Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na końcu wsi 01:09, 10 lis 2018

Do góry
Agulina_Em napisał(a)

Witaj Aga.
Napisałaś na wstępie, że planujesz mieć ogród w stylu nowoczesnym. Z powyższego planu wynika, że będzie to ogród w stylu formalnym, a i tak jescze nie do końca. Nowoczesność w ogrodzie wprowadza przede wszystkim architektura, użyte do jej budowy materiały i nietuzinkowe nasadzenia roślin oraz ich kompozycje. U Ciebie tego wszystkiego brakuje.
Za drzwiami do ogrodu... 00:56, 10 lis 2018

Do góry
Na dobranoc

Ogród na końcu wsi 00:50, 10 lis 2018

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 10 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, ale rozkoszniak ten aniołek.
Podziwiam ilość cebulek w donicach. Będzie wiosną kolorowo i tulipanowo.
Pozdrawiam.
Ogród na końcu wsi 00:28, 10 lis 2018

Do góry
Witajcie po małej przerwie.
W naszym ogrodzie trochę się dzieje (już poniosłam kilka porażek :/)
1) Na nowym trawniku pojawiła się okropna biała pleśń (najpierw w kilku miejscach, teraz jest jej coraz więcej) Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Trawnik bardzo blisko lasu, jest duża wilgoć...

2) Zamówiłam ozdobny żwirek ... dwa razy więcej niż potrzebowaliśmy... nie wiem jak to możliwe i co zrobić z dodatkową toną żwirku Poza tym mam wrażenie, że lawenda jest jakoś przygnieciona kamyczkami i nie jestem przekonana czy będzie jej tam dobrze...

3) Tak bardzo chciałam mieć już rozplenice, że kupiłam je nocą po ciemku, są maleńkie i marne a zapłaciłam za nie jak za zboże :/

Uczę się na błędach... Po pierwsze cierpliwość i nie ulegać szybkim pokusom tylko sprawdzić!

Tutaj rozsadzony stary rozchodnik, z którego zrobiłam 6 nowych

Maleńkie rozplenice Hameln. Zastanawiam się ile czasu potrzebują, by utworzyć piękny szpaler. Sadziłam je co 1 metr.

Za rozplenicami chciałabym posadzić trzcinnik Karl Forester. Jestem nim zachwycona. Nie jestem natomiast pewna czy będzie on dobrze wyglądał z tymi iglakami w tle. Będę wdzięczna za wszelkie rady i opinie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:40, 09 lis 2018

Do góry
Zmykam i zostawiam Wam życzenia na najbliższe dni

żebyśmy się mogli cieszyć naszymi ogrodami beztrosko,
żeby się czuć dobrze w swoim ogrodzie i nie tylko w ogrodzie

i wszystkiego najlepszego z okazji naszego Święta !

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:39, 09 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
lasek

Sylwio, obejrzałam Twój jesienny ogród z zachwytem. Lubię jesień taką właśnie złotą, kolorową.
Zachwyciłam się też tymi domkami dla owadów. Bardzo piękne i pomysłowe. Gratuluję.
pozdrawiam.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:35, 09 lis 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Z tematów kompostowych chcesz już Miro wychodzić, to tylko cichutko skrobnę, że siedzę w tym tygodniu w kompoście, bo doczekałam się nowych dwóch komór i swój stos przerzucałam do nich (jeszcze dwie staną do poniedziałku). Resztę rozwoziłam dzisiaj na nową rabatę i jeszcze ciąg dalszy na jutro planuję. Też idę w stronę ciężkiej pracy nad kompostem, bo widzę w nim przyszłość swego ogrodu

Kurcze w tym kompoście można siedzieć i siedzieć - ale to czas właśnie teraz na kompost.

Zatem kompostowcy łączymy się

i przechodzimy w kierunku biało-czerwonych tematów

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:33, 09 lis 2018

Do góry
aha jeszcze dla daliowców miałam pokazać jak ja oznaczyłam swoje dalie - wiem że nie mam szans z Gabrysią i Ewą ... cóż

moje karteczki to pocięty kubek po śmietanie, dziurka, pisak niezmywalny

dalie pakuję w kilka warstw gazet i daję do skrzynek a na wierzch spis inwentarza

a tu rdest spod wyciętej kupy

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 09 lis 2018

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:27, 09 lis 2018

Do góry
Troszkę fotek z ostatnich dni

to słoneczko wyjątkowo cieszy

Ogród w budowie - nieustającej 23:23, 09 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jasia widziała tę ścieżkę na żwywo, choć nasturcje nie były kwitnące, bo byłyśmy w Giverny razem w czerwcu parę lat temu. A ja byłam też dziesięć lat temu w maju, na filmie jest pokazany w róznych porach roku.
Mam zdjęcie profilowe na werandzie domu Moneta.
Słynna ścieżka:

Ale to inaczej wygląda - na filmie w drugą stronę
wyobrażam sobie że jeszcze inaczej film odebrałaś jak widziałaś już te obrazy na żywo.

A ja się zastanawiałam też gdzie masz zrobione zdjęcie do awatara.

A! amarantusy faktycznie fajniejsze te stojące do góry.

Czy ta nalewka z róży to taka jaką piłam u Ciebie ?

nie piekę chleba , zepsuł mi się zaczyn buuuu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:17, 09 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Och, pozazdrościłam Ci gabarytów kompostownika, wymiary ma zacne.
Już myślałam, że wstawisz fotkę siebie w tych fioletowych sztruksach, żebyśmy mogły potwierdzić Twoje podobieństwo do Monty'ego, a tu nic. Trudno, trzeba sobie wyobrazić.
Też w kompostowniku miałam dynie. To dobry sposób na cieniowanie pryzmy, jeśli w pobliżu nie ma drzewka.
U mnie kwitnie jagoda kamczacka i wcale mnie to nie cieszy.

A wiem, wiem, że moja fotka była by poddana gruntownej analizie więc dodam, że podobieństwo ducha raczej tu wchodzi w grę a spodnie to taki most

Taki rozmiar kompostu był możliwy tylko wtedy jak nabyliśmy dodatkowy areał gdzie pojawił się jagodnik - w moim starym ogrodzie był malutki. Teraz przy warzywach kompostu potrzebuję więcej.
Dziś widziałam że maliny puszczają pąki - jest mega ciepło w dzień ale bardzo zimno już wieczorem.

a w południe słonecznie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 09 lis 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Waldku gdzie tak drogo? ja place cos kolo tego za 5 litrow.

Sylwia jak to nastawiasz?

Ja dzis polalam dosc duzo Em-emow i kompostowi tez sie dostalo i maczki wulkanicznej tez troche rozsypalam.

Iza ja też kupiłam mączkę bazaltową - to to samo? i sypię po grządkach warzywnych ,różach - trochę mi zostanie bo nie wiem czy ta mączka może zostać na kolejny rok - nie zawilgoci się ? nie wiem stosuję pierwszy raz

hosta zachowała ciutkę zieleni

...uDany ogród 22:45, 09 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Piękna listopadowa jesień

Kropla super.. jak gitarowy unikalny relif gitarowy

Aguś jest pięknie, ale ewidentnie w kościach czuć zmianę
Dziękuję!

...uDany ogród 22:44, 09 lis 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Uwielbiam mgłę

Kasiu ja także

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:28, 09 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja tylko dopiszę, że polałam pierwszy raz emami kompostownik z czubkiem wypełniony na wiosnę. Jakoś chyba w początkiem czerwca to było( coś koło tego)i już mam full kompostu pięknie przerobionego, w komorze ubyło o połowę, tak się przerobił pięknie. Teraz eM rozwozi mi po ogrodzie i będzie prawie pusta komora. I dobrze bo druga już znowu załadowana na full, a ja od nowa emy nastawiam bo szybko to poszłoMoże jakby zima była ciepła to i druga komora się przerobi

Ja aż tak emów w kompost nie daję, może raz mi się zdarzyło - największy mój grzech kompostowy to że za mało podlewałam niestety skrzynie kompostowe- mimo to też opróżniam skrzynię którą załadowałam w maju i posadziłam na niej cukinie i dynie co mnie dopingowało do podlewania - a że z wodą do kompostu mam daleko to kiepsko było - liście jednak dobrze cieniowały skrzynię.

tak to wyglądało w lipcu

- a tak wygląda teraz - mógł by ten kompost jeszcze rok poleżeć ale ja go wywalam na grządki i mam do kopczykowania róż.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 09 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Miro
Liście w workach najprawdopodobniej będą czekać - będę je używać do przesypywania masy zielonej gdy brązowego będzie brak (a jak się zdążą częściowo przekompostować to się nie obrażę
Krokusy wykopałam przy okazji reorganizacji rabaty i przy okazji zerknęłam co w trawie a właściwie co w cebulkach piszczy

Gdy tak patrzę na te łączki krokusowe to już bym chciała wiosnę

A ja jak tak chodzę i ogarniam ogród to wydaje mi się że wiosna już a może lato / fotki z dziś/

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 09 lis 2018

Do góry
Listopad pędzi i coraz bliżej do odstawienia łopat, grabi, kosiarek i innych.
Pogoda do wszelkich prac listopadowych doskonała.

Udało mi się trochę popracować w ogrodzie w takiej pogodzie.

Co zrobiłam? standardowo: grabię liście, plewię miejsca w warzywniku i wkopuję cebulowe / czosnek jadalny, cebula ozima, tulipany/, ogarniam w warzywniku rabaty, napełniam je nowa porcją kompostu - stale mi się zdaje, że się ślimaczę no bo coś robię a za chwilkę zaraz na coś się gapię i idę do innej roboty.

Kręcę się stale w okolicach mojego kompostu - tu mam twórczy nieład

Jak sobie założę moje spodnie fioletowe sztruksowe i tak słoneczko świeci a ja z taczkami kompost-grządeczki to od razu się czuje jak Monty
i jakoś siła nowa się wytwarza.

Ogród który stał się moją pasją 21:27, 09 lis 2018

Do góry
I jeszcze jeden kolorowy widok ode mnie z ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies