Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 20:29, 24 lip 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mam też hibiskusa Blue Chiffon, ale u mnie jeszcze w pąkach.
Jeżeli Ci odpowiada pień wysokości 40-45 cm, to możesz poprowadzić tę hortensję na pniu. Wybierz jedną najdłuższą i najgrubszą gałązkę, wiosną wytnij wszystkie inne. Tę wybraną wzmocnij patykiem, wycinaj wszystkie listki i gałązki, które będą wyrastały w miejscach, które Ci nie odpowiadają i będzie dobrze.
Być może jest to odmiana niskich hortensji.

Hibiskus Blue Chiffon to śliny hipek.Kilka lat stał w miejscu.W tym ładnie podrósł.
O Ewuś, dziękuję a taki instruktaż o do hortki. Chciałabym ja wyżej poprowadzić.To tak zrobię , jak piszesz, jedną większą, grubszą zostawię .Od dołu i tej usuwałam listki.Ale już bardziej wiem jak to robi, dalej.Dzięki
Oby tylko kwiatostany tej hortensji dały radę. Bo teraz dwie gałązki ciężkie łamały się .
W sumie jestem bardo ciekawa, o to a hortka.

Oman wielki-gałązkę musiałam nagiąć, bo urósł na 2,5-3 metry
Ogród z rzeźbą 20:17, 24 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Molinia ładnie błyszczy podświetlona słońcem:

Molinia jest prześliczna! nigdzie u nas jej nie spotkałam. Mój pan Trawiarz mówi, ze będzie miał, ale nie wiem jakie.
A ta co to za odmiana?

Tak myślę, ze między przesadzone kocimięty by mi pasowały...
...uDany ogród 20:16, 24 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
no dobrze pisalam, zes pracus, tyle roboty w jeden dzien odwalic, ie wybierasze sie do mnie na saksy hihi

Izuniu to był mus, lubię mieć porządek to trzeba zapychać
A do Ciebie zawsze z chęcią

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:03, 24 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kasia, ja może i wejdę jak czołg, no ale trudno...
Podobno tu można....

Mi na tej rabacie brakuje lekkości i jasności. B wszystko wydaje się być ciemno zielone i jeszcze Twoje drzewo jest ciemne.
A tak się wydaje, bo wszystko na dole jest takie maleńkie albo takie zwinięte w kłębek i dominują tylko tuje - na maxa. A pod tujami wszystko wydaje się małe i wciśnięte w kąt.

(żeby nie było, to moje subiektywne odczucia....)

Ja bym wysadziła stąd co się da i poszła w hortki po całości (oczywiście drzewa TAK!). I poprzeplatała bym np. miskantami ML lub inną wysoką trawą nadającą lekkość....

Tak chciałam napisać już wczoraj, ale myślałam sobie, ze mamy inny gust. A potem pomyślałam o Twojej rabacie bonsajowej.
Ktoś, kto ma tak piękną i czystą rabatę, jak Twoja bonsajowa, na tak duuużej i reprezentacyjnej rabacie też musi posprzątać
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:02, 24 lip 2018

Do góry
Witam. Prosze o porade. To moja magnolia chyba Nigra z purpurowymi liśćmi. Zastanawiam sie czy tą boczną gałąź powinnam zostawić.Jej liście są dużo większe od tych pozostałych. Wygląda to dość dziwnie. Jak od innego drzewa.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:01, 24 lip 2018

Do góry
Ukojenie 19:57, 24 lip 2018

Do góry
I cos ambiwalentnego:

- sa juz jezyny - fajnie ale z drugiej strony bede musiala je zbierac

I zarosnieta czesc z rabata oczkowa
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:56, 24 lip 2018

Do góry
Ukojenie 19:54, 24 lip 2018

Do góry

W strone trawiastej sciezki - miejsce do ogarniecia...

Łukowa

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:54, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:52, 24 lip 2018

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 19:52, 24 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.

Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.

Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.

Jeszcze jak się mieniają owe gusta i ogrodowe tez.Ja traw kiedyś nie lubiłam.A teraz już zapraszam je do swojego ogrodu.Kilka pięknych dostałam od Halinki- zawitki , aby tylko się przyjęły u mnie
Kilka dosłownie miałam mniejszych swoich.
O fajnie,ze funkie kupiłaś.Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich .
ciekawa jestem jakie odmiany kupiłaś ??

Mam nadzieję,e lepiej się czujesz ?U mnie w cieniu było 25.

Ukojenie 19:51, 24 lip 2018

Do góry
Koszenie bylo

Frontowa

Trawiasta

£ukowa od strony trawiastej sciezki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:50, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:47, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:45, 24 lip 2018

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:44, 24 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudownie widzieć ogród oczami gości. Pełno innych detali. Odkrywam na nowo. Anitko, te wianki kwiatowe cudne. Jak je robisz? Moze mała instrukcja? Proszę... ,

Musze nowe detale dołożyć, bo nie będę miała co focić

Materiały zbieram długo, jak coś gdzieś widzę fajnego na giełdzie, kwiaciarni i w i innych miejscach to kupuję. Leży w piwnicy i czeka na właściwy moment. Jak nazbieram i dziewczyny mnie zmobilizują to usypiam eMusia - to bardzo ważne i zaczynam działać
Kupuje na giełdzie kwiatowej podkłady, można też kupić przez internet. Patrze, żeby miały profil mały, bo umocowaniu kwiatów znacznie się powiększa i odstaje od drzwi.

Najlepsze są takie z siana, bo lekkie i równe. Takie plecione z gałązek są bardzo ciężkie.
Żeby drzwi mi nie rysowały, jak wiatr mocny wieje i delikatnie nimi porusza to zabezpieczam je matą - szmatą. Tnę ją na paski około 4-5 cm i zakończenie mocuję szpikami a potem owijam dookoła pod kątem, tak aby pasek nachodził i przykrywał podkład.

Odrywam końcówki kwiatków lub obcinam nożyczkami i przyklejam klejem na gorąco. Ważne, żeby na długo nie zostawiać rozgrzanego pistoletu z klejem, bo gdy jest za gorący to topi szmatę. I tak przymierzam, kleje, przymierzam , kleje .....
Uff i dochodzę do końca.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:41, 24 lip 2018

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:37, 24 lip 2018

Do góry
Gorące lato na 500 tkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies