy wężami.
Pszczelarnia 19:50, 15 paź 2018

sierika napisał(a)
Mozart, trochę landrynki ma w sobie ale z bielą, bramki wspierające to brzmi intrygująco, myślałam kiedyś o wykorzystaniu przęseł, cóż...potrzeba tego w ogrodzie bardzo dużo ale zero dominacji równocześnie.
Czy przerabiasz rajskie jabłuszka?

Co to są przęsła do wykorzystania w ogrodzie?

Rajskich nie przerabiam: 'Red Sentinel' się do tego nie nadaje; a te, co się nadają nie mają jeszcze tylu owoców, by coś z nimi robić. Chyba nie napełniłabym słoiczka.

'Golden Hornet' to chwalona wszędzie mistrzyni obfitości, nawet prowadzona oszczędnie na sznurach (zdj. u siostry).

Pszczelarnia 20:03, 15 paź 2018

Wendy79 napisał(a)

Czy dobrze widzę, że rajskie jabłonki prowadzisz w szpalerze?Hmm?

Hmmm? Tak.

Po lewej. 11 sztuk. Jeszcze nie skończyłam budować konstrukcji bambusowej tymczasowej. Rosną od 4 i 3 sezonów. Dolne piętro prawie już się wykształciło, trzeba bardzo pilnować tego wykształcania. Przez pomyłkę obcięłam jedną gałąź (zaczyna się od wys. 170 - 180 cm)

Bogdzia 20:08, 15 paź 2018

Sporo pracy przy takiej konstrukcji, ale jak jabłonki podrosną bedzie pięknie.
Pszczelarnia 20:10, 15 paź 2018

Poppy napisał(a)

(...)
I nie wiem, czy slyszalas o Salutation! Ogrody w Sandwich, hotel, projekt Lutyensa. Maja nawet daliowy festiwal we wrzesniu. Nie dotarlam jeszcze, ale to podobno daliowy raj! Jak i Perch Hill, u Sarah.

Mira zrobiła fajną relację. Ja zaś w sierpniowym The english Garden widzę na str. 20 artykuł. Dalie też są. I informacja o festiwalu daliowym 15-16 września 2018 r.

Pszczelarnia 20:12, 15 paź 2018

Poppy napisał(a)

Nie dziwie sie, tez bym mdlala. Gdzie bylyscie?

W Holandii u Marieke Nolsen. Pracownia florystyczna, ogród przy domu jak bombonierka w tonacji żółto-białej i ogród na kwiat cięty. Też byłam pod wrażeniem. I bardzo się zainspirowałam.

Pszczelarnia 20:20, 15 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Mój Bouquet P. pachnie - niezbyt mocno, ale jednak.
To pewnie zależy od stanowiska (u mnie rośnie na patelni) i gleby (glina).

Oby i u mnie miał tak samo.

Owocowy urodzaj: pigwy. W zeszłym roku po raz pierwszy rodziła ta cydonia oblonga i dała jeden owoc. W tym jest już 7 sztuk.

Pszczelarnia 20:23, 15 paź 2018

Bogdzia napisał(a)
Sporo pracy przy takiej konstrukcji, ale jak jabłonki podrosną bedzie pięknie.

Tak, w sumie to trzeba być uważnym. Mnie tej uważności czasami brakuje. Ale dobrze, że mam wielką drabinę.

sierika 20:26, 15 paź 2018

Który rok pigwa w gruncie? moja zaledwie drugi, przetwory przepyszne, z Golden Hornet/dostałam ok. 5kg/ też smakowite, a kandyzowane owocki z ogonkami prześliczne do tego. Jeśli będziesz miec okazję pokaż jak u Siostry wygląda to drzewko na podporach.
W przypadku przęseł mam na myśli takie z marketu gotowce na płoty, oczywiście kowal bardziej wskazany. W przypadku róż pnących świetnie można je wykorzystać, z umiarem naturalnie.
Pszczelarnia 20:29, 15 paź 2018

Urszulla napisał(a)
Fajnie że hortensje masz posadzone. Może jutro też się zmierzę z moimi sadzonkami i pracami w ogrodzie bo mam okropne tyły nie do przerobienia. Więc wybory mnie czekają. A na zdjęcia wpadnę jeszcze.
Artemis u Ciebie bardziej zachwyca. Moje niech się biorą za siebie skoro dostały obornika

Słaba jest w tym roku (w plamki czarne i żółte liście) ale kwitnie.
U mnie zawsze są tyły ...