Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakręcony ogród 08:18, 10 wrz 2018

Do góry
a tu frontowa katalpa, która rośnie jak szalona i potrzebuje towarzystwa innych roślin :

i niby gracek z limkami , które po przesadzeniu i mojej nieobecności w wakacje dogorywają :

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:17, 10 wrz 2018

Do góry
Anusia napisał(a)

Moje dwie perowskie szaleją.

Anuś, faktycznie, jak na dwie sztuki, to szaleją .
A moja perowskia jest między różami.I male, zapyziałe.I nawet ich nie widać .Ech...
Zakręcony ogród 08:14, 10 wrz 2018

Do góry
i Nigrowa, która to ma najlepsze warunki. Nie wysypana cała kora bo nie skończona

widok od przyszłej altany :

Gożdzikowa - wiejski ogród 08:14, 10 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Urodzajny ten rok ,więc działamy w kuchniach....Maliny robiłam już te letnie,mam 2l nalewki sok i dżem.

To prawda, urodzajny.I trzeba co raz coś robić.
Ale potem gotowe mamy.
Piękna dilijka.I pięknie prezentuje się z tym rozchodnikiem
Zakręcony ogród 08:09, 10 wrz 2018

Do góry
widok z podestu vel tarasu, bo taką rolę pełni

a tak wygląda z daleka, jak widzicie jeszcze nie wykończony a trawy nie posadzone. Wraunki wokół tego tarasu są koszmarne. Drzewa zabierają wszystko dookoła :

Donice murowane itp. przy tarasie 08:07, 10 wrz 2018

Do góry
unynus napisał(a)

dla mnie te donice są trochę bezsensu ;/ po co zabraliście sobie przestrzeń z tarasu na te donice ? Nie lepiej mieć więcej miejsca na tarasie a rośłiny posadzić w gruncie poza tarasem byłoby podwójnie lepiej i dla roślin i dla Was.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:06, 10 wrz 2018

Do góry
Trochę zaległości mam z aktualnymi fotkami. Ostatnio zrobiliśmy barierkę na tarasie. Środkowe elementy kupiliśmy gotowe. Natomiast słupy e-m musiał dorobić.

Moja działka na Dębowym Lesie 08:03, 10 wrz 2018

Do góry
anpi-Aniu Uhmm, widzisz jaki sprytny
Mój białawy bylinowy jeszcze kwitnie, chyba już 1,5 miesiąca
Ten czerwony już blisko miesiąc.Ale widzę,że już nie wiele mają pąków kwiatowych.W tym roku wcześniej zaczęły i wszystkie pąki kwiatowe wykwitną.Bo , był jakiś rok,,że ledwo zaczął kwitnąć i przyszedł przymrozek i wszystko ściął .
W tym roku wszystkie pąki wykwitną .
Z roku na rok mają więcej pąków.
Także aby przezimował. to i twój będzie miał więcej na drugi rok.
Dla mnie i ten czerwony i ten biały z delikatnym różem są piękne

Rozglądałaś się już za różami??
Zmawiamy jakieś w pażdzierniku ??

Ostanie kwiatki liliowca
Moja trójsklepka
Zakręcony ogród 08:01, 10 wrz 2018

Do góry
No i obiecane foty. Szału nie ma ale najważniejsze ,że w głowie plan na większość jest. I takie właśnie spojrzenie mam na swój ogródek- perspektywiczne Tj widzę to co chcę zobaczyć a niedoróbki są wypierane przez mój wzrok

od wejścia - Dereniowa:

Platanek ma się dobrze ( a propos niedoróbek wokół patanka są szmaragdy, tj będą )

Mokradło... i mój ogród 07:44, 10 wrz 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Dla Ciebie moje rozyczki jeszcze kwitnace afrodytka i savoy hotel

Chyba sie zmowily bo maja po dwa kwiatki,ale sa paczki to mam nadzieje ze zakwitna jeszcze

Bardzo ładne Lubię połączenie róż i traw
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:12, 10 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tylko w tym sęk, że to nie są gracillimusy.

Waldku dzień dobry! Witam Cię w moim wątku, bo wpadłeś, jak śliwka w kompot

Miskant rzeczywiście zaskoczył.
Nie wiem, czy to nie gracek.
Wygląda zupełnie jak gracek i kwitnienie do tego opisu nawet pasuje.

https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus

Kwiatostany są takie.

W dole ogrodu mam jeszcze cztery ML. No i te też zakwitły. Muszę spytać Makadamii, czy u niej też kwitły...
Pszczelarnia 06:55, 10 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W lecie zasypałam znaczny ubytek w trawniku kompostem (mając nadzieję na lepszy start trawy), podlewałam i co mam? Trawnik dyniowy, bo eM powiedział niech rośnie. Ciężki jest los ogrodnika.

Jeśli to Cię pocieszy to w różance w ogrodzie botanicznym w Powsinie kilka takich się wysiało, a jak rośnie to niech rośnie ....
Ogród z wilkiem zamkn. 06:40, 10 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Chyba zaproszę Memory i do swojego ogrodu. U Ciebie na zdjęciu a u Kasi w realu mnie zachwyca
Ogród do odnowy 06:25, 10 wrz 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
A tej hortki na pniu jakoś nie widzałam. Obie zwróciłyśmy uwagę na stokesję

Hortka była dość słabo widoczna bo przebarwiona już, w różu na tle drewnianych paneli. A Stekesja była w sąsiedniej alejce
W piątek miałam więcej czasu na spokojne łażenie, mniej ludzi...

Widziałam, że i Ciebie zatrzymały te podpory na potwory Ale wielkiego dmuchawca wypatrzyłam dopiero na Twojej fotce... choć i u mnie go widać

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 02:57, 10 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tak Agi, kwitną gracki jak szalone.

Tylko w tym sęk, że to nie są gracillimusy.
Szmaragdowy Zakątek 01:49, 10 wrz 2018

Do góry
A teraz zupełnie nieogrodowo...
Tak jak już pisałam wcześniej, ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu.
Ogród (niestety) też zszedł na dalszy plan. W ramach „odskoczni od dnia codziennego” w sobotę bawiłam się (świetnie) na weselu i przy okazji załapałam się na prywatną sesję zdjęciową w plenerze.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:50, 10 wrz 2018

Do góry
Nie mogłam znaleźć podobnego starego ujęcia jak dzisiejsze, ale widać różnicę - wyrzuciłam z rabaty jeżówki, które i tak tworzyły tam kępę, która się pokładała i nie dodawała temu miejscu uroku

Fotka z początku sierpnia

Teraz jest tak
Działeczka Asi :) 00:14, 10 wrz 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Hortensje

Asiu ależ u Ciebie kolorowo! Tak jakby środek lata dopiero był

Zachwyciła mnie ta hortensja. Czy to rzeczywisty kolor przebarwienia tak intensywny?
Pamiętasz Asiu jaka to hortka?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:03, 10 wrz 2018

Do góry
Matrona na dobranoc

Kiedyś będzie tu ogród 23:57, 09 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)

Miałam podobnie ze szczawikiem. Też mi się na początku nawet podobał. Ale szybko okazało się, że za bardzo się panoszy. I teraz toczę z nim nierówną walkę. Gdyby nie to, że tak szybko się rozmnaża możnaby powiedzieć, że to całkiem ładny chwast.

No właśnie Basiu, te chwasty potrafią się maskować.

Gosiek33 napisał(a)
Aniu specjalnie dla Ciebie - Amorpha canescens - masz miejsce więc dobrze by się u Ciebie czuła. Na dodatek odstrasza szkodniki... cokolwiek to znaczy. Ale wabi pszczoły i motyle

Szkółka Bąblin

Gosiu bardzo mi się podoba ta panna a jeszcze bardziej jej opis. Tym bardziej ,że szukam zamiennika nad staw zamiast karłowej brzozy która nie dawała tam rady. Tylko czy ona będzie kolorystycznie pasować do dereni?

Dziękuję, że pomyślałaś o mnie. Wybieracie się w sobotę do Skierniewic?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam u siebie na zapłociu dwie zwykłe amorfy. Nie są tak urocze jak ta pokazywana przez Gosię, ale są bardzo miododajne i przyciągaja bzyki do kwitnącego sadu.

Czasami te inne walory poza wyglądem rośliny mają większe znaczenie. Tym bardziej, że niewiele jest roślin które zniosą ekstremalne warunki uczestnictwa mnie nad stawem. A z opisu wynika, że ona da radę.

Metasekwoje dają radę

Jak bardzo ekstremalne warunki obrazuje poniższa fotka. Dla przypomnienia - wiosną rośliny stały przez ponad 3 miesiące w wodzie, bo staw wylał. Teraz to głęboki dół z nie całym metrem wody.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies