Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:40, 23 wrz 2018

Do góry
Witajcie po wakacyjnej przerwie.

Upalne lato za nami i upalna wiosna też.
Ręce zmęczone od trzymania węża i noszenia konewek - ten rok się zapamięta.

Babie lato było cudowne w tym roku. Też upalne.

Był czas na przemyślenia zmian w ogrodzie.

Skupiłam się na roślinach które już dawno powinnam wyciąć / jałowce, krzewy do odmłodzenia/, na miejscach które chciałam zmienić - uzbierało się tego sporo.

Na cięcie/wycinanie wrzesień był dobry ale na kopanie w ziemi nie.

A ja postanowiłam, że od września rozpoczynam sezon prac w ogrodzie - trzeba było lać.

Tu kawałek pnia modrzewia - cudo na kiju - ja się zdecydowałam - wyciąć.
Jak pomyślę jak się cieszyłam jak wreszcie upolowałam modrzew na pniu - marzenie - kilkanaście lat temu to były oferty szkółek i taka była moda - iglaki

Końcem sierpnia przypadkiem zaszłam do szkółki a tam była świeża dostawa cebulowych - kupiłam nie wysuszone cebulki przebiśniegów - tylko czy to są aby cebulki przebiśniegów?
przebiśniegi zaraz posadzone, a potem dosadziłam jeszcze 2 inne odmiany - uwielbiam - dają tyle radości

psi ząb różowy i biały nie spotkałam wcześniej więc też nie ominęłam a najlepsze jest to że ani chwili nie zwlekałam tylko zaraz posadziłam

Rozpoczęłam też wysadzanie nowych nabytków - wolno bardzo - choć nie jest ich tak wiele
bodziszek różnobarwny - szybko przyrasta

zamiast leżeć nosiłam konewki i mam dość

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:40, 23 wrz 2018

Do góry
Dubelek, to różyczkę Ci zostawię

Moja działka na Dębowym Lesie 20:31, 23 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mam tego nachyłka, roślinka niezmordowanie kwitnie całe lato. Bukiet z polnych kwiatów bardzo ładny. Uwielbiam polne kwiaty w bukietach.
Co do tej inspiracji zdjęciowej nie wstawię tego zdjęcia, bo nie znam źródła pochodzenia, ale wygląda tak: Na tle jeziora stoi chłopak ze zgiętymi rękami w łokciu, a na tych rękach klęczy dziewczyna i całuje chłopca. Teraz tylko potrzeba Twojej wyobraźni.

Dorotko to prawda ten nachyłek Zagreb Kwitnie chyba od czerwca.
Już wprawdzie szczątkowo.Ale coś jeszcze z kwiatków ma.
I ja uwielbiam takie polne kwiaty w bukietach. To dary natury
O to bardzo niecodzienna poza zdjeciowa. Oryginalna i wymagająca sprawności dziewczyny i siły chłopaka .Na tych rękach klęczy dziewczyna..Fiu, fiu!
Ale na pewno będzie niesamowite!!
Powodzenia w zrealizowaniu tej fotografii.
Pokażesz, ją kiedyś ?? Może i ja się coś nauczę zaczerpnę ?

Moja ostoja 20:25, 23 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Fajne spotkanie,szkoda,że tak daleko mieszkacie.Jak z tą kuną?
Jeszcze odnośnie clematisów, kard.Wyszyńskiego mam, ma piękny intensywny kolor.
Ja na wiosnę też zamierzam kupić kilka sztuk, na pewno Jana Pawła II.
Pozdrawiam serdecznie.

Gosiu, to tylko 4-5 h jazdy. Na upartego można obrócić w ciągu jednego dnia

A tak mi kwitnie kupiony we wrześniu powojnik Comtesse de Bouchaud

Moja działka na Dębowym Lesie 20:18, 23 wrz 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Aniu, ja dzisiaj tylko na chwilę... wpadłam się przywitać Muszę nadrobić zaległości, ale to sprawa na dłużej Bukiecik śliczny, ale mnie zauroczyła martwa natura z owocami

Agnieszko witaj.Miło mi ,że zajrzałaś do mnie.Zapraszam, zapraszam jeszcze..
O fajnie to ujęłaś,, martwa natura .Tak jakoś sama wyszła.Czasami tak lubię coś ułożyć
Moja bajka 20:13, 23 wrz 2018

Do góry

hakonki rosną w oczach. Dobrze im u mnie

Kiedy je sadziłaś? Bardzo ładne
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:12, 23 wrz 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Kącik śliczny. A pod wiązem chyba kokorycz szaleje. Moja mikrus w takim razie, może choć zechce się zagęścić na wiosnę.
Stipę masz bujną, jest zwiewna i dodaje uroku.
Takie wow, masz bogate rabaty
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 20:09, 23 wrz 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)

Ok, przesadziłam trochę z tymi nasionami, mam prawie 400gr, fakt że nie są czyste, no ale więcej niż 100gr mi nie potrzeba. Jest ktoś chętny?

Ja poproszę - troszkę
Ukojenie 20:09, 23 wrz 2018

Do góry
Ostatnie zdjecia dzis - wiecej Was meczyc chwilowo nie bede - dopiero jak trawa zacznie kielkowac.

Tutaj klopotliwy fragment - pokrywa starego szamba. Docelowo planuje tam nastawiac donic z kwiatami zeby nikt po tym nie chodzil.

Taka doniczkowa aranzacja: astry z B, wlasne rozchodniki, trawa z ZZ niezimujaca.

Jak przyjdzie zima trawa do domu reszta zobacze czy przetrwa.
Ta doniczka to wsad do donicy kolo drzwi - wroci tam gdy wyjme rosnaca tam dalie.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:08, 23 wrz 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)

O mamo, ale cudowności - i klonik i piesio Do pomiziania !
Oddam białą pysznogłówkę i trzcinnika Avalanche 20:07, 23 wrz 2018

Do góry
Oddam białą pysznogłówkę i trzcinnika Avalanche.
Odbiór tylko osobisty na północy Warszawy.

Czerwiec

Lipiec

Po deszczu w połowie lipca wyglądała niestety tak.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:06, 23 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko, bardzo mnie zaciekawiłaś tą inspiracją zdjęciową.Zdradzisz jak to jest ??? please
Ty sobie na pewno dobrze poradzisz z takim zadaniem.

Nachyłek Zagreb w jesiennych szatach

Mam tego nachyłka, roślinka niezmordowanie kwitnie całe lato. Bukiet z polnych kwiatów bardzo ładny. Uwielbiam polne kwiaty w bukietach.
Co do tej inspiracji zdjęciowej nie wstawię tego zdjęcia, bo nie znam źródła pochodzenia, ale wygląda tak: Na tle jeziora stoi chłopak ze zgiętymi rękami w łokciu, a na tych rękach klęczy dziewczyna i całuje chłopca. Teraz tylko potrzeba Twojej wyobraźni.
Ogród Cioci cz. 3 19:59, 23 wrz 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Podoba mi się ta rabata buszpan+trawa to nowa rabata ?
Piękny tarasik masz teraz
Lawendowy zawrót głowy 19:57, 23 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Och nieee, ale pięknie! Tak bez ostrzeżenia zapodajesz zwalające z nóg widoki uwielbiam oglądać Twój ogród, a jeszcze z Fidkiem do pary to już w ogóle rewelka

Domek ogrodnika i dla owadów też- perełka! Nic nie cytuje, bo post nie miałby końca a róże się ociągały, ale za to teraz.. nono, jest na co popatrzeć

Jak milo ze roze chwalisz bo one mnie zaurocżyły przez te kilka dni ♥♥♥♥ i tak malutko ich ale cieszą .

Mój ułożony kochany pies po koszenie trawnika zawsze wygląda tak....

Ogród Małej Mi 2017 19:54, 23 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu moje brzozy też bardzo sypią najgorsze że na oczku liście plywaja. Wczora robiłam porządki w oczku scinalam tatarak i pałkę no u liście żółte lilii wyciągałam. Chce siatkę rozłożyć.
Już miałam wychodzić z oczka poślizgnęłam się o kamień i wywaliłem się do oczka aż do szyi. Kolano sine na szczęście trochę boli.
Idę działać dalej.
U nas jeszcze zielono.

Pozdrawiam

No to u mnie chociaż lilii w tym roku nie ma bo szarynka zżarła wszytko ..

Za to jaszczurzec i inne zielsko się tak rozrosło, że szok.. jakoś wiosną pasuje to oczyścić .. i to tak z połowę lub lepiej. Jak to eM powiedział, nie widać już że jest woda w oczku.. a lilii brak Szarynka wiedziała co robi

Za to lotos jeszcze 2 kwiaty miał

Przedziwny Ogród 19:54, 23 wrz 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Fantastyczna jesień w Twoim wydaniu Ty i Dorotka macie rękę do dekorowania

Dziękuję Malgosiu Ktoś by pomyślał, że nie mamy nic do roboty... A to jest przerywnik między jedną a drugą pracą. Z Dorotką nawzajem się uzupełniamy
Pozdrawiam.....

Ogród Małej Mi 2017 19:51, 23 wrz 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, szkoda, że nie zajechałaś do nas, trzeba było dać znać, że jesteś w pobliżu...
Widoczki chłopaków na skałkach cudne

U nas deszcz też nie padał od wielu dni, dopiero tej nocy trochę popadało, dzisiaj udało mi się przesadzić kilka krzaczków bylicy (wcześniej było podobnie jak u Ciebie, nie szlo nawet motyki wbić...). Brzozy łysieją prawie wszędzie, ale to od chorób grzybowych, opadają masowo porażone liście, podobnie z klonami, ja już przestałam się przejmować...

Jeśli chodzi o kompost, to kto by nam kazał przerzucać te masy kompostu??? Zostawiamy jak jest, tylko dosypujemy, i tak się zrobi, tylko trochę później...
Uściski

Jechaliśmy całą ferajną... za duży kłopot z taką ekipą

Sama już nie wiem czy zwalać winę na choroby czy na jesień Mączniak mi załatwia klony i co się da.. brzoza ta jak się jej nie opryska to faktem jest że potrafi zaraz zmarnieć, najczęściej załatwiają ją robale.

Trochę w nocy popadało, ale nie miałam czasu na ogród wiec doniczki dalej stoją.. aby ogród utrzymać zgodnie ze sztuką ogrodową.. ekologicznie i w dobrej kondycji to muszę chyba wszytko zaorać, posiać trawnik i kupić traktorek.. nawadnianie założyć..
I wariant odpada...
Posadzić las.. sąsiedzi nie będą zachwyceni.. drzewa też chorują..
Sprzedać działkę i kupić mniejszą.. ale znów się budować? Kiedy?

Czekam zimy..... nie lubię ,ale chociaż nie będzie denerwowało to i owo

Nawet hosty padły z suszy..

Chciałam w piątek podlać szklarnie, bo sucho.. wypielić szczawik.. bo zarasta wszytko.. i woda lała się 3 dni..... do duszy z takim ogrodniczkowaniem Jakiś matriks.. nie wrabiam z niczym

Za to weekend z wnusiami super

Przedziwny Ogród 19:50, 23 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Agatko, powtórzę,świetne, śliczne dekoracje jesienne

Dziękuję

Wśród brzóz i dębów 19:49, 23 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Świetna odmiana tej Perovskii, obficie kwitnie. Moja chyba się wyrodziła, biedna taka...

Basiu, ciekawe ujęcia robisz

marba napisał(a)

I takie tam.

Basiu, wypuść ptaszki...
Przedogródek pod dębem 19:49, 23 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Wierzba to poważna konkurencja - wierzba zaraz po topoli to najszybciej rosnące w Europie drzewo liściaste. A zwycięzcą wśród europejskich drzew jest modrzew...ot, taka ciekawostka

Wierzba przy tak intensywnym wzroście potrzebuje dużo wody. I jej system korzeniowy jest do tego stworzony - płytki i gęsty jak dywan.
Możesz spróbować z rozplenicą, ale myślę, że lepiej poradzą sobie miskanty. I to tylko te twarde sztuki, np. Malepartus, który korzenie ma chyba do Chin

Osobiscie uważam, że w ogrodzie zawsze trzeba próbować, testować, obserwować i wyciągać wnioski. Zawsze za przykład daję moje ciemierniki, z którymi czterokrotnie robiłam podejścia. Finalnie udało się i to tak dobrze, że mnożą mi się nawet licencjonowane odmiany orientalne.

Patriot odziedziczyłam wraz z ogrodem. Przypasowało jej stanowisko pod podokapiem rododendronów.
Z mojego doświadczenia z hostami mogę podpowiedzieć, że przy próchnicznym podłożu, podobnym jak dla kwasolubów (ale bez siarki) doskonale przyrastają. Tam gdzie posadziłam bez większej staranności przygotowania podłoża stoją jak zaklęte. Tak miałam z Fire Island...stała prawie 5 lat. Po przenosinach na próchniczne podłoże szaleje aż za bardzo

Wierzby obserwuję na mojej działce ze stawem. A właściwie obok. Rzeczywiście ciągną wodę i rosną błyskawicznie.
Moja Hakuro - zapewne również stworzyła dywan korzeni. Zauważyłem to gdy dwa lata temu wymieniałem naokoło niej ziemię sypiąc kompost i sadząc cebulowe. W tym roku sadziłem tam astry. Rosną również floksy jednak wyniki nie są zadowalające. Przyczyną może być ten dywan korzeni o którym piszesz.
Co do modrzewia to wiedziałem o jego przyrostach. Brat posadził jakieś 20 lat temu las min. z modrzewiami. Przyrosty są imponujące. Jednak modrzew tworzy żagiel dla wiatru. Łatwo się przewracają. Całe fragmenty lasu wypadają.

Co do traw wokoło Hakuro to jednak spróbuję z rozplenicą. Jej wysokość jest odpowiednia. Malepartus rośnie co prawda do wysokości 1 m ale jego kłosy sięgają 2 m. Zasłonią wierzbę. Wierzba rośnie na środku okrągłego klombu. Zasłonięta jest od słońca wysokim rododendronem. To jej fotografia z wiosny:

Rośnie tam dużo cebulowych. Mam nadzieję, że rozplenice dadzą tam radę. Zastanawiałem się jeszcze nad miskantem Zebrinusem ale trochę się tych miskantów boję . Właśnie ze względu na ich system korzeniowy.
Co byście radziły ( radzili) tam posadzić?

Ciemierników wiosną posadziłem 11 rodzajów. Teraz trochę się pogubiły wśród jednorocznych ale pokażą się znowu gdy jesienią usunę jednoroczne. Ile z nich przetrwa? Zobaczymy

Hosta Patriot podoba mi się. Jeśli znajdę w szkółce - kupię. Mam kilka upatrzonych gatunków host ale nie zawsze można je nabyć w szkółkach. Nawet w necie nie zawsze są. Moje dwie hosty kupione latem, posadzone w dobrej kompostowej ziemi( tam gdzie ta ciemniejsza ziemia na zdjęciu) na razie stoją. Zobaczę wiosną. Mam zamiar w tym miejscu dosadzić właśnie hosty bo to zacienione miejsce obok rododendronów. Obok, kilka dni temu posadziłem szczepki runianki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies