Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:18, 09 paź 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Zamiast C. Austin, jeżeli ma być w odcieniu Crocus, zobacz może bardzo blado brzoskwiniową (zdrową!) Desdemonę czy kremową pachnacą jabłuszkiem Tranquillity (te mam i je lubię), albo kremowy Lichfield Angel (zbiera bardzo dobre recenzje, ale jej nie mam) albo nieoczywisty i zmienny kolorystycznie Charles Darwin (też bardzo polecany w netach i też do mojego ogrodu jeszcze nie zawitała).
A może jednak coś w innym stylu? - za ławeczką ładnie by się prezentowała sławetna Eden Rose Kremowym odcieniem do Crocus też by pasowała, a różowym kantem by się odróżniała...

Hansestadt Rostock (zamiast Eliny) rzeczywiście ma dobre opinie, ciekawe ma też ubarwienie - bursztynowo-morelowe, ale czy o takie coś w tym miejscu by chodziło?, no i to jest floribunda, ona chyba tak do 90 cm rośnie?

Z cytrynowych angielskich nie-wielkoludów można by rozważyć jeszcze stosunkowo nowe na rynku Imogen czy Vanessę Bell (tę mam - kwitła ładnie, ale na razie niewielka urosła, zdrowa) - kolorystycznie pasują do Solero i to są tylko róże parkowe nie pnące.

Im dalej w las tym więcej róż.

Dałam jednak Pilgrima do Solero. A za C. Austin zupełnie mi nieznaną Bouquet Parfait.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:16, 09 paź 2018

Do góry
U mnie w ogrodzie od 2 dni zabawa na całego - wkopuję co się da - kto to widział kupić i od razu nie wkopać - azalie od maja czekały.

Robię ostre porządki na rabacie bylinowej - tak się nazywa ta rabata.

Jest to jakieś 12 metrów długości i ok 3 m szerokości.

Stale coś na tej rabacie zmieniam - wreszcie wiem co chcę - chcę rabatę letnią i jesienną z pięknym zasuszeniem na zimę - tak więc zgromadziłam tam dzielżany, pysznogłówki, astry są też liliowce i rdesty no i moje ukochane kłosowce - jest też jeszcze sporo sporo innego - za dużo innego - ale chcę żeby od maja już coś kwitło
teraz rabata nie wygląda dobrze bo powiazałam snopki - fuj - musiałam się dostać do ziemi - przeplewiłam, wzruszyłam ziemię, podlałam porządnie
dosadziałam, wykopałam stare karpy po budlei no i co najważniejsze dałam znaczniki z podpisami żeby na wiosnę wiedzieć co gdzie.

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:15, 09 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia 22:11, 09 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite nie mieliście jeszcze przymrozków? (...)

Były, bo dynię "samowolkę ogrodniczą" na trawniku zwarzyło. Ale dalie w warzywnym są osłonięte żywymi płotami. Choiną i cisami oraz bukami. I ciepło się tam utrzymuje. Do tego stopnia nie wierzyłam w przetrwanie dalii w kolejne zimne ranki, że już nawet nie usuwałam przekwitłych kwiatów. A one jednak się nie dały.

Osiedlowy ogródek 22:10, 09 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
To koło możesz sobie zrobić jak chcesz Ważne, żeby ładny krąg wyszedł

Podoba mi się
I fajnie Ewa zaproponowała drewniany placyk, można nawet taki lekko podwyższony drewniany podest/tarasik zrobić, z tyłu dodać jeszcze roślinności.

Może uda mi się wkleić
https://pl.pinterest.com/pin/448530444134493718/
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:09, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:01, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:00, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 22:00, 09 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia 21:59, 09 paź 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Moja Claire Austin jest delikatna, ale nie wiotka, drugi sezon w ogrodzie... Ale ona by mi nie pasowała do Balleriny, do Angeli prędzej.

Mam te dwie obok siebie też, i mocno się nad tym faktem zamyślam... Szukam raczej nowej miejscówki dla B.

Lusia, moje zdumienie też budzi fakt, że Ballerina i Angela rosną już u mnie od dawna koło siebie i ja nadal chcę je mieć koło siebie (choć nic je nie łączy i sama wpadam w zadumę, jak je widzę razem). To są jakieś trudne do wytłumaczenia wybory różane.

Ale dzięki Tobie poznałam nowe róże (Cornelia).

Wzgórze chaosu 21:59, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 21:58, 09 paź 2018

Do góry
Wzgórze chaosu 21:56, 09 paź 2018

Do góry
My również dziękujemy za wspaniałe przyjęcie. Twój ogród jest dojrzały i pełen klimatycznych miejsc...

Pszczelarnia 21:53, 09 paź 2018

Do góry
yolka napisał(a)
A ja zapytam, czy można mieć tylko jeden ul z pszczelą rodziną, nie zamierzam pozyskiwać miodu, czy w takim przypadku zajmowanie się pszczołami jest trudne, sporo mam kwitnących w ogrodzie, miałyby raj

Yola, można mieć. Jeżeli nie pozyskujesz miodu, to możesz w ogóle nie zwracać uwagi na Twoje pszczoły. Ale trzeba się liczyć z tym, że jak rodzina będzie miała słabszy rok, to się osypie (mogą głodować, mogą chorować).

LeŚnicZaNka 21:51, 09 paź 2018

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:50, 09 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wspaniały oczopląs, uwielbiam

Sylwia, wiem. zaglądam do Ciebie codziennie. Niskie astry świetnie się spisały w tym sezonie. Te wysokie wiatry potarmosiły i susza się im dała we znaki.

Pszczelarnia 21:49, 09 paź 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Ewusia, pozwól, że zapytam Cię w Twoim wątku o pszczoły
Chyba podejdę do tego tak jak u mnie napisałaś, praktycznie, bez teoretycznego doktoryzowania się
Mówisz - postawić ul z rojem i dalej już się toczy. Jak myślisz, ile tych uli powinno być??
Czy może być jeden, czy lepiej jak jest kilka? Miejsce miałabym na trzy...

I powiedz proszę, kiedy ten ul najlepiej postawić?? teraz czy na wiosnę? Bo jeśli teraz, to szybko muszę działać A jeśli na wiosnę, to luzik.... Ale teraz pszczoły zapadają w sen chyba, więc tak na śpiocha im zmieniać miejsce zamieszkania chyba nie wypada

Na wiosnę. Najlepiej 3 ule, przy jednym tyle samo zachodu co przy 3. Ale jeden też może być.

I najlepiej jakby ktoś mógł Ci pokazać podstawowe czynności i objaśnił, co i jak. Można też z książek się dowiedzieć.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:48, 09 paź 2018

Do góry
ale najbardziej mnie fascynowaly te roslinki rosnace w szczelinach. Emus mi zabral aparat, bo z aparatem w reku bylo naprawde trudno sie wspinac ale na chwlile udalo mi sie go wyprosic

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:48, 09 paź 2018

Do góry
sierika napisał(a)
No świetny z Ciebie transfernik? transferowiec? dobrze, że przypomniałaś pomidory, nasiona mam dla Ciebie i Margaretka też skorzysta, o ile Jej posmakują te odmiany..?
Izo Basilikum dziekuję za dobre chęci..

Margaretka lubi eksperymentować no chyba że się coś zmieniło

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:46, 09 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
I jeszcze transfer daliowy ode mnie pójdzie do Ciebie u mnie jeszcze kwitną, przymrozku nie było
a całą resztę pochłaniam chciwie, zarówno pyszne kolory jak i słowo pisane

Dalie do mnie huraaaaaaa . Ja dalie już zawijam w papierki bo 30 września załatwił mi je mrozik.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies