Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:51, 06 cze 2018

anka_ napisał(a)
No bardzo się cieszę, bo ja właśnie poszukuję białej, niewysokiej. Mogłabyś Haniu powiedzieć mi jak nazywa się ta piękność, jak długo kwitnie i ogólnie czy jesteś z niej zadowolona?

Rok temu też pytałaś o tę różę.
Z białych okrywowych miałam dwie odmiany. Swanny wydałam w inne ręce. U mnie wypuszczała długie baty i nie sprawdziła się na brzegu rabaty.
Ta na zdjęciu to Alba Meidiland. Rośnie w tym miejscu od kilku lat. Kwitnie aż do mrozów, choć pod koniec sezonu już nie tak spektakularnie, na nic nie choruje, nie atakują ja mszyce. Trzyma ładny, zwarty pokrój. Tnę ją na 30-40 cm.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:58, 06 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Piękny kolor lilii, lubię takie nasycone barwy. I moja ulubiona rabata na O. nabiera masy Dziś u nas 16 stopni, można odetchnąć. Pozdrawiam ciepło!!

U nas chłodny był tylko poranek i wieczór. W dzień było powyżej 25. Zawaliły mnie papiery i bardzo z tego powodu cierpię.
Ogród tak kusząco wygląda.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:59, 06 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Haniu, dziś rano właśnie dostrzegłam zawiązki kwiatowe .

Oj, to teraz tylko zapylaczy trzeba.
Gruszka_na_w... 23:10, 06 cze 2018

margaretka3 napisał(a)
Niezmierzone bogactwo kwiatowe, Haniu, u Ciebie w ogrodzie.
Firletka chalcedońska u mnie zawsze kwitnie w maju/czerwcu. Krwista trochę później.
Pomidorki piękne, te u Ciebie zawsze są wcześnie.
Wywaliłaś kostrzewę... od dwóch lat mam już ochotę to zrobić, ale te kwiatostany w duecie z orlikami tak mi się podobają... Co by mogło ją zastąpić, żeby tak wcześnie kwitło (o trawach myślę)?

U mnie za dobra ziemia dla kostrzewy. Szybko się starzeje. Podobnie jak ja. Zaczynam szukać roślin, których nie trzeba co roku dzielić. Moje orliki rosną tam, gdzie chcą. Aż dzisiaj sprawdziłam, co rośnie koło nich. Taki jeden z brzegu trafił na sąsiedztwo żółtej hakone. Do innych już się nie mogłam dopchać. Pszczółka pewnie będzie wiedziała, czym zastąpić kostrzewę. Zna się na sesleriach, moliniach i turzycach. Ja się dopiero z nimi zaznajamiam. Ekspert ze mnie żaden.
mrokasia 23:17, 06 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oj, to teraz tylko zapylaczy trzeba.

Ale że niby ja mam to zorganizować???
Odpowiedzialność mnie przygniata...
Gruszka_na_w... 23:19, 06 cze 2018

Agania napisał(a)

Taki atak róż to rozumiem

Rewelacja nic tylko się zresetować...ja mam robotę w plecy,

wczoraj miałam pierwszy poważny deszcz...muszę teraz nadrobić

pozdrawiam Haniu

U mnie wciąż bezdeszczowo. Ze spokojem patrzę na te lebiody i ostropesty, co rosną. Jeszcze nie biją po oczach. Obyśmy tylko zdrowie miały.

Stipa o zachodzie słońca spokojnie może zastąpić punktowe oświetlenie.

Bonica na skarpie

Gruszka_na_w... 23:23, 06 cze 2018

mrokasia napisał(a)

Ale że niby ja mam to zorganizować???
Odpowiedzialność mnie przygniata...

Możesz zapylać pędzelkiem. Zapylacze mogą stwierdzić, że dla tego jednego pomidora szkoda fatygi. Wiesz, inni oferują domki całoroczne, wodopoje, full wypas. Zachęta jest konieczna...

mrokasia 23:37, 06 cze 2018

Możesz zapylać pędzelkiem. Zapylacze mogą stwierdzić, że dla tego jednego pomidora szkoda fatygi. Wiesz, inni oferują domki całoroczne, wodopoje, full wypas. Zachęta jest konieczna...

Zaraz, zaraz, tych pomidorów to jest więcej niż jeden .
Niech te zapylacze nie grymaszą tylko przylatują!!! Jakaś woda się znajdzie, a chętni będą się mogli przejechać na którymś z czterech kotów .
anka_ 23:57, 06 cze 2018

Rok temu też pytałaś o tę różę.
Aaaa... to na tą pięknotkę mam naszykowane miejsce. Przepraszam Haniu, że tak znowu dopytywałam ale straciłam wraz z komputerem wszystkie zapiski. Już zamówiłam- mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kasya 05:59, 07 cze 2018

U nas chłodny był tylko poranek i wieczór. W dzień było powyżej 25. Zawaliły mnie papiery i bardzo z tego powodu cierpię.
Ogród tak kusząco wygląda.

przepiekne