Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:14, 09 paź 2018

Agania napisał(a)

Piękność bardzo ładna ta pelargonia, jaka to odmiana?

Z zapowiedzi pogody też jestem zadowolona

Masz już niezłą kolekcję bardzo ładnych donic

Agania nie wiem jak to jest ponadto że bluszczolistna - kupowałam w czerwu strasznie zabidzoną

Czasami pokazuję donice podpatrzone - jestem stale na kupnie donic

Z plątających się to i tam zrobiłam po szałwii taką oto kompozycję

mira 21:18, 09 paź 2018

Gosialuk napisał(a)
Komarnicę taką ciemnozieloną bez problemu już 3 rok przechowuję. Jak normalny kwiatek, tylko przycinam trochę, bo potwór rośnie.

Ja mam zamiar przechować koleusa - mróz zważył mi wielką donicę z koleusem - cudny był - na szczęście sadzonkę mam w domu z uszczykiecia.

Przymrozek oszczędził pelargonie - na razie się o nie nie martwię

mira 21:20, 09 paź 2018

sierika napisał(a)
Mira, no nie stresuj się nasionami i całą resztą, tak sobie napisałam a nie dla stresu, zresztą pisać warto bo zawsze znajdzie się dobra dusza, Margaretko dziękuję.
Skoro o nasionach, M skosił mi nasiona czerwonej marchwi, miałam malutko a nie mam wcale...być może ktoś ma nadmiar, u mnie nasion nie brakuje więc jakaś wymiana możliwa.

Warto pisać - dobra dusza mira da Ci marchew

mira 21:32, 09 paź 2018

Basilikum napisał(a)
Ewo Sierko ja moge kupic, mam taki fajny sklepik gdzie maja takie rozne malo znane odmiany i Ci wyslac. Bede zamawiac jakos w staczniu, sama chetnie wyprobuje. Zaraz sprawdze czy na pewno czerwona marchew maja.

Mira czytam i podziwiam czasu na pisanie zupenie brak, nawet swoj watek zaniedbuje.
znalazlam tam takie czerwone marchewki
pozne: Rote Riesen i Rothild
https://www.dreschflegel-shop.de/wurzelgemuese/moehre-spaete/
i wczesne noe nie calkiem czerwone ale takie tez tam sa, bo to mieszanka, Colorada sie nazywa.
https://www.dreschflegel-shop.de/wurzelgemuese/moehre-frueh-u.-mittelfrueh/

takie mi teraz zakwitło

mira 21:43, 09 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Też się boję przyszłego roku, bo ta jesień też sucha jakaś. Nie pamiętam, żebym w październiku podlewała rośliny.
Śliczne masz te doniczkowe nasadzenia.
Ogrodowego weekendu Ci życzę.

Podlewałam dziś i wczoraj - ja wiem może z 1000 litrów wlałam - jakoś ożył ogród i wigoru nabrał za to dziwnie żółte igły się robią na jodle koreańskiej - schnie ?
Oj wiosna pokaże jak ogród suszę 2018 przetrwał i jak ogrodniczka podlewała.
Uzgodniłam ze sobą że poniedziałki co tydzień muszą być dniem podlewania w ogrodzie - te deszczyki u mnie wiele nie dały bardziej mi napełniały zbiorniki.

Cieszy pochwała doniczkowych - uwielbiam

mira 21:46, 09 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)
I jeszcze transfer daliowy ode mnie pójdzie do Ciebie u mnie jeszcze kwitną, przymrozku nie było
a całą resztę pochłaniam chciwie, zarówno pyszne kolory jak i słowo pisane

Dalie do mnie huraaaaaaa . Ja dalie już zawijam w papierki bo 30 września załatwił mi je mrozik.

mira 21:48, 09 paź 2018

sierika napisał(a)
No świetny z Ciebie transfernik? transferowiec? dobrze, że przypomniałaś pomidory, nasiona mam dla Ciebie i Margaretka też skorzysta, o ile Jej posmakują te odmiany..?
Izo Basilikum dziekuję za dobre chęci..

Margaretka lubi eksperymentować no chyba że się coś zmieniło

mira 22:16, 09 paź 2018

U mnie w ogrodzie od 2 dni zabawa na całego - wkopuję co się da - kto to widział kupić i od razu nie wkopać - azalie od maja czekały.

Robię ostre porządki na rabacie bylinowej - tak się nazywa ta rabata.

Jest to jakieś 12 metrów długości i ok 3 m szerokości.

Stale coś na tej rabacie zmieniam - wreszcie wiem co chcę - chcę rabatę letnią i jesienną z pięknym zasuszeniem na zimę - tak więc zgromadziłam tam dzielżany, pysznogłówki, astry są też liliowce i rdesty no i moje ukochane kłosowce - jest też jeszcze sporo sporo innego - za dużo innego - ale chcę żeby od maja już coś kwitło
teraz rabata nie wygląda dobrze bo powiazałam snopki - fuj - musiałam się dostać do ziemi - przeplewiłam, wzruszyłam ziemię, podlałam porządnie
dosadziałam, wykopałam stare karpy po budlei no i co najważniejsze dałam znaczniki z podpisami żeby na wiosnę wiedzieć co gdzie.

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

mira 22:26, 09 paź 2018

wrzesień

no i teraz, coś wykopałam, coś przycięłam za to kancik powstaje co to widać nie było już a najważniejsze że ziemia odżywa bo podlana zostało kompostem wymościć i wiosną podzielić astry - na razie mam już dość dziabolenia tam.

mira 22:29, 09 paź 2018

Pozdrawiam i sił życzę i zapału, pogoda sprzyja

ostatnie róże zawsze o tej porze zwracają szczególną uwagę