Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Verbena bonariensis - werbena patagońska 20:14, 17 lip 2014

Do góry
Danusiu, a kiedy i gdzie szukać informacji o wysyłce nasion? Bo ja tu pierwszy sezon jestem. Pozdrawiam.
Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 20:12, 17 lip 2014

Do góry
Bardzo ładnie wyszła rabatka. Taka kolorowa. Podoba mi się
Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 20:09, 17 lip 2014

Do góry
Pięknie wyszedł ten taras. Deski dały tyle ciepła. Super.
Ogródek Iwony 18:17, 17 lip 2014

Do góry
Siedzę sobie i myślę i muszę przyznać, że podoba ,mi się pomysł ekranu z cisa za różami. Muszę jesienią się rozejrzeć za cisem.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:57, 17 lip 2014

Do góry
Och, widzę śliczne nowe fotki. Ja to się cieszę, bo dwie jeżówki kupiłam, a u ciebie Aniu cale łany. No nic. Będę przychodzić oglądać i uzbroję się w cierpliwość Wszystkiego mieć nie można Ale patrzeć nikt nie zabroni
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:23, 17 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czytałam o niej. jak na nią trafię, to kupię. Podoba mi się. I wiem, ze na moje piaski będzie dobra
Na filmie o rabatach angielskich tez ją oglądałam.

Na suche pisaki w i palącym słońcu będzie jej dobrze. Ja uwielbiam perwoskie i nawet nie przeszkadza jej moja mokra glina. Po prostu to miłość ze zwajemnością i żadne przeszkody nam jej nie zakłócą
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:11, 17 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

To perovskia. Jest wątek na forum opisujący tę roślinkę.

Czytałam o niej. jak na nią trafię, to kupię. Podoba mi się. I wiem, ze na moje piaski będzie dobra
Na filmie o rabatach angielskich tez ją oglądałam.
Ania z zielonego wzgórza :-) 16:57, 17 lip 2014

Do góry
Mnie też Aniu interesuje ta odmiana szałwi. Czy można z niej zebrać nasionka? Albo czy się sama wysiewa?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:49, 17 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
...

Krótki widok na moją skalniakową angielską rabatę.

Ewuniu, mam pytanie o fioletowe kwiatki:
Widzę tu szałwię. Czy ona rośnie u ciebie nisko i ma mocny kolor?
Bo moja jest wysoka, sama się wysiewa i mam nowe roślinki. Ale interesowałaby mnie niższa szałwia. Chyba to inny gatunek?
Ogród na glinie 16:41, 17 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Niestety pod ziemią mam pokłady piasku, potem wylanych resztek betonu, gruzu, a nawet żelbet był, ale na szczęście druty już pordzewiały i udawało się je ukręcać usuwając razem z kawałkami betonu. Z wierzchu przysypane, ale rośliny tam nie urosną, trzeba przygotować glebę. Tak ekipa budowlana rządziła na działce, śmieci przysypali i po problemie mieli.

To straszne. Jak tak można? Przecież wiadomo, że właścicielom się robotę robi, jak ogród będą zakładać. To takie zamiatanie pod dywan. Be...
A ty biedna, zamiast sadzić, musisz się męczyć i to jeszcze na glinie. Współczuję .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:35, 17 lip 2014

Do góry
Och, przepraszam
Faktycznie, podziwiałam tą trawkę u Danusi . Gdzie ja miałam oczy, jak czytałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:20, 17 lip 2014

Do góry
Musiałam sprawdzić, co to kuklik, bo jeszcze nie znam wszystkich nazw. Okazuje się, że właśnie go stamtąd wyautowałam na inną rabatkę. Pięknie tam rósł, ale kwitł na pomarańczowo w czasie, kiedy Rh kwitł na mocny róż - i te kolory mi się strasznie gryzły. . Ta część rabaty dopuszcza w kwiatach kolor różowy, biały i niebieski (fiolet). Segreguję w tym roku rabaty kolorami, bo do tej pory miałam misz-masz i sama nie wiedziałam, co jest nie tak.
Buksiki jak najbardziej na miejscu. I żurawki też.
Ogródek Iwony 16:11, 17 lip 2014

Do góry
Mam jeszcze murek za jodłą (ten kawałek rabaty do wymyślenia, na razie rośnie tam przedszkole hortkowe, a powinno być tam pięknie, bo to na wprost wyjścia) i na rogu przy czerwonych różach:

Jakby ktoś miał chęć i pomysł, co zrobić na tym kawałku rabaty, to zapraszam.
Ogródek Iwony 16:04, 17 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować

Małgosiu kochana, dziękuję, że myślisz o mojej rabatce. To baaaaaaardzo miłe. Kulki bukszpanowe i coś na nodze TAK, żurawki różowe TAK, lustro - fajny pomysł, ale nie w tym miejscu: rośnie tam forsycja , mam w planie (a właściwie mój M) wyautować ją stamtąd. Tylko, jak ostatnio weszłam pod jodełkę, to patrzyłam na nią i się zastanawiam, czy się da? Mocno się rozrosła, więc jak ją stamtąd się pozbędę, to krzaczka chyba nie uratuję, niestety . Muszę zostawić do jesieni, może coś z tego będzie. Żywopłot z cisa wolno rośnie, też o nim myślałam, ale posadziłam tam ostrokrzew, ten, co rósł przy chodniczku. ładnie się wybarwia jesienią, jest zimozielony (albo raczej czerwony ), ma ładne jagody, a wiosną ładnie kwitnie. Na murku wspina się bluszcz. Kiedyś cały murek był zarośnięty, ładnie to wyglądało, potem jednej mroźnej zimy zmarzł. Powoli odbija i się pnie. Rosną tam jeszcze floksy białe i różowe. I liliowce, ale podobają mi się ich liście. Zastanawiam się, czy je stamtąd przesadzić.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 17 lip 2014

Do góry
Iwk4 - ja myślę, rzeczywiście możesz chyba zagospodarować całą rabatę...
Łuk ścieżki możesz powtórzyć na rabacie , robiąc pas żwirowy, w którym posadzisz: albo konwalika, albo kulku bukszpanowe. Taki pas przy wąskiej ścieżce powinien być bezpieczny do wygodnego przechodzenia, gdyby ktoś się na ścieżce nie mieścił... Na lewo chyba mogłabyś zrobić kątek trawiasto rododendronowy, a im bliżej ścieżki, tym niższe pasmo np. Żurawek to moja BARDZO ogólna vision Pewnie ktoś będzie miał lepszą, ale skoro już mi się napatoczyło, to napisałam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:43, 17 lip 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
A potrzebujesz w tym miejscu ten paseczek trawnika? Ja bym chyba poleciała rabatą po całości...

Na pierwszym i drugim zdjęciu widać zmianę i powód, dla którego zmieniłam linię trawnika. Natomiast pociągnęłabym rabatę przy całym żywopłocie z bukszpanu, tylko jak zrobić linię i co posadzić?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:41, 17 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ja nie Iwk4, ale wydaje mi się, że sama ścieżka przy domu to może być zbyt wąskie przejście.

Małgosiu, masz rację. Dlatego zmieniłam linię rabaty i trawnika. Poza tym z kosiarką po jednym kawałku trawnika lepiej jechać.
Ogródek Iwony 11:54, 17 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, bo to jest tak, że my lubimy spędzać aktywnie czas w ogrodzie.
Złapałam się na tym, że odkąd przerabiam ogród, zostawiłam w spokoju meble w domu i już nie myślę o ich ciągłym przestawianiu I fotele, i dywan przestały jeździć po całym pokoju. Co to będzie zimą ?

No - ja to zupełnie zostawiłam meble w spokoju. I podłogę też e-Muś się śmieje, że przenoszę na podeszwach ogród do domu a meble pokrywają się patyną.... kurzu. Poza tym - nie mam dywanu - tak z premedytacją
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:05, 17 lip 2014

Do góry
Ja nie Iwk4, ale wydaje mi się, że sama ścieżka przy domu to może być zbyt wąskie przejście.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:12, 17 lip 2014

Do góry
Witam, mam problem z przerabianą rabatką. Zmieniłam linię trawnika i posadziłam różę pnącą New Dawn, jeżówki i z przodu bukszpaniki (w przyszłości kulki mają być). Czuję, że rabatka nie jest dokończona i potrzebuję pomocy. Nie podoba mi się linia. Jak po łuku wytnę kawałek trawnika do ścieżki, to co posadzić przy wejściu?
Najlepiej pokaże na zdjęciach:
PRZED I PO:

WIDOK Z GÓRY PRZED, W TRAKCIE PRAC I PO:

Podobają mi się kulki bukszpanowe, żurawki i żwirek. Może dałoby się coś wkomponować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies