Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:08, 25 lip 2018

Do góry
Ostatnie dni spędzamy na remontach w domu. To trochę chore bo jest pogoda na leżakowanie no ale cóż, jak mus to mus
We wszystkich pracach uczestniczą psy, inaczej przecież być oczywiście nie może dbiór oczywiście też musi być

Dwa ogrody 09:07, 25 lip 2018

Do góry

Dwa ogrody 09:05, 25 lip 2018

Do góry

Limki w tym roku mają różne wysokości, a podlewane i dokarmiane jednakowo.

Annabelki też zielenieją

a tutaj za gęsto, jedna do przesadzenia jesienią

Rabata przed wejściem ;) 09:00, 25 lip 2018

Do góry
Taka moja natura, że jestem trochę niecierpliwa i już bym chciała aby było po remoncie wiem tyle, że pasek się nie zmieni szerokością od tego, co było wcześniej czyli:
Te zdjęcia są z maja tego roku wszystko było już wcześniej posadzone, jak dla mnie to bez składu i ładu. Mam zamiar to zmienić a Wasze wszystkie ogrody są przepiękne
Dwa ogrody 08:58, 25 lip 2018

Do góry
I limonkowo, hortki chyba najpiękniejsze w tym stadium.

Moje małe wielkie marzenie 08:55, 25 lip 2018

Do góry
alis napisał(a)

To zdjęcie do jakiegoś katalogu się nadaje przepięknie!! Tylko pieska na nim brakuje
Dwa ogrody 08:54, 25 lip 2018

Do góry
Upały nie sprzyjają sadzeniu, ale wykopać New Dawn można Cięta jesienią prawie do zera, wiosną, po kwitnieniu i znów odbiła długimi batami i drapie człowieka, zasłania to czego nie powinna, kaleczy brzozy że o taczkach śmieci po kwitnieniu nie wspomnę. Ot, błąd pierwszych nasadzeń. Po krótkiej naradzie z emem poszła pod toporek

posadziłam hosty z wanny (były zadołowane w doniczkach) uzupełniając tym samym mini kolekcję miniaturowych i średnich, które już tam rosły z lewej.

Upały nie przeszkadzają tez w sadzeniu rojników. Odzyskałam część ze skalniaka w starym, oskubałam młode z szafirowych donic, a wczoraj przyjechała kolejna partia od Ani - ogrodniczki zza lasu, która ogródek skalny ma bajkowy, wspominałam już o rojnikach rosnących od lat w lejkach? Cudeńka. Wykorzystuję wszystkie naczynia, jakie upychałam po kątach, a ostatnie porządki pozwoliły do nich dotrzeć

To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:36, 25 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na froncie bez zmian

Ależ pięknie... taki błogi spokój, ach, ach, powzdychałam i biorę się do pracy
Dziękuję za info o truskawkach i pomidorkach

A swoją drogą co tu do Ciebie zajrzę to czegoś się nauczę, wydawało mi się, ze pomidory lubią ciepło, a tu niespodzianka...
Dwa ogrody 08:35, 25 lip 2018

Do góry
Zana, to jest jedna siewka, nasionka mogę pozbierać, jeśli chcesz Wczoraj właśnie na ugorze czekającym na budowę pozbierałam kilkanaście małych siewek i przesadziłam w inne miejsca. Coś może się przyjmie.
Karolina, gęsto i owszem, ale i tak coś ciągle poprawiam.
Na przykład wykopałam stare lawendy, padnięte i słabe róże i na razie uzupełniłam puste miejsca daliami, na stałe jednak muszę pomyśleć o czymś mniej bezobsługowym i kłującym niż róże w tym miejscu. W trakcie poprzedniego deszczowego tygodnia wsadziłam ukorzeniane wiosną Anabelki, oraz jedną różową, która przez rok po kupieniu wegetowała w doniczce wrzucona w "krzaki" bo o niej zapomniałam, potem na szybko upchnęłam ją w innym miejscu, też nieprzemyślanym. Może dodam tu jeszcze niskie Bobo? Ale najpierw mus przesadzić parę innych bylin.

Walczę z ogrodem :) 08:33, 25 lip 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Twoje trzcinniki przyznam jakis pokroj dziwny maja. One od zawsze są takie fontannowe? Bo rdza to jedno ale wydaje mi się ze one w dużej mierze są połamane? A nawozisz je?
Ja zauwazylam tez ze gdy Trzcinnik zakwita to luscie zaczynaja mu stopniowo zasycha. Tak naturalnie.
Pana trawkę znam osobiście. U niego kupowałam pierwsze trawy choc nie akurat trzcinniki. Wiedzę ma ale przyznam ze w sprzedaży nie zawsze stosuje najuczciwsze metody do czego sam mi sie przyznał.

nie, traw nie nawożę żadnych . Im więcej rdzy tym roślina widzę słabsza i tak się właśnie "kładzie" . Początkowo jak rdzy było trochę to stały pięknie. Jak rdza się tak rozprzestrzeni to niestety rośliny nikną w oczach. I bzdurą jest, że rdza w niczym nie przeszkadza. Ewidentnie u mnie iwdać, że jak się rozprzestrzeni to roślina ginie.

zdjecia z 4 czerwca:

Walczę z ogrodem :) 07:44, 25 lip 2018

Do góry
I żeby nie było tak ponuro:

Walczę z ogrodem :) 07:39, 25 lip 2018

Do góry
ivo napisał(a)
Chętnie zobaczę jak teraz po deszczach wyglądaja twoje trzcinniki bo moje całe w rdzy a mam ich ze 150 sztuk.

Prosze bardzo, własnie wczoraj zrobiłam kilka zdjęć:

Pryskałam Zato i Topsinem. Jak zaczęło tak mocno i długo u nas padać - niestety nie dałam rady zrobić oprysku. A wiem, ze rdza sie nie zmniejszy - liście już zaatakowane będą rdzawe, co najwyżej nowe będą czyste. Ale ja osobiście nie chcę stosować tyle chemii u siebie w ogrodzie. Rozumiem raz, dwa razy do roku czymś prysnąć (np. na chwasty w trawniku, na zdobniczkę bukową itd ) - ale tylko wtedy gdy widać efekty.
Rozmawiałam z Martinem z Albamary, panem Smalem (to jest prawdziwy guru od traw - polecam zadzwonić do niego - uwielbia godzinami przez telefon o trawach rozmawiać, dzieli się wiedzą - wspaniały człowiek). I nie mam złudzeń - u mnie one nie mają szans. Mam już następcę - wywalam wszystko jesienią, definitywnie.No... kilka krzaczków mam jeszcze ale na wzniesieniu, na takim wale. Liczę, ze tam będzie przewiew i MOŻE uda mi się choć na chwilę cieszyć ich pięknymi kłosami. Bo trawa jest piękna, bezapelacyjnie !!!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:21, 25 lip 2018

Do góry

Perovskia mnie zachwyca za jej lekkosc u mnie niestety w tym roku marna hortensje sie mega rozrosly i ją zdominowaly
Małymi kroczkami do celu... 07:10, 25 lip 2018

Do góry

Dekoracje przepiekne Paulinko i zdjecia megaaa
Blaski i cienie nowego życia 03:24, 25 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie też hastata bardziej się podoba

A za hastatą przyplątał się kwiatek. Uciekałam spod muru z szałwiami i dziewannami. Werbeny i kosmosy widać że lubią wodę. Zostaje tylko wariant: trawy i róże.

Ogród niby nowoczesny ale... 02:42, 25 lip 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

W jakiej rozstawie sadziłaś tu skalną? (od środka do środka kępki)
Nadal jest dla Ciebie nieproblemowa? polecasz do sadzenia w masie?
Zainspirowało mnie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 02:28, 25 lip 2018

Do góry
babka napisał(a)

Jakie tu masz hakonki?
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 01:44, 25 lip 2018

Do góry

1. To śliwa wiśniowa 'nigra'
2. To klon jesionolistny 'flamingo'
Gunnera - parzeplin 01:33, 25 lip 2018

Do góry
Aniu
Próchnicę liściową możesz zebrać pod większym skupiskiem drzew ( nie w lesie bo tam nie wolno)gdzie liście nie są zbierane jesienią i mają możliwość się rozłożyć, lub zapytaj w kompostowni czy nie mają.

Torf się nie nadaje bo szybko wysycha a nie nasiąka z powrotem. Gunnera musi mieć mokro.
Kompost z kompostowni jak najbardziej może być.
Ziemię z ogrodniczego możesz dać pod warunkiem, że nie jest to podłoże do roślin tylko np taka ziemia jak do roślin doniczkowych.
Piszesz, że masz piach więc moim zdaniem glina będzie Ci niezbędna do wymieszania z piachem, bo inaczej cała woda z podlewania będzie uciekać w ten piach. Wydaje mi się, że w tej sytuacji czym więcej tym lepiej i dobrze wymieszać.
O obornik koński możesz spytać rolnika lub w stadninie koni.
Gunnera to roślina wymagająca, nikt nie obiecywał, że będzie łatwo
Gnojówka z pokrzyw do podlewania....tylko rozcieńczać 1/2 l na konewkę 10 l. i co dwa tygodnie może być dana.
Powodzenia w uprawie

Moja smoczyca w rabacie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies