Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 21:41, 09 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Oj, nie mam jej.

Kurcze, a myślałam ,że na bank u Ciebie znajdę ....no cóż przekonamy się u mnie
Zagajanka 21:42, 09 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Co do C. Austin - co mogę dać w zamian? Może być w odcieniu Crocus.

Boję się, że Pilgrim będzie troszkę za wysoki(?). Może Hansestadt Rostock (widziałam u Małej Mi) będzie niższa?

Zamiast C. Austin, jeżeli ma być w odcieniu Crocus, zobacz może bardzo blado brzoskwiniową (zdrową!) Desdemonę czy kremową pachnacą jabłuszkiem Tranquillity (te mam i je lubię), albo kremowy Lichfield Angel (zbiera bardzo dobre recenzje, ale jej nie mam) albo nieoczywisty i zmienny kolorystycznie Charles Darwin (też bardzo polecany w netach i też do mojego ogrodu jeszcze nie zawitała).
A może jednak coś w innym stylu? - za ławeczką ładnie by się prezentowała sławetna Eden Rose Kremowym odcieniem do Crocus też by pasowała, a różowym kantem by się odróżniała...

Hansestadt Rostock (zamiast Eliny) rzeczywiście ma dobre opinie, ciekawe ma też ubarwienie - bursztynowo-morelowe, ale czy o takie coś w tym miejscu by chodziło?, no i to jest floribunda, ona chyba tak do 90 cm rośnie?

Z cytrynowych angielskich nie-wielkoludów można by rozważyć jeszcze stosunkowo nowe na rynku Imogen czy Vanessę Bell (tę mam - kwitła ładnie, ale na razie niewielka urosła, zdrowa) - kolorystycznie pasują do Solero i to są tylko róże parkowe nie pnące.
Pszczelarnia 21:49, 09 paź 2018

jolka napisał(a)
Ewusia, pozwól, że zapytam Cię w Twoim wątku o pszczoły
Chyba podejdę do tego tak jak u mnie napisałaś, praktycznie, bez teoretycznego doktoryzowania się
Mówisz - postawić ul z rojem i dalej już się toczy. Jak myślisz, ile tych uli powinno być??
Czy może być jeden, czy lepiej jak jest kilka? Miejsce miałabym na trzy...

I powiedz proszę, kiedy ten ul najlepiej postawić?? teraz czy na wiosnę? Bo jeśli teraz, to szybko muszę działać A jeśli na wiosnę, to luzik.... Ale teraz pszczoły zapadają w sen chyba, więc tak na śpiocha im zmieniać miejsce zamieszkania chyba nie wypada

Na wiosnę. Najlepiej 3 ule, przy jednym tyle samo zachodu co przy 3. Ale jeden też może być.

I najlepiej jakby ktoś mógł Ci pokazać podstawowe czynności i objaśnił, co i jak. Można też z książek się dowiedzieć.

Pszczelarnia 21:53, 09 paź 2018

yolka napisał(a)
A ja zapytam, czy można mieć tylko jeden ul z pszczelą rodziną, nie zamierzam pozyskiwać miodu, czy w takim przypadku zajmowanie się pszczołami jest trudne, sporo mam kwitnących w ogrodzie, miałyby raj

Yola, można mieć. Jeżeli nie pozyskujesz miodu, to możesz w ogóle nie zwracać uwagi na Twoje pszczoły. Ale trzeba się liczyć z tym, że jak rodzina będzie miała słabszy rok, to się osypie (mogą głodować, mogą chorować).

Pszczelarnia 21:59, 09 paź 2018

tulucy napisał(a)
Moja Claire Austin jest delikatna, ale nie wiotka, drugi sezon w ogrodzie... Ale ona by mi nie pasowała do Balleriny, do Angeli prędzej.

Mam te dwie obok siebie też, i mocno się nad tym faktem zamyślam... Szukam raczej nowej miejscówki dla B.

Lusia, moje zdumienie też budzi fakt, że Ballerina i Angela rosną już u mnie od dawna koło siebie i ja nadal chcę je mieć koło siebie (choć nic je nie łączy i sama wpadam w zadumę, jak je widzę razem). To są jakieś trudne do wytłumaczenia wybory różane.

Ale dzięki Tobie poznałam nowe róże (Cornelia).

Anda 22:08, 09 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Hansestadt Rostock (zamiast Eliny) rzeczywiście ma dobre opinie, ciekawe ma też ubarwienie - bursztynowo-morelowe, ale czy o takie coś w tym miejscu by chodziło?, no i to jest floribunda, ona chyba tak do 90 cm rośnie?

HR jest bardziej zolta niz morelowa. Bursztynowe ma tylko lekkie odcienie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 22:09, 09 paź 2018

Ewunia a może dać do nich Heavenly Pink? Albo z większych Mini Eden? Ja jestem tA ostatnią zachwycona... Masa róźy...
Pszczelarnia 22:11, 09 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite nie mieliście jeszcze przymrozków? (...)

Były, bo dynię "samowolkę ogrodniczą" na trawniku zwarzyło. Ale dalie w warzywnym są osłonięte żywymi płotami. Choiną i cisami oraz bukami. I ciepło się tam utrzymuje. Do tego stopnia nie wierzyłam w przetrwanie dalii w kolejne zimne ranki, że już nawet nie usuwałam przekwitłych kwiatów. A one jednak się nie dały.

Pszczelarnia 22:18, 09 paź 2018

Zagajanka napisał(a)

Zamiast C. Austin, jeżeli ma być w odcieniu Crocus, zobacz może bardzo blado brzoskwiniową (zdrową!) Desdemonę czy kremową pachnacą jabłuszkiem Tranquillity (te mam i je lubię), albo kremowy Lichfield Angel (zbiera bardzo dobre recenzje, ale jej nie mam) albo nieoczywisty i zmienny kolorystycznie Charles Darwin (też bardzo polecany w netach i też do mojego ogrodu jeszcze nie zawitała).
A może jednak coś w innym stylu? - za ławeczką ładnie by się prezentowała sławetna Eden Rose Kremowym odcieniem do Crocus też by pasowała, a różowym kantem by się odróżniała...

Z cytrynowych angielskich nie-wielkoludów można by rozważyć jeszcze stosunkowo nowe na rynku Imogen czy Vanessę Bell (tę mam - kwitła ładnie, ale na razie niewielka urosła, zdrowa) - kolorystycznie pasują do Solero i to są tylko róże parkowe nie pnące.

Im dalej w las tym więcej róż.

Dałam jednak Pilgrima do Solero. A za C. Austin zupełnie mi nieznaną Bouquet Parfait.

Pszczelarnia 22:21, 09 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kurcze, a myślałam ,że na bank u Ciebie znajdę ....no cóż przekonamy się u mnie

Fajnie będzie oglądać ją u Ciebie.