Kompletnie nie potrafię narysować rabaty. Sadząc rośliny dobieram je do wybranej "gwiazdy". Wg zasady: coś zimozielonego, coś na wiosnę, coś na lato, coś na jesień.
Sylwia, w pierwszym roku jej bytności w ogrodzie zachodziłam w głowę, czym się ci ludzie tak ekscytują. Aż któregoś dnia w zeszłym sezonie po raz pierwszy mi zaświeciła. Przepadłam na amen.
O proszę - a właśnie u kogoś dzisiaj przeczytałam, że stipy, trzcinniki i prosa - im mają gorzej, tym im lepiej
Nie ma reguły i każdy musi przetestować na własnej ziemi, które rośliny się sprawdzają, a które nie. Dlatego wzięłam te miskanty i parę innych chciejstw (typu irysy syberyjskie) i mam nadzieję, że "cud się ziści"
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.
Ja u Ciebie, a Ty tu.
U mnie glina w całym ogrodzie. Stipa najlepiej mi rośnie na leciutko podwyższonej rabacie.
U nas sezon taki krótki, że nic gigantycznego bez zewnętrznego wspomagania nie urośnie.
Piękna stipa, puszysta bardzo. Wsadziłam na próbę w zeszłym roku 4 egzemplarze na rabacie i widzę że u mnie się sprawdza tylko tam, gdzie ziemia jest piaszysta i przepuszczalna, na glinie nie przezimuje, niestety. Ale taka ładna jak Twoja nie jest.
Podoba mi się też stipa gigantea, ale nie wiem czy zimuje w PL?
Moja też. Teraz tyle bylin daje nektar, że bzyczki znajdą sobie nową miejscówkę. Kocimiętka szybko się zbiera. Swoją tnę dwa razy w sezonie.
Też lubię ten stan kocimiętkę, kiedy tworzy kuleczkę.
Swoja stipę wysiewałam z kupionych nasionek. Wykiełkowała ładnie. Nawet jej nie pikowałam, tylko odrywałam przed samym sadzeniem. Próbuj. Pierwsze koty za płoty.
Dzieci w wieku 9 lat tosty uwielbiają. Hitem kolacji były tosty z truskawkami!
Po czym na śniadanie (tak, tak... spały!) były tosty z koktajlem truskawkowym, truskawkowo-bananowym i bananowo-kakaowym (ten ostatni pomysłu jednej z Gościówek ).
Wszystkie te frykasy mojej pociechy nie dotyczą. Ona z owoców najbardziej kocha kiełbasę żywiecką
No to skoro Ty tyle nawrzucałaś, to teraz ja Ci też nawrzucam
Awięc... (bo od awięc się nie zaczyna )
Dziękuję CI za te foty z góry, bo jestem na etapie planowania moich nowych tarasów (skądiną możesz wpaść z konstruktywną krytyką)
Szukam innych kompozycji niż rozplenica i rozchodnik () - jestem na etapie stipa, lawenda, a może szałwia. Będę sobie tera paczeć na te Twoje tarasiki i się natychać....
Pięknie!
Irga of course
Ed - kłosy idą ro jedno co starczy to stipa dla ktorej litościwa jestem mimo ze sama zdecydowała ze będzie tam rosła
Bałagan po cięciu trzmielina
U nas padało w piątek. Całe popołudnie i wieczór. Było kilka burz, a nawet grad.
Dziecię moje się tylko zmartwiło, bo zaprosiła trzy koleżanki i miało być ognicho... A tak tosty były
Wczoraj padał wieczorem miły, ale sążenisty deszczyk. Dziś za to lampa jak 150...
Stipa Twoja przecudowna! Te mi się marzy w dużej masie.
Może na moich nowych rabatach znajdę dla Niej dobre miejsce .