Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:35, 09 lis 2018

Wendy79 napisał(a)
Z tematów kompostowych chcesz już Miro wychodzić, to tylko cichutko skrobnę, że siedzę w tym tygodniu w kompoście, bo doczekałam się nowych dwóch komór i swój stos przerzucałam do nich (jeszcze dwie staną do poniedziałku). Resztę rozwoziłam dzisiaj na nową rabatę i jeszcze ciąg dalszy na jutro planuję. Też idę w stronę ciężkiej pracy nad kompostem, bo widzę w nim przyszłość swego ogrodu

Kurcze w tym kompoście można siedzieć i siedzieć - ale to czas właśnie teraz na kompost.

Zatem kompostowcy łączymy się

i przechodzimy w kierunku biało-czerwonych tematów

mira 23:40, 09 lis 2018

Zmykam i zostawiam Wam życzenia na najbliższe dni

żebyśmy się mogli cieszyć naszymi ogrodami beztrosko,
żeby się czuć dobrze w swoim ogrodzie i nie tylko w ogrodzie

i wszystkiego najlepszego z okazji naszego Święta !

Katkak 06:36, 10 lis 2018

Miruś ta fajna roślinka z buałymi liśćmi to miodunka? Ale fajowa. Bo teraz to nie jest listopad tylko lipcopad .
Dorota123 08:20, 10 lis 2018

Czytam, że planujesz kopczykować róże kompostem, czy kiedykolwiek już tak robiłaś?
Ja kiedyś kopczykowałam hortensje kompostem, nie polecam zasypane pędy butwiały a później gniły i nic nie dało moje kopczykowanie. Mój kompost wyglądał tak jak Twój na zdjęciach.
Basilikum 08:28, 10 lis 2018

mira napisał(a)

Iza ja też kupiłam mączkę bazaltową - to to samo? i sypię po grządkach warzywnych ,różach - trochę mi zostanie bo nie wiem czy ta mączka może zostać na kolejny rok - nie zawilgoci się ? nie wiem stosuję pierwszy raz

chyba to samo, ja po komposcie tez sypnelam i tez mi zostanie i mam na dzieje, ze sie nie zwilgoci w garazu stoi. Mozna ja do gnojowki z pokrzywy dac, ponoc wtedy tak nie smierdzi. No i do tych Emeow (bakoshi) o ktorych pisze Sylwia.
mira 08:55, 10 lis 2018

Katkak napisał(a)
Miruś ta fajna roślinka z buałymi liśćmi to miodunka? Ale fajowa. Bo teraz to nie jest listopad tylko lipcopad .

Tak to miodunka.
Tak to nie listopad - ja nie pamiętam takiej pogody.
Prześlij mi pw adres to Ci wyślę pelargonię i iryska - chciałaś kiedyś a się plątają ostatnie doniczki do zagospodarowania.

nieustannie pozdrawiam

mira 09:02, 10 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Czytam, że planujesz kopczykować róże kompostem, czy kiedykolwiek już tak robiłaś?
Ja kiedyś kopczykowałam hortensje kompostem, nie polecam zasypane pędy butwiały a później gniły i nic nie dało moje kopczykowanie. Mój kompost wyglądał tak jak Twój na zdjęciach.

Róże już kilka lat kopczykuję kompostem to nic nadzwyczajnego - zapytaj różanków, najlepiej taki nie do końca przerobiony. Potem rozgrzebuje kopce w kwietniu i albo odbieram nadmiar albo dostaje się okolicznemu towarzystwu.
To już zapewnia na start jakieś jedzonko ale ja potem i tak dodaję nawóz mineralny - bo to głodomory.

Hortensje zasadniczo nie kopczykuję a już na pewno nie kompostem chociaż kompost jest kwaskowy.
Ja dałam grubą warstwę igliwia jako ściółkę i tym suchym igliwiem /no trochę liści się domieszało/ tak ciut okryłam hortencje ogrodowe bo tam za bardzo już rosną skoro taka pogoda.
Hortensji bukietowych nie kopczykuję - dostają jedynie ciut świeżego kompostu jako ściółki wtedy kiedy mam.

pozdrawiam

mira 09:07, 10 lis 2018

Basilikum napisał(a)

chyba to samo, ja po komposcie tez sypnelam i tez mi zostanie i mam na dzieje, ze sie nie zwilgoci w garazu stoi. Mozna ja do gnojowki z pokrzywy dac, ponoc wtedy tak nie smierdzi. No i do tych Emeow (bakoshi) o ktorych pisze Sylwia.

O to super wiadomość z ta gnojówką - muszę to sprawdzić.
Do emów daję inne emy ,Sylwia chyba coś innego jeszcze robi a może nie.
O bokashi muszę doczytać może warto - choć odstrasza mnie cena tego wiaderka - a może to mit - trzeba to sprawdzić koniecznie.

pozdrawiam

mira 09:13, 10 lis 2018

Ja już w nastroju świątecznym
rozpoczynam hucznie od urodzin
dobrze powiem - trzecich

tylko dziś liście jeszcze jakieś pozyskam
a! mam obiecane i może nawet z 3 miejsc znajdą u mnie mieszkanko
liście buka to kwaśne czy zasadowe - trzeba doczytać
jak się tak doczytuje to wariacji można dostać to trzeba by jeszcze liście osobno kwaśne i zasadowe składować itd

No i seria cudownych koncertów więc troszkę się oddalam myślami od ogrodu
żartowałam w poniedziałek wcale nie !!!!!

pozdrawiam serdecznie !

Basilikum 12:03, 10 lis 2018

mira napisał(a)

O to super wiadomość z ta gnojówką - muszę to sprawdzić.
Do emów daję inne emy ,Sylwia chyba coś innego jeszcze robi a może nie.
O bokashi muszę doczytać może warto - choć odstrasza mnie cena tego wiaderka - a może to mit - trzeba to sprawdzić koniecznie.

pozdrawiam

wiaderko drogie jest ale panowie wychowani na Adamie Slodowym powinni potrafic sami takie zmontowac. Potrzeba do tego dwa wiaderka i kranik. Poszukam instrukcji z netu i wstawie. R takie zroil ale nie skonczone jest wiec nie mam jeszcze Bokashi

ja tez pozdrawiam
zimno u nas brrr. Niby + 10 ale zimno. Musze do ogrodu choc na chwile a tak mi sie nie chce w ta zimnice