Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:11, 04 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
U Tomka w Radkowie stipa gigantea rośnie od kilku lat. Na czerwonej glinie.

Przy najbliższej bytności sprawdzę.

Rośliny często nas zaskakują.
Pomidorki już są.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:01, 04 cze 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
niezmiennie zachwycam się twoim ogrodem i twoją lekkością obsadzenia roślin
jakoś ci to wszystko wychodzi lekko i bezproblemowo

Kompletnie nie potrafię narysować rabaty. Sadząc rośliny dobieram je do wybranej "gwiazdy". Wg zasady: coś zimozielonego, coś na wiosnę, coś na lato, coś na jesień.

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie stipa po zimie zmarzła na amen i to koniec tej przygody ładnej nie miałam nawet przez moment
A Twoja prześliczna

Sylwia, w pierwszym roku jej bytności w ogrodzie zachodziłam w głowę, czym się ci ludzie tak ekscytują. Aż któregoś dnia w zeszłym sezonie po raz pierwszy mi zaświeciła. Przepadłam na amen.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:45, 04 cze 2018

Do góry
U Tomka w Radkowie stipa gigantea rośnie od kilku lat. Na czerwonej glinie.

Podmiejski ogródek 14:38, 04 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.

O proszę - a właśnie u kogoś dzisiaj przeczytałam, że stipy, trzcinniki i prosa - im mają gorzej, tym im lepiej

Nie ma reguły i każdy musi przetestować na własnej ziemi, które rośliny się sprawdzają, a które nie. Dlatego wzięłam te miskanty i parę innych chciejstw (typu irysy syberyjskie) i mam nadzieję, że "cud się ziści"
Podmiejski ogródek 14:30, 04 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Asiu, z tymi miskantami może być jeszcze tak, że one jednak potrzebują zwięzłej (gliniastej, mocnej gleby). Siostra podlewa i 3 rok jak zaklęte stoją.

Fajna duża rabata i kosmetyka fajna się szykuje na niej (piwonie, irysy, łubiny).

Dla mnie świerki to najgorsi wrogowie rabat bylinowych (skrzyp lepszy).

Miałam i cierpiałam przez 15 lat.
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:20, 04 cze 2018

Do góry
U mnie stipa po zimie zmarzła na amen i to koniec tej przygody ładnej nie miałam nawet przez moment
A Twoja prześliczna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:57, 03 cze 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Piękna stipa, puszysta bardzo. Wsadziłam na próbę w zeszłym roku 4 egzemplarze na rabacie i widzę że u mnie się sprawdza tylko tam, gdzie ziemia jest piaszysta i przepuszczalna, na glinie nie przezimuje, niestety. Ale taka ładna jak Twoja nie jest.
Podoba mi się też stipa gigantea, ale nie wiem czy zimuje w PL?

Ja u Ciebie, a Ty tu.
U mnie glina w całym ogrodzie. Stipa najlepiej mi rośnie na leciutko podwyższonej rabacie.
U nas sezon taki krótki, że nic gigantycznego bez zewnętrznego wspomagania nie urośnie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:39, 03 cze 2018

Do góry
Piękna stipa, puszysta bardzo. Wsadziłam na próbę w zeszłym roku 4 egzemplarze na rabacie i widzę że u mnie się sprawdza tylko tam, gdzie ziemia jest piaszysta i przepuszczalna, na glinie nie przezimuje, niestety. Ale taka ładna jak Twoja nie jest.
Podoba mi się też stipa gigantea, ale nie wiem czy zimuje w PL?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:33, 03 cze 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Kocimiętki nie tnę bo całą aż trzęsie się od bzyczków

Moja też. Teraz tyle bylin daje nektar, że bzyczki znajdą sobie nową miejscówkę. Kocimiętka szybko się zbiera. Swoją tnę dwa razy w sezonie.

natka098 napisał(a)
Ja kocimiętke już podciełam ale tylko to co najbardziej wystawało bo leżała na wszystkim i już brzydko wyglądała, teraz znów są kuleczki.

Strasznie ta stipa mnie korci, rok temu wysiewałam, ale nic mi z tego nie wyszło.

Też lubię ten stan kocimiętkę, kiedy tworzy kuleczkę.
Swoja stipę wysiewałam z kupionych nasionek. Wykiełkowała ładnie. Nawet jej nie pikowałam, tylko odrywałam przed samym sadzeniem. Próbuj. Pierwsze koty za płoty.

Johanka77 napisał(a)

Wszystkie te frykasy mojej pociechy nie dotyczą. Ona z owoców najbardziej kocha kiełbasę żywiecką

A nie salami z papryką?
Typografia ogrodu 22:11, 03 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No to skoro Ty tyle nawrzucałaś, to teraz ja Ci też nawrzucam
Awięc... (bo od awięc się nie zaczyna )

Dziękuję CI za te foty z góry, bo jestem na etapie planowania moich nowych tarasów (skądiną możesz wpaść z konstruktywną krytyką)
Szukam innych kompozycji niż rozplenica i rozchodnik () - jestem na etapie stipa, lawenda, a może szałwia. Będę sobie tera paczeć na te Twoje tarasiki i się natychać....
Pięknie!
a wiec szałwię polecam lawendę zreszta tez ale tylko taka która zima jest ladna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:03, 03 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Deszczu u nas wciąż brak, tzn. brak w takiej ilości, która by zadowoliła rośliny.
Mam nadzieję, że koleżanki córy lubią tosty.

Jesssooooo!!! Jaka Stipa!

Dzieci w wieku 9 lat tosty uwielbiają. Hitem kolacji były tosty z truskawkami!
Po czym na śniadanie (tak, tak... spały!) były tosty z koktajlem truskawkowym, truskawkowo-bananowym i bananowo-kakaowym (ten ostatni pomysłu jednej z Gościówek ).
Wszystkie te frykasy mojej pociechy nie dotyczą. Ona z owoców najbardziej kocha kiełbasę żywiecką
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:57, 03 cze 2018

Do góry
Ja kocimiętke już podciełam ale tylko to co najbardziej wystawało bo leżała na wszystkim i już brzydko wyglądała, teraz znów są kuleczki.

Strasznie ta stipa mnie korci, rok temu wysiewałam, ale nic mi z tego nie wyszło.
Typografia ogrodu 21:49, 03 cze 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Skoro mam już na telefonie to wstawie fotki z suszy
Szałwia i ścigająca ja lawenda No i grab bliźniak

No to skoro Ty tyle nawrzucałaś, to teraz ja Ci też nawrzucam
Awięc... (bo od awięc się nie zaczyna )

Dziękuję CI za te foty z góry, bo jestem na etapie planowania moich nowych tarasów (skądiną możesz wpaść z konstruktywną krytyką)
Szukam innych kompozycji niż rozplenica i rozchodnik () - jestem na etapie stipa, lawenda, a może szałwia. Będę sobie tera paczeć na te Twoje tarasiki i się natychać....
Pięknie!
Typografia ogrodu 21:15, 03 cze 2018

Do góry
Irga of course

Ed - kłosy idą ro jedno co starczy to stipa dla ktorej litościwa jestem mimo ze sama zdecydowała ze będzie tam rosła

Bałagan po cięciu trzmielina
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:56, 03 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moje modlitwy o deszcz zostały wysłuchane w nikłej części. Popadało 8 minut. szukam pozytywów- spłukało kurz z roślin. Jestem dumna z mojej choiny kanadyjskiej. Po 5 latach przerosła Bez Black lace. Nie mam tam jak wejść z drabiną, więc będzie sobie rosła w luźnej formie.

Z powodu suszy zamarł trawnik na ścieżce od południa. Krzewy dają radę.

Zakwitł powojnik. Wygląda dziwnie, bo wsadzałam go z myślą o towarzystwie dla białej róży. Róży nie ma. Powojnika jest dużo. W tle rośnie kalina, ale niestety już dawno przekwitła.

Stipie mogę się przyglądać bez końca. Jako jedyna z traw ma to coś w dużej ilości.

U nas padało w piątek. Całe popołudnie i wieczór. Było kilka burz, a nawet grad.
Dziecię moje się tylko zmartwiło, bo zaprosiła trzy koleżanki i miało być ognicho... A tak tosty były

Wczoraj padał wieczorem miły, ale sążenisty deszczyk. Dziś za to lampa jak 150...

Stipa Twoja przecudowna! Te mi się marzy w dużej masie.
Może na moich nowych rabatach znajdę dla Niej dobre miejsce .

Pozdrawiam słonecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies