Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 20:28, 09 paź 2018

Anda napisał(a)
Czyli plan musi być
Fajnego masz eMa

Noo
On z tych technicznych i złotych rączek
Wymiarowanie, zaprojektowanie, wykonanie

I w dodatku śmieje się z tych moich rysowanych projektów, że ni kupy i doopy się to nie trzyma, w sensie, że brak skali, drzewo nie w tym miejscu itd.
Pewnie ma rację
Kokesz 20:39, 09 paź 2018

Ewa, dziękuję za pomoc
Wrócę z tematem w okolicy weekendu, jak zrobię nowy plan

Placyk to jedno ale rabata pod kasztanowcem to jest masakra, wszystko mi tam więdnie pomimo podlewania
Rodki co wypuszczą młode przyrosty to zasychają, kwiatów w przyszłym roku nie będzie
Rabata była już dwa razy przekopywana z liśćmi i korą ale tam idą same korzenie drzew i wszystko schnie, chociaż jest w cieniu najgorsze miejsce w lewo od kasztanowca (widać pień drzewa) do żywopłotu z cisów.

Anda 20:41, 09 paź 2018

Ok, to w weekend czekam na plan Twoj eM moze wszystko wymierzyc itp.

Pod kasztanowcem cien i sucho. Poczytam w madrych ksiazkach, co sadzic w takich trudnych warunkach i napisze w weekend.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 20:44, 09 paź 2018

Kokesz napisał(a)
Najbardziej się boję ruszyć trawnik po środku bo jak mi się nie spodoba to będzie "po ptokach" nie mam za grosz wyobraźni przestrzennej i muszę mieć wyrysowane czarno na białym, bo inaczej tego nie widzę
Muszę jeszcze raz wymierzyć ogródek i zrobić nowy plan i wtedy naniosę te koła i ścieżki.

Jak zmienialiśmy kiedyś układ mebli w mieszkaniu, to eM zrobił mi makietę z kartonowymi mebelkami i przesuwałam je sobie po niby pokoju, bo nie umiałam sobie tego inaczej wyobrazić, masakra ze mną jeżeli chodzi o te sprawy

To miałaś wygodniej niż ja, bo ja mam tak samo, ale jak chcę przestawić meble, to wybieram czas, gdy nikogo nie ma w domu i z meblami jeżdżę
Kokesz 20:45, 09 paź 2018

Annak napisał(a)

To miałaś wygodniej niż ja, bo ja mam tak samo, ale jak chcę przestawić meble, to wybieram czas, gdy nikogo nie ma w domu i z meblami jeżdżę

Kasia_CS 21:28, 09 paź 2018

fajne te koła. Żeby Cie ośmielić do przedzielenia trawnika podpowiem, że u Kwartecika tak trawnik jest zrobiony (przynajmniej tak mi się to zapamiętało). MOże uda mi się u Izy jakąś fotę znaleźć.
Zana 22:10, 09 paź 2018

Anda napisał(a)
To koło możesz sobie zrobić jak chcesz Ważne, żeby ładny krąg wyszedł

Podoba mi się
I fajnie Ewa zaproponowała drewniany placyk, można nawet taki lekko podwyższony drewniany podest/tarasik zrobić, z tyłu dodać jeszcze roślinności.

Może uda mi się wkleić
https://pl.pinterest.com/pin/448530444134493718/
Kasia_CS 22:25, 09 paź 2018

Pozwolę sobie wkleić zdjęcie ogrodu Kwartecika z wątku Izy - może nie widać tego tak świetnie, ale trochę może poruszy wyobraźnię Tu masz 2 koła, które łaczą się taką kamienno-żwirową opaską. Zobacz jakie zakątki się stworzyły przy obsadzeniu tych łezek

UrsaMaior napisał(a)

/quote]
Kokesz 22:48, 09 paź 2018

Jeszcze znalazłam jedno zdjęcie.
Placyk musiałby być raczej z lewej strony eM mówi, taki jak narysowała Ewa wchodziłby za bardzo na środek trawnika prawie pod drugie drzewo i że będzie ciężko zrobić w realu taki ładny okrąg z odpowiedniej strony
W sobotę idziemy na kolejne pomiary...

Tu gdzie taka wydeptana trawa najczęściej siedzimy.

Zana 22:53, 09 paź 2018

To może nie idealne koło a kształt elipsy/jajowaty i przesunięty na lewo? Ale fajnie by było jakby pień drzewa był włączony w ten placyk.