Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:44, 15 paź 2018

Do góry
Doranma napisał(a)
Ha, ha, a mi się marzy w tym tygodniu Kazimierz Dolny, tak na kilka godzin, by wpaść do ulubionych miejsc Może los się tak ułoży, że się spotkamy?

Pozdrawiam cieplutko
Być może, że przeszłyśmy obok siebie nie wiedząc o tym. Szkoda, mogłyśmy poznać się w realu. W Kazimierzu byłam bardzo dawno temu, ta wyprawa odwlekała się kilka lat. Stwierdziłam, że jak się teraz nie wybiorę, to będzie co raz trudniej. Bardzo rozczarowałam się ogromnym galimatiasem na starym rynku. Kramy z jajkami, warzywami, stojące samochody dostawcze nie dodają uroku temu pięknemu miejscu. Uważam, że takie jarmaczenie powinno być przeniesione w bardziej ustronne miejsce. Kazimierz to bardzo klimatyczna miejscowość, poza tym bardzo modna od kilku lat, jednak te pojazdy i kramy sprawiają wrażenie strasznego galimatiasu. Trudno się wczuć w klimat tego miejsca. Za to galerie pełne różnych fajnych przydasiów, brałabym wszystko. Malarstwo to też coś co lubię, więc z miłą chęcią zaglądałam w różne miejsca.

Domy w pięknym stylu, nawet nowa bardzo nowoczesna szkoła pięknie wpisuje się w klimat tego miejsca.
Pozdrawiam

Można było też przenieść się w bajkowy świat, ale chętnych nie było.

W cieniu - zacieniona 19:43, 15 paź 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Muszę jeszcze skomentować fotki znad jeziora (jakie?)
Piękne ujęcia, ten spokój i kolor

Jeziorko już na Kaszubach,poza Trójmiastem.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:33, 15 paź 2018

Do góry

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:26, 15 paź 2018

Do góry
Ewo i na kielbake i na precla zapraszam do mnie ze slodka musztarda oczywiscie
Ogród z rzeźbą 19:23, 15 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Ale mega klimat Przpieknie jest. Mozesz mnie zaadoptowac?
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:23, 15 paź 2018

Do góry

Hirutkowy raj:)) 19:23, 15 paź 2018

Do góry

Hirutkowy raj:)) 19:18, 15 paź 2018

Do góry
Jesienne fotki

Ogród z rzeźbą 19:17, 15 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Obiecałam komuś zdjęcie całej rozplenicy Viridescens, oto ona w całej okazałości na moim zabałaganionym przechowalniku. Teraz widać bardzo dobrze, że tworzy masywną kępę liściową a koty są na czubku. No nie przemawia do mnie.

Cień zupełnie nie ma wpływu na urodę Twego ogrodu. U Ciebie tradycyjnie jest pięknie, nastrojowo.
Gdyby nie te kłoski, to można by te rozplenice pomylić z miskantem. Nadawałaby się na solitera.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:17, 15 paź 2018

Do góry
Yahoo!

pora na kolejne fotki .....

Ogród z widokiem na jezioro 18:56, 15 paź 2018

Do góry
Co kilka lat poziom wody w zbiorniku pakoskim jest tak niski, że widać pas dawnego naturalnego zadrzewienia, przed którym była 30 metrowa piaszczysta plaża, to są wspomnienia sprzed 1975 roku, zanim pobudowano tamy. Te pieńki to były głównie olchy i wierzby.

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:56, 15 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, dawno nie byłam u Ciebie. A tu piękne zdjęcia z Sandomierza. Wąwóz bardzo tajemniczy.
Dziękuję bardzo za przepis na szarlotkę. Mam nadzieję wypróbuję w przyszłą sobotę.
Bogdzia ma rację, wszystkie talenty masz. I cukierniczy, dekoratorski, ogrodniczy. I pewnie inne też, o których jeszcze nie wiem. No tak już jest na tym świecie. Ale trzeba cieszyć się z tego co się ma i koniec.

Pozdrawiam Dorotko Cię bardzo serdecznie.
Mimo przeżycia przeszło pół wieku ciągle jestem ciekawa wielu rzeczy, ciągle czegoś się uczę, zdobywam różne doświadczenia, jestem otwarta na wszelkie wyzwania, żeby tylko sił było więcej, bo determinacji mi nie brakuje.
Nadal trwa moja fascynacja wąwozami, tu z Kazimierza Dolnego - Korzeniowy Dół.
Pozdrawiam miłego gościa

W cieniu - zacieniona 18:56, 15 paź 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
Ttrójsklepka dopiero teraz zaczyna intensywnie kwitnąć.Zawiązała dużo pączków.

Ale wielkie kwiaty tej trójsklepki, prześliczne Jak długo rosną u Ciebie?
Moje to maleństwa 2-3 cm
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:55, 15 paź 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Lubię tu wpaść i krok w krok z Tobą obejść Twój ogród, popatrzeć jak się zmienia zgodnie z porami roku .
A jak tam wieża obserwacyjna u sąsiadów? Czy dzieciaki po pierwszym zachwycie przestały ją oblegać i dały Ci trochę spokoju?

Piękną mamy jesień i z przyjemnością ją oglądam.
Wieża wciąż straszy

Teraz głośno, płaczliwie i kłótliwie jest głównie podczas weekendów. Latem było gorzej, bo dzień był dłuższy. Zabieram swoje zabawki (konewki, taczki i narzędzia) i kieruję się w drugą stronę. Betonowy trójnóg prądowy wydaje się wdzięczniejszy w odbiorze wizualnym i akustycznym.

W cieniu - zacieniona 18:52, 15 paź 2018

Do góry
bogumila napisał(a)
Wczoraj posadziłam pod drzewami,gdzie jest bardzo sucho kilkanaście Jukk,mam nadzieję,że dadzą radę.

U mnie juki rosną na piasku rozmnażają się i rosną, a kwiat (na ogół w drugim roku) wart jest posiadania tej pustynnej rośliny
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 15 paź 2018

Do góry
Zana napisał(a)
To miałaś miły poranek.
U mnie o tej porze roku to już praktycznie cały ogród w cieniu, w zasadzie niezależnie od pory dnia. Broni się tylko mała część przy wjeździe na działkę. W sobotę tam właśnie pracowałam, letnia pogoda pozwoliła na koszulkę z krótkim rękawem.

Od kilkunastu dni temperatury są w okolicach 25 stopni. Gdyby nie te wyraźnie krótsze dni, chłodne wieczory i poranki oraz opadające liście, można by pomyśleć, że to łagodne lato.

Pstolistne derenie nieciekawie się przebarwiają. Perukowiec o tej porze roku już nie straszy swym ponurym wyglądem.

Ogród na piasku i z wielkim murem 18:43, 15 paź 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wiesz, Alicjo, chyba rok temu przeczytałam cały Twój wątek. Podziwiałam Twoje zmagania z "wielkim murem". Cieszyłam się, że tak fajnie udało Ci się go zagospodarować

Dzięki Muszelko Ten mur przestał mnie razić a sposób jego "przykrycia" w pełni mnie zadawala, nawet jestem zadowolona, że odgradza mnie od uciążliwego sąsiada
Posadzone 3 lata wstecz świerki serbskie urosły, a nawet przerosły wysokośc muru i to jest ok. Dodatkowo bluszcze - różne: hedera, pięcioklapowy i trójklapowy w znacznym stopniu zasłaniają nieciekawą ścianę W którymś miejscu mam też hortensję pnącą, ale ona dość słabo (wolno) się rozrasta.
Mam nadzieję, że jeszcze rok, może dwa i cały mur będzie zarośnięty
Zmierzam do stopniowej eliminacji tych nie zimozielonych i poszerzaniu hedery.
Ale robię to stopniowo, zeby nie było zbyt dużo gołego muru
Pozdrawiam Muszelko i zapraszam

Tu Mur, którego nie widać
Ogrodowo zakręcona. 18:42, 15 paź 2018

Do góry
Dorii napisał(a)

No i jak w kultowym serialu: ,,już ona go do tego przekona"

eM rzekł: ,,robimy tak"

Obsadzać będziemy stopniowo, żeby nie zbankrutować. Każdy widok będzie lepszy niż błota.

Musimy się jeszcze zorientować gdzie można płyty kupić i jaki to koszt mniej więcej.

Asia, tylko teraz tam gdzie Ty rysłaś drzewa, to my akurat mamy rury, trzeba to tez będzie przemyśleć, żeby się nie okazało, że było w planie, a się nie da. W sumie najlepiej te drzewa tam pasują. Nie wiem jakie są wymogi ile od rur mogą być sadzone? Najgorszy ten gaz po prawej str rysunku.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:40, 15 paź 2018

Do góry
Cześć Jolu... moja jesień jest dziwna liście piwonii pięknie się przebarwiły, zakwitł mi floks i róża, i coś, a w trawniku grzyby

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:40, 15 paź 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Ciekawa jestem tej przyspieszonej produkcji kompostu. Ale na szczęście u mnie rzut beretem sprzedają tanio gotowy kompost więc aż tak bardzo nie będę zgłębiać tematu.

Kolory masz piękne jesienią, a klony cudne, mam jednego i miejsca na więcej brak. Muszę trzymać je dla magnolii

W pobliżu nie ma kompostowni. Niestety.
A złota polska jesień nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Susza miała na to olbrzymi wpływ.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies