Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 09:47, 22 lip 2014

Donia72 napisał(a)
Dokladnie z tymi drzewami tak jest Nawet najwiekszy parasol nie odda tego jaki cien daje drzewo Listki sie ruszaja (fakt, ze na jesien trza zbierac),
sloneczko tak fajnie przez nie przeswituje. U nas jest jeszcze na czeresni budka legowa i mozna obserwowac sikorki, bo akurat sobie ja upatrzyly

I to jest Doniu cudowne. U mojej siostry też jest stara czereśnia i świetnie jest pod nią. A ja kupiłam chyba jakąś miniaturkę, bo jest niziutka i nici z wielkiego cienia.

Doniu, ty masz ładne drzewa w ogrodzie. Może mi coś polecisz?
Malgosik 09:55, 22 lip 2014

Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)
Iwk4 10:29, 22 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)

Dzięki Małgosiu, sypiesz nazwami prosto z rękawa Masz rację, że takie Danusia sadziła.
makkasia 11:22, 22 lip 2014

Danusia sadzi brzozy 'Doorenbos' i Brzoza 'Fascination" śliwa wiśniowa Pisardi, grab pospolity, grab pospolity fastigiata, Buki w odmianach
Donia72 12:48, 22 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

I to jest Doniu cudowne. U mojej siostry też jest stara czereśnia i świetnie jest pod nią. A ja kupiłam chyba jakąś miniaturkę, bo jest niziutka i nici z wielkiego cienia.

Doniu, ty masz ładne drzewa w ogrodzie. Może mi coś polecisz?

Iwonko, ja nie mam duzo drzew w swoim ogrodzie. Wiecej rosnie za naszym plotem, ale to takie stare drzewa sadzone jeszcze przez dziadkow mojego mezaA u siebie mam sliwowisnie (i jestem z niej bardzo zadowolona, ma taki bordowy kolor i ladnie na wiosne kwitnie), klon jesieniollistny "Flamingo"(tez fajnie sie przebarwia, ale taki smieciuch), lipki (co roku ciete), no i brzozy(jedna przytargana dawno z lasu, a druga kupiona w czerwcu sczczepiona w formie placzacej). A i jeszcze mam inna odmiane brzozy, takie malutkie ma listki. No i czeresnia, a pod nia hustawka i moj hamaczekBardzo podobaja mi sie wszelakie odmiany brzozy. U nas w szkolce widzialam fajna takie listki miala czerwone, ale kosztowala 100zl.
makkasia 13:04, 22 lip 2014

Dorenbosy u nas ok 2 metry za 65 zł
grama 15:15, 22 lip 2014

Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.
Iwk4 12:32, 23 lip 2014

makkasia napisał(a)
Danusia sadzi brzozy 'Doorenbos' i Brzoza 'Fascination" śliwa wiśniowa Pisardi, grab pospolity, grab pospolity fastigiata, Buki w odmianach

Dziękuję Kasiu, już sobie zapisuję.

makkasia napisał(a)
Dorenbosy u nas ok 2 metry za 65 zł

A gdzie widziałaś? W Starogardzie blisko Netto, czy gdzie indziej?
Iwk4 13:12, 23 lip 2014

Donia72 napisał(a)

Iwonko, ja nie mam duzo drzew w swoim ogrodzie. Wiecej rosnie za naszym plotem, ale to takie stare drzewa sadzone jeszcze przez dziadkow mojego mezaA u siebie mam sliwowisnie (i jestem z niej bardzo zadowolona, ma taki bordowy kolor i ladnie na wiosne kwitnie), klon jesieniollistny "Flamingo"(tez fajnie sie przebarwia, ale taki smieciuch), lipki (co roku ciete), no i brzozy(jedna przytargana dawno z lasu, a druga kupiona w czerwcu sczczepiona w formie placzacej). A i jeszcze mam inna odmiane brzozy, takie malutkie ma listki. No i czeresnia, a pod nia hustawka i moj hamaczekBardzo podobaja mi sie wszelakie odmiany brzozy. U nas w szkolce widzialam fajna takie listki miala czerwone, ale kosztowala 100zl.

Doniu, dzięki za wyczerpującą informację.
Zastanawiam się już jakiś czas nad brzozami tymi, co rosną w lesie. Czy jest jakaś wielka różnica między tymi z lasu (nie znam gatunku ich, ale chyba są sadzone różne, bo mają różne wybarwienia kory ) i tymi ze szkółki z wyjątkiem tych płaczących, bo one ewidentnie są inne.

Co do brzozy, mam pewien plan. Ale z realizacją muszę poczekać rok lub 2. Wiąże się to bowiem ze zmianą miejsca wjazdu na posesję i wtedy miałabym miejsce na mini - lasek brzozowy. Ten u Danusi mi się bardzo podobał w "Ogrodzie z lustrem". Widziałam, że u niektórych na forum pomysł został powtórzony.
A zmiana miejsca bramy spowoduje lepszy manewr na posesji i wjazd do garażu. Bo teraz nie jest najlepiej. Więc już e-Musiowi zapowiedziałam, ale inwestycje po kolei.
Donia72 13:29, 23 lip 2014

Iwonko, ja jedna mam wlasnie z lasu i fajnie rosnie. Jest przycinana, troche denerwuja mnie liscie jak oblatuja. Ciekawa brzoze ma tez Ania (Anulkowe radosci), najlepiej sie jej zapytaj
U mnie tez szykuje sie mala zmiana: Syn wykopal dwa swierki na rabacie za domem i bede ja zagospodarowywac Juz nie moge sie doczekac Ja u siebie wjazdu do garazu nie mam, garaz mam przed domem i przed ogrodzeniem. A tak w ogole to nawet nie mam bramytylko furtke