Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Urszulla 18:51, 06 lis 2018

Czytanie o kompostownikach mam za sobą. U siebie pilnuję tylko mieszania warstw: zielone - brązowe i dla poluźnienia mojej gliny przesypuję trocinami. Resztę zosyawiam naturze. Dżdżownice są tłuściutkie i czasem byłam w szoku że siedziały w najtwardszych grudach gliny.
anpi 18:02, 08 lis 2018

Czy płyn Emfarma,ma coś wspólnego z tymi emami o których rozmawiacie?
mira 18:56, 08 lis 2018

anpi napisał(a)
Czy płyn Emfarma,ma coś wspólnego z tymi emami o których rozmawiacie?

tak, postaram się jutro pokazać i trochę popisać

pozdrawiam
sierika 20:01, 08 lis 2018

Wczoraj wdepnęłam do antykwariatu i nabyłam pozycję o EM-ach Franza Petera Mau.
Poczytam zimą, na razie gapię się w czasopisma.
Norniki zżarły mi pallidy, muszę uśmiechać się do Margaretki o nasiona a może Ty masz? pech jakiś mnie prześladuje z tą jeżówką, cieszyłam się, że wreszcie w w przyszłym sezonie zakwitną a tu.....och, piekielne gryzonie.
mira 22:15, 09 lis 2018

Listopad pędzi i coraz bliżej do odstawienia łopat, grabi, kosiarek i innych.
Pogoda do wszelkich prac listopadowych doskonała.

Udało mi się trochę popracować w ogrodzie w takiej pogodzie.

Co zrobiłam? standardowo: grabię liście, plewię miejsca w warzywniku i wkopuję cebulowe / czosnek jadalny, cebula ozima, tulipany/, ogarniam w warzywniku rabaty, napełniam je nowa porcją kompostu - stale mi się zdaje, że się ślimaczę no bo coś robię a za chwilkę zaraz na coś się gapię i idę do innej roboty.

Kręcę się stale w okolicach mojego kompostu - tu mam twórczy nieład

Jak sobie założę moje spodnie fioletowe sztruksowe i tak słoneczko świeci a ja z taczkami kompost-grządeczki to od razu się czuje jak Monty
i jakoś siła nowa się wytwarza.

mira 22:19, 09 lis 2018

m_gocha napisał(a)
Miro
Liście w workach najprawdopodobniej będą czekać - będę je używać do przesypywania masy zielonej gdy brązowego będzie brak (a jak się zdążą częściowo przekompostować to się nie obrażę
Krokusy wykopałam przy okazji reorganizacji rabaty i przy okazji zerknęłam co w trawie a właściwie co w cebulkach piszczy

Gdy tak patrzę na te łączki krokusowe to już bym chciała wiosnę

A ja jak tak chodzę i ogarniam ogród to wydaje mi się że wiosna już a może lato / fotki z dziś/

mira 22:28, 09 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja tylko dopiszę, że polałam pierwszy raz emami kompostownik z czubkiem wypełniony na wiosnę. Jakoś chyba w początkiem czerwca to było( coś koło tego)i już mam full kompostu pięknie przerobionego, w komorze ubyło o połowę, tak się przerobił pięknie. Teraz eM rozwozi mi po ogrodzie i będzie prawie pusta komora. I dobrze bo druga już znowu załadowana na full, a ja od nowa emy nastawiam bo szybko to poszłoMoże jakby zima była ciepła to i druga komora się przerobi

Ja aż tak emów w kompost nie daję, może raz mi się zdarzyło - największy mój grzech kompostowy to że za mało podlewałam niestety skrzynie kompostowe- mimo to też opróżniam skrzynię którą załadowałam w maju i posadziłam na niej cukinie i dynie co mnie dopingowało do podlewania - a że z wodą do kompostu mam daleko to kiepsko było - liście jednak dobrze cieniowały skrzynię.

tak to wyglądało w lipcu

- a tak wygląda teraz - mógł by ten kompost jeszcze rok poleżeć ale ja go wywalam na grządki i mam do kopczykowania róż.

mira 22:45, 09 lis 2018

waldek727 napisał(a)

Efektywne mikroorganizmy, to kompozycja kilkudziesięciu szczepów mikroorganizmów (ok 80) skompletowanych na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przez profesora ogrodnictwa Teruo Higa. W skład kompozycji wchodzą bakterie fototropowe, promieniowce, bakterie kwasu mlekowego, drożdże piekarnicze i grzyby fermentujące.
Cena-46 zł/1 litr

Wyciąg z kompostu ANHK sporządzony z dobrego jakościowo kompostu może posiadać w swoim składzie:
25 000 gatunków różnego typu pożytecznych bakterii regeneratywnych oraz 10 000 symbiotycznych i niepatogennych gatunków grzybów, promieniowce, pożyteczne nicienie, mikrostawonogi i protisty.
Cena-11 zł/40 litrów

Waldek wszystko jest sprawą wyboru ale także świadomości - dziękuję Ci za wpis.

Ja wybrałam formę gotowego preparatu za który trzeba zapłacić - ale też trzeba się zapoznać ze sposobem dawkowania w kontekście kosztów.

Mam stale problem bo nie wiem jaki mam jakościowo kompost.

W tym roku mam dodatkowy problem bo jest susza a sens stosowania emów jest wtedy gdy jest odpowiednia wilgotność powierzchni no i dzień pochmurny -
a u mnie w tym roku jak na Rodos i nawet nie było jak zastosować wszelkie dobra. Emy w minimalnej ilości stosuję już drugi rok i obserwuje efekty.
mira 22:48, 09 lis 2018

Basilikum napisał(a)
Waldku gdzie tak drogo? ja place cos kolo tego za 5 litrow.

Sylwia jak to nastawiasz?

Ja dzis polalam dosc duzo Em-emow i kompostowi tez sie dostalo i maczki wulkanicznej tez troche rozsypalam.

Iza ja też kupiłam mączkę bazaltową - to to samo? i sypię po grządkach warzywnych ,różach - trochę mi zostanie bo nie wiem czy ta mączka może zostać na kolejny rok - nie zawilgoci się ? nie wiem stosuję pierwszy raz

hosta zachowała ciutkę zieleni

mira 22:49, 09 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)
O piwoniach nasiałam u siebie.. to normalne.

Dzięki Ania - popruszyłam kompostem - i trochę popiołem z kominka - i tak bym chciała żeby zakwitł mi szpaler w kolejnym roku