Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 10:47, 12 paź 2018

Trzmieliny cudne Ela twojego ogrodu już nie chwalę, bo brzmi jak banał.

Ja kompletnie niekuchenna byłam i po części jestem nadal. Jedynie mięcho potrafię dobrze zrobić. A z zup, tradycyjnie po mamie i babci, robię najlepszy rosół świata. Pierogi zrobiłam w tym roku po raz pierwszy w życiu samodzielnie, takie jak babciowe
W zasadzie przetworów też nie lubię robić. Jak się przeprowadziliśmy naszło mnie jednego roku żeby nalewek narobić. A potem J zaczął jęczeć o konfitury wiśniowe. Pierwsze smażył sam na patelni elektrycznej w ogrodzie. Wyrzuciłam go z domu, bo po pierwszych 15 minutach drylowania, pół kuchni zapaćkał. Teraz on dryluje, a ja mam genialne garki z tzw powłoką kamienną i samo się smaży
Potem jakoś tak poszło.
Kupiliśmy kilka kilo brzoskwiń.......... Zawsze jak jestem w sezonie przetworowym na targu, coś mnie podkusi i kupię zaczynając od ogórków na małosolne. Wracam do domu i przeklinam siebie. Ale za tydzień znowu kupię i tak to leci.
A jabłek do suszenia nie obieramy i suszeniem zajmuje się J. Pół trawnika jak jest słońce zasłane jest matami z suszącymi się plasterkami
ElzbietaFranka 12:17, 12 paź 2018

Miażdże brzozę więc w doskoku oisze.
Na słoneczku się susza

pestka56 13:00, 12 paź 2018

Będą najsmaczniejsze. Suszarka, zauważyłam, że przesusza niestety.

Co robisz brzozie? Dlaczego ją miażdżysz?!
ElzbietaFranka 20:25, 12 paź 2018

pestka56 napisał(a)
Będą najsmaczniejsze. Suszarka, zauważyłam, że przesusza niestety.

Co robisz brzozie? Dlaczego ją miażdżysz?!

Tydzien temu podcinalismy brzozy gora i boczki. Wyrosly wysokie i w przyszly roku trzeba by bylo juz obcinacz podnosnika a nie ma jak wjechac tylko po tym trawniku.
Moze sie zle wyrazilam przepuszczam obciete chrust przez rozdrabniarke.
Jeszcze nie wyschly wiec przez liscie zacinala sie.
Trzeba jeszcze odczekac az troche liscie wyschna.

Wszystko co suszymy musi sie suszyc powoli aby sie grzyby czy owoce nie zeschly.
ElzbietaFranka 21:17, 12 paź 2018

To dzisiejszy przypadkowy zbior

Poranek dzisiejszy takie pstykanie z tarasu

dana1s 21:33, 12 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Jak w raju
Te trawy są pienie skomponowane, wyglądają uroczo!
anpi 21:56, 12 paź 2018

Piękny widok masz z tarasu,tylko siedzieć i patrzeć...
Rumianka 22:45, 12 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Czy ten miskant wyrósł z jednej doniczki, czy sadziłaś od razu kilka? i po ilu latach jest taki duży. Pytam, bo niedawno posadziłam 2 doniczki w odstępie ok 70-80 cm, czy dobrze?
ElzbietaFranka 23:41, 12 paź 2018

Rumianka napisał(a)
Czy ten miskant wyrósł z jednej doniczki, czy sadziłaś od razu kilka? i po ilu latach jest taki duży. Pytam, bo niedawno posadziłam 2 doniczki w odstępie ok 70-80 cm, czy dobrze?

Tutaj sa dwa miskanty. Jeden z nich ktorejs zimy obmarzl ale kilka lodyg wypuscil i odzyl.
Ta kepa ma 5 lat.
Nie wiem czy dobry odstep. Trawy sie szybko rozrastaja przy sprzyjajacych warunkach. Czy te trawy sa obydwie z jednej odmiany.
Odstep zalezy co chcesz uzyskac luzniejszy wyglad czy bardziej zbity.
Miskanty maja bardzo mocny korzeni bez siekiery przy rozsadzaniu ani rusz.

pestka56 10:15, 13 paź 2018

Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Elu, znowu się napatrzyłam u ciebie
Nie korci cię, żeby między tarasem a rabatą trawiastą założyć rabatę z niższych traw? Zrobiłby się ogród wieloplanowy. Widziałam u Godlewskich nawet miskanty 80 cm w czasie kwitnienia i tak mocno przebarwione, że oczy krzyczały. Są nawet takie, które o miesiąc wcześniej zakwitają.