Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Miejsko & sielsko 23:51, 23 lip 2014

Do góry
Pięknie tu. Pozdrawiam.
Ogródek Iwony 23:49, 23 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję Kasiu, już sobie zapisuję.

A gdzie widziałaś? W Starogardzie blisko Netto, czy gdzie indziej?

U Pesty koło Netto są takie cieniuśkie za 45 chyba, i wielgachne za 250 na Podgórnej w centrum ogrodniczym przy rynku koło św Katarzyny stoją 3 pikne za 65
Rododendronowy ogród II. 23:46, 23 lip 2014

Do góry
Mam nadzieję, że roślinki szybko sie pozbierają po gradzie. U nas była tylko burza i deszcz.
Makowo na Kociewiu 23:44, 23 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, jak ktoś ma taki piekny ogród, to doła miec nie może

Już mi przeszło a ogród swój kofam i dlatego tak często przesadzam z martwieniem się też Iwonko dziękuję
Makowo na Kociewiu 23:39, 23 lip 2014

Do góry
Kasiu, jak ktoś ma taki piekny ogród, to doła miec nie może
Moja bajka 23:23, 23 lip 2014

Do góry
Ładne roślinki Kasiu dostałaś.Niech się przyjmą dobrze.
Ogród to życie 22:52, 23 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Niestety, nie prędko. eMuś w szpitalu na ortopedii - połamali mu palec, co od marca się zrastał po wypadku w pracy (szewc bez butów, a stolarz bez palców ), więc na razie nie pomoże. Musi się zagoić. Ale mimo wszystko murek z różą bardzo mi się podoba.

Oj, kochana to przykro mi. Podobno,że prawie każdy stolarz nie ma przynajmniej jednego palca. Ja znam trzech i faktycznie każdy ma o jeden mniej.
Ogród to życie 22:45, 23 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)

Iwonka, Ty tak się rozpędziłaś u siebie,że wcale mnie nie zdziwi jak faktycznie zbudujecie mur i to pewnie w dwa dni

Niestety, nie prędko. eMuś w szpitalu na ortopedii - połamali mu palec, co od marca się zrastał po wypadku w pracy (szewc bez butów, a stolarz bez palców ), więc na razie nie pomoże. Musi się zagoić. Ale mimo wszystko murek z różą bardzo mi się podoba.
Ogród na glinie 22:13, 23 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

tylko co...
mają się jeszcze rozrosnąć do około 30 cm, teraz mają jakieś 15-20 cm.
Chciałam jakąś inną fakturę, inne liście i jaśniejszy kolor. Na tle żurawek rzeczywiście słabo je widać. I jeszcze to jasne poranne słońce...

wojtas zabiłeś mi gwoździa z tą trawą
chciałam delikatne jaśniejsze towarzystwo dla żurawek, które nie będzie z nimi konkurować; może to robić poletko host z tyłu, które będą podobnie duże, z tyłu; miało to być też wykończenie tego łuku krótszym łukiem i delikatniejszymi roślinami....
myślę teraz nad tym

Wojtasowi chyba chodziło o prymulki, które posadziłaś przed bukszpanami. Trawki z żurawkami wyglądają super. Szkoda tylko, że hortensji tam nie zmieścisz ani jednej.
Ogród na glinie 22:11, 23 lip 2014

Do góry
Małgosiu, czy jesteś pewna, aby carexy posadzić falą? Wprawdzie zaburzy to porządek, ale gdyby było równo, stanowiłoby ładną obwódkę przy linii trawnika. Widziałam taką obwódkę w pewnej książce.
Ogródek Iwony 21:56, 23 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Wszystko powoli. Nie ma się co śpieszyć. Z czasem wszystko się zrobi. Trzeba jeszcze w międzyczasie żyć czymś innym

Ogródek Iwony 21:27, 23 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
no to się pozmieniało u Ciebie
ładne te różowo-bordowe begonie
i fajną masz tą drewutnię, puściłabym na nią jakiś winogron lub winnobluszcz, powojnik itp.
a na okna wiszące donice z roślinami

a stary stolik można odmłodzić i zrobić miejsce na sadzenie roślin, sadzonkowanie itp. fajne są z europalet
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=pot%20bench

Też dziś patrzyłam się na nią Małgosiu, co z nią zrobić, ale szczerze mówiąc, to plan jest trochę inny. Ale nie w tym roku, nie wszystko naraz. Zależy to trochę od finansów. Obok drewutni stoi murowany garaż i to mi się architektonicznie gryzie. Najlepiej by było domurować do garażu składzik na opał i pociągnąć podobny dach (jeden jest dwuspadowy, a na drewutni w jednym kierunku ), drewutnię rozebrać. Pamięta to początki, kiedy się budowaliśmy i nie pasuje do murowanego garażu. Potem wszystko otynkować i wydzielić kącik w cienistym zaułku taki do posiedzenia. To jest taki plan na przyszłość. Bo taras mamy od południa w pełnym słońcu, niestety.
Ogród Tosi 21:14, 23 lip 2014

Do góry
Czy ktoś może wie, czy zielone kwiatki ma tylko hortensja limelight? Mam kupioną NN i ma zielone kwiatki na razie, ale jeszcze nie wszystkie się rozwinęły.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:50, 23 lip 2014

Do góry
Ana, czy możesz zrobić zbliżenie na limki limelight, na ten zielonkawy kolor kwiatków? Kupiłam wiosną 2 NN, niby takie same. Jedna kwitnie jak hortensja kyushu, druga ma zielone kwiatki. To są młode krzaczki, ale zupełnie różne. Ta zielona jest śliczna, ale co to jest? I każda łodyga kończy się kwiatkiem.
Ogród na glinie 20:13, 23 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, pięknie będzie. Idziesz według planu. Mozna by pociągnąć jeszcze z 2 żurawki. Ale możesz poczekać do wiosny i rozdzielić i będziesz mieć własne.
Rozumiem, że trawa będzie do sznureczka?

Zgubiłam się w wątku - gdzie chcesz posadzić róże - przy tarasie? I jaki kolor?

Żurawki posadziłam szerzej, bo M mówił, że za gęsto i wyszedł dość długi rządek. Pokażę zdjęcia.

Trawka chyba się będzie mijać, bo coś mi się nie widzi równy rządek tak jak żurawki. A sznurek to orientacyjna linia trawnika i rabaty.

A róży raczej przy lawendzie nie będzie, bo dziś kupiłam 2 miskanty Morning Light . Są malutkie, ale kiedyś urosną. Posadzę je jak wytnę dno w odpowiedniej doniczce.
Ogród z łezką 19:12, 23 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

dalie...jeszcze na dwie opóźnione czekam

O matko, to u mnie całkiem jest opóźniona - nadal pączki ma.
A jeżówki - cały łan u Ciebie. Siałaś, czy tyle sadzonek kupiłaś ?
Ogród to życie 18:48, 23 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Doniu, to może jakąś małą kupiłaś? Ale New Dawn lubi powtarzać kwitnienie, to jak wrócisz, może cię zaskoczy. Moja w tym roku kupiona z dużą ilością pączków też daje swój pokaz.
Twoja Aniu jest piękna i na tle tego muru ... cudnie.
Chyba sobie taki murek postawię.

Iwonka, Ty tak się rozpędziłaś u siebie,że wcale mnie nie zdziwi jak faktycznie zbudujecie mur i to pewnie w dwa dni
Ogródek Iwony 16:19, 23 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, ja jedna mam wlasnie z lasu i fajnie rosnie. Jest przycinana, troche denerwuja mnie liscie jak oblatuja. Ciekawa brzoze ma tez Ania (Anulkowe radosci), najlepiej sie jej zapytaj
U mnie tez szykuje sie mala zmiana: Syn wykopal dwa swierki na rabacie za domem i bede ja zagospodarowywac Juz nie moge sie doczekac Ja u siebie wjazdu do garazu nie mam, garaz mam przed domem i przed ogrodzeniem. A tak w ogole to nawet nie mam bramytylko furtke

Takiemu to dobrze. Garażu na podwórku nie ma, to trawnik może być.
U mnie do tej pory był wjazd z tyłu domu na podwórko, bo opał był. Jak z lasu przywieźli 20 metrów drzewa, to o trawniku mogłam zapomnieć. Wtedy trzeba było to pociąć, pół roku musiało leżeć, aby wyschło, potem do szopki na opał. W tym roku postanowiliśmy zmodernizować kotłownię, więc drzewa już nie planuję, a eko=groszek można w workach przywieźć. Nie wiem tylko czy się uda, czy jednak wiosną. Ale jakby co, to węgiel kupię.
Tak było wiosną 2014 (maj) :

potem tak {początek lipca}:
Ogród na glinie 13:21, 23 lip 2014

Do góry
Małgosiu, pięknie będzie. Idziesz według planu. Mozna by pociągnąć jeszcze z 2 żurawki. Ale możesz poczekać do wiosny i rozdzielić i będziesz mieć własne.
Rozumiem, że trawa będzie do sznureczka?

Zgubiłam się w wątku - gdzie chcesz posadzić róże - przy tarasie? I jaki kolor?
Ogródek Iwony 13:12, 23 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

Iwonko, ja nie mam duzo drzew w swoim ogrodzie. Wiecej rosnie za naszym plotem, ale to takie stare drzewa sadzone jeszcze przez dziadkow mojego mezaA u siebie mam sliwowisnie (i jestem z niej bardzo zadowolona, ma taki bordowy kolor i ladnie na wiosne kwitnie), klon jesieniollistny "Flamingo"(tez fajnie sie przebarwia, ale taki smieciuch), lipki (co roku ciete), no i brzozy(jedna przytargana dawno z lasu, a druga kupiona w czerwcu sczczepiona w formie placzacej). A i jeszcze mam inna odmiane brzozy, takie malutkie ma listki. No i czeresnia, a pod nia hustawka i moj hamaczekBardzo podobaja mi sie wszelakie odmiany brzozy. U nas w szkolce widzialam fajna takie listki miala czerwone, ale kosztowala 100zl.

Doniu, dzięki za wyczerpującą informację.
Zastanawiam się już jakiś czas nad brzozami tymi, co rosną w lesie. Czy jest jakaś wielka różnica między tymi z lasu (nie znam gatunku ich, ale chyba są sadzone różne, bo mają różne wybarwienia kory ) i tymi ze szkółki z wyjątkiem tych płaczących, bo one ewidentnie są inne.

Co do brzozy, mam pewien plan. Ale z realizacją muszę poczekać rok lub 2. Wiąże się to bowiem ze zmianą miejsca wjazdu na posesję i wtedy miałabym miejsce na mini - lasek brzozowy. Ten u Danusi mi się bardzo podobał w "Ogrodzie z lustrem". Widziałam, że u niektórych na forum pomysł został powtórzony.
A zmiana miejsca bramy spowoduje lepszy manewr na posesji i wjazd do garażu. Bo teraz nie jest najlepiej. Więc już e-Musiowi zapowiedziałam, ale inwestycje po kolei.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies